Dicle Üniversitesinden:

DİCLE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 4/6/2017 tarihli ve 30086 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dicle Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“u) DUS: Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,

ü) VUS: Veteriner Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,

v) EUS: Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “lisans/lisansüstü” ibaresi “lisans ve lisansüstü” olarak değiştirilmiş ve “yurt dışında” ibaresi “KKTC hariç yabancı bir ülkede” ibaresi olarak değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(12) Ana bilim dalları, adayların değerlendirilmelerinde bilim/test, mülâkat, kompozisyon, yetenek sınavı, portfolyo incelemesi ve benzeri değerlendirme şekillerinden birini önerir. Enstitü yönetim kurulu, ana bilim dalı başkanlığının önerisini de dikkate alarak değerlendirme türlerinden en az birine karar verir. Enstitü kontenjanın üç katı kadar adayı yazılı veya sözlü sınava çağırabilir. Başvuruların değerlendirilmesi, ilgili programın ana bilim/ana sanat dalı başkanlığında, ana bilim/ana sanat dalının yetkili kurullarınca önerilen ve ilgili enstitü tarafından onaylanan üç ya da beş öğretim üyesinden oluşan bir jüri tarafından yapılır. Eğitim ve öğretimin tamamen yabancı dille yapıldığı lisansüstü programlarda, adayların değerlendirilmeleri eğitim ve öğretimin yapıldığı dilde yapılır. Değerlendirme sonunda adayın değerlendirme puanı, yapılan sınavların 100 üzerinden tespit edilecek aritmetik ortalaması olarak belirlenir. Ancak yapılan sınavlardan herhangi birine girmeyen öğrenci değerlendirme dışında kalır ve programa kabul edilmez.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Tezli yüksek lisans programı için başarı notu %50 ALES, %30 AGNO/lisans ve varsa %20 yabancı dil puanlarının toplamından, resim-iş eğitiminde ise %50 ALES, %30 portfolyo, %10 AGNO/lisans ve varsa %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki ana bilim ve ana sanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı yerine sanatta yetenek sınavı veya portfolyo puanı kullanılır. Değerlendirme sınavlarının yapılması halinde ise, başarı notu %50 ALES, %20 AGNO/lisans, %20 değerlendirme ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Adayın başarılı sayılması için başarı notunun en az 50/100 olması gerekir. Tezli yüksek lisans programı için başarı notu hesaplama işlemine, varsa lisans birinciliği kontenjanından başlanır. Lisans birinciliği kontenjanından yerleşemeyen adaylar diğer başvurularla birlikte genel sıralamaya dâhil edilir. 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kontenjanlara yerleşen aday olmaması halinde, bu kontenjanlar genel kontenjanlara müracaat eden diğer adaylar için kullanılır.

c) Doktora programı için başarı notu %50 ALES, %20 AGNO/lisans, %10 AGNO/yüksek lisans ve %20 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Lisans mezuniyetleri yüksek lisans olarak sayılanlar için başarı notu %50 ALES/TUS/DUS, %30 AGNO/lisans ve %20 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Temel tıp bilimlerinin doktora programları için başvurularda başarı notu %50 ALES/TUS/DUS/VUS/EUS, %30 AGNO/lisans ve %20 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Değerlendirme sınavlarının yapılması halinde ise, başarı notu %50 ALES, %10 AGNO/lisans, %10 AGNO/yüksek lisans, %20 değerlendirme ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Lisans mezuniyetleri yüksek lisans olarak sayılanlar için başarı notu %50 ALES, %20 AGNO/lisans, %20 değerlendirme ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Temel tıp bilimlerinin doktora programları için başvurularda başarı notu %50 ALES/temel tıp, %20 AGNO/lisans, %20 değerlendirme ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Adayların başarılı sayılabilmesi için en az 60/100 puan almış olmaları gerekir.”

“d) Lisans derecesi ile doktora/sanatta yeterlik programı için başarı notu %50 ALES, %30 AGNO/lisans ve %20 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur. Değerlendirme sınavlarının yapılması halinde ise, başarı notu %50 ALES, %20 AGNO/lisans, %20 değerlendirme ve %10 yabancı dil puanlarının toplamından oluşur.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve sekizinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“(1) Yatay geçiş kontenjanları ve kontenjanlara başvurabilecek öğrencilerin programları, ana bilim/ana sanat dalı başkanlıklarının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulunun kararıyla belirlenir ve ilân edilir.”

“(5) Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilmesi için, başvuru yapacağı tarihe kadar kayıtlı olduğu derslerden başarılı olması ve AGNO’sunun en az 70/100 olması gerekir.”

“Yatay geçişle gelen öğrencilerin muafiyet işlemlerinde 19 uncu maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(3) Aynı bilim/sanat dalında, bilim/sanat dalı olmayan programlar için aynı ana bilim/ana sanat dalında olmak üzere tezsiz yüksek lisans programından, tezli yüksek lisans programına geçiş kontenjanları ilgili ana bilim dalının teklifi, enstitü yönetim kurulunun onayı ile belirlenir ve ilgili döneme ait eğitim-öğretime başlama tarihinden önce ilân edilir. Başvuruda bulunacak öğrencinin tezli yüksek lisans programının asgari koşullarını sağlaması, aldığı tüm dersleri başarı ile tamamlaması ve AGNO’sunun en az 90/100 olması gerekir. Başvurular, ilgili ana bilim/ana sanat dalı tarafından onaylanır ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Kontenjan belirlenmesi durumunda ise tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulündeki değerlendirmeye göre yapılır. Tezsiz yüksek lisans programında alınan derslerden ilgili ana bilim/ana sanat dalı tarafından uygun görülenler ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kesin kayıt işlemi, ilânda belirtilen süreler dâhilinde ve belirtildiği şekilde yapılır. Süresi içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar kayıt haklarını kaybederler. Bu adayların yerine yedek listedeki adaylar sırasıyla ilân edilerek kayıt hakkı kazanırlar. Ayrıca, ilgili döneme ait eğitim-öğretime başlama tarihine kadar kontenjanlarda boşluk kalması durumunda veya kesin kayıt işlemini yaptıktan sonra kaydını sildirenlerin yerine başvuruda bulunan ve başvurusu uygun görülen adaylar arasından yerleştirme yapılabilecektir. İlânları ve bu ilânlara ilişkin otomasyondaki başvuru süreci dâhil olmak üzere güncellemeleri takip etme sorumluluğu adaylara aittir. Kayıtlar enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrası ve ikinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Ders muafiyet başvuruları ilk kayıt tarihinden başlayarak, ilgili döneme ait eğitim-öğretim başlama tarihinden en az beş iş günü öncesine kadar öğrencinin kendisine ait öğrenci otomasyonu sayfasından yapılır. Kayıt yaptırdığı dönemde muafiyet başvurusunu yapamayan öğrenci ise bir defaya mahsus olmak üzere sonraki eğitim-öğretim döneminde belirlenen takvim dâhilinde belirtilen şekilde başvuru yapabilir.”

“Yatay geçişle gelen öğrenciler hariç olmak üzere muafiyet talep edilen ders/derslerin toplam kredisi ilgili programın mezuniyet koşulu için gerekli olan ulusal kredinin %50’sini geçemez.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Öğrenimine ara vermek isteyen öğrenci, ilgili döneme ait eğitim-öğretime başlama tarihinden önce akademik takvimde belirlenen tarihler arasında kendisine ait öğrenci otomasyonu sayfasında başvuruda bulunur ve başvurusunun enstitü yönetim kurulu tarafından uygun görülmesi durumunda öğrencinin öğrenimine ara verilir. Ancak, öğrenciden kaynaklanmayan nedenlerle, öngörülen süre içinde başvuruda bulunamayan ya da sonradan ortaya çıkan durumlar sebebiyle, öğrencinin mazeretini belirten belgelerin düzenlenme tarihinden en geç beş iş günü içinde ilgili enstitü müdürlüğüne teslim edilmesi ve talebin enstitü yönetim kurulu tarafından uygun görülmesi durumunda dönem içinde de öğrenci öğrenimine ara verebilir. Bu durumda öğrenci aktif dönem derslerini hiç almamış sayılır.”

“(7) Doğum yapan lisansüstü öğrencilere talepleri halinde doğum sonrası iki dönem ek süre verilebilir ve verilen bu ek süreler azami süreden sayılmaz.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası ve ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Kaydını silmek isteyen öğrenci, kendisine ait öğrenci otomasyonu sayfasından veya dilekçeyle ilgili enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunur.”

“Öğrencilerin yazılı veya dijital olarak kayıtlarının silinmesini istemeleri dışında, aşağıda belirtilen hallerde ilgili enstitü yönetim kurullarının kararı ile de kayıtları silinir:”

“(6) Kendi isteğiyle kaydını sildiren öğrencinin, kayıt sildirdiği günden sonraki ilk iş günü mesai bitimine kadar yazılı başvuru yapması halinde bir defaya mahsus olmak üzere kaydı yeniden yapılır.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının dördüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tezli yüksek lisans ve doktora programına kayıtlı öğrenci bir yarıyılda en fazla 45 AKTS, tezsiz yüksek lisans programı öğrencisi ise en fazla 60 AKTS’lik ders alabilir.”

“(4) Bir yarıyılda hangi lisansüstü derslerin açılacağı ve bu derslerin doktora veya eş değeri lisansüstü eğitim mezunu hangi öğretim elemanları ile 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi uyarınca görevlendirilen araştırmacılar tarafından verileceği, ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalları başkanlarının önerileri üzerine enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir.”

“(9) Bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiği konularını içeren bir dersin lisansüstü eğitimde en az bir defa alınması zorunludur. Daha evvel mezun olduğu herhangi bir lisansüstü programda bu dersi başaran öğrenci, bu Yönetmelikle belirlenen asgari kredili ders ve kredi yükünü programdaki alan dersleri ile tamamlar, söz konusu dersi alamaz ve muafiyet talebinde bulunamaz.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve sekizinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Tezli yüksek lisans programında tez danışmanı, Üniversite kadrosunda bulunan ve doktorası veya doçentliği ilgili alandan olan ve en az iki yarıyıl süreyle bir yükseköğretim programında ders vermiş öğretim üyeleri arasından atanır. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve enstitü yönetim kurulunun kararı şarttır. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.

(4) Doktora programında tez danışmanı, Üniversite kadrosunda bulunan ve doktorası veya doçentliği ilgili alandan olan, en az iki yarıyıl süreyle bir yükseköğretim programında ders vermiş olan öğretim üyeleri arasından atanır. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve enstitü yönetim kurulunun kararı şarttır. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir. Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri ana bilim dalları hariç, doktora programlarında öğretim üyelerinin tez yönetebilmesi için, başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerekir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.

(5) Ana bilim/ana sanat dalı başkanlığı, her öğrenci için danışmanlık yapacak Üniversite kadrosunda bulunan, ders ve uygulama seçimi ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların yürütülmesi için bir danışman ve öğrencinin birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların konusu ve başlığı enstitüye önerilir ve bu öneri enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Sanatta yeterlik çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Sanatta yeterlik programlarında tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar yönetilebilmesi için, başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olmak gerekir. İkinci tez danışmanı Üniversite kadrosu dışından da doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden olabilir.”

“Yüksek lisans ve doktora programlarında, en az doktora derecesine sahip öğretim elemanı, kredili derslerden toplamda en fazla 2 ders açabilir ve tezli yüksek lisans ve doktora için en fazla on dört danışmanlık, tezsiz yüksek lisans programları için ise tezli yüksek lisans ve doktora programları hariç en fazla on altı danışmanlık üstlenebilir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesinde yer alan “10” ibaresi “30” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “başarı notlarının” ibaresinden sonra gelmek üzere “AKTS” ibaresi eklenmiştir.

“(2) Öğrencilerin ders başarı düzeyleri, dersin özelliğine göre düzenlenen yarıyıl içi tamamlayıcı faaliyetler veya uygulamalar ve yarıyıl sonu sınavları ile ölçülür. Bir dersin yarıyıl içi değerlendirmesinde, en az bir ara sınav ve o dersin bilgi paketlerinde tanımlanan ve oranları belirtilen diğer etkinlikler dikkate alınır. Ara sınavın ders başarı notuna etkisi %30, yarıyıl sonu sınavının ise %70’tir.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 ulusal krediden ve 90 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile yarıyıl projesi dersinden oluşur. Yarıyıl projesinin ulusal kredisi 0 olup, AKTS kredisi 30’dur.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Lisans düzeyindeki devam koşulları geçerli olmak üzere seçilen lisans derslerinden alınan notlar, lisans öğrencileri ile aynı ölçütlere göre değerlendirilir. Ancak bu öğrencilerin başarı koşulları, lisansüstü programdaki başarı değerlendirme ölçütlerine göre belirlenir. Ayrıca enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer eş değer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla her biri en az 6 AKTS değerinde olan 2 ders seçilebilir. Ancak, bir AKTS değerinde düşük olan derslerin alınıp alınmaması enstitü yönetim kurulunca kararlaştırılır. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınacak derslerin Üniversitenin öğretim programlarında açılmamış olması gerekir.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 61- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanır.”

MADDE 18- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19- Bu Yönetmelik hükümlerini Dicle Üniversitesi Rektörü yürütür.