71 yaşındaki Simmons, tazminatı Oklahoma City'nin bir banliyösü olan Edmond kentine dava açmasının ardından alacak. Associated Press, Edmond Belediye Meclisi'nin pazartesi günü oylama yaptığını ve davayı sonuçlandırarak tazminat verme kararı aldığını aktardı.

1975'te mahkeme jürisi, Simmons'ı bir içki dükkanı çalışanı olan Carolyn Rogers'ı önceki yıl öldürmekten suçlu bulmuştu. Simmons, polisin raporlarda sahtecilik yaptığını ve savcılığın mahkemede kanıt gizlediğini öne sürerek dava açmıştı.

Simmons, olay sırasında Louisiana'da olduğunu söylemişti.

İlk başta idam cezasına çarptırılan Simmons, daha sonra 1977'de ABD Yüksek Mahkemesi'nin idam cezasına dair kararıyla cezası müebbet hapse çevrilmişti.

Bir yargıç, Simmons'ın cezasını bozduktan ve yeni bir duruşma emri verdikten sonra 71 yaşındaki Simmons, Temmuz 2023'te serbest bırakılmıştı. 

İki ay sonra Oklahoma County Bölge Başsavcısı Vickie Behenna, daha fazla fiziksel kanıt bulunmadığı için davayı yeniden açmayacağını söylemişti. AP, Simmons'ın yıl sonunda temize çıktığını ve eyaletten 175 bin dolar aldığını bildirdi.

Aralıkta bir yargıç, suçu işlemediğine dair "açık ve ikna edici kanıtlar" olduğunu söyleyerek Simmons'ı temize çıkardı ve Simmons, haksız mahkumiyet sebebiyle eyaletten 175 bin dolar aldı.  

Ulusal Aklanma Kayıtları (The National Registry of Exonerations), 48 yıldan fazla hapiste kalan Simmons'ın, kayıtlarda yer alan temize çıkmış mahkumlar arasında en uzun süre hapis cezası çeken kişi olduğunu bildirmişti.

Avukat Elizabeth Wang, AP'ye yaptığı bir açıklamada "Bay Simmons işlemediği bir suç için hapiste trajik derecede uzun zaman geçirdi" dedi.

O zamanı asla geri alamayacak olsa da Edmond'la yapılan bu anlaşma, Simmons'ın hayatına devam etmesine olanak tanıyacak. (Independent Türkçe)