Özet 
Hem uluslararası hem de ulusal zeminde çevreye ve iklime yönelik artan farkındalık şirketlerin politikalarını ve üretimlerini de etkilemektedir. Şirketler, tüketicilerin ilgisini çekebilmek ve farkındalığa sahip olduklarını gösterebilmek adına çeşitli reklamlar vermektedir. Bu reklamlar “çevre dostu”, “yenilenebilir”, “geri dönüştürülebilir”, “doğa dostu” gibi ifadeler içerebilmektedir. Söz konusu bu ifadeler gerçeği yansıtabileceği gibi gerçeklikten uzak da olabilmektedir. Bu husus ise “greenwashing” olarak adlandırılmaktadır. Şirketler ise mevzuat gereğince iddia ettikleri çevre dostu beyanlarını ispatla yükümlüdür. Reklam Kurulu ise çevreye ilişkin beyanları içeren reklamların mevzuata uygunluğunu denetlemektedir. Haziran 2024 tarihli Reklam Kurulu Bülteni’nde ise ihlâl kararları yer almaktadır. İlgili kararlardan birini sizler için ele almaya çalıştık. İyi seyirler. 

Karar Erişim: 
https://ticaret.gov.tr/data/5d1c9edd1...

Karar 
Dosya No: 2024/3967

Şikayet Edilen: LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi

Şikayet Edilen Reklam: Şirkete ait internet sitesinde yer alan çevre dostu beyanı içeren tanıtımlar

Mecra: İnternet

Yayın/Erişim Tarihi: 03.01.2024

Tespitler: İnceleme konusu reklamda, çevre dostu beyanı içeren tanıtımların genel nitelikte olduğu, ortalama tüketici nezdinde belirsizliğe neden olacak ve bilgi eksikliğini istismar edecek şekilde kullanıldığı, söz konusu beyanların da ispat külfetini sağlamıyor oluşu sebebiyle mevzuata aykırılık taşıdığı tespit edilmiştir. 

Aykırılık Tespiti: 
Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-a, 9/1, 9/2, 9/3, 9/4, 9/5, 17/1, 17/2, 17/3 ve 32/1’inci maddeleri
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61’inci maddesi

Yaptırım: Anılan reklamları durdurma cezaları

>> Reklam Kurulu Kararları Işığında Reklam Hukuku-1

>> Reklam Kurulu Kararları -2: İnternette takipçi sayıları ve sıralamada öne geçme

>> Reklam Kurulu Kararları-3: ''İstediğin zaman iptal et.'' abonelik iptal hakkı

>> Reklam Kurulu Kararları-5: "Sezon Sonu Fırsatları"- İndirim Bilgisi Reklamları