Sınavın kolay veya zor olacağı tartışmaları, sınavın ilk defa yapılmasından kaynaklı nasıl bir sınavın bizi beklediği gibi tartışmalar birçok kaygıyı da beraberinde getirdi. Neticede bu sınav düzenlendi. Açıklanan verilere göre %42 oranında başarının olduğu, %58 oranında ise başarısız sonuç bulunduğu belirtildi.

Sınav sonrası eğitim programımızdaki hocalarımızla konuştuğumuzda sınavın çok da zor olmadığı ancak kapsam genişliği ve akademik eğitim ile sınav eğitimi arasındaki farkın tam olarak anlaşılmadığından kaynaklı ciddi oranda bir başarısız kitlenin oluşacağını belirtmişlerdi. Sonucu algılamak için sebeplerine bakacak olursak; 17 farklı dersin bulunması, fakültede anlatılan akademik eğitim ile sınav eğitiminin farkının çok fazla anlaşılmaması, öğrencilerin mezun olmaya çalışırken sınava odaklanamayışı, sınavdaki bilgilerin fakültede anlatılan bilgilerden biraz daha spesifik olmasından kaynaklı olduğu düşüncesindeyiz.

Türkiye genelinde bu kadar başarı oranının düşük olmasının sebeplerini genel hatlarıyla sıraladık. Peki diğer problemler neydi?

Arkadaşlarımızın mezuniyet süresi; bütünlemeler, tek ders, üç ders gibi durumlarla Temmuz ve Ağustos aylarına sarktı, sınavın da Eylül'de yapılmasından kaynaklı öğrencilerin çalışması için sadece bir veya iki aylık bir süre vardı. Sınava hazırladığımız öğrencilerimizde yüksek bir başarı oranı olmasının temel sebebi ise arkadaşlarımızın çok daha önceden bu sınav konusunda çalışmaya başlamaları oldu.

Basit bir matematiksel hesap yapacak olursak; bir ve iki aylık bir sürede 17 tane hukuk fakültesi dersinin çalışılıp idrak edilmesi, bunun da sonuca yansıtılması oldukça zor bir durumdu. İyimser bir düşünce ile her bir derse konu çalışması olarak 1 hafta ayrılsa (birçok dersin bir haftada tamamlanması imkansıza yakın) bile 4-5 aylık bir süreç sadece konu çalışması olarak karşımıza çıkmaktadır. Soru çözümü, deneme sınavları, tekrar, çıkmış sorular gibi hususlar da dikkate alındığında süreç bir hayli uzamaktadır. Önümüzdeki dönem Nisan ve Eylül HMGS sınavlarında ise ders sayısı 21’e yükseltildi. Kapsam ve çalışma süresi de artmış oldu.

Peki burada yapılması gereken neydi? Burada yapılması gereken özellikle iyi bir zaman planlaması ve stratejiydi.

Özellikle son dönemlerde okuyan arkadaşlarımızın fakülte ile beraber sınav çalışma sistemini de birlikte götürebilmeleri gerekiyordu. Evet bu zor bir planlama ancak bu planlamayı yapabilen arkadaşlar başarı elde etmiş oldu. Açıklamalarımız ışığında mutlaka bu sınavın sonuçlarının iyi analiz edilip devamında önümüzdeki dönemde buna uygun çalışma sisteminin geliştirilmesi elzem.

Sınavdan başarısız olan arkadaşlarımız için 6 aylık bir süre var. Bu süre verimi değerlendirildiği taktirde mutlaka başarı kaçınılmazdır. Ve özellikle şu anda son dönemlerde okuyan arkadaşlarımızın buradaki 21 tane dersi dikkate alıp buna uygun bir çalışma sistemi benimsemelerinde fayda görüyoruz. Herkese başarılı bir süreç diliyoruz.

Av. Özgür ÖZSOY