Bilindiği üzere, 18.05.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, 7143 sayılı Yasanın ortak hükümlerini düzenleyen kurallar, Yasanın 9. Maddesinde yer almıştır. Buna göre; Yasa uygulamasıyla ilgili, 7143 sayılı Kanunun bütün maddeleri arasındaki kuralları ortak hükümler başlığı altındaki kurallara göre tayin etmek gerekmektedir. Böylece ortak hükümlerde yer alan kurallar aşağıda olduğu gibidir;
1. Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacaktır.
2. Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla verilen bildirimler için damga vergisi alınmayacaktır.
3. Gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında ve katma değer vergisi artırımında bulunan mükelleflerin, artırıma konu dönemlere ilişkin olarak vermiş oldukları “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu” (Form Ba) ile “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu”nu (Form Bs) artırım nedeniyle düzeltmelerine gerek bulunmamaktadır.
4. Matrah/Vergi artırımında bulunan mükellefler hakkında, bu Kanunun yayım tarihinden önce başlanılmış vergi incelemeleri ile takdir işlemleri, Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından itibaren iki ay içinde sonuçlandırılmadığı takdirde bu işlemlere devam edilmeyecektir.
5. Ödenen vergiler, gider veya maliyet kabul edilmeyecek, indirim, mahsup ve iade konusu yapılmayacaktır.
6. Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenledikleri tespit edilenler veya bu fiiller nedeniyle incelemesi devam edenler matrah ve vergi artırımından yararlanamayacaklardır. Ancak, bu fiillerle ilgili yapılan incelemenin tamamlanması sonucu bu fiillerin varlığının tespit edilememesi durumunda, tespite ilişkin raporun mükelleflere tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde yazılı başvurmaları, matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergileri, raporun tebliğini izleyen aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödemeleri ve diğer şartları yerine getirmeleri koşuluyla yararlanırlar.
7. Matrah veya vergi artırımında bulunulması, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.
8. Terör suçundan hüküm giyenler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla haklarında terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle adli makamlar, genel kolluk kuvvetleri veya Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında vergi incelemesi yapılması, terörün finansmanı suçu veya aklama suçu kapsamında inceleme ve araştırma yapılması talep edilenler yararlanamayacaklardır.
9. Mükelleflerin bu maddeye göre matrah veya vergi artırımı yaptıkları dönemlere ilişkin olarak kanuni süresinde vermedikleri anlaşılan beyannameler nedeniyle usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.
BAŞVURU VE ÖDEME USULÜ NEDİR?
Matrah ve vergi artırımının 31 Ağustos 2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılması, matrah ve vergi artırımı nedeniyle hesaplanan vergilerin de, peşin olarak veya ilk taksiti bu Kanunun yayımı tarihini izleyen dördüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 eşit taksitte ödenmesi şarttır.
Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi durumunda ödenecek tutara, 6 taksit için öngörülmüş olan (1,045) katsayısı uygulanacaktır.
Elektronik ortamda beyanname ve bildirim verme zorunluluğu bulunanlar elektronik ortamda; bulunmayanlar ise, gelir, kurumlar veya katma değer vergileri mükellefiyeti yönünden bağlı olunan ya da muhtasar beyannamelerini vermiş oldukları vergi dairelerine kağıt ortamında başvuru yapılabilecektir.
Bu vergilerin bu şekilde ödenmemesi hâlinde, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunur, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.
SONUÇ
7143 sayılı Yasanın muhtelif hükümleriyle ilgili uygulamada duraksamalar ortaya çıktığı takdirde, bu konuda ilgili Vergi Dairesi Başkanlığından veya Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından görüş istenebilir.(VUK mad. 413) Ayrıca konuyla ilgili genel tebliğ ve Maliye Bakanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığının Mayıs 2018’ de yayınladığı 287 sayılı Rehber üzerinde ayrıntılı açıklamalar mevcuttur.