Kadir Has Üniversitesinden:

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 4/4/2021 tarihli ve 31444 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın (k) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “k) Program koordinatörü: Lisansüstü programın ilişkili olduğu Fakültenin Dekanı tarafından önerilen, Enstitü Yönetim Kurulunca atanan ve programı uygulayan öğretim elemanını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ile müfredatları,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “(5) Lisansüstü programlara başvuran adayların başvuru sırasında İngilizce dil düzeylerini belgeleyen bir sınav sonucu sunmaları istenir. KHAS’ta eğitim dili İngilizce olan bir lisans ya da lisansüstü programdan mezun öğrencilerden İngilizce dil yeterliklerini ayrıca belgelemeleri istenmez. Lisansüstü programlara kayıt yaptırmak için gerekli asgari İngilizce dil koşulları ve kabul edilen diğer sınavların bilgisi ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- (1) Lisansüstü programlarda, lisans ya da yüksek lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylara eksikliklerini gidermek amacıyla program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla belirlenen derslerden oluşan bir bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- (1) Bir yükseköğretim kurumunda yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programının kayıtlı öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, ilgili program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Özel öğrencilerden Mütevelli Heyetçe ders/kredi başına belirlenen ücret alınır. Özel öğrencilerin durumuna ilişkin diğer esaslar ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 14- (1) Lisansüstü öğrencilerinin disiplin işlemlerinde, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

(2) Tez ve bitirme projelerinde etik ihlal şüphesi oluşması halinde Enstitü müdürü tarafından kurulacak bir komisyonca durum değerlendirmeye alınır ve nihai karar verilmek üzere Enstitü Yönetim Kuruluna bildirilir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Öğrencinin değişim programı kapsamında alacağı dersler, öğrencinin kendi öğretim planına uygun olarak program koordinatörünce belirlenir ve Enstitü Yönetim Kurulunca onaylanır.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığınca” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin üçüncü, dördüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Lisansüstü programlarda öğrencinin almakla yükümlü olacağı zorunlu ve/veya seçmeli ders saati ve sayısı, bu Yönetmelikte belirlenen ilkeler çerçevesinde ilgili program koordinatörü ve anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisiyle belirlenir ve Enstitü Kurulunca onaylanarak ilan edilir.

(4) Bir lisansüstü ulusal ders kredisi değeri, bir yarıyıl devam eden dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır.”

“(6) Yükümlü oldukları sayı ve kredide dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin fazladan aldıkları ve başarısız oldukları seçmeli ders yerine başka ders almaları beklenmez.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ara sınavı yerine yapılan” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin üçüncü, beşinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Sınavlar, ilgili program koordinatörü tarafından hazırlanan ve ilan edilen programa göre yapılır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartının ibrazı zorunludur.”

“(5) Sınavlar, ilgili program koordinatörü kararı ile mesai saatleri dışında veya ulusal bayram ve genel tatil günleri dışındaki Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.”

“(8) Sağlık veya diğer haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle ara ve yarıyıl sonu sınavlarına giremeyen öğrenciler, ilgili sınav gününü kapsayan mazeretlerini sınav gününden en geç beş iş günü sonrasında sunmaları ve mazeretlerinin Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilmesi koşuluyla, mazeret sınavlarına girebilirler.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi ve aynı maddenin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Öğrenciler başarılı oldukları dersi de not yükseltmek için tekrar alabilir ve bu şekilde alınan derslerde, en son alınan not geçerlidir.”

“(5) Diğer harf ve işaretler aşağıdaki gibidir:

a) E (Eksik) notu, hastalık veya başka bir zorunlu nedenle yarıyıl sonu sınavı yapılmayan tez, dönem projesi ve benzeri uygulamalı dersler için gerekli çalışmaları bitiremeyen öğrencilere verilir. Bir öğrenci E notu aldığı derste, akademik takvimde belirtilmiş olan notların ilan tarihinden itibaren on beş gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde E notu kendiliğinden FF notuna dönüşür. Program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla, bu bentteki süreler uzatılabilir.

b) G (Geçti) notu, kredisiz derslerden veya sadece başarılı/başarısız şeklinde değerlendirilen derslerden başarılı olan öğrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarına katılmaz.

c) S (Sürüyor) notu, bir yarıyıldan fazla süren kredili ya da kredisiz derslerde, nihai harf notunun verileceği yarıyıllardan önceki yarıyılların sonunda başarıyla devam eden öğrencilere verilir. S notu ortalama hesaplarına katılmaz.

ç) Ç (Çekildi) notu, öğrencinin çekildiği ders için verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

d) T (Tekrar) işareti, bir dersin tekrar alındığını göstermek için kullanılır. Seçmeli bir dersin yerine, danışmanın onayıyla, başka bir ders alındığında da, bu dersin T ile işaretlenmesi gerekir.

e) H (Hariç) işareti, bir dersin ortalama hesabından hariç tutulduğunu göstermek için kullanılır.

f) TR (Transfer) işareti, Üniversite içi yatay geçiş yapan veya bir değişim programına katılan veya Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile farklı bir üniversiteden ders alan öğrencilerin, almış oldukları ve eşdeğerliliği program koordinatörünün önerisi üzerine birim yönetim kurulunca kabul edilmiş olan transfer dersleri için kullanılır.

g) M (Muaf) işareti, öğrencinin muaf tutulduğu dersleri gösterir.

ğ) NGR işareti, akademik takvimde belirtilen süreler içinde notu girilmeyen derslere otomatik olarak verilir.

h) BH (Bilimsel Hazırlık) işareti, dersin bilimsel hazırlık döneminde alındığını gösterir. Bu notlar lisansüstü programın genel not ortalamasına katılmaz.

ı) SGR (Sınava Girmedi) işareti, bu Yönetmeliğe göre süresi olduğu için doktora yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler için kullanılır.

i) MD işareti not ortalamasına etki etmeyen öğrencinin aldığı dersleri gösterir.

j) K (Kaldı) notu, kredisiz derslerden veya sadece başarılı/başarısız şeklinde değerlendirilen derslerden başarısız olan öğrencilere verilir. K notu ortalama hesaplarına katılmaz.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış dördüncü sınıf seviyesindeki lisans derslerinden seçilebilir. Sayılan derslerin AKTS kredi ve not dönüşümleri program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20- (1) Tezsiz yüksek lisans programında, program koordinatörünün önerisiyle, her öğrenci için ders seçimi ve bitirme projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesini veya Senato tarafından belirlenen nitelikleri taşıyan ve doktora derecesine sahip bir öğretim elemanını en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirler.

(2) Gerekli hallerde, mevcut danışmanın görüşü alınarak, program koordinatörünün gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile danışman değiştirilebilir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 23- (1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme becerilerini kazanmasını sağlamaktır. Bu program bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

(2) Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, dördüncü sınıf lisans derslerinden seçilebilir. Sayılan derslerin AKTS kredi ve not dönüşümleri program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.

(3) Program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından ders almak isteyen öğrencilerin akademik takvimde belirlenen tarihlerde Enstitüye dilekçe ile başvurmaları gerekir.

(4) Tezli yüksek lisans programına kayıtlı olup %100 öğrenim ücreti bursu almaya hak kazanan öğrencilerin akademik becerilerin aktarıldığı kredisiz SGS 550 - Akademik Beceriler dersini alması zorunludur.

(5) Tezli yüksek lisans programlarında öğrencinin tez savunma sınavına girmeden önce en az bir bilimsel makalenin herhangi bir hakemli dergide değerlendirme sürecinin başladığının veya bir konferans bildirisinin yayımlanmak üzere kabul edildiğinin kanıtlanması gereklidir.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24- (1) Tezli yüksek lisans program koordinatörü her öğrenci için bir danışmanı en geç birinci yarıyılın sonuna kadar; öğrencinin tez danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu ise en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir.

(2) Tez danışmanı, Senatonun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim üyeleri arasından atanır. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde, danışman olarak Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi de Enstitü Yönetim Kurulu tarafından atanabilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile Üniversite içinden ya da dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden ikinci bir tez danışmanı atanabilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir.

(3) Gerekli hallerde, program koordinatörünün önerisiyle Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile yukarıdaki esaslara uygun olarak danışman değiştirilebilir.

(4) Emekli olan ya da başka bir sebeple Üniversiteden ayrılan öğretim üyelerinin lisansüstü tez danışmanlıkları, öğrencinin ve danışmanın yazılı beyanlarını Enstitüye on iş günü içinde sunmaları, program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile yasal sürenin sonuna kadar ücretlendirme yapılmadan devam edebilir.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin altıncı fıkrasında yer alan “anabilim/anasanat dalı başkanlığınca” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(3) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de Üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

(4) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen 3 adet nüshasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını Enstitüye gönderir. Tez sınavının tarihi ve yeri, tez danışmanın önerisi üzerine Enstitü tarafından belirlenir ve jüri üyeleri ile öğrenciye yazılı olarak bildirilir. Enstitü tez çalışmasını ve intihal raporunu jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde, gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez Enstitü Yönetim Kuruluna gönderilir.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Ders aşamasındaki yükümlülüklerini başarıyla yerine getirmiş, ağırlıklı genel not ortalaması 2,50/4,00 üzerinde olan ve belirlenen diğer şartları yerine getiren, tez çalışmasını tez savunma jürisi önünde başarı ile savunarak takip eden bir ay içinde Enstitüye teslim eden öğrenciye tezli yüksek lisans diploması ve diploma eki verilir. Enstitü Yönetim Kurulu talep halinde tez çalışmasının Enstitüye teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Diploma almaya hak kazanan öğrenciye, diploma aslı hazırlanıncaya kadar, diploma yerine geçen geçici mezuniyet belgesi verilebilir, ancak bu halde diploma eki verilmez.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrasında yer alan “Doktora programına kayıtlı olup” ibaresinden sonra gelmek üzere “%100” ibaresi eklenmiştir.

“(4) Program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler en fazla dört ders seçebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından ders almak isteyen öğrencilerin akademik takvimde belirlenen tarihlerde Enstitüye dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29- (1) Program koordinatörü, her öğrenci için bir danışman ile tez başlığı ve konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Danışman ve tez konusu Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.

(2) Tez danışmanı, Senatonun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim üyeleri arasından atanır. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde danışman olarak Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi atanabilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir.

(3) Doktora programlarında öğretim üyelerinin tez yönetebilmesi için başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerekir.

(4) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Üniversite kadrosu dışından ve en az doktora derecesine sahip ikinci tez danışmanı atanabilir.

(5) Gerekli hallerde, program koordinatörünün önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla genel esaslara uygun olarak danışman değiştirilebilir.

(6) Emekli olan ya da başka bir sebeple Üniversiteden ayrılan öğretim üyelerinin lisansüstü tez danışmanlıkları, öğrencinin ve danışmanın yazılı beyanlarını Enstitüye on iş günü içinde sunmaları, program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile yasal sürenin sonuna kadar ücretlendirme yapılmadan devam edebilir.”

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış öğrenciler başvuru şartlarını sağlamaları halinde yüksek lisans programına geçebilirler. Tezli yüksek lisans programına geçiş yapan öğrencilerin tez aşamasına geçmeden önce, kabul edildikleri programın zorunlu ve seçmeli ders koşullarını sağlaması gerekir. Tezsiz yüksek lisans programına geçiş yapan öğrencilerin proje dersi yanında programın zorunlu ve seçmeli ders koşullarını sağlaması gerekir.”

MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddenin altıncı fıkrasında yer alan “anabilim/anasanat dalı başkanlığınca” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“Öğrencinin eş danışmanı jüride yer almaz.”

MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 32- (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.

 (2) Tez izleme komitesi, üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede, tez danışmanından başka, ilgili anabilim/anasanat dalı içinden ve Üniversite dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanının atanması durumunda, ikinci tez danışmanı dilerse oy hakkı olmaksızın Komite toplantılarına katılabilir.

(3) Program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla tez izleme komitesi üyelerinde değişiklik yapılabilir.”

MADDE 22- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “anabilim/anasanat dalı başkanlığınca” ibaresi “program koordinatörünce” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 23- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin altıncı fıkrasında yer alan “anabilim/anasanat dalı başkanlığınca” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(4) Doktora tez jürisi, danışman ve program koordinatörünün önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere danışman dahil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda Enstitü Yönetim Kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir. Tez savunma sınavının tarihi ve yeri, tez danışmanın önerisi üzerine Enstitü tarafından belirlenir ve jüri üyeleri ile öğrenciye yazılı olarak bildirilir. Enstitü tez çalışmasını ve intihal raporunu jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde, gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez Enstitü Yönetim Kuruluna gönderilir.”

MADDE 24- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Ders aşamasındaki yükümlülüklerini başarıyla yerine getiren, ağırlıklı genel not ortalaması 3,00/4,00 veya üzerinde olan, belirlenen diğer şartları yerine getiren ve tez çalışmasını tez savunma jürisi önünde başarı ile savunarak takip eden bir ay içinde Enstitüye teslim eden öğrenciye doktora diploması ve diploma eki verilir. Enstitü Yönetim Kurulu talep halinde tez çalışmasının Enstitüye teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir.”

MADDE 25- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 26- Bu Yönetmelik hükümlerini Kadir Has Üniversitesi Rektörü yürütür.