Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden:

KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yürütülecek olan yabancı dil hazırlık eğitiminde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yürütülecek olan yabancı dil hazırlık eğitiminde uygulanacak usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı: Avrupa'daki tüm diller için yeterlik seviyesini belirten ve Avrupa Konseyi tarafından geliştirilmiş kılavuzu,

b) Birim Kurulu: Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu,

c) Birim Yönetim Kurulu: Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

ç) Çeyrek dönem: Bir yarıyılın yarısını ifade eden periyodu,

d) Eğitim-öğretim yılı: Güz ve bahar dönemlerinden oluşan iki yarıyılı,

e) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı: Yabancı dil hazırlık eğitiminin isteğe bağlı

olarak alındığı sınıfları,

f) Rektör: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörünü,

g) Rektörlük: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğünü,

ğ) Senato: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Senatosunu,

h) Seviye bitirme sınavı: Her bir çeyrek dönem sonunda yapılan değerlendirme sınavını,

ı) Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesini,

i) Yabancı Dil Düzey Belirleme Sınavı (YDBS): Hazırlık sınıfında eğitim görecek öğrencilerin dil seviyelerini belirleyen sınavı,

j) Yüksekokul: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

k) Yabancı Dil Yeterlik Sınavı (YDYS): Öğrencilerin yabancı dil hazırlık sınıfından muaf veya başarılı sayılabilmeleri için yapılan, birinci aşaması dil bilgisi, okuduğunu ve dinlediğini anlama; ikinci aşaması yazma ve konuşma becerilerini ölçen iki aşamalı sınavı,

l) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı: Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programlarda öğrencinin devam etmek zorunda olduğu yabancı dil eğitimini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

Eğitim-öğretimin amacı

MADDE 5- (1) Yabancı dil öğretiminin amacı, öğrenciye aldığı yabancı dilin temel kurallarını öğretmeyi, günlük hayatta gerekli olan iletişimi sağlayabilmeyi, yabancı dilde okuduğunu ve duyduğunu anlayabilmeyi ve kendisini sözlü veya yazılı olarak ifade edebilmeyi sağlamaktır.

Eğitim-öğretim programı

MADDE 6- (1) Yabancı dil hazırlık eğitiminin normal süresi tüm bölümler için bir eğitim-öğretim yılıdır. Bir eğitim-öğretim yılı 4 çeyrek dönemden oluşur. Eğitim-öğretim her bir çeyrek dönemde seviye geçme ya da seviye tekrarı şeklinde yürütülür. İlgili eğitim-öğretim yılına ait takvim Birim Kurulu önerisiyle Senato tarafından belirlenir.

(2) Yabancı dil hazırlık sınıfında öğretimin yürütüleceği seviyeler, açılacak dersler, öğretim programı ve ders içerikleri Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına uygun olarak hazırlanır ve Birim Kurulunun teklifi ile Senato onayıyla belirlenir. Yabancı dil yeterlik ve/veya düzey belirleme sınavından alınan puana göre öğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olup olmayacağı ile yabancı dil hazırlık sınıfında hangi seviyeden öğrenim göreceği belirlenir.

(3) Yabancı dil hazırlık sınıfı programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin derslere en az %80 oranında devam etmeleri zorunludur. Devamsızlık durumunun, eğitim-öğretim yılı, dönem ve seviyelere dağılımına yönelik ve uygulanmasına ilişkin esaslar Birim Kurulunca belirlenir. Öğretim gördüğü seviye sınıfı içerisinde devamsızlığı %20’yi aşan öğrenciler mazeretlerini Yüksekokula iletebilirler. Bu mazeretler ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Birim Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. Öğrenciler mazeretlerinin kabul edilmesi halinde çeyrek dönem sonunda yapılan seviye bitirme sınavlarına girmeye hak kazanırlar.

(4) Bulunduğu seviye sınıfının devamsızlık veya başarı şartlarını tamamlayamayan öğrenci aynı seviye sınıfını tekrar eder ve bir üst seviye sınıfına geçemez.

(5) Yabancı dil hazırlık sınıfında öğretimin yürütüleceği seviyeler ile ilgili ölçme, değerlendirme ve başarı durumlarına ilişkin esaslar Birim Kurulunca belirlenir.

(6) Yabancı dil hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan öğrencilerin diploma eklerinde ve genel not belgesinde (transkriptte) yabancı dil hazırlık eğitimini başarıyla tamamladığı yazılır.

(7) Yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler bu süre içerisinde kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programlarından ders alamazlar. Hazırlık sınıfında geçirilen süre, öğrencinin kayıtlı olduğu programdaki azami öğrenim süresinden sayılmaz.

Kayıt

MADDE 7- (1) Yabancı dil hazırlık eğitimi öngörülen bölümlerin öğrencilerinin kayıtları, akademik takvimde belirtilen kayıt haftası süresince Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve ilgili bölüm tarafından yapılır.

(2) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi öngörülen bölümlerin öğrencileri kayıt sırasında doğrudan zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı kontenjanına alınır.

(3) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi öngörülen bölümlerin öğrencileri kayıt sırasında yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmek istediklerini bildirir. Yabancı dil hazırlık sınıfına katılma isteğinde bulunan öğrenci sayısı o yıl için belirtilen kontenjanların üzerinde olduğu takdirde, Senato tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci alımı yapılır.

Muafiyet

MADDE 8- (1) Eğitim-öğretim yılı başında gerçekleştirilen YDYS’ye zorunlu hazırlık programının olduğu bölümlere kayıt yaptırmış ve hazırlık sınıfından muaf olmak isteyen tüm öğrenciler katılabilir. İlgili sınavdan başarılı olan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf sayılır.

(2) Eğitim-öğretim yılı başında gerçekleştirilen YDYS dışında farklı bir muafiyet koşulu kapsamında zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olmak isteyen öğrencilerin durumları, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde Birim Yönetim Kurulu tarafından değerlendirmeye alınır.

Yabancı dil yeterlik ve düzey belirleme sınavları

MADDE 9- (1) Öğrencilerin hazırlık sınıfında öğrenimlerine hangi düzeyde başlayacakları, başarı veya muaf olma durumları Avrupa Yabancı Diller Ortak Çerçeve Programı doğrultusunda Yüksekokul tarafından yapılan YDBS ve/veya YDYS ile belirlenir. YDYS’den başarılı olan öğrenci hazırlık sınıfından başarılı sayılır.

(2) YDYS ve YDBS’ye katılım şartlarına, ölçme, değerlendirme ve başarı durumlarına yönelik ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Birim Kurulunun teklifi ile Senato onayıyla belirlenir.

(3) Çift ana dal ve yan dal başvurularının değerlendirilmesi ile ek kontenjan yerleştirmelerinde Birim Yönetim Kurulu tarafından yeterlik sınavı açılabilir.

(4) YDYS ve YDBS için mazeret sınavı yoktur.

Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı

MADDE 10- (1) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bir eğitim-öğretim yılı olup, azami öğrenim süresi iki eğitim-öğretim yılıdır. Hazırlık sınıfının birinci eğitim-öğretim yılı süresince yapılan YDYS'lerden başarılı olamayan öğrenci, bir eğitim-öğretim yılı daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek eğitim-öğretim yılı sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olduğu veya Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarında Senatonun belirlediği düzeyde puana sahip olduğunu belgelediği takdirde, girmeye hak kazandığı yabancı dille verilen ön lisans, lisans veya lisansüstü öğretim programına devam edebilir.

(2) Öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dilde olan programlara kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki eğitim-öğretim yılı içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin program ile ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen ön lisans ve lisans öğrencileri Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.

(3) İkinci fıkra uyarınca program ile ilişiği kesilen öğrencilere, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrası kapsamında üç yıl içinde kullanabilecekleri üç sınav hakkı verilir. Bir öğrencinin bu sınavlara girebilmesi için hazırlık sınıfı devam yükümlülüğünü yerine getirmiş olması gerekir. Bu durumda olan öğrencinin sınavlara girdiği süre öğrenim süresinden sayılmaz ve bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz. Başarılı olan öğrencinin, kaydının silindiği programa tekrar kaydı yapılır.

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı

MADDE 11- (1) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitim programı bir eğitim-öğretim yılıdır. İsteğe bağlı hazırlık sınıfında başarılı olan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince ön lisans/lisans programlarında yer alan ve verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf olur ve başarılı öğrencilere talepleri doğrultusunda Yüksekokul tarafından başarı belgesi verilir.

(2) Öğretim dili Türkçe olmakla birlikte, programında meslekî yabancı dil derslerine yer verilenler de dâhil olmak üzere ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara devam eden öğrenciler, isteğe bağlı hazırlık sınıfında, ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamasalar bile, ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara devam edebilirler. Ancak bu öğrencilerden YDYS veya YDBS’den başarılı olamayanlar 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerine devam ederler. Öğretim dili Türkçe olan programlarda meslekî yabancı dil dersleri ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimleri sırasında öğrencilerin yabancı dil düzeyi dikkate alınarak verilir. Bir yılın sonunda başarısız olan öğrenciler ikinci yıl hazırlık sınıfını tekrar edemezler, kayıtlı oldukları bölüme geçip mezuniyete kadar ortak zorunlu yabancı dil derslerini almak ve başarmak zorundadırlar.

(3) İsteğe bağlı hazırlık sınıfından başarısız olmuş öğrenciler, kayıtlı oldukları bölüm derslerine kayıt yaptırabilirler. Bu öğrenciler okudukları bölümden ilişikleri kesilene kadar eğitim-öğretim süresi içerisinde yapılan tüm yeterlik sınavlarına Birim tarafından ilan edilen tarihlerde yazılı başvuru yapmak şartıyla girebilir.

Mazeret sınavları

MADDE 12- (1) Öğrencilerin mazeretleri nedeniyle yıl içi sınavlara katılamamaları durumunda mazeretleri, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde Birim Yönetim Kurulunda değerlendirilir. Mazeret ile ilgili başvuru, mazeret tarihleri içerisinde ya da en geç mazeretinin bitimini takip eden üç iş günü içerisinde Yüksekokula mazeretini gösterir belge ile yazılı olarak yapılır.

(2) Mazeret sınavlarına ilişkin diğer işlemlerde, 16/10/2017 tarihli ve 30212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 13- (1) Öğrenci, sınav sonuçlarının ilan edilmesini izleyen beş iş günü içinde, Yüksekokul öğrenci işlerine yazılı olarak müracaat ederek sınav sonuçlarına itiraz edebilir. İtirazlar Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından değerlendirilir ve Birim Yönetim Kurulunda alınacak olan karar doğrultusunda işlem yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Disiplin işlemleri

MADDE 14- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri hakkında 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 16- (1) 15/9/2019 tarihli ve 30889 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı ve öncesinde kayıt yaptıran öğrenciler, çeyrek dönem sonlarında yapılan seviye bitirme sınavlarından muaftır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.