Gebze Teknik Üniversitesinden:

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 21/11/2023 tarihli ve 32376 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gebze Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“k) Danışman: Öğrenciyi, eğitim-öğretim, ders alma işlemleri ve benzeri konularda bilgilendirmek ve yönlendirmek üzere görevlendirilen öğretim elemanını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “öğretimine” ibaresi “öğrenimine” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan “Öğrenci Bilgi Sisteminden ders seçimi yapmak ve danışman onayı ile” ibaresi “Senato esasları ile belirlenen usullere göre” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13- (1) Üniversitenin meslek yüksekokulları ön lisans öğretimi ile fakültelerde yürütülen lisans öğretimi, ilgili kurullar tarafından kararlaştırılan ve Senato tarafından onaylanan öğretim planına göre yapılır.

(2) Öğretim planları; ilgili bölümün önerisi, ilgili kurullar ve Senato kararı ile belirlenir ve güncellenebilir. Öğretim planları, ön lisans programı için en az 120, lisans programı için en az 240 AKTS kredisi olmak üzere Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenir.

(3) Öğretim planına dâhil olan staj çalışmaları, ön lisans programları için meslek yüksekokulları, lisans programları için fakülteler tarafından her programın tabi olduğu ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

(4) İlgili bölüme kayıtlı tüm öğrencilerin, tabi oldukları öğretim planının, güncellenmiş öğretim planına intibakı, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

(5) Mezun olabilmek için öğretim planında yer alan tüm derslerin, ön lisans programı için en az 120, lisans programı için en az 240 AKTS kredisinin tamamlanmış olması gerekir. Ancak müfredat değişikliğinin, öğrencilerin olası mağduriyetine yol açmaması amacıyla 240 AKTS’nin altındaki krediler için de mezuniyet kararı verilebilir.

(6) Üniversitenin, meslek yüksekokulları ön lisans öğretimi ile fakültelerin lisans öğretimi, Senato tarafından onaylanan öğretim planına göre aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır:

a) Öğretim planındaki dersler, zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda bulunduğu; seçmeli dersler ise öğrencinin belirli ders grupları içinden seçerek almak zorunda olduğu derslerdir.

b) Öğretim; öğretim planında öngörülen dersler, uygulamalar, proje ve stüdyolar, laboratuvar ve atölye çalışmaları, pratik çalışmalar, eskizler, arazi uygulamaları, seminerler, bitirme çalışması ve benzeri çalışmalardan oluşur.

(7) Kayıtlı oldukları programda genel not ortalaması en az 3,00 olan dördüncü sınıf öğrencileri talep etmeleri ve danışmanlarının uygun görmesi durumunda en fazla iki tane 500 kodlu lisansüstü ders alabilirler. Alınan 500 kodlu lisansüstü dersi veya dersleri, ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile lisans programının seçmeli grubundaki herhangi bir dersin ya da derslerin yerine saydırılırsa, bu ders ya da dersler lisansüstü öğretimde saydırılamaz.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ön şart ve eş şart

MADDE 15- (1) Bir dersin ön ve eş şartı; ilgili bölümün önerisi, fakülte veya meslek yüksekokulu kurulunun teklifi ve Senato kararı ile belirlenir. Ön ve eş şartların uygulanma şekli Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenir.

(2) Ön ve eş şartları sağlanmayan derslere kayıt yaptırılamaz.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16- (1) Lisans öğrencilerinin yarıyıllık asgari kredi yükü 20 AKTS’dir. İstisnai durumlarda, öğrencinin başvurusu, ilgili bölümün önerisi ve fakülte yönetim kurulu kararı ile asgari kredi yükü düşürülebilir. 200 AKTS’yi tamamlayan veya çift ana dal ya da yan dal programına devam eden öğrencilerin ikinci programı için bu şart aranmaz.

(2) Öğrencilerin bir yarıyılda azami kredi yükü 35 AKTS’dir. Çift ana dal ya da yan dal programına devam eden öğrenciler için azami toplam 50 AKTS uygulanır.

(3) Birinci ve ikinci yarıyıldaki öğrenciler, olağan kredi yükünü aşamazlar ve öğretim planında birinci ve ikinci yarıyıl için belirlenmiş derslere kayıt yaptırmaları esastır. Olağan kredi yükleri, bölümlerin öğretim planlarında her yarıyıl için belirtilen sayılardır.

(4) İkinci yarıyılın sonundan itibaren ağırlıklı genel not ortalaması 1,99 ve altında olan öğrenciler, bir yarıyılda 30 AKTS’den fazla ders alamaz.

(5) Öğrencinin talebi ve danışmanının onayı ile genel not ortalaması, ön lisans öğrencileri için en az 2,00, lisans öğrencileri için en az 2,50 olması halinde azami kredi yükü 40 krediye çıkarılabilir. Ayrıca, öğrencinin talebi ve danışmanın onayı ile genel not ortalaması en az 2,00 olan ve 160 AKTS’yi tamamlamış lisans öğrencileri için azami kredi yükü 40 AKTS’ye çıkarılabilir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17- (1) Akademik takvimde belirlenen tarihlerde ders seçimi yaparak kayıt yenileyen öğrenciler, akademik takvimdeki ders ekleme-çıkarma günleri içerisinde 16 ncı maddede yet alan kredi yükü şartlarını ve 15 inci maddede belirtilen ön ve eş şartları sağlamak koşuluyla haftalık ders programında çakışma olmayan derslerden danışmanının onayını alarak öğretim planındaki kayıtlı olduğu derslerden ekleme-çıkarma yapabilir.

(2) Ders ekleme-çıkarma günleri içerisinde kayıt yaptırıldığında, dersin gereklilikleri konusunda herhangi bir muafiyet sağlanmaz.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18- (1) Bitirme çalışması, ön lisans programlarında üçüncü ve/veya dördüncü yarıyıl, lisans programlarında yedinci ve/veya sekizinci yarıyıl dersi olarak yer alır.

(2) Öğrenci, mezun olmadan önce, kendisinden istenen mesleki düzeye ulaştığını gösteren bitirme çalışmasını tamamlamak zorundadır. Bitirme çalışmasını, mezun olacağı programdan yapması zorunludur. Bitirme çalışması ile ilgili hususlar, ilgili kurulların görüşleri alınarak Senato tarafından belirlenecek esaslara göre uygulanır.

(3) Sekizinci yarıyıl bitirme çalışması, ilgili fakültenin onayına tabi olmak üzere iş yerinde mesleki eğitim kapsamında tamamlanabilir.

(4) En az 160 AKTS tamamlamış lisans öğrencileri, ders planında belirtilen ön şart ve eş şart koşullarını sağlamak kaydıyla bitirme çalışması dersini alabilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Diğer üniversitelerden alınan derslerin notları, intibak komisyonu tarafından değerlendirilir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Devam durumunun takibi, Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 25- (1) Derse devam zorunluluğu bulunan öğrenciler, bu zorunluluklarını yerine getirmezlerse NA notu ile değerlendirilir. Ayrıca devam şartını yerine getirmiş ancak ders bilgi formunda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen öğrencilere VF notu verilir. VF veya NA notu alan öğrenciler, yarıyıl sonu ve D sınavına giremezler.

(2) Derste yapılacak sınavların sayısı, şekli, katılım koşulları ve ders değerlendirmesindeki katkı oranları dersi yürüten öğretim elemanı tarafından belirlenerek, ders bilgi formu ile öğrencilere duyurulur.

(3) Yarıyıl sonu sınavına girdiği dersten FF notu alan öğrencilere, derse kayıtlı olduğu dönem için akademik takvimde belirtilen zamanda D sınavı yapılır ve sonucu harf notu olarak ilan edilir. D sınavından alınan not, öğrencinin dönem içi başarısına bakılmaksızın, öğrencinin dersten geçme notunun DD’ye yükseltilip yükseltilmeyeceğini belirler. Öğrenci, D sınavından başarılı olduğu takdirde DD notu alır. Sınava girmeyen veya sınavda yeterli başarıyı gösteremeyen öğrenciye, tekrar FF notu verilir. Staj, laboratuvar, proje ve bitirme çalışması gibi dersler için D sınavı yapılmaz. D sınavı 29 uncu madde kapsamında değerlendirilmez, D sınavının mazeret sınavı yoktur.

(4) Resmî tatil günlerinde sınav yapılmaz. Ancak gerektiğinde dersi veren birim tarafından önerilen ve ilgili yönetim kurulu kararı ile uygun görülen derslerin sınavları, mesai saatleri dışında veya cumartesi ve pazar günleri yapılabilir.

(5) Sınavlar, ilgili bölüm tarafından ilan edilen gün, yer ve saatte Üniversite binalarında yapılır. Ancak, arazi üzerinde yapılan ders ve uygulamaların sınavları, arazi üzerinde veya Üniversite binaları dışında da yapılabilir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b), (e) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) NA (Devamsız-başarısız): Derslere devamı yetersiz veya not tipi S/U şeklinde tanımlanmış derslerde değerlendirmeye esas olan raporunu teslim etmemiş öğrenciler için verilir.”

“e) VF (Yetersiz-başarısız): Devam şartını yerine getirmiş ancak ders bilgi formunda belirtilen asgari yükümlülükler veya dönem içi asgari ders başarı kriterini sağlamayan öğrencilere verilir.”

“g) Başarı notları, 4’lük sistemde karşılıkları ve açıklamaları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Harf Notu

4’lük Sistemdeki Not

Açıklaması

AA

4,00

Pekiyi

BA

3,50

İyi-Pekiyi

BB

3,00

İyi

CB

2,50

Orta-İyi

CC

2,00

Orta

DC

1,50

Orta-Zayıf

DD

1,00

Zayıf

FF

0

Başarısız

VF

0

Yetersiz-Başarısız

NA

0

Devamsız-Başarısız

S

0

Yeterli

U

0

Yetersiz”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde yer alan “öğrenciler,” ibaresi “öğrencilere” ve “kayıt oldukları bölümün başkanlığına” ibaresi “kayıtlı oldukları bölüm başkanlığına” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kayıtlı olduğu sekiz dönem içinde mezun olan ve genel not ortalaması 3,00-3,49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi, 3,50 ve üstü olanlar ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar ve bu durum transkriptlerinde belirtilir.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Öğrenciler FF, VF, NA veya U notu aldıkları dersleri ilk açıldıklarında tekrarlamak zorundadırlar. Öğrencilerin bulundukları yarıyıldaki ders programı ve eğitim planlarında ilerlemeleri göz önünde bulundururak, danışmanlarının uygun görmesi durumunda ders tekrarı bir sonraki yarıyıla ertelenebilir.”

“(8) Çift ana dal/yan dal yapan öğrenciler aldıkları söz konusu dersin %34’ü aşmayacak şekilde çakışan derslerini danışmanının uygun bulması halinde alabilirler.”

MADDE 17- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18- Bu Yönetmelik hükümlerini Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.