Kazai Rüşt Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kazai rüşt, bir çocuğun mahkeme kararıyla yasal olarak ergin sayılmasını sağlayan bir hukuki süreçtir. Kendi yaşamını düzenleyebilecek ve işlerini tek başına yürütebilecek olgunluktaki çocuğun, bu yetkiyle işlerini bağımsız bir şekilde yönetmesini sağlar.

Kazai Rüşt Kararı Verilmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

1. Kişinin en az on beş yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

2. Kişinin rızasının olması gerekmektedir.

3. Velayet altında olan küçüğün velisinin izninin alınması gerekmektedir.

4. Vesayet altındaki küçük için vesayet ve denetim makamının izninin alınması gerekmektedir.

5. Verilecek kazai rüşt kararı kişinin menfaati için uygun olmalıdır.

Kişi 15 Yaşını Doldurmadan Mahkemeye Başvurulabilir Mi?

Küçüğün mahkemeye başvuru yaptığı tarihte 15 yaşını doldurmamış olması mümkündür. Ancak, kararın verildiği sırada 15 yaşını tamamlamış bulunması gerekmektedir.

Kişinin Rızasının Alınması Neden Gereklidir?

Fiil ehliyetsizliğini koruyan hükümlerden yararlanamayacak olması ve ebeveynlerinin bakım ve gözetim yükümlülüklerinin sona erecek olması gibi kişisel hak ve sorumlulukları etkilemektedir. Bu sebeple kişinin rızasının alınması zorunlu kılınmıştır.

Ana veya Babadan Sadece Birinin İzni Yeterli Midir?

Türk Medeni Kanununun 336. maddesi uyarınca "Evlilik devam ettiği sürece, ana ve baba birlikte velayet hakkını kullanırlar." Bu nedenle yalnızca birinin izni yeterli değildir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2004/1635 E., 2004/2614 K. ve 03.03.2004 Tarihli ilamında "Eşlerden birisinin istemi yeterli bulunarak hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır." denilmektedir.

Ana veya Babadan Biri Davaya Katılım Sağlamadığında Ne Yapılmalıdır?

Mahkeme, davacının eşinin davaya katılmasını ya da eşinin izin verdiğini gösteren noterden onaylı imzalı bir belge sunması için belirli bir süre tanımalıdır. Verilen süre içerisinde eksiklik giderilmelidir.

Menfaat İspat Edilmesi Neden Önemlidir?

Talep edilen ergin kılınmanın kişinin menfaati net bir şekilde açıklanmalıdır. Kişinin ergin kılınma talebinin, onun menfaatine olup olmadığı, izin verilmemesi durumunda bir hak kaybı veya zararın ortaya çıkıp çıkmayacağı, tanık ve gerekirse bilirkişi raporları ile araştırılmalıdır.

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 2017/8197 E., 2019/276 K. ve 14.01.2019 Tarihli ilamında "Davacının söz konusu ergin kılınma kararını talep etmek hususunda hukuki yararının olduğu açıktır. Dosya İçerisindeki bilgi ve belgelere göre davanın kabulü gerekirken reddi yerinde değilse de, temyiz inceleme tarihi itibariyle ergin kılınması istenen... reşit olduğundan, konusuz kalan dava hakkında bir karar verilmesi için hükmün bozulması gerekmiştir." denilmektedir.

Kişinin Erginliğine Karar Verildiğinde Erginlik Ne Zaman Başlar?

Türk Medeni Kanunu 470. maddesinde uyarınca mahkeme erginliğe karar verdiğinde, aynı zamanda küçüğün ergin olacağı tarihi belirleyip ilan eder.

Kazai Rüşt Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Ergin kılınma davaları çekişmesiz yargı işlerinden biri olup bu davalarda Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Yetkili mahkeme ise ergin kılınmak isteyen kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Kişi Kazai Rüşt Davası İçin Avukata Vekalet Verirken Nelere Dikkat Etmelidir?

Kişinin ergin kılınması kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğu için vekaletnamede özel yetki verilmelidir. Genel yetkili vekaletname ile dava açılması halinde dava reddolunmayıp mahkemece bu eksikliğin giderilmesi için süre verilmelidir. Bu sebebe dayanılarak verilen dava red kararları açıkça hukuka aykırılık teşkil etmektedir.

Av. Merve DEMİR

Av. Merve DEMİR