Bahçeşehir Üniversitesinden:

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bahçeşehir Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Bahçeşehir Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Dekan: Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

b) Fakülte: Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

c) Merkez: Bahçeşehir Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ç) Müdür (Başhekim): Merkezin Müdürünü,

d) Mütevelli Heyeti: Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

e) Rektör: Bahçeşehir Üniversitesi Rektörünü,

f) Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesini,

g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Merkeze başvuran hastalara ayakta veya yatırarak ağız, diş ve çene sağlığı hizmeti vermek.

b) Diş hekimliği lisans, uzmanlık ve doktora programlarının yürütülebilmesi için yapılması gerekli klinik uygulama derslerine (staj) ve araştırmalara olanak sağlamak.

c) Yardımcı sağlık personelinin eğitimine destek vermek.

ç) Bilimsel eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama olanağı sağlamak amacıyla Diş Hekimliği Fakültesi ve Üniversite bünyesindeki sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren fakülte, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezleri başta olmak üzere diğer kurumlarla iş birliği yaparak bu kurumların öğrencilerinin uygulamalar ve araştırmalar yapmasına olanak tanımak.

d) Eğitim ve sağlık hizmetlerinin verimliliğini ve niteliğini artırmak.

e)                Bilimsel araştırma ve uygulamaların gerçekleşmesi için gerekli koşulları hazırlamak ve gerekli akademik desteği sağlamak.

f) Çağdaş hastane işletme yönetimi ilkeleri doğrultusunda faaliyette bulunmak.

g) Ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında koruyucu diş hekimliği uygulamalarına yönelik sahada hizmet sunan toplum ağız ve diş sağlığı hizmet birimi oluşturmak ve bu birime saha çalışmalarında destek verebilecek kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile Rektörlük bilgisi dahilinde iş birliği yapmak.

b) Ağız, diş ve çene sağlığı alanında hizmet verilmesini sağlamak ve bu konu ile ilgili araştırma ve uygulamalarda bulunmak.

c) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda doğru bilgilere sahip olmasına ve doğru davranış ve alışkanlıklar kazanmasına yönelik projeler geliştirmek.

ç) Klinik dalları ve diğer disiplinlerle toplumun sağlığına yönelik araştırmalar konusunda iş birliğini sağlamak.

d) Merkezin amaçları ile ilgili olarak kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla ortak projelerin geliştirilmesine imkan sağlamak.

e) Üniversite öğrencilerinin ağız ve diş sağlığı konusunda bilinç kazanmalarını ve Merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak; bu amaçla özendirici eğitsel faaliyetlerde bulunmak ve bu alanda çalışmak isteyenleri desteklemek.

f) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi amacıyla kitap, dergi, broşür ve benzeri basımları yapmak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek.

g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında sağlık alanında ulusal ve uluslararası kurumların iş birliğinde hizmet içi kurslar, eğitim programları, paneller, seminerler ve benzeri faaliyetler düzenlemek, bilimsel görüşler sunmak ve katılımcılara sertifika düzenlemek.

ğ) Merkezin bünyesinde, diş hekimliği uzmanlık disiplinlerinin tedavi protokolleri kapsamında girişimsel cerrahi teknikleri uygulayarak lokal ve genel ameliyathanelerde hastaların ayaktan veya yatarak gözlem, muayene, tanı, tedavi ve rehabilite edilmelerini sağlamak ve bununla ilgili birimleri oluşturmak.

h) Mütevelli Heyeti, Rektör ve Merkezin yönetim organlarının kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür (Başhekim).

b) Yönetim Kurulu. 

Müdür (Başhekim)

MADDE 8- (1) Müdür (Başhekim) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Fakültede devamlı statüde çalışan öğretim üyeleri arasından Yönetim Kurulu Başkanı ile Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti Başkanı tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür (Başhekim), aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevden alınabilir.

Müdür (Başhekim)’ün görevleri

MADDE 9- (1) Müdür (Başhekim)’ün görevleri şunlardır:

a) Merkezin gelişmesi için gerekli stratejik planları hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunmak.

b) Bütçe ve idari personel ile ilgili önerilerini gerekçesi ile hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunmak.

c) Günlük tıbbi işleyişi takip etmek.

ç) Tıbbi süreç departman planlarını onaylamak ve kendisine gelen soruları cevaplamak.

d) Tıbbi süreç sorumluları ile üst yönetim arasındaki iletişimi sağlamak.

e) Enfeksiyon kontrol komisyonunun aldığı kararların uygulanmasını sağlamak.

f) Görevini, kalite yönetim sistem politikası, hedefleri ve işlemlerine uygun olarak yürütmek.

g) Her öğretim yılı sonunda ve istendiğinde Merkezin tıbbi gelişim durumu ve işleyişi hakkında Yönetim Kurulu Başkanına rapor vermek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Dekan, Müdür (Başhekim) ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Fakülte öğretim üyeleri arasından Mütevelli Heyeti tarafından üç yıl için görevlendirilen bir üye ve Rektör tarafından görevlendirilen iki üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Mütevelli Heyeti tarafından görevlendirilen üye aynı zamanda Yönetim Kurulunun başkanıdır.

(2) Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanının talebi üzerine her ay en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkez faaliyetlerinin verimli ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

b) Merkez bünyesinde kurulacak proje grubu, ünite, kurul ve komisyonların çalışma usul ve esaslarını belirlemek.

c) Yönetim organlarına bağlı birimler veya çalışma grubu ve komiteler tarafından hazırlanan raporları, teklif ve projeleri görüşerek karara bağlamak.

ç) Yıllık akademik faaliyet raporu, plan ve programları karara bağlamak.

d) Kuruluş amacına uygun çalışma alanlarında kararlar almak.

e) Ağız ve diş sağlığı alanında yeni ünite veya birimlerin kurulması konusunda Rektöre ve/veya Mütevelli Heyetine sunulmak üzere teklif hazırlamak. 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hastane Müdürü ve görevleri

MADDE 12- (1) Hastane Müdürü; sağlık ve hastane yönetimi konusunda deneyimi olan Fakülte öğretim üyeleri arasından ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Yönetim Kurulu Başkanı ve Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti Başkanının onayı ile görevlendirilir. Hastane Müdürü; Yönetim Kurulu Başkanına bağlı olarak çalışır, Dekan ve Müdür (Başhekim) ile tıbbi süreçlerin uygulanmasında iş birliği yapar.

(2) Hastane Müdürünün görevleri şunlardır:

a) Merkezin ve Merkeze bağlı birimlerin altyapısının kurulmasına, işletilmesine, ihtiyaçlarının giderilmesine; kısa, orta ve uzun vadeli amaçların gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek.

b) Personel sevk ve idaresinde, yönetim ve denetimlerde, yıllık faaliyet raporunu hazırlamak.

c) Merkezin ödenek, personel ihtiyaçları ve bütçe ile ilgili önerilerini gerekçeleri ile birlikte hazırlayarak Yönetim Kurulu Başkanına sunmak.

ç) Merkezin klinik, ameliyathane, hasta kabul ve taburcu, tıbbi dokümantasyon ve arşiv, teşhis, tedavi, bakım, diğer sağlık ile idari ve teknik destek hizmet birimlerinin, Merkezin amaç ve hedefleri doğrultusunda düzenli, uyumlu, etkin, sürekli ve verimli biçimde çalışmasını sağlamak ve bunun için gerekli fiziki şartların oluşturulması, personel ihtiyacının tespiti ve giderilmesi için gerekli planlama, koordinasyon ve denetimi sağlamak ve hizmet içi eğitim altyapı imkânlarını oluşturmak.

d) Tüm Merkez personelinin yönetimini ve koordinasyonu sağlamak, denetim ve genel gözetimini yapmak.

e) Merkezin; çalışma, nöbet ve yönetim hizmetlerine ilişkin düzenlemelerini belirlemek ve uygulanmasını sağlamak.

f) Merkez hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerekli her türlü cari mal ve hizmet alımı ile cihaz, diğer demirbaş ve sarf malzeme temini ve bakım-onarım ihtiyacı ile bina bakım-onarım ihtiyacının tespiti, zamanında temin edilmesi ve yapılması için gerekli tedbirleri almak, koordinasyonu sağlamak.

g) Merkeze alınacak her türlü cari mal ve demirbaş malzemenin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde giriş ve çıkış, yıl sonu devir ve düşüm işlemlerini yapmak, kurulacak muayene kabul komisyonlarının görev ve işlemlerini izlemek.

ğ) İlgili mevzuat hükümlerine uygun olarak mal ve hizmet satın alınması, hizmet satın alma yolu ile yapılan sözleşmelerin hazırlanması, uygulanması ve denetiminin sağlanmasında Yönetim Kurulu Başkanı tarafından verilen görevleri yapmak.

h) Merkezin, bilgi sistemleri ihtiyaçlarını belirlemek, yönetmek ve denetlemek.

ı) Merkez ile ilgili kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

Merkez ünite ve birimleri

MADDE 13- (1) Merkezde ve bağlı birimlerde bulunan ameliyathane, yataklı servis, poliklinik veya laboratuvar hizmetleri ile Merkezin idari işlerinde görevli olanlar, Dekan ve Müdür (Başhekime)’e karşı sorumludur.

(2) Merkezde, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet ve eğitim kalitesini ve verimliliği artırmak amacıyla çalışma grupları, komisyon, komite, ünite ve bağlı birimler kurulabilir. Bunların çalışma usul ve esasları Yönetim Kurulunca belirlenir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 15- (1) 14/11/2019 tarihli ve 30948 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bahçeşehir Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü yürütür.