Malatya Barosu Başkanı Av. Onur Demez ve Yönetim Kurulu üyeleri eşliğinde yürüyüşün yapılacağı Hukuk Mahkemeleri Ek Hizmet Binası önüne gelen Sağkan burada avukatlarla buluştu. Yürüyüşe TÜRAVAK Başkanı Av. Enver Han, Adıyaman Barosu Başkanı Av. Bilal Doğan ve Elazığ Barosu Başkanı Av. Melih Efe de destek verdi.
Adliye hizmetlerinin tek çatıda toplanması amacıyla, "Bölünmüş ve Parçalanmış Adliyelere Son" sloganı altında yapılan yürüyüşün tamamlandığı Ceza Mahkemeleri Ek Hizmet Binası önünde bir basın açıklaması yapıldı.
Malatya Barosu Başkanı Av. Onur Demez burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat depreminin ardından adliye binasının yıkıldığını hatırlatarak, 7 parçaya bölünmüş adliye ek hizmet binalarının Malatya’da adalete erişimi fiilen kısıtladığını söyledi. Yeni adliye sarayının halen temelinin atılmadığını ve binanın iki yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Demez, "Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını koyacak yer dahi bulamadığı bu salonlarda yapılan savunmaların, verilen beyanların, bırakın hakim savcılara ulaştığına, zabıtlara dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız. Adliye binasının inşa süresi gözetilerek alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan, verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır” dedi.
TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan da, depremden etkilenen 11 il arasında merkezde adliyesi kullanılamaz hale gelen tek ilin Malatya olduğunu hatırlatarak, “Adalete erişim hakkı dediğimiz hak bizlerin genelde kadınlar çocuklar yaşlılar ya da engelli bireyler gibi dezavantajlı gruplar için kullandığımız bir terimdi. Ancak bugün adalete erişim hakkı Malatya’da avukatların mesleki bir sorunu haline geldiği gibi tüm Malatyalıların temel adalete erişim hakkı sorununa dönüşmüştür. Baromuz ilk günden itibaren bu soruna dikkat çekmektedir. Bu şartlarda adaletin tecellisini, adil bir yargılanmanın hayata geçmesini beklemek maalesef ki çok mümkün değil" şeklinde konuştu.
"Malatya Barosu'nun önerileri doğrultusunda, Malatya’nın kendine özgü durumu göz önüne alınarak, ivedilikle inşaat işlemlerinin başlatılması ve Malatya’ya yakışan yeni bir adliyenin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için adımların atılmasını talep ediyoruz" diyen Sağkan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Baromuzun da önerileri doğrultusunda, bu geçiş sürecinde Malatya’daki 7 ayrı bölüme ayrılmış adliye sorununa geçici de olsa bir çözümün bulunarak, Malatya’da hem avukatların hem de yurttaşların yaşadığı bu çileye bir son verilmesi için bugün buradayız. İlk günden itibaren Malatya Baromuz ve buradaki avukatlarımız, yurttaşlarımız için bu mücadeleyi veriyorlar. Biz de bu mücadelelerinde Türkiye Barolar Birliği olarak yanlarında durmaya devam edeceğiz.”
KONTEYNER KENTTE FAALİYET GÖSTEREN AVUKATLARA ZİYARET
Birlik Başkanı Sağkan, basın toplantısının ardından 'Türkiye Barolar Birliği Malatya Barosu Başkanlığı Avukat Konteyner Ofisleri'ni ziyaret ederek çalışma koşullarını yerinde inceledi. Avukatlarla sohbet eden Sağkan, sorunları ve ihtiyaçları not alarak TBB'nin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.