İstanbul Kültür Üniversitesinden:
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Kültür Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Kültür Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: İstanbul Kültür Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5- (1) Merkezin amacı; Türk İnkılabının temelleri ve gelişimini, Türkiye Cumhuriyeti tarihini, çağdaş Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Atatürk İlke ve İnkılaplarını araştırmak, bu konularda bilimsel yayınlar ve toplantılar düzenleyerek öğrencilere, Üniversite mensuplarına ve kamuoyuna bu araştırmaların sonuçlarını iletmektir.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak.
b) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konusunda araştırma ve inceleme yapan kuruluşlarla bilimsel dayanışmada bulunmak.
c) Milli bayramlar, kurtuluş günleri ve diğer önemli günlerde amacına uygun toplantılar düzenlemek.
ç) Öğrenciler arasında, Merkezin amaçları doğrultusunda yarışmalar düzenlemek ve bunları ödüllendirmek.
d) Atatürk, Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi konularında hazırlanmış kaynak eserler (telif, çeviri) ile Merkezde yapılan bilimsel inceleme ve araştırmaları yayımlamak.
e) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konularında konferanslar, seminerler, kurslar, toplantılar ve kongreler düzenlemek, yayınlar yapmak ve yayınları desteklemek.
f) Merkezin amacına yönelik olarak yurt içindeki ve yurt dışındaki araştırma ve eğitim kurumlarıyla iş birliği yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı kadrosunda görevli öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür tekrar görevlendirilebilir.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Üniversite öğretim üyeleri arasından bir kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör, gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcısını değiştirebilir. Müdürün görev süresi sona erdiğinde yardımcısının da görevi sona erer.
(3) Müdür yardımcısı Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Müdürün kendisine verdiği görevleri yerine getirir. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcısı Müdüre vekâlet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
c) Merkezin yıllık faaliyet planını hazırlayarak ilgili eğitim-öğretim yılı başlangıcında Rektörlük makamına sunmak.
ç) Merkezin amaçları kapsamında çalışmalar düzenlemek ve bu çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
d) Merkezin yıllık faaliyet planı dâhilinde yapacağı bilimsel çalışmalar başta olmak üzere, her türlü çalışma ve faaliyetlerini uygulamaya koymak, çalışma grupları oluşturmak, çalışma ve faaliyetlerini yönlendirmek.
e) Yurt içindeki ve yurt dışındaki araştırma ve uygulama merkezleri, resmi ve özel kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yaparak amaca uygun ön çalışmalar yapmak ve ortak proje önerileri geliştirerek Yönetim Kuruluna sunmak.
f) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunun toplantı gündemlerini belirlemek; Merkezin hazırladığı araştırma, uygulama ve çalışma plan ve projelerini değerlendirmek üzere Danışma Kuruluna sunmak.
g) Merkez faaliyetleri ile ilgili olarak Rektöre rapor sunmak.
(2) Müdür; Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı sorumludur.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine, Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, her yarıyıl başında olmak üzere yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Müdür gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Toplantılara Müdürün daveti üzerine müdür yardımcısı oy hakkı olmaksızın katılabilir.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışmaları ve yönetimi ile ilgili kararlar almak.
b) Müdür tarafından sunulan işleri görüşmek, karara bağlamak ve diğer çalışmalarda Müdüre yardımcı olmak.
c) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.
ç) Yıllık faaliyet planının hazırlanmasına ilişkin esasları tespit ederek karara bağlamak.
d) Mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Danışma Kurulu ve görevleri
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcısı ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan kamu kurumları veya özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen üç üye dahil olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üye tekrar görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine aynı usulle kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.
(2) Danışma Kurulu, yılda en az iki kez ve gerekli durumlarda Müdürün daveti üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili konularda değerlendirmeler yapmak, görüş ve önerilerde bulunmaktır. Danışma Kurulunun önerileri Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 14- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 16- (1) 21/3/2000 tarihli ve 23996 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Kültür Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü yürütür.