Son günlerde ülkemizde çok tartışılan konular hakkında uzun boylu bir şeyler söylemeye gerek yok. Satırbaşları olarak değineceğiz. Değerlendirmesi sizlerde ait.
EZAN
Ezan veya Kuranı Kerim Türkçe mi yazılmalı ve okunmalıdır. Bir değerlendirme yapmadan Türk büyüklerinin sözlerine bakalım.
“Çünkü biz bilmiyoruz dini. Evet, bilseydik,
Çare yok, gösteremezdik bu kadar sersemlik.
İbret olmaz bize, her gün okuruz ezber de!
Yoksa, bir maksat aranmaz mı bu ayetlerde?”
Mehmet Akif ERSOY
...
"Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.
Köylü anlar manasını namazdaki duanın
Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur
Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın
Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın."
Ziya GÖKALP
...
AŞI VE TİCARİ SIR
Salgın hastalığa karşı maske dağıtılacaktı, olmadı. Toplantılar yasaklanacaktı, Dernek. Barolar ve Kurum toplantıları yasaklandı ama büyük katılımla camiler açıldı, siyasi toplantılar yapılmaya devam ediliyor. Bu güne kadar aşının bazı kişilere uygulanıp uygulanmadığı, kimlere, nasıl, ne zaman uygulanacağı, kaç liraya alındığı belli değil. Hangi gelir standardında ve göçmenlerde yaygınlık derecesi belli değil. Aşının fiyatı belli değil. Bir ilacın alım fiyatı ticari sır olur mu. Köprü ihalesi yapılıyor, kaç liraya verildiği “ticari sır”. Yol, tünel, baraj, fabrika, üretim tesisleri ihalesi yapılıyor; kaç liraya ihale edildiği, ihale sonrasında ne gibi garantiler verildiği “ticari sır”. Ticari sır, bir malın üretiminde olur, alım ve satım fiyatında “sır” yani gizlilik ve bilinmezlik olmaz.
KUMAR
Havacılığı güçlendirmek amacı ile 1926 yılında “Türk Tayyare Cemiyeti Piyangosu” düzenlemişti. Sonraları bir kamu kurumu olarak Milli Piyango İdaresi haline getirilen piyango çekilişleri, güvenirliğini kaybetmeye başladı. Gene de bir devlet kurumu idi ve bir ölçüde güveniliyordu. Ancak son günlerde satılarak yerli ve yabancı şirket ortaklıklarına verildi. Seçenekler çoğaldı, ikramiye çıkması olasılığı milyonlarda bire indi, buna rağmen çıkmıyor. Bir pay ödenmemesi için bayilikler azaltıldı. Çekilişler güvenirliğini iyice yitirdi. Çaresiz kalan insanlar gene de bir “umut” diye bilet alıyorlar. Bu da yetmedi, “sanal ortama” taşındı. Artık ilkokul çocukları bile internet başına oturup kumar oynayabiliyorlar. Tehlike büyük. Biz oturup, uydurma tartışmalarla oyalanıyoruz.
Hayatımız bir kumara ve ticari sır’a dönüştü.
Av.A.Erdem AKYÜZ