Plummer ve Holland, Ekim 2022'de Londra'daki Ulusal Portre Galerisi'nde sergilenen tabloya iki kutu domates çorbası fırlatmış, sonra tablonun altın çerçevesine 10.000 sterlin (458.400 TL) zarar vermişti.

1999'da galeri yetkilileri tarafından satın alınmış altın çerçevenin değeri 28.000 sterlindi. (1,28 milyon TL)

Southwark'taki mahkemede görülen duruşmada Plummer iki yıl, Holland 20 ay hapis cezası aldı. Mahkeme binasının önünde toplanan Just Stop Oil üyeleri Plummer ve Holland'ın fotoğraflarını taşıdığı görüldü.

Yargıç Christopher Hehir, "Suçu işlemeyebilirdiniz" deyip "çorbanın camdan süzülmesi halinde kültürel hazinenin ciddi şekilde zarar göreceğini veya yok olacağını" belirtti.

Devam eden bölümde Hehir, daha önce Just Stop Oil ve Extinction Rebellion hareketlerinin kurucu ortağını beş yıl hapis cezasına çarptırdığını kaydetti.

"Umursamazsınız. Tablonun yok olup olmayacağı umurunuzda değildi," diye ekledi.

Holland'ın avukatı Raj Chada, müvekkilinin ve Plummer'ın eylemi gerçekleştirmeden önce tablonun camla muhafaza edilip edilmediğini "kontrol ettiklerini" söyledi.

İkili, Temmuz 2024'teki üç saat süren duruşmada jüri üyelerinin kararıyla suçlu bulunmuştu.

Duruşmada savunma yapan Plummer, "Bugün aldığım ceza ne olursa olsun gülümseyerek kabul etmeyi tercih ediyorum. Bu sadece benim değil, ya da bana benzer şekilde yargılanan insanların değil, demokrasinin kendisini yargılamasıdır," dedi.

Van Gogh'un 1888'de Fransa'nın güneyinde Arles'te yaptığı tabloda, sarı bir arka planda, sarı bir saksıda bulunan 15 ayçiçeği bulunuyor.

Bu eser, 2022 yılında Just Stop Oil üyelerinin hedef aldığı, Ulusal Galeri'deki ikinci eserdi. Aynı yıl, hareketin iki üyesi John Constable'ın "Saman Arabası" tablosuna da saldırmıştı. (euronews)