Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden:

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yürütülen yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarından oluşan lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

c) Anabilim/anasanat dalı: 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Üstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilât ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde tanımlanan ve Enstitüde lisansüstü eğitim-öğretim programı bulunan akademik birimleri,

ç) Anabilim/anasanat dalı başkanı: Lisans Üstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilât ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde tanımlanan ve Enstitüde bulunan anabilim/anasanat dalı başkanını,

d) Anabilim/anasanat dalı kurulu: Enstitü anabilim/anasanat dalının, lisansüstü düzeyde ders veren ve/veya tez/eser çalışması yöneten, tam zamanlı öğretim üyeleri ve doktora/sanatta yeterlik ünvanına sahip öğretim görevlilerinden oluşan kurulu,

e) Enstitü: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünü,

f) Enstitü Kurulu: Enstitü Müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ve Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlarından oluşan kurulu,

g) Enstitü Yönetim Kurulu: Enstitü Müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ve Enstitü Kurulu tarafından üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

ğ) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeyi,

h) Müdür: Enstitü Müdürünü,

ı) Öğrenci: Lisansüstü öğrenim görmek üzere Enstitüye kayıtlı olan yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programı öğrencisini,

i) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

j) Program: Anabilim/anasanat dallarına bağlı lisansüstü eğitim-öğretim veren programları,

k) Rektör: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörünü,

l) Senato: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Senatosunu,

m) Tez: Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik eğitiminin amacına yönelik hazırlanan bilimsel/sanatsal çalışmayı,

n) Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kontenjan, Öğrenci Kabulü, Kayıt Esasları ve İlişik Kesme

Kontenjan ve öğrenci kabulü

MADDE 4- (1) Lisansüstü program kontenjanları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen lisansüstü programlarda görev alabilecek öğretim üyesi sayısı ve mevcut öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı dikkate alınarak tezli yüksek lisans ve doktora programları için öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlığı en fazla on dört; tezsiz yüksek lisans programları için ise tezli yüksek lisans ve doktora programları hariç en fazla on altı öğrenci düşecek şekilde belirlenir. Ancak, Yükseköğretim Kurulu ile yapılan protokol dâhilinde ve üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde yürütülen lisansüstü programlar için bu kontenjan %50’ye kadar artırılabilir.

(2) Yüksek lisans programlarına başvuru ve kabul için adayların; lisans diplomasına sahip olmaları, ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 55 puan ve yazılı olarak yapılacak bilimsel/sanatsal değerlendirme ve/veya mülakat sınavından en az 65 puan almaları gerekir. Sıralama notu, branş sınavının %50’si ve ALES puanının %50’si toplanarak bulunur. Sıralama notları arasında eşitlik olması halinde, lisans not ortalaması daha yüksek olan aday üst sırada yer alır. Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anasanat/anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES şartı aranmaz. Yabancı dil şartı aranan programlarda, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavları veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından alınan puanlar kabul edilir. Yüksek lisans programlarına başvuran adayların yabancı dil bilgi düzeyine ilişkin esaslar; anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayı ile belirlenir.

(3) Doktora programlarına başvuru ve kabul için adayların; bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans diploması ile başvuran adayların ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 65 puana sahip olmaları ve yazılı olarak yapılan bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavından en az 75 puan almaları gerekir. Lisans diploması ile başvuran adayların başvurdukları programın puan türünde ALES’ten en az 80 puana sahip olmaları, lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve yazılı olarak yapılan bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavından en az 75 puan almaları gerekir. Sıralama notu, branş sınavının %50’si ve ALES puanının %50’si toplanarak bulunur. Adayların sıralama notları arasında eşitlik olması halinde, yüksek lisans derecesine sahip olan adaya öncelik verilir. Yüksek lisans derecesine sahip olan adaylar arasında eşitlik olması halinde, yüksek lisans not ortalaması daha yüksek olan aday; yüksek lisans derecesine sahip olmayan adaylar arasında ise, lisans notları ortalaması daha yüksek olan aday üst sırada yer alır.

(4) Doktora programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur. Bu asgari puanların, girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayı ile karar verilir.

(5) Sanatta yeterlik programlarına başvuru ve kabul için adayların, bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans diploması ile başvuran adayların değerlendirme ve/veya mülakat sınavından en az 75 puan almaları; lisans diploması ile başvuran adayların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve değerlendirme ve/veya mülakat sınavından en az 75 puan almaları gerekir. Değerlendirme sınavı; yazılı sınav, çizime dayalı yetenek sınavı, uygulama sınavı veya bu sınavların birleşiminden oluşur. Adayların sıralama notları arasında eşitlik olması halinde, yüksek lisans derecesine sahip olan adaya öncelik verilir. Yüksek lisans derecesine sahip olan adaylar arasında eşitlik olması halinde; yüksek lisans not ortalaması daha yüksek olan aday, yüksek lisans derecesine sahip olmayan adaylarda ise, lisans not ortalaması daha yüksek olan aday üst sırada yer alır. Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anasanat/anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES şartı aranmaz. Ancak Senato kararı ile ALES puanı aranabilir. ALES puanı istenildiği takdirde taban puan Senato tarafından belirlenir.

(6) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur. Bu asgari puanların, girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine, anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayı ile karar verilir.

(7) Mezun durumda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirileceği ve lisansüstü eğitim-öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

(8) Yurt dışında öğrenim görmüş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabul edilebilmeleri için, ön koşul olarak diploma denklik belgesi getirmeleri gerekir.

(9) Devlet bursluları dâhil, anasanat dalı programlarında lisansüstü öğrenim görmek için başvuran yabancı uyruklu adayların, ilgili anasanat dalı tarafından yapılan değerlendirme ve/veya mülakat sınavından yüksek lisans için en az 65, sanatta yeterlik için en az 75 puan alarak başarılı bulunmaları gerekir. Bu adayların kabulüne ilişkin diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.

(10) Öğrenci kabul edilecek lisansüstü programlar, gerekli başvuru belgeleri, son başvuru tarihleri ve bu konuya ilişkin diğer usul ve esaslar Enstitü Kurulunun önerisi ile Senato tarafından belirlenir ve her yarıyıl başında ilan edilir.

(11) Başvurularda istenen belgelerin aslı veya Enstitü Müdürlüğü tarafından aslı görülüp onaylanan örneği kabul edilir.

(12) Üniversitenin, yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ve/veya diğer uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak yürüteceği uluslararası ortak lisansüstü öğretim programlarına öğrenci kabulünde; 6/10/2016 tarihli ve 29849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarının Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim Öğretim Programlarına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır. Avrupa Birliği eğitim programları çerçevesinde bir yükseköğretim kurumu veya uluslararası kuruluşlarla yapılacak öğrenci değişimine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(13) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitülerdeki anabilim/anasanat dallarındaki öğretim dili Türkçe olan programlarına başvurularda Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;

a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,

b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylarda,

c) Engel düzeyi %40 ve üzeri yaygın gelişimsel bozukluk (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda,

başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar, yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır.

Bilimsel/sanatsal hazırlık programına öğrenci kabulü

MADDE 5- (1) Yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarında, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile bilimsel/sanatsal hazırlık programı uygulanabilir. Bilimsel/sanatsal hazırlık programına öğrenci olarak kabul edilecek adaylar şunlardır:

a) Lisans derecesini, başvurdukları yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanlarda almış olan adaylar.

b) Lisans derecesini başvurdukları yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans programı adayları.

c) Lisans veya yüksek lisans derecelerini, başvurdukları yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan doktora/sanatta yeterlik adayları.

ç) Lisans veya yüksek lisans derecesini başvurdukları doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanda almış olan adaylar.

(2) Bilimsel/sanatsal hazırlık programında alınması zorunlu dersler, öğrencinin lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerinin yerine geçemez. Ancak bilimsel/sanatsal hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel/sanatsal hazırlık derslerinin yanı sıra anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

(3) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.

(4) Bilimsel/sanatsal hazırlık dersleri kredisiz olarak alınır. Her dersin başarı notunun en az DD olması gerekir. Ancak, bilimsel/sanatsal hazırlıkta alınan tüm derslerin ortalaması yüksek lisans için en az CC, doktora/sanatta yeterlik için en az BB olmalıdır.

(5) Bilimsel/sanatsal hazırlık programında geçirilecek süre en fazla iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dâhil edilmez. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre, yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programı sürelerine dâhil edilmez.

Özel öğrenci kabulü

MADDE 6- (1) Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir.

(2) Özel öğrencilik, ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir statü olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez.

(3) Özel öğrenci, bir yarıyılda en fazla iki derse kayıt yaptırabilir. Özel öğrenci, seminer ve uzmanlık alan dersi alamaz. Özel öğrenci için ayrıca ders açılmaz.

(4) Özel öğrencilik statüsü sona eren öğrenciye, aldığı dersleri ve başarı durumunu gösteren not durum belgesi düzenlenir.

(5) Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri, kayıtlı olduğu anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

MADDE 7- (1) Üniversiteye bağlı başka bir anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun aynı veya farklı bir lisansüstü programında en az bir yarıyılı başarıyla tamamlamış öğrenciler; anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayı ile belirlenen kontenjana göre bilim/sanat giriş sınavı yapılarak yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu öğrencilerin, 4 üncü maddede belirtilen yabancı dil şartını sağlamış olmaları gerekir. Adayların yatay geçişe başvurabilmeleri için; lisansüstü öğrenimlerinden aldıkları notların ortalamasının yüksek lisansta, doktorada ve sanatta yeterlikte AA olması gerekir.

(2) Öğrencinin; Üniversitedeki veya diğer bir yükseköğretim kurumundaki yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik programında başarılı olduğu derslerin, yatay geçiş yapacağı programdaki derslere eşdeğerliği ve yarıyıl bazındaki öğrenim süresi, anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenir. Doktora ve sanatta yeterlik programına yatay geçiş yapan öğrenci, yeterlik sınavına geçiş yaptığı programda girer.

(3) Başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, geldikleri öğretim kurumundan alınan öğrenim belgesi ve ders içeriklerini gösteren belgeyi, Üniversiteye vermeleri gerekir. Bu öğrencilerin daha önce devam ettikleri yükseköğretim kurumunda aldıkları derslerden muaf olup olmayacakları, muaf olmaları halinde ise aldıkları notlar ve kredilerin ne şekilde kabul edileceği anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(4) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında yatay geçişlere ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(5) Yatay geçiş kontenjanları, lisansüstü program kontenjanları ile birlikte ilan edilir.

Lisansüstü programlara kayıtla ilgili esaslar

MADDE 8- (1) Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin listesi Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir ve Enstitü Müdürlüğü tarafından duyurulur. Enstitü Yönetim Kurulu, her program için ilan edilen kontenjan sayısının en fazla iki katına kadar yedek aday belirleyebilir.

(2) Adaylardan kesin kayıt yaptırmak için Enstitü Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından belirlenen belgeler istenir. İstenen belgelerin aslı veya Enstitü Müdürlüğü tarafından aslı görülerek onaylanan örneği, isim ve ünvan yazılarak tasdik edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin e-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler kabul edilir.

(3) Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için; yüksek lisans programlarına kabul edilenlerin lisans diplomasına, doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen yüksek lisans mezunlarının yüksek lisans diplomasına, lisans programlarından doğrudan doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilenlerin ise lisans diplomasına sahip olması gerekir.

(4) Akademik takvimde belirlenen ve duyurulan süre içinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar öğrencilik haklarından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak iddia edemezler.

(5) Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle Üniversiteye kayıt yapmaya teşebbüs edenlerin belirlenmesi halinde; kayıtları yapılmaz, kayıt yaptırmış olanların ise tespit edildiği anda kayıtları derhal iptal edilir ve kendilerine verilmiş olan diploma dâhil tüm belgeler geçersiz sayılır, haklarında yasal işlem başlatılır.

(6) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.

Öğrenci kurumsal e-posta adresi ve tebligat

MADDE 9- (1) Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrencilere Rektörlük tarafından bir kurumsal e-posta adresi verilir. Üniversite tarafından yapılan tüm bildirimlerde bu kurumsal e-posta adresi esas alınır.

(2) Öğrenci, kurumsal e-posta adresini aktif durumda tutmak ve takip etmekle yükümlüdür. Bu kurumsal e-posta adresine gönderilen tüm bildirimler, öğrenciye tebliğ edilmiş sayılır.

(3) Üniversite tarafından bildirimler;

a) Öğrencinin kayıt sırasında bildirdiği ikamet adresine yazılı,

b) Üniversite tarafından verilen kurumsal e-posta adresine ileti,

c) Üniversitenin internet sitesinde duyuru,

olarak yapılabilir.

(4) Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin kurumsal e-posta adresleri iptal edilir.

Adres bildirme

MADDE 10- (1) Enstitüye kayıtlı öğrenciler, bildirime esas alınacak ikamet adresi veya telefon numarasındaki değişiklikleri yedi gün içinde Enstitü Müdürlüğüne yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. İletişim bilgileri değiştiği halde Enstitüye bildirilmemesinden öğrenci sorumludur.

Öğrenci kimlik kartı

MADDE 11- (1) Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrencilere Rektörlük tarafından Üniversitenin öğrencisi olduklarını belirten fotoğraflı öğrenci kimlik kartı verilir. Kimlik kartında; öğrencinin adı, soyadı, öğrenci numarası ve bağlı olduğu program bilgileri yer alır.

(2) Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin kimlik kartları geri alınır. Kimlik kartının zayi edilmesi, fiziki işlevini yitirmesi ya da yenilenmesinin istenildiği durumlarda yeni kimlik kartı çıkarma işlemleri ilgili yönergeye göre yürütülür.

Akademik danışman

MADDE 12- (1) Öğrencilere, Üniversiteye kayıt yaptırmalarından itibaren bir ay içerisinde anabilim/anasanat dalı başkanlığı önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla ilgili anabilim/anasanat dalının kadrolu öğretim üyeleri veya doktora/sanatta yeterlik ünvanına sahip kadrolu öğretim görevlileri arasından bir akademik danışman görevlendirilir.

(2) Akademik danışmanlar, ilgili akademik döneme ait akademik takvimde belirlenen tarihlerde danışmanı oldukları öğrencilerin;

a) Kayıt yenileme ve ders seçme işlemlerinin takibi ve öğrenci bilgi sistemi üzerinden izlenmesiyle,

b) İlgisine ve uzmanlaşmak istediği alana yakın derslerin belirlenmesiyle,

c) Akademik konularda karşılaştığı sorunların çözümü veya ilgili birimlere iletilmesiyle,

yükümlüdür.

(3) Akademik danışmanların görev ve sorumlulukları, Enstitü Kurulu önerisi doğrultusunda Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslara göre düzenlenir.

(4) Akademik danışmanlık görevinin eksiksiz yürütülmesinden anabilim/anasanat dalı başkanı sorumludur.

Kayıt yenileme

MADDE 13- (1) Öğrenci, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde öğrenim ücretini/katkı payını yatırır ve kayıt yenileme işlemini yapar.

(2) Ekonomik nedenlerle ya da öğrenimine devam etmesine engel bir sağlık sorunu veya başka bir geçerli mazereti olan ve bunu belgeleyebilen ve bu mazeretleri Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilenler hariç, süresi içinde öğrenim ücretini/katkı payını yatırmayan ve kayıt yenileme işlemini tamamlamayan öğrenciler, ders alamaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt işlemi yenilenmeyen dönem, öğrencinin öğrenim süresinden sayılır.

(3) Ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programlarına katılarak ilgili dönemde başka bir yükseköğretim kurumunda bulunan öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, akademik takvimde belirlenen sürelerin dışında da Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile yapılabilir.

(4) Kayıt yenileme işlemleri, öğrenci bilgi sistemi üzerinden akademik takvimde belirtilen süreler içinde yürütülür.

(5) Kayıt yenileme işleminin tamamlanması için, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde öğrencinin akademik danışmanı tarafından kayıt işlemlerinin onaylanması gerekir.

Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti

MADDE 14- (1) İlgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen öğrenci katkı payı ve/veya öğrenim ücretleri, akademik dönem başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde ödenir. Şehit ve gazi çocukları hariç, öğrenciler kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her akademik dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın yüksek lisans programlarında beşinci yarıyıldan, doktora/sanatta yeterlik dokuzuncu yarıyıldan itibaren katkı payı ve/veya öğrenim ücreti ödemeye başlar.

(2) Ekonomik nedenlerle ya da öğrenimine devam etmesine engel bir sağlık sorunu veya başka bir geçerli mazereti olan ve bunu belgeleyebilen ve bu mazeretleri Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilenler hariç, süresi içinde katkı payı ve/veya öğrenim ücretini ödemeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz veya yeniletemez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.

(3) Katkı payı ve/veya öğrenim ücreti taksitini yatırdığı dönemde Üniversite ile ilişiği kesilenlere, o dönemle ilgili öğrenci katkı payı ve/veya öğrenim ücreti iade edilmez.

(4) Öğrenci değişim programlarına, ortak ve benzer programlara katılan öğrencilerin katkı paylarının ve/veya öğrenim ücretlerinin nasıl ödeneceği ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

(5) Disiplin cezası nedeniyle Üniversiteden uzaklaştırılan öğrenciler, katkı paylarını ödemek zorundadır.

(6) Kayıt yaptırmadığı için öğrencilik haklarından yararlanmayanlar, daha sonraki dönemlerde kayıt yaptırmaları halinde, öğrencilik haklarından yararlanmadığı döneme ait katkı payı ve öğrenim ücretini ödemez.

Kayıt dondurma

MADDE 15- (1) Kayıt dondurma, öğrencinin geçici bir süre için kayıtlı olduğu program veya programlara ara vermesidir. Başvuru tarihinde öğrencinin kayıtlı olması veya kayıt dondurmuş ise kayıt dondurma halinin devam ediyor olması zorunludur. Kayıt dondurma başvurusu akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Kayıt donduran öğrencilerin tüm hakları saklı tutulur. Kayıt donduran öğrenci öğrenimine devam edemez ve kayıt dondurduğu dönemdeki sınavlara giremez.

(2) Haklı ve geçerli mazeretler ile öğrenciye, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla bir defada en fazla iki akademik dönem olmak üzere toplamda; bilimsel/sanatsal hazırlıkta ve tezsiz yüksek lisansta bir yarıyıl, tezli yüksek lisansta iki yarıyıl, doktora/sanatta yeterlikte dört yarıyıla kadar kayıt dondurma hakkı tanınabilir. Kayıt dondurma süresi; askerlik, sağlık, tutukluluk ve mahkûmiyet hallerinde bu hallerin süresi kadardır.

(3) Doğal afet, salgın, tutukluluk, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi önceden öngörülemeyen nedenlerle gerekli bilgi ve belgelerini sunan öğrenciler, akademik dönem içinde de kayıt dondurabilir.

(4) Öğrenci, kayıt dondurma süresinin bitiminde kayıt dondurduğu dönemden başlayarak öğrenimine devam eder.

(5) Uzun süreli tedavi gerektiren hastalığı tam teşekküllü bir sağlık kuruluşundan alınan sağlık raporu ile belgelendiren öğrenciler öğrenimlerine devam etmek istedikleri takdirde, öğrenim görmelerine engel olmayacak durumunu belgeleyen yeni bir sağlık raporu sunar. Bu rapor, Enstitü Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

Özel izin

MADDE 16- (1) Öğrenimleri sırasında belirli bir süre atölye çalışması, sergi, konser, sempozyum, konferans, spor, festival gibi sosyal gelişimine ve öğrenimine katkısı olan etkinliklere çalışması, eseri ve/veya performansı ile aktif olarak katılmak üzere anabilim/anasanat dalı başkanlığının olumlu görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla izin verilen ve katıldıklarını belgeleyen öğrencilerin devamları, izin süresi öğrenim süresinden düşüldükten sonra kalan süre üzerinden değerlendirilir. Bu öğrencilerin sınav, ödev teslim ve benzeri hakları saklı tutulur.

(2) Dönem sonu ve bütünleme sınavına girme hakkı kazandıkları halde özel izinli olarak Üniversite dışındaki bir etkinliğe katıldıkları için dönem sonu ve bütünleme sınavına giremeyen öğrencilerin mazeretlerinin Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilmesi halinde, bu öğrencilerin dönem sonu ve bütünleme sınavı veya dönem sonu ve bütünleme sınavı yerine geçecek ödev teslimi ve benzeri haklarını kullanma zamanı Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir.

Kayıt silme ve ilişik kesme

MADDE 17- (1) Aşağıdaki nedenlerle öğrencinin Üniversite ile ilişiği Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesilir:

a) Azami süresi içinde öğrenimini tamamlayamaması.

b) Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması.

c) Üniversiteye kayıt ve kabul koşullarının yerine getirilmediğinin sonradan anlaşılması ya da kayıt sırasında sunulan belgelerin veya bilgilerin yanlış ya da eksik olduğunun tespit edilmesi.

(2) Kesin kayıt ve/veya kayıt yenileme süreci tamamlanmadan kaydını sildiren öğrencinin o dönem için ilgili mevzuat hükümlerine göre alınan öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile iade edilir. Daha önceki dönemlere ait ödenmiş olan öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti varsa iade edilmez.

(3) Kendi isteğiyle kayıt sildirmek isteyen öğrencilerin durumu hakkında Enstitü Yönetim Kurulu kararı aranmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğretimle İlgili Esaslar

Öğretim düzeyleri

MADDE 18- (1) Enstitüye kayıtlı öğrenciler, ilgili mevzuat hükümlerine göre lisansüstü düzeyinde öğretim görürler.

Öğrenci değişim programları

MADDE 19- (1) Üniversite ile yurt içi veya yurt dışındaki bir veya daha çok yükseköğretim kurumu arasında yapılan anlaşmalar ve/veya ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yapılan öğrenci değişim programları çerçevesinde, yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarında iki dönemi aşmamak kaydıyla yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına öğrenci gönderilebilir.

(2) Değişim programından yararlanıldığı sürede öğrencilerin Üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğrenim süresinden sayılır.

(3) Öğrenci değişim programları kapsamında başka bir yükseköğretim kurumunda aynı öğrenim düzeyinde alınan ders veya uygulamaların kredileri, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile kayıtlı olunan lisansüstü programdaki yükümlülüklerin yerine sayılabilir.

(4) Öğrencinin değişim programına katılarak başarılı olduğu transfer edilecek derslerin kredi toplamı, kayıtlı olduğu programın toplam kredisinin üçte birinden fazla olamaz.

(5) Değişim programlarına başvuru koşulları, kabul şartları ve ders başarı notlarının Üniversitedeki başarı durumuna nasıl yansıtılacağı ile ilgili usul ve esaslar Enstitü Kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.

(6) Lisansüstü programlarında yapılan tez/eser çalışmaları, değişim programıyla gidilen yükseköğretim kurumlarında tamamlanamaz.

(7) Öğrenci değişim programları veya yurt içi ya da yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumları arası protokoller kapsamında, Üniversiteye belli bir akademik dönem öğrenim görmek için başka bir yükseköğretim kurumundan öğrenci gelebilir. Bu öğrenciler konuk öğrenci olarak kabul edilirler.

(8) Konuk öğrenciler ile ilgili usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

(9) Konuk öğrencilere diploma veya ünvan verilmez, ancak aldıkları dersleri ve notları gösteren bir belge verilir.

Öğretim dönemleri

MADDE 20- (1) Bir öğretim yılı güz ve bahar olmak üzere iki akademik dönemden oluşur. Dersler, dönemlik düzenlenir.

(2) Güz ve bahar döneminin normal süresi en az on dört haftadır. Dönem içi ölçme ve değerlendirme çalışmaları bu süreler içindedir. Dönem sonu ve bütünleme sınavları ise bu sürenin dışında tutulur.

Akademik takvim

MADDE 21- (1) Akademik takvim, bir eğitim-öğretim yılındaki akademik dönemlerin başlama ve bitiş tarihleri ile kayıt, kayıt yenileme, katkı payı ödeme, sınav tarihleri ve eğitim-öğretimle ilgili diğer tarihleri belirler.

(2) Akademik takvim, Enstitü Kurulu tarafından hazırlanır ve bir önceki öğretim yılı sona ermeden Senatonun kararı ile kesinleşerek ilan edilir.

(3) Yeni eğitim-öğretim yılının akademik takvimini hazırlama ve onay tarihi, bir önceki akademik takvimde belirtilir.

Öğrencilik işlemleri

MADDE 22- (1) Öğrencilerin kayıt, kayıt yenileme, devam, kayıt dondurma, ilişik kesme, nakil yolu ile kabul edilme, intibak, program değiştirme, derse yazılma, yatay ve kurum içi geçişler, sınav, not ve benzeri işlemleri anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Karar, Enstitü Müdürlüğü tarafından uygulanır.

Öğretim planları

MADDE 23- (1) Öğretim programlarındaki eğitim-öğretim faaliyetleri; ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato tarafından kabul edilen öğretim planına göre yapılır.

(2) Akademik takvimde belirtilen süreler içinde, anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile öğretim planlarına yeni ders eklenebilir veya mevcut ders kaldırılabilir. Öğretim planlarındaki dersler, Enstitü Kurulu kararı ile açık veya kapalı tutulabilir. Mevcut planlardaki derslerin kredileri, ders kodları, adları ve türlerindeki (zorunlu veya seçmeli) değişiklikler; anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayı ile uygulanır. Bu değişiklikler için intibak tablosu oluşturulur.

(3) Zorunlu dersler, seçmeli dersler ve bu derslerin varsa ön koşulları öğretim planlarında belirtilir.

(4) Anabilim/anasanat dallarındaki lisansüstü öğretim planları; lisansüstü programdan mezun olunabilmesi için alınması gereken zorunlu/seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalışmalarından oluşur. Bu öğretim planları, Senato tarafından kararlaştırılan asgari muhtevaya uymak şartı ile Enstitü Kurulunda görüşülerek onaylanır. Öğretim planlarında, mezuniyet için alınması gereken toplam kredinin en az %25’i seçmeli derslerden oluşur.

(5) Senato tarafından onaylanan öğretim planları, bir sonraki eğitim-öğretim döneminin başından itibaren uygulamaya konulur.

Dersler

MADDE 24- (1) Dersler dönemlik düzenlenir. Bir ders teori, atölye, proje, tasarım, uygulama, planlama, laboratuvar, seminer ve benzeri bileşenlerin birinden veya daha fazlasından oluşabilir. Ders başarı notu, her bir ders için harf notu ile belirtilir.

(2) Özelliklerine göre dersler aşağıdaki şekilde gruplandırılır:

a) Zorunlu dersler.

b) Seçmeli dersler.

c) Seminer dersi.

ç) Uzmanlık alan dersi.

d) Dönem projesi dersi.

(3) Bir akademik yıl boyunca her dersin öğrenci için gerektirdiği iş yükünü gösteren AKTS kredileri; anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayı ile kesinleşir. AKTS kredisi, ilgili dersin haftalık ders programındaki ders saati toplamından az olamaz.

(4) Öğrencinin lisansüstü programlarında derslerden alacağı toplam AKTS kredisi 60 AKTS’den az olamaz.

(5) Anabilim/anasanat dalları, Üniversitenin diğer anabilim/anasanat dallarının yürüttüğü programlar için anabilim/anasanat dalları arası iş birliği çerçevesinde bir seçmeli ders açabilir ve kendi anabilim/anasanat dalları için açtıkları derslere anabilim/anasanat dalı dışı kontenjan belirleyebilir.

(6) Dersler, diğer derslerden birinin ya da birden fazlasının başarılmış veya belirli bir kredinin tamamlanmış olması gibi ön koşullara bağlanabilir.

(7) Seçmeli bir ders, zorunlu bir dersin ön koşulu olamaz.

(8) Haftalık ders programları anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulunun onayıyla yürürlüğe girer.

Zorunlu dersler

MADDE 25- (1) Zorunlu dersler, ilgili programa kayıtlı tüm öğrencilerin almakla yükümlü olduğu derslerdir. Zorunlu derslere kontenjan sınırlaması getirilemez.

(2) Zorunlu dersler, öğretim programında belirlenen dönemlerde açılır. Ancak başka derslerin ön koşulu olan ve başarısız olunması halinde öğrencinin öğrenim süresinin uzamasına neden olabilecek dersler güz ve bahar dönemlerinde açılabilir.

Seçmeli dersler

MADDE 26- (1) Seçmeli dersler, ilgili programa kayıtlı öğrencilerin almakla yükümlü olmadığı, uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik seçimlik derslerdir.

(2) Programa kayıtlı öğrenci sayıları ve öğrencilerin uzmanlaşma alanları göz önünde bulundurularak anabilim/anasanat dalı kurulunca yeteri sayıda seçmeli ders açılır.

(3) Seçmeli derslerin kontenjanları ile açılma yeter sayıları; anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayı ile belirlenir ve akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme tarihinden önce ilan edilir.

(4) Birbirinin devamı olan seçmeli derslere ön koşul konulabilir.

Seminer dersi

MADDE 27- (1) Seminer dersi; tezsiz yüksek lisans dışındaki diğer yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarında zorunlu olup öğrencilerin ders döneminde hazırladıkları, bilimsel/sanatsal bir konuyu inceleme ve sözlü olarak sunmayı kapsayan yazılı bir çalışmadır.

(2) Seminer dersinin AKTS kredisi dersin gerektirdiği iş yüküne bağlı olarak en az iki, en fazla on olabilir.

(3) Seminer dersinin değerlendirmesi görevli öğretim üyesi tarafından yapılır ve başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

Uzmanlık alan dersi

MADDE 28- (1) Tezsiz yüksek lisans dışındaki programlarda öğretim üyesinin danışmanlığını yaptığı öğrencilere çalıştığı bilimsel/sanatsal alandaki bilgi, görgü ve deneyimlerini aktardığı, çalışma disiplinini kazandırdığı, güncel bilimsel/sanatsal yazıları/çalışmaları izleme ve değerlendirme yeteneğini geliştirmeyi amaçlayan teorik bir derstir.

(2) Bu dersler, tez konusunun kabul edildiği tarihten itibaren öğretim üyesinin talebi, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi, Enstitü Yönetim Kurulu ve Senatonun onayı ile açılır ve danışmanlık görevi sona erinceye kadar devam eder.

(3) Tez konusu kabul edilen öğrenciler, tez danışmanı tarafından açılan uzmanlık alan dersini almak zorundadır.

Dönem projesi dersi

MADDE 29- (1) Dönem projesi dersi, yalnızca tezsiz yüksek lisans programlarında yer alan zorunlu ve kredisiz bir derstir. Öğrenci bu dersin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir proje ve/veya rapor vermek zorundadır.

(2) Dönem projesi, danışman veya görevli öğretim üyesi tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

Ders alma koşulu ve sınırı

MADDE 30- (1) Öğrenciler, dersleri ders saatlerinin istisnasız hiçbir şekilde çakışmaması koşulu ile alır.

(2) İlgili anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi ve Enstitü Kurulu kararı ile öğrencilerin bir yarıyılda kayıt olabileceği derslerin toplam kredisinin üst sınırı belirlenebilir.

Ders alma ve ders bırakma

MADDE 31- (1) Her öğrenci, akademik takvimde belirtilen süre içinde ve akademik danışmanı rehberliğinde ders alma, ders bırakma ve yeni ders alma işlemlerini yapar.

(2) Engellilik durumu ve derecesi sağlık raporu ile belgelendirilmiş olan engelli öğrenci, bu Yönetmelikte yer alan ders almaya ilişkin hükümlere uymakla yükümlüdür. Ancak engeli nedeniyle herhangi bir dersin gereklerini yerine getirmekte güçlük çekmesi halinde, akademik danışmanının ve dersi veren öğretim üyesinin onayıyla söz konusu güçlüklerin giderilmesine ilişkin değişiklikler, uyarlamalar ve düzenlemeler yapılarak öğrencinin dersi alması sağlanır. Yapılan uyarlamalara rağmen öğrencinin dersin gereklerini yerine getirememesi halinde, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun kararı ile o derse eşdeğer bir başka ders alır.

(3) Öğrenciler yurt içindeki veya yurt dışındaki başka bir yükseköğretim kurumundan, anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile ders veya dersler alabilir. Bu ders veya dersler; Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile öğretim planında yer alan tez/eser çalışması, uzmanlık alan dersi ve seminer dersi hariç ilgili başka bir ders yerine sayılabilir. Ancak Üniversite dışından alınan derslerin kredisinin toplamı, öğrencinin kayıtlı olduğu programın mezuniyet koşulu olan AKTS kredisinin üçte birinden fazla olamaz.

Ders tekrarı

MADDE 32- (1) Öğrenci, başarısız olduğu zorunlu dersleri öncelikli olarak yeniden almak zorundadır.

(2) Öğrenci, başarısız olduğu seçmeli dersi tekrar almak veya bu ders yerine kredisi en az bu ders kadar olan başka bir seçmeli dersi akademik danışmanın onayı ile seçmek zorundadır.

(3) Öğrenci, bir dersten almış olduğu notunu yükseltmek için bu dersi yeniden alabilir.

(4) Dersin tekrar alınması halinde, dersin tüm koşullarının yerine getirilmesi zorunludur.

(5) Tekrar edilen derslerde alınan en son not geçerlidir.

Ders yükümlülüğü

MADDE 33- (1) Yerine başka bir ders konulmadan öğretim planından kaldırılan zorunlu bir dersten başarısız olan öğrencilerin o dersten yükümlülüğü kalkar ve bu durumdaki öğrenciler mezuniyet için gerekli toplam krediyi seçmeli ders alarak tamamlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Yükümlülükleri, Sınavlar ve Başarının Ölçülmesi

Öğrenci yükümlülükleri

MADDE 34- (1) Öğrenci, izlediği öğretim programında yer alan teorik ders, atölye, proje, tasarım, uygulama, planlama, laboratuvar, seminer ve diğer dersler için anabilim/anasanat dalı kurulu kararları doğrultusunda ilgili öğretim üyesinin gerekli gördüğü ve akademik dönem başında açıkladığı tüm sınav ve diğer akademik çalışmaların tamamına katılmakla yükümlüdür.

(2) Öğrenci; atölye, proje, tasarım, uygulama, planlama, laboratuvar, seminer gibi uygulamalı derslerin %80’ine, teorik derslerin ve teori ve uygulamadan oluşan derslerin %70’ine devam etmek zorundadır.

(3) Anabilim/anasanat dalı kurulu kararı doğrultusunda öğretim üyesinin ders için belirlediği ve akademik dönem başında ilan ettiği ara sınav, ödev, proje, devam ve benzeri diğer koşulları sağlamayan öğrenciler dönem sonu ve bütünleme sınavına giremez.

(4) Öğrencinin derse devamı, dersi veren öğretim üyesi tarafından izlenir ve öğrenci bilgi sistemine yüklenerek öğrencilere duyurulur.

Ara sınav

MADDE 35- (1) Öğretim planlarında yer alan bir ders için akademik dönem içinde yapılan sınav veya sınavlardır.

(2) Ara sınav sayısı, sınavın biçimi, sınavın tarihi, dönem içinde yapılan çalışmalar ile verilen ödevlerden hangilerinin ara sınav olarak değerlendirmeye alınacağı ve ara sınavlar ile diğer akademik dönem çalışmalarının ders başarı notuna katkısı, anabilim/anasanat kurulu kararı doğrultusunda ilgili öğretim üyesi tarafından belirlenir ve ekle-bırak haftasının sonuna kadar anabilim/anasanat dalı başkanlıkları ve dersi veren öğretim üyesi tarafından öğrencilere duyurulur. Proje, tasarım, atölye gibi uygulamalı dersler için bu belirleme, anabilim/anasanat dalı kurul kararı çerçevesinde yapılır.

(3) Ara sınavlara veya yerine geçecek çalışmalara geçerli mazereti nedeniyle katılamayan öğrenciye mazeretlerini belgelemek koşuluyla uygulanacak işlemler, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu kararı doğrultusunda yürütülür.

Dönem sonu sınavı

MADDE 36- (1) Öğretim planlarında yer alan bir ders için dönem sonunda yapılan sınavdır.

(2) Öğrencinin kayıt olduğu bir ders için dönem sonu sınavının yazılı olarak yapılıp yapılmayacağı, yazılı olarak yapılmayacaksa değerlendirmenin şekli ve usulü dönem başında anabilim/anasanat dalı kurulunda karara bağlanır ve ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığınca duyurulur.

(3) Öğrencinin dönem sonu sınavına girebilmesi ve/veya dönem sonunda değerlendirilecek çalışmalarını teslim edebilmesi için, 34 üncü maddede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi gerekir.

(4) Bir dersin dönem sonu sınavına girebilme koşulunu yerine getirmeyen öğrencilerin, dönem sonu sınavları değerlendirmeye alınmaz. Bu öğrencilerin listesi, öğrenci bilgi sisteminden temin edilerek dönemin son haftası içerisinde anabilim/anasanat dalı başkanlığınca ilan edilir.

Bütünleme sınavı

MADDE 37- (1) Bütünleme sınavı; derse devam yükümlülüğünü yerine getirmiş ve dönem sonu sınavına girmeye hak kazanmış olduğu halde bu sınava girmemiş veya mazereti sebebiyle bu sınava girememiş ya da dönem sonu sınavında başarısız olmuş öğrenciler için yapılan sınavdır.

(2) Atölye, proje, tasarım, planlama ve sergi gibi uygulaması olan dersler için bütünleme sınavı olmaz. Bütünlemesi olmayan dersler, her öğretim yılının başında anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulunun onayı ile tespit edilir.

(3) Bütünleme sınavı notu, dönem sonu sınavı notu yerine geçer.

(4) Bütünleme sınavının mazeret sınavı yoktur.

Sınavların uygulanması

MADDE 38- (1) Sınavlar; yazılı, sözlü, uygulamalı, çizime dayalı, atölye-proje değerlendirmesi, jüri, çalıştay, ödev teslimi şeklinde veya bunların/benzerlerinin bileşiminden oluşabilir. Atölye, proje, tasarım ve benzeri derslerde teslim ve değerlendirmeye ilişkin usul ve esaslar ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığınca belirlenir.

(2) Sınavlar, mutlak veya bağıl değerlendirme sistemine göre değerlendirilebilir. Sınavların değerlendirilmesinde hangi yöntemin kullanılacağı dersin açıldığı dönemin başında ilgili öğretim üyesi tarafından duyurulur.

(3) Sınavlar bir gün içinde yapılabileceği gibi dersin özelliğine göre birden fazla günde de yapılabilir.

(4) Sınavlar mesai saati dışında ve/veya hafta sonları da yapılabilir.

(5) Üniversiteye kayıtlı engelli öğrenci, bu Yönetmelikte belirtilen sınavlara girmek zorundadır, ancak öğrencinin en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için 8/3/2022 tarihli ve 31772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik hükümleri esas alınarak dersi veren öğretim üyesinin önerisi ve ilgili anabilim/anasanat dalı başkanının onayı ile sınav yeri, süresi, biçimi değiştirilip öğrenciye uygun hale getirilir. Sınavda kullanılacak özel alfabe, bilgisayar, büyüteç gibi ek gereçler, okumaya ve yazmaya yardımcı kişi veya araçlar ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sağlanır.

Dönem sonu ve bütünleme sınavlarının tarih ve yerinin ilanı

MADDE 39- (1) Dönem sonu ve bütünleme sınavlarının tarih ve saatleri ile yerleri; akademik takvim esas alınarak anabilim/anasanat dalı başkanlığınca belirlenir, Enstitü Müdürlüğünce onaylanır ve ilgili sınavların başlama tarihinden en az bir hafta önce ilan edilir.

Sınav evrakının ve öğrenci çalışmalarının saklanması

MADDE 40- (1) Sınav evrakı ve/veya sınav yerine değerlendirmeye alınan çalışmalar veya onların fiziksel veya dijital suretleri ilgili akademik birimler tarafından en az iki yıl süreyle saklanır.

(2) Öğrenci çalışmaları; sergileme, tanıtım veya eğitim-öğretim amacıyla kullanılmak üzere anabilim/anasanat dalı başkanlığınca daha uzun süre saklanabilir. Bu saklama koşullarına ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.

Ders başarı notu

MADDE 41- (1) Ders başarı notu; ara sınav, ödev, proje, sunum ve benzeri uygulamalardan alınacak puanların ve dönem sonu sınavı veya bütünleme sınavı puanlarının hesaplanmasıyla tek bir harf notu olarak verilir.

(2) Ara sınav, ödev, proje, sunum ve benzeri uygulamalardan alınacak puanlar ve dönem sonu sınavı puanının hangi ağırlıklarla hesaba katılarak ders başarı notunun hesaplanacağı dersin öğretim üyesi/üyeleri tarafından akademik dönem başında öğrencilere duyurulur.

(3) Ders başarı harf notu skalası ve bunların dörtlük sistemde katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Harf Notu              Katsayı              Puan

AA                        4,00                  90-100

BA                        3,75                  85-89

BB                         3,50                  80-84

CB                         3,25                  75-79

CC                         3,00                  70-74

DC                        2,75                  65-69

DD                        2,50                  60-64

EE                         2,00                  50-59

FF                         0                       0-49

FD                         0

G                           Geçti

K                           Kaldı

(4) Öğrencinin, yükümlü olduğu dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisans programlarında dönem başarı notu olarak AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini, doktora/sanatta yeterlik programlarında AA, BA, BB notlarından birini alması gerekir.

(5) Yükümlü olduğu dersten başarısız olan bir öğrenciye ders başarı notu olarak; dersin başarı koşullarını yerine getirmediğinde FF notu, devam koşulunu yerine getirmediğinde FD notu verilir.

(6) Sadece başarılı veya başarısız olarak değerlendirilen derslerde başarılı olan öğrencilere G (Geçti), başarısız olan öğrencilere K (Kaldı) notu verilir.

Ders başarı notlarının ilanı

MADDE 42- (1) Ders başarı notları, dönem sonu sınavlarını veya bütünleme sınavlarını izleyen en geç beşinci iş gününde ilgili öğretim üyesi tarafından öğrenci bilgi sisteminde kesinleştirilir.

(2) Atölye, proje, tasarım, planlama, çalıştay, sergi ve benzeri uygulamalı derslerde ve bütünlemesi olmayan derslerde başarı notları, bütünleme sınavlarının sonunu takip eden en geç beşinci iş gününde ilgili öğretim üyesi tarafından öğrenci bilgi sisteminde kesinleştirilir.

(3) Sınav sonuçlarına ilişkin maddi hatanın dersin öğretim üyesi tarafından resen tespit edilmesi halinde ilgili öğretim üyesi, bir sonraki dönemin açılışına kadar maddi hata gerekçesi ile Enstitü Müdürlüğüne yazılı olarak başvurur. Tespit edilen hata, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Müdürlüğünce düzeltilir.

Ders başarı notuna itiraz

MADDE 43- (1) Öğrenci, ders başarı notu girişlerinin son gününü izleyen yedi iş günü içinde, kayıtlı olduğu Enstitü Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak yalnızca maddi hata yönünden sınav evrakının incelenmesini isteyebilir. İnceleme sonucu, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından öğretim üyesinin görüşü alınarak Enstitü Yönetim Kurulunca karara bağlanır ve öğrenciye duyurulur.

(2) Başarı notu değişikliği gerektiren Enstitü Yönetim Kurulu kararı, öğrenci bilgi sisteminde gerekli not düzeltmesinin yapılması için akademik takvimde belirtilen ilgili dönem kapatma tarihinden önce Enstitü Müdürlüğüne bildirilir. Akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapılmayan başvurular kabul edilmez.

Ağırlıklı not ortalaması

MADDE 44- (1) Ağırlıklı not ortalaması, öğrencinin akademik başarı düzeyini gösterir.

(2) Ağırlıklı not ortalaması ve mezuniyet derecesi ile ilgili esaslar şunlardır:

a) Ağırlıklı not ortalaması; (K1xB1+K2xB2+K3xB3+...) / (K1+K2+K3+...) formülüne göre ve binde birler basamağına yuvarlanarak hesaplanır. Bu formüldeki K dersin AKTS kredisini, B dersin başarı notunun dörtlük sistemdeki karşılığını gösterir.

b) Dönem ağırlıklı not ortalaması (DNO), öğrencinin ilgili akademik dönemde aldığı derslerin ağırlıklı not ortalamasıdır.

c) Genel ağırlıklı not ortalaması (GNO), öğrencinin ilgili akademik dönem ile daha önce aldığı derslerin ağırlıklı not ortalamasıdır.

ç) DNO ve GNO hesabı yapılırken geçti (G) ve kaldı (K) notu verilen dersler hesaba katılmaz.

(3) Mezuniyet derecesi (mezuniyet başarı notu), mezun olan öğrencinin toplam ağırlıklı not ortalamasıdır.

Not dökümü

MADDE 45- (1) Not dökümünde, öğrencinin aldığı tüm dersler ve tüm dönem sonu başarı notları, derslerin alındığı akademik yıl ve dönem bazında gösterilir.

(2) Not dökümünde; DNO, GNO ve harf notları ile ilgili açıklamalara yer verilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

Genel esaslar

MADDE 46- (1) Tezli yüksek lisans programı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar. Bir anasanat dalı yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler; seminer ve uygulama çalışmalarına ek olarak bir tez çalışması ya da yüksek lisans tezi olarak değerlendirilebilecek özgün bir eser çalışması ile bu çalışmaya bağlı kalarak hazırlanan bir eser metni sunar.

(2) Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı, bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

(3) Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.

(4) Öğrenci, lisansüstü öğretim planında belirtilmiş olması koşuluyla anabilim/anasanat dalının lisans programından veya diğer anabilim/anasanat dalı lisans programından öğrencinin daha önce almadığı en fazla iki dersi seçebilir.

(5) Öğrenci, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında aynı seviyede verilmekte olan derslerden en fazla iki ders seçebilir.

(6) Öğrencinin, ders aşamasından başarılı sayılabilmesi ve tez aşamasına geçebilmesi için seminer dersi dâhil yükümlü olduğu toplam kredideki tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.

(7) Yüksek lisans programları, yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim programlarıyla ortak yüksek lisans programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programların uygulama usul ve esasları hakkında, Yükseköğretim Kurumlarının Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim Öğretim Programlarına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Süre

MADDE 47- (1) Tezli yüksek lisans programının süresi; bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en fazla altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreden daha kısa sürede mezun olabilecek öğrencilerle ilgili düzenlemeler Senato tarafından belirlenir.

(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen, azami süreler içerisinde ise tez/eser çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Tez danışmanı atanması

MADDE 48- (1) Tezli yüksek lisans programında anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için Üniversite kadrosunda bulunan bir tez danışmanını, öğrencinin danışman tercihlerini ve ilgili öğretim üyesinin görüşünü de dikkate alarak en geç birinci yarıyılın sonuna kadar; öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu da en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir. Tez danışmanlığı değişikliği aynı koşullarla gerçekleşir.

(2) Tez danışmanı, tez konusunun özelliği göz önünde tutularak ilgili anabilim/anasanat dalında görevli kadrolu öğretim üyeleri arasından seçilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için; öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı şarttır.

(3) Tez/eser çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden olabilir.

Yüksek lisans tezinin/eser çalışmasının sonuçlanması

MADDE 49- (1) Tezli yüksek lisans programındaki öğrenci, elde ettiği sonuçları ve tamamladığı çalışmasını Enstitünün hazırladığı ve Senato tarafından onaylanan tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazmak, tez/eser metin çalışmasını jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Savunma sınavı, adayın çalışmasıyla ilgili konularda bilgi, yorumlama ve sentez gücünü değerlendirmeyi amaçlar. Tez sınavı; öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olup, yalnız jüri üyeleri soru sorabilir.

(2) Yüksek lisans tez/eser çalışmasının savunmasından önce ve düzeltme verilen tez/eser çalışmalarında ise düzeltme ile birlikte öğrenci tez/eser çalışmasını tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman, tez/eser çalışmasının savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi Enstitü Müdürlüğüne teslim eder. Enstitü, söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez, Enstitü Yönetim Kuruluna gönderilir.

(3) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri; biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de Üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması halinde ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

(4) Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez/eser çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur.

(5) Tez sınavının tamamlanmasından sonra, jüri tez/eser çalışması hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne tutanakla bildirilir.

(6) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(7) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde, düzeltmelerini yaptığı tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(8) Tezi reddedilen öğrencinin talebi ve aynı programın tezsiz yüksek lisans programı bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Tezli yüksek lisans diploması

MADDE 50- (1) Tez sınavında başarılı olmak ve Senato tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin/eser metninin ciltlenmiş en az üç kopyası, pdf formatında tüm tezi ve Word formatında tezin Türkçe ve İngilizce özetini içeren bir taşınabilir belleği ve tez veri giriş formunu tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitü Müdürlüğüne teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması verilir. Enstitü Yönetim Kurulu, talep edilmesi halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci; koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde Üniversite ile ilişiği kesilir.

(2) Tezli yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim/anasanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Diplomalar, Enstitü Müdürü ile Rektör tarafından imzalanarak onaylanır. Mezuniyet tarihi, tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.

(3) Diploması düzenlenen öğrenciye talebi halinde diploma eki verilir. Diploma ekinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.

(4) Mezuniyet diploması ve diploma eki bir kez verilir ve tekrar düzenlenmez. Mezuniyet diploması üzerindeki kişisel bilgiler ile akademik birim ve onay bilgileri, diplomanın düzenlendiği tarihte geçerli olan bilgileri kapsar ve daha sonrasında değiştirilemez.

(5) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde, yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Enstitü Müdürlüğü tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

ALTINCI BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Genel esaslar

MADDE 51- (1) Tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır.

(3) Öğrencinin alacağı derslerin en fazla üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla lisans derslerinden seçilebilir.

(4) Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

(5) Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir.

Süre

MADDE 52- (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi; bilimsel/sanatsal hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en fazla üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Danışman atanması

MADDE 53- (1) Tezsiz yüksek lisans programında, anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapmak üzere, Üniversitenin kadrolu öğretim üyesini veya Senato tarafından belirlenen niteliklere sahip doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip Üniversitede ders veren bir öğretim görevlisini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirler.

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 54- (1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim/anasanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Diplomalar, Enstitü Müdürü ile Rektör tarafından imzalanarak onaylanır.

(3) Diploması düzenlenen öğrenciye talebi halinde diploma eki verilir. Diploma ekinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.

(4) Mezuniyet diploması ve diploma eki bir kez verilir ve tekrar düzenlenmez. Mezuniyet diploması üzerindeki kişisel bilgiler ile akademik birim ve onay bilgileri, diplomanın düzenlendiği tarihte geçerli olan bilgileri kapsar ve daha sonrasında değiştirilemez.

Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş

MADDE 55- (1) Tezsiz yüksek lisans programına devam eden öğrenciler, tezli yüksek lisans programına kabul için Senato tarafından belirlenmiş olan şartları yerine getirmek kaydıyla, en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilir. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçen öğrenci, programı tamamlamak için tezli yüksek lisans programında verilen azami süreyi aşamaz.

(3) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçebilmek için, ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile not ortalaması barajı da konulabilir.

(4) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş bir kez yapılabilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Doktora Programı

Genel esaslar

MADDE 56- (1) Doktora programı; öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırır. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin;

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,

c) Bilinen bir yöntemi başka bir alana uygulama,

niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

(3) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenciler en fazla iki dersi, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenciler en fazla dört dersi anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden seçebilir.

(4) Lisans dersleri, ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz.

(5) Doktora programları ikinci öğretim olarak açılamaz.

(6) Doktora programları, yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim programlarıyla ortak doktora programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programların uygulama usul ve esasları hakkında, Yükseköğretim Kurumlarının Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim Öğretim Programlarına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Süre

MADDE 57- (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır. Bu süreden daha kısa sürede mezun olabilecek öğrencilerle ilgili düzenlemeler Senato tarafından belirlenir.

(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi; tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını azami sürelerde tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(4) Lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrencilerden kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara; doktora tezinde başarılı olamayanlara, tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri ve aynı programın tezsiz yüksek lisans programı bulunması halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Tez danışmanı atanması

MADDE 58- (1) Anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için öğrencinin danışman tercihlerini ve ilgili öğretim üyesinin görüşünü de dikkate alarak, Üniversite kadrosunda bulunan bir tez danışmanını ve danışman ile öğrencinin birlikte belirlediği tez konusu ve tez başlığını Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez önerisi Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir. Tez danışmanı, birinci yarıyılın başından itibaren atanabilir. Ancak tez danışmanının en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur. Tez danışmanlığı değişikliği aynı usulle gerçekleşir.

(2) Tez danışmanı, tez konusunun özelliği göz önünde tutularak ilgili anabilim/anasanat dalında görevli Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından seçilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı şarttır. Doktora programlarında öğretim üyelerinin tez yönetebilmesi için, başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerekir.

(3) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.

Yeterlik sınavı

MADDE 59- (1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir.

(2) Öğrencinin ders aşamasından başarılı sayılabilmesi ve yeterlik sınavına girebilmesi için, seminer dersi dâhil yükümlü olduğu toplam kredide tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.

(3) Yeterlik sınavları, güz ve bahar yarıyılı sonunda olmak üzere yılda iki kez yapılır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.

(4) Yeterlik sınavları, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite; farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla yeterlik sınav jürileri kurar.

(5) Yeterlik sınav jürisi; en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığına Enstitü Yönetim Kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.

(6) Yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavdan en az 75 puan alarak başarılı olanlar sözlü sınava alınır. Yeterlik jürisi, öğrencinin başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne tutanakla bildirilir.

(7) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

(8) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Alınması istenen dersler sınav jürisinin teklifi, yeterlik komitesi önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir. Öğrenci bu dersleri başarmak zorundadır. Bu derslerden başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

(9) Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci, yüksek lisans programına geçebilir. Öğrencinin geçmek istediği yüksek lisans programının gerekli şartlarını sağlamış olması gerekir. Öğrencinin devam etmiş olduğu derslerden muaf olup olmayacağı, muaf olması halinde ise aldığı notlar ve kredilerin ne şekilde kabul edileceği anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Tez izleme komitesi

MADDE 60- (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede, tez danışmanı, kurum içinden bir öğretim üyesi ve sunulan tez konusuyla ilgili akademik çalışması olan kurum dışından bir öğretim üyesi yer alır. İkinci tez danışmanının olması halinde, ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez önerisi savunması

MADDE 61- (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde; yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu, sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır.

(2) Savunmayı değerlendiren tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez çalışması önerisinin kabulüne, düzeltilmesine veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca işlemin bitişini izleyen üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne tutanakla bildirilir.

(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(4) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda, o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(5) Tez önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen sürede girmeyen öğrenci, başarısız sayılarak tez önerisi reddedilir.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

MADDE 62- (1) Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitünün hazırladığı ve Senato tarafından onaylanan tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(2) Doktora tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman, tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi Enstitü Müdürlüğüne teslim eder. Enstitü teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesiyle birlikte karar verilmek üzere tez Enstitü Yönetim Kuruluna gönderilir.

(3) Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için tez önerisi kabul edildikten sonra en az üç tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.

(4) Doktora tez sınavı jürisi, danışman ve anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkının olup olmadığı hususunda Enstitü Yönetim Kurulu karar verir. Danışmana oy hakkı tanınmaması hâlinde jüri, danışman dâhil altı üyeden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.

(5) Jüri üyeleri, tez jürisinin onaylandığı Yönetim Kurulu tarihinden itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.

(6) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra, jüri dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca savunma sınavını izleyen üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne tutanakla bildirilir. Tezi kabul edilen öğrenci başarılı olarak değerlendirilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(7) Haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle jüriye katılamayacak olan üyeler, katılamama gerekçelerini tezi teslim aldıkları tarihten itibaren en geç bir hafta içinde yazılı olarak Enstitü Müdürlüğüne bildirirler.

(8) Doktora tezinde öğrencinin, 56 ncı maddenin birinci fıkrasında yer alan niteliklerden en az birini yerine getirmiş olmasının sınanması esastır.

(9) Doktora öğrencisi tez savunması öncesinde, doktora tez çalışmasından üretilmiş ve ulusal veya uluslararası hakemli bir dergide yayımlanmış veya yayımlanmak üzere dijital nesne tanımlayıcı (DOI – Digital Object Identifier) numarası alınmış bir makaleyi tezi ile birlikte Enstitüye sunar.

Doktora diploması

MADDE 63- (1) Tez sınavında başarılı olmak ve Senato tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyası, pdf formatında tüm tezi ve Word formatında tezin Türkçe ve İngilizce özetini içeren bir taşınabilir belleği ve tez veri giriş formunu tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitü Müdürlüğüne teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan doktora öğrencisine doktora diploması verilir. Enstitü Yönetim Kurulu, talep edilmesi halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci, koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde Üniversite ile ilişiği kesilir.

(2) Doktora diploması üzerinde, öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim/anasanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Diplomalar Enstitü Müdürü ile Rektör tarafından imzalanarak onaylanır. Mezuniyet tarihi, tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.

(3) Diploması düzenlenen öğrenciye, talebi halinde diploma eki verilir. Diploma ekinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.

(4) Mezuniyet diploması ve diploma eki bir kez verilir ve tekrar düzenlenmez. Mezuniyet diploması üzerindeki kişisel bilgiler ile akademik birim ve onay bilgileri, diplomanın düzenlendiği tarihte geçerli olan bilgileri kapsar ve daha sonrasında değiştirilemez.

(5) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Enstitü Müdürlüğü tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Sanatta Yeterlik Programı

Genel esaslar

MADDE 64- (1) Sanatta yeterlik çalışması, özgün bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır.

(2) Sanatta yeterlik programı; ders, yeterlik sınavı, sanatta yeterlik tez/eser çalışması önerisi, sanatta yeterlik tez/eser çalışması izlemeleri ve savunma sınavından oluşur.

(3) Sanatta yeterlik programı, tezli yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi toplam 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

(4) Lisansüstü dersler, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden; yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.

(5) Sanatta yeterlik öğrencisinin alacağı lisans dersleri, sanatta yeterlik ders yüküne ve kredisine sayılmaz.

(6) Sanatta yeterlik programları, yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim programlarıyla ortak sanatta yeterlik programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programlar, Yükseköğretim Kurumlarının Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim Öğretim Programlarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

Süre

MADDE 65- (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi, sanatsal hazırlıkta geçen süre hariç, yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır. Bu süreden daha kısa sürede mezun olabilecek öğrencilerle ilgili düzenlemeler Senato tarafından belirlenir.

(2) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi; tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(3) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarı ile bitiren ancak; tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını birinci fıkrada belirtilen azami on iki yarıyıl veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(4) Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına başvurmuş öğrencilerden gerekli kredi yükü, proje ve benzeri şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla sanatta yeterlik tez/eser çalışmasında başarılı olamayan öğrencilerin talepleri ve aynı programın tezsiz yüksek lisans programı bulunması halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Danışman atanması

MADDE 66- (1) Anabilim/anasanat dalı başkanlığı, her öğrenci için öğrencinin danışman tercihlerini ve ilgili öğretim üyesinin görüşünü de dikkate alarak, Üniversite kadrosunda bulunan, ders ve uygulama seçimi ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların yürütülmesi için bir danışman ile danışman ve öğrencinin birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların konusunu ve başlığını Enstitüye önerir ve bu öneri Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir. Tez/eser danışmanı, öğrencinin programı içinde birinci yarıyılın başından itibaren atanabilir. Ancak tez/eser danışmanının en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur. Tez/eser danışmanlığı değişikliği aynı koşullarla gerçekleşir.

(2) Tez/eser danışmanı, tez konusunun özelliği göz önünde tutularak, ilgili anabilim/anasanat dalında görevli kadrolu öğretim üyeleri ve Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından seçilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez/eser danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı şarttır. Sanatta yeterlik programlarında öğretim üyelerinin tez/eser çalışması yönetebilmesi için, başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tez/eser çalışması yönetmiş olması gerekir.

(3) Sanatta yeterlik çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. İkinci tez danışmanı Üniversite kadrosu dışından doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.

Yeterlik sınavı

MADDE 67- (1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin tez/eser çalışmasıyla ilgili konularda kapsamlı bilgi-beceri ile sentez ve yaratıcılık gücünün sınanmasını amaçlar. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir.

(2) Öğrencinin ders aşamasından başarılı sayılabilmesi ve yeterlik sınavına girebilmesi için seminer dersi dâhil yükümlü olduğu toplam kredide tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.

(3) Yeterlik sınavları, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere yılda iki kez yapılır. Ancak; yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci, en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.

(4) Yeterlik sınavları, anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından anabilim/anasanat dalında görev yapan öğretim üyeleri arasından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan beş kişilik sanatta yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komitenin görev süresi üç yıldır. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla yeterlik sınav jürileri kurar.

(5) Yeterlik sınav jürileri, en az ikisi Üniversite dışından öğretim üyesi olmak üzere danışman dâhil beş üyeden oluşur.

(6) Yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü ya da yazılı/sözlü ve uygulamalı olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü ve uygulamalı sınava alınır. Sınavların ağırlıkları ile notlarının hesaplanmasında Enstitü Kurulu önerisi doğrultusunda hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan esaslar uygulanır. Sanatta yeterlik jürisi, öğrencinin yazılı/sözlü ve uygulamalı sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne tutanakla bildirilir.

(7) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin sanatta yeterlik programı ile ilişiği kesilir.

(8) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Alınması istenen dersler sınav jürisinin teklifi, yeterlik komitesi önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir. Öğrenci, bu dersleri başarmak zorundadır. Bu derslerden başarısız olan öğrencinin sanatta yeterlik programı ile ilişiği kesilir.

(9) Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci, yüksek lisans programına geçebilir. Öğrencinin geçmek istediği yüksek lisans programının gerekli şartlarını sağlamış olması gerekir. Öğrencinin devam etmiş olduğu derslerden muaf olup olmayacağı, muaf olması halinde ise aldığı notlar ve kredilerin ne şekilde kabul edileceği anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Sanatta yeterlik tez/eser çalışması izleme komitesi

MADDE 68- (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile bir ay içinde bir sanatta yeterlik tez/eser çalışması izleme komitesi oluşturulur.

(2) Sanatta yeterlik jürisi, danışman ve ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, en az ikisi Üniversite dışından öğretim üyesi olmak üzere danışman dâhil beş kişiden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususuna Enstitü Yönetim Kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.

(3) Sanatta yeterlik tez/eser çalışması izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Sanatta yeterlik tez/eser çalışması önerisi savunması

MADDE 69- (1) Yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci en geç altı ay içinde; yapacağı çalışmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan sanatta yeterlik tez/eser çalışması önerisini sanatta yeterlik tez/eser çalışması izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, sanatta yeterlik tez/eser çalışması önerisi ile ilgili yazılı bir raporu, sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır.

(2) Savunmayı değerlendiren sanatta yeterlik tez/eser izleme komitesi; öğrencinin sunduğu tez/eser çalışması önerisinin kabul, düzeltme veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez çalışması önerisini izleyen üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne tutanakla bildirilir.

(3) Tez/eser önerisi reddedilen öğrenci yeni bir danışman ve/veya tez/eser konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir sanatta yeterlik tez/eser çalışması izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez/eser konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez/eser önerisi savunmasına alınır. Tez/eser önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(4) Tez/eser önerisi kabul edilen öğrenci için sanatta yeterlik tez/eser çalışması izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda, o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez/eser çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan ve/veya tez/eser izleme komitesine katılmayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(5) Tez/eser önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen sürede girmeyen öğrenci başarısız sayılarak tez/eser önerisi reddedilir.

Sanatta yeterlik tezinin/eser çalışmasının sonuçlanması

MADDE 70- (1) Tez veya eser metni Enstitünün hazırladığı ve Senato tarafından onaylanan tez yazım kılavuzuna uygun biçimde düzenlenir. Öğrenci tezini, sergisini ya da projesini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(2) Sanatta yeterlik tez/eser savunmasından önce ve düzeltme verilen tez/eserlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tez/eserini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman, tez/eserin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tez/eseri Enstitü Müdürlüğüne teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Benzerlik raporundaki verilerde intihal tespit edilmesi halinde gerekçesiyle birlikte karar verilmek üzere tez/eser, Enstitü Yönetim Kuruluna gönderilir.

(3) Öğrencinin tez/eserinin sonuçlanabilmesi için tez/eser çalışması önerisi kabul edildikten sonra en az üç tez/eser izleme komitesi raporu sunması gerekir.

(4) Sanatta yeterlik tez/eser sınavı jürisi, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, en az ikisi Üniversite dışından öğretim üyesi olmak üzere danışman dâhil beş kişiden oluşur. İkinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir. Danışmanın oy hakkı olup olmadığına Enstitü Yönetim Kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı kişiden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.

(5) Jüri üyeleri, tez/eser çalışmasının kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır. Tez savunma sınavı, tez/eser çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Sınav; öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.

(6) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, Enstitü anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne tutanakla bildirilir. Tezi/eseri kabul edilen öğrenci başarılı olarak değerlendirilir. Tezi/eseri başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Sanatta yeterlik tez/eser çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tez/eserini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(7) Haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle jüriye katılamayacak olan üyeler katılamama gerekçelerini tez/eseri teslim aldıkları tarihten itibaren en geç bir hafta içinde yazılı olarak Enstitü Müdürlüğüne bildirirler.

(8) Tez/eser metni çalışmasını tamamlayan öğrenci, savunma sınavı öncesinde tez/eser metnini teslim ederken tez/eser metninden hazırlanmış bir yayını ve/veya sanat/tasarım çalışmasını tez/eser metni ile birlikte sunar.

Sanatta yeterlik diploması

MADDE 71- (1) Tez/eser sınavında başarılı olmak ve Senato tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, sanatta yeterlik tezinin/eser metninin ciltlenmiş en az üç kopyası, pdf formatında tüm tezi ve Word formatında tezin Türkçe ve İngilizce özetini içeren bir taşınabilir belleği ile varsa görsel, işitsel dokümanları ve tez veri giriş formunu tez/eser sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitü Müdürlüğüne teslim eden ve tez/eser metni şekil yönünden uygun bulunan sanatta yeterlik öğrencisine sanat dalının özelliğine göre alanı belirleyen sanatta yeterlik diploması verilir. Enstitü Yönetim Kurulu, talep edilmesi halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci, koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde Üniversite ile ilişiği kesilir.

(2) Sanatta yeterlik diploması üzerinde, öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim/anasanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Diplomalar Enstitü Müdürü ile Rektör tarafından imzalanarak onaylanır. Mezuniyet tarihi, tezin/eser metninin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.

(3) Diploması düzenlenen öğrenciye, talebi halinde diploma eki verilir. Diploma ekinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.

(4) Mezuniyet diploması ve diploma eki bir kez verilir ve tekrar düzenlenmez. Mezuniyet diploması üzerindeki kişisel bilgiler ile akademik birim ve onay bilgileri, diplomanın düzenlendiği tarihte geçerli olan bilgileri kapsar ve daha sonrasında değiştirilemez.

(5) Tezin/eserin tesliminden itibaren üç ay içinde, sanatta yeterlik tez/eserinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel/sanatsal araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Enstitü Müdürlüğü tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Disiplin iş ve işlemleri

MADDE 72- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 73- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili mevzuat hükümleri ile Senato, Enstitü Kurulu ve Enstitü Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 74- (1) 31/7/2017 tarihli ve 30140 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.

(2) 1/8/2017 tarihi itibarıyla Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilerin ağırlıklı not ortalamalarının değişmemesi için ders başarı notu A olan derslerinin notu AA, B olan derslerinin notu BB, C olan derslerinin notu CC, D olan ders notu DD, F olan ders notu FF olarak değiştirilir.

(3) 1/8/2017 tarihi itibarıyla Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilerin 44 üncü maddede yer verilen DNO ve GNO hesabında, 31/7/2017 tarihine kadar alınan ve başarılı olunan derslerin Üniversite kredileri, sonrasında alınan derslerin ise AKTS kredileri hesaba katılır.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 2- (1) 1/8/2017 tarihi itibarıyla Üniversiteye kayıtlı olan öğrenciler ve af ile Üniversiteye tekrar kayıt olacak öğrenciler için yapılacak intibak ile ilgili iş ve işlemlerde Enstitü Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yayın şartının uygulanması

GEÇİCİ MADDE 3- (1) 62 nci maddenin dokuzuncu fıkrası hükümleri, 2021-2022 öğretim yılı bahar yarıyılından önce Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilere uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 75- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 76- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü yürütür.