Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden:

KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ KÜTAHYA FOLKLOR ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Folklor Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Folklor Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Folklor Araştırma ve Uygulama Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesini,

e) Üniversite Yönetim Kurulu: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Türk kültür varlığının bilimsel yollarla derlenmesine, arşivlenmesine, korunmasına, tanıtılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamak.

b) Halk kültürünü derlemek, tanıtmak, yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmak.

c) Folklor çalışmalarında yeni yaklaşım ve anlayışları Türk halk bilimi alanına taşımak.

ç) Elde edilen bilgi ve belgelerin görsel ve işitsel yollarla örgün veya uzaktan yöntemlerle daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak.

d) Kültürel varlıkların derleme ve değerlendirme çalışmalarına katkı sağlamak, toplum yaşamında yer alan yeni kültürel varlıklara ve yeni anlayışlara ilişkin konuların incelenmesine yönelik yöntemler geliştirmek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversitenin folklor ve kültür ile ilgili çalışmalarını düzenlemek, yürütmek, bu alanlarda araştırmalar yapmak, sonuçlarını yayımlamak ve faaliyetleri doğrudan doğruya yönetmek.

b) Türk halk kültüründeki; Türk halk danslarını, Türk halk müziğini, Türk müziği çalgılarını, geleneksel yaşam tarzını ve benzerlerini incelemek ve bilimsel, sanatsal çalışmalar ve benzeri etkinlikler düzenlemek.

c) Türk halk kültürü ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak ve gelenekler üzerine yapılan araştırmalara destek olmak.

ç) Türk halk kültürü ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası toplantılara, konferanslara, seminerlere, panellere, festival ve benzeri etkinliklere katılmak.

d) Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili konularda Üniversite personeline, öğrencilere, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarına danışmanlık ve sertifika programları vermek.

e) Merkezin amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak, disiplinler arası çalışma yöntemleri geliştirmek.

f) Üniversite Yönetim Kurulunun onay vermesi durumunda folklor kültürü ve sanatı alanında her yıl folklor şenlikleri, sempozyumlar, kongreler, çalıştaylar ve benzeri etkinlikler düzenlemek.

g) Merkezin amaçları doğrultusunda Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen faaliyetleri gerçekleştirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün görev süresi sona ermeden görevinden ayrılması durumunda aynı usulle yeni bir Müdür görevlendirilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından iki kişi Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür, görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından birini vekil olarak bırakır. Müdüre vekâlet altı aydan fazla süremez. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi kendiliğinden sona erer. Rektör gerektiğinde müdür yardımcılarını aynı usulle değiştirebilir. Müdür yardımcılarının görevi; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda Müdüre yardımcı olmak ve Müdür tarafından verilen görevleri yerine getirmektir.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezin idari işlerini yürütmek ve Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin faaliyet alanlarına yönelik çalışmalar yapmak, projeler hazırlamak, hazırlanan bu projeleri Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

c) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

ç) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak.

d) Merkezin çalışmalarıyla ilgili yıllık faaliyet raporuyla bir sonraki yıla ait çalışma programını her yıl aralık ayı sonuna kadar hazırlamak ve Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektörün onayına sunmak.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen iki üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Merkezin faaliyet ve programları ile bu programlar sonunda verilen katılım belgeleri, sertifika ve benzeri belgelere ilişkin esasları belirlemek ve Senatonun onayına sunmak.

c) Merkezin faaliyetlerini yürütmek üzere alt birimler veya çalışma grupları kurmak ve çalışmaların yürütülmesine ilişkin temel ilke, esas ve usulleri belirlemek.

ç) Merkeze gelen iş ve proje tekliflerini değerlendirmek ve uygun görülenleri Rektörün onayına sunmak.

d) Müdürün her yıl aralık ayı sonuna kadar hazırladığı faaliyet raporunu incelemek, karara bağlamak ve bir sonraki yıla ait çalışma planının esaslarını belirlemek.

e) Sunulan hizmetler için görev alacak personeli belirlemek, hizmet bedelini tespit etmek ve Rektörün onayına sunmak.

f) Merkez bütçe giderine ilişkin teklif sunmak ve ödenek talep etmek.

g) Müdürün, Merkezin amaçları doğrultusunda gündeme getirdiği diğer konuları değerlendirmek ve karara bağlamak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 13- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 15- (1) 10/3/1997 tarihli ve 22929 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Folklor Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.