Başsavcılık tarafından yayınlanan açıklamada, istifa kararının Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin "devlet organları yetkililerinin sahte maluliyet belgelerini" görüşmek üzere Güvenlik Konseyi toplantısı düzenlemesinden saatler sonra alındığı belirtildi.

Kostin istifa mektubunda, "Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin, sadece engellilik, ilgili emeklilik ödemeleri ve diğer yardımların verilmesine ilişkin tüm hukuka aykırı kararların iptal edilmesi değil, aynı zamanda açık yasal ve örgütsel değişikliklerin yanı sıra kişisel sorumluluğun da uygulanması gerektiği konusundaki tutumunun kesinlikle doğru olduğunu düşünüyorum. Buna siyasi sorumluluk da dahildir," ifadelerini kullandı.

İddialar geçtiğimiz hafta Ukraynalı bir gazetecinin Ukrayna'nın batısındaki Hmelnitski bölgesinde yaklaşık 50 savcının engelli olarak kaydedildiğini iddia eden bir haber yayınlamasıyla ortaya çıkmıştı.

Kostin daha sonra kurum içi bir soruşturma yürütmüş ve bölgedeki 61 savcının engelli sertifikasına sahip olduğunu tespit etmişti.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy kabinesinden, 2024 yılı sonuna kadar mevcut komisyonları feshetmek amacıyla Ukrayna'nın engellilik değerlendirme sistemini elden geçirecek bir yasa taslağı hazırlamasını istedi.

Zelenskiy salı günü akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, memurlar arasında "açıkça gerekçelendirilmemiş yüzlerce engellilik vakası var," dedi. "Tüm bunların kapsamlı ve hızlı bir şekilde ele alınması gerekiyor."

Salı günü Ukrayna İç Güvenlik Servisi SBU da 2024 yılında 64 sağlık komisyonu üyesinin cezai soruşturmalarda şüpheli olarak tespit edildiğini ve dokuzunun da yargılanıp mahkum edildiğini açıkladı. (euronews)