Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden:

TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Fakülte: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesini,

b) Merkez (Hayvan Hastanesi): Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür (Başhekim): Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Merkeze başvuran acil ve diğer hasta hayvanlara modern poliklinik ve klinik sağlık hizmeti sunmak.

b) Veteriner hekim ve veteriner sağlık personeli eğitimlerine katkı sağlamak.

c) Bilimsel uygulama ve araştırma yapma olanağı sağlamak amacıyla Veteriner Fakültesi ve Üniversite bünyesindeki veteriner sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda eğitim-öğretim veren fakülte, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezleri başta olmak üzere diğer birim, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.

ç) Veteriner eğitim ve sağlık hizmetlerini etkinleştirmek, verimliliğini ve niteliğini artırmak.

d) Üniversite öğrencilerinin; sağlıklı yaşam ve hayvan sevgisi bilinci kazanmalarını ve bu alandaki projelerde etkin görev almalarını sağlamak ve bu alanda çalışmak isteyenleri desteklemek.

e) Bilimsel uygulama ve araştırmaların gerçekleşmesi için araştırma koşullarını hazırlamak.

f) Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların tespiti ve kontrolünde etkin rol oynamak.

g) Merkezin stratejik planı ve hedefleri çerçevesinde modern hastane işletme yönetimi ilkeleri doğrultusunda faaliyette bulunmak ve kaliteli hayvan sağlık hizmeti verilmesini sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Veteriner sağlık hizmeti almak üzere hastaneye getirilen hayvanlara çağdaş, bilimsel ve etik değerlere bağlı ve güvenilir sağlık hizmeti sunmak.

b) Ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programlarında öngörülen uygulama, pratik çalışma ve staj için yer, materyal ve hizmet sağlamak.

c) Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren veteriner hekim ve veteriner sağlık personeli yetiştiren fakülte ve diğer eğitim-öğretim birimleri öncelikli olmak üzere sağlık araştırma ve uygulama faaliyetlerine ilişkin altyapıyı hazırlamak.

ç) Bölgesel ve ulusal alanda hayvan sağlığı ve refahının korunması ve geliştirilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projeler geliştirmek.

d) Özel ve kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duydukları veteriner sağlık isteklerini ilgili mevzuat kapsamında karşılamak.

e) Ulusal ve uluslararası kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına Merkezin amaçları doğrultusunda projeler hazırlamak.

f) Merkezin çalışma alanı ile ilgili konularda meslek içi ve toplumsal eğitim programları, kurslar, seminerler, konferanslar ve kongreler düzenlemek.

g) Toplumun hayvan sağlığı, hayvan sağlığı ile ilişkili insan sağlığı (zoonoz hastalıklar) konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi amacıyla kitap, dergi, broşür ve benzeri yayımlar yapmak, yazılı ve görsel basın organlarında tanıtım faaliyetlerinde bulunmak.

ğ) Merkezin amaçları doğrultusunda, Rektör ve Merkez organlarının kararlaştırdığı diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür (Başhekim).

b) Yönetim Kurulu.

Müdür (Başhekim)

MADDE 8- (1) Müdür (Başhekim), Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan, Fakültenin klinik bilimler bölümü öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görevi sona eren Müdür (Başhekim) aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdüre (Başhekime) çalışmalarında yardımcı olmak üzere Fakültenin tam zamanlı öğretim üyelerinden en fazla iki kişi Müdürün (Başhekimin) önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı (başhekim yardımcısı) olarak görevlendirilir. Müdürün (Başhekimin) görevi sona erdiğinde, müdür yardımcılarının (başhekim yardımcılarının) görevi de sona erer.

(3) Görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından (başhekim yardımcılarından) birisi Müdüre (Başhekime) vekâlet eder.

Müdürün (Başhekimin) görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün (Başhekimin) görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantı gündemini belirlemek, toplantıya başkanlık etmek, Yönetim Kurulu tarafından alınan kararların uygulanmasını sağlamak.

c) Bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre Merkez çalışmalarının düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak, Merkezin stratejik plan ve hedefleri doğrultusunda gelişmesi için gerekli tedbirleri almak, gerekli düzenleme ve çalışmaları yapmak.

ç) Merkeze bağlı idari, sağlık ve teknik olmak üzere tüm Merkez personelinin yönetim, koordinasyon, denetim ve genel gözetimini yapmak.

d) Merkezin mesai sonrası çalışma, nöbet ve yönetim hizmetleri ile ilgili düzenlemelerini yapmak ve uygulanmasını sağlamak.

e) Merkez hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli her türlü cari mal ve hizmet alımı ile cihaz ve diğer demirbaş malzeme temin ve bakım-onarım ihtiyaçları ile bina bakım-onarım ihtiyaçlarını tespit etmek.

f) Merkeze alınacak her türlü cari mal ve demirbaş malzemenin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde giriş-çıkış işlemlerinin yapılması ile kurulacak muayene kabul komisyonlarının görev ve işlemlerini izlemek.

g) Fakülte Dekanlığının, bölüm başkanlıklarının ve anabilim dalı başkanlıklarının Merkez hizmetlerine ilişkin faaliyetlerinde gerekli koordinasyonu sağlamak.

ğ) Merkezin gerekçeli ödenek ve personel ihtiyaçlarını belirleyerek Rektörlüğe sunmak, personel görevlendirmeleriyle ilgili Rektöre teklifte bulunmak.

h) Merkezde görevli veya görevlendirilecek personelin hizmet içi eğitimi amacı ile yurt içi ve yurt dışında görevlendirilmesini Rektöre teklif etmek.

ı) Merkezin kısa, orta ve uzun vadeli eylem ve akademik planları ile ilgili her takvim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Yönetim Kurulunun uygun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdür (Başhekim) başkanlığında, bir müdür yardımcısı ile Fakülte öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen beş üye olmak üzere yedi üyeden oluşur. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi dolmadan ayrılan üyelerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, yılda en az iki defa Müdürün (Başhekimin) daveti üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararları oy çokluğu ile alır. Oyların eşitliği halinde Müdürün (Başhekimin) kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Müdür (Başhekim) gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir.

(3) Yönetim Kurulu toplantısına üst üste üç defa mazeretsiz katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden sona erer.

(4) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Müdür (Başhekim) tarafından getirilen teklifleri görüşmek ve karara bağlamak.

b) Merkezin her türlü faaliyetiyle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programlarını yapmak ve yönetmek.

c) Merkezin yatırım, program ve bütçe tahmin ve tekliflerini hazırlamak, yıllık faaliyet raporunu inceleyip karara bağlamak.

ç) Gerekli gördüğü hallerde geçici veya sürekli çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

d) Yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

e) Bu Yönetmelikte belirtilen diğer görevleri yerine getirmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hastane Müdürü ve görevleri

MADDE 11- (1) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında personelden lisans mezunu ve tecrübeli bir kişi Müdürün (Başhekimin) önerisi üzerine Rektör tarafından Hastane Müdürü olarak görevlendirilebilir.

(2) Hastane Müdürüne bağlı olarak görev yapmak üzere en çok iki kişi ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Rektör tarafından Hastane müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir.

(3) Hastane Müdürünün görevleri şunlardır:

a) Hastanenin verimli şekilde çalışmasını sağlamak üzere gerekli ihtiyaçları zamanında tespit etmek, bunların temin yollarını araştırmak ve gerekli koordinasyonu sağlayarak tedbir almak, hizmet içi eğitim programlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

b) Yönetim Kurulu toplantılarında raportörlük yapmak.

c) 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uyarınca verilen görevleri yapmak.

ç) Hastanede mevzuatın uygulanmasını sağlamak.

d) Hastanenin verimli şekilde çalışmasını sağlamak üzere gerekli insan kaynakları konusunda ihtiyaçları tespit etmek, bunların temin yollarını araştırmak ve gerekli koordinasyonu sağlayarak tedbirler almak.

e) Çalışan personelin yıllık izinlerini düzenletmek, personelin özlük haklarının, mesaiye devamlarının takibini yaptırmak, istatistikî bilgileri ve çalışma cetvellerini hazırlatmak.

f) Yazışmaların usulüne uygun olarak yapılmasını, kayıtların ve dosyaların usulüne uygun tutulmasını sağlamak.

g) Personel ile toplantılar düzenleyerek ilgili oldukları hizmetlerde koordinasyonu sağlamak.

ğ) Personelin görev esnasında kıyafet ve davranışlarının mevzuat ve emirlere uygunluğunu sağlamak ve denetlemek.

h) Acil sebeplerle görevine gelemeyen personelin işini yürütmek üzere gerekli tedbirleri almak ve yerine başka personel görevlendirerek iş bölümü yapmak.

ı) Depolama, ambar ve depodan çıkış hizmetlerini yakından izlemek ve mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlamak.

i) Hastanenin bütçe ile ilgili iş ve işlemlerinde Müdüre (Başhekime) yardımcı olmak.

j) Hastanenin çeşitli birimlerinde bulunan cihaz, malzeme ve bina onarımı gibi işlerin ilgililerce zamanında yapılmasını sağlamak.

k) Hastanede mevzuat hükümlerine göre gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlamak.

l) Müdürün (Başhekimin) verdiği diğer görevleri yapmak.

Çalışma grupları ve görevleri

MADDE 12- (1) Müdürün (Başhekimin) teklifi üzerine Yönetim Kurulu kararıyla Merkezin verimlilik ve etkinliğinin arttırılması, hizmet kontrolünün sağlanması ve değerlendirilmesi amacıyla çalışma grupları kurulabilir.

Personel ihtiyacı

MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 14- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdür (Başhekim)'dür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 15- (1) Merkezin çalışma amacına dayalı olarak yürütülecek tüm araştırmalar ve hizmetler kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin hizmetinde kullanılır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17- (1) 26/9/2022 tarihli ve 31965 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü yürütür.