Ülkemizde turizm sektöründe adından çokça söz ettirmeye başlamış olan konaklama türlerinden biri bungalov tatili olarak bilinen konaklama tatilidir. Bungalov tatili doğayla iç içe, sakin ve huzurlu bir ortam isteyenler tarafından son yıllarda ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir.

Ancak bungalov turizmine artan bu ilgi dolandırıcılar tarafından fark edilmiş olup bungalov tatili yapmak isteyen insanlar dolandırıcılar tarafından hedef alınmaya başlamıştır. Bu dolandırıcılık türünde popüler haliyle gerçekte var olmayan sahte kiralık bungalov ev ilanları paylaşılmaktadır. Bu tür dolandırıcılıkta dijital platformlar bir araç olarak kullanılmaktadır.

BUNGALOV TATİLİ REZERVASYONUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bungalov tatil planı yapmak isterken güvenilir websiteleri ve güvenilir platformları tercih etmek oldukça önemlidir. Çoğunlukla online bankacılık kanalıyla bungalov kiralanıldığı bilindiğinden dolandırıcıların yönlendirmesi doğrultusunda müşteriden belirtilen adrese para transferi yapılması istenmektedir. Müşteri ise rezervasyon adı altında istenilen ücret tutarını verilen banka hesabına göndermektedir. Paranın verilen hesaba transferinin gerçekleşmesi sonrasında müşteri muhatap bulamamakta ve tüm iletişim kanallarından engellenmektedir. İşte böyle bir durumla karşı karşıya gelen müşteri dolandırıldığını fark eder.

Bu tür bir dolandırıcılıkla karşı karşıya gelmemek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bunlardan ilki muhatap olunan seyahat firmasının güvenilirliğini sorgulamaktır. Bir bungalov ev kiralamak istenildiğinde yapılan ilk şey bungalov evin görsellerine bakarak beğeni ve bütçenize göre bir bungalovda karar kılmak olacaktır.  Ancak kiralanması düşünülen bungalovun yalnızca görsellerine bakarak karar vermek oldukça eksik ve hatalı bir yaklaşımdır. Dolandırıcılar tarafından sıklıkla sahte bungalov görselleri kullanılmakta ve böylelikle potansiyel müşterilerin dikkatleri çekilmektedir.

Kiralamayı yapan seyahat firmasına dair araştırma yapmak, daha önce konaklayan müşterilerin yorumlarını dikkate almak da oldukça önemlidir. Seyahat acentesinin/firmasının güvenilirliğini doğrulamak için o firmayla daha önce iletişim kuran ve firmadan hizmet alan diğer müşterilerin yapmış olduğu yorumlar seyahat firmasının güvenilirliği konusunda fikir verecektir. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken husus şudur ki; dolandırıcılar tarafından sahte yorumlar paylaşılmaktadır. Mevcut müşteri yorumlarının gerçek müşteriler tarafından yapılmış bir yorum mu yoksa sahte düzenlenmiş bir yorum mu olduğu ayrımını yapmak için birbirine benzeyen, aynı kalıp cümlelerin kullanıldığı aşırı olumlu ya da aşırı olumsuz yorumlara dikkat etmek gerekir.

Bungalov seçiminden sonra rezervasyon işlemi için ödeme yapılması istenmektedir. Ödeme yapmadan önce TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) belgesini sorgulayıp teyit etmek gerekir. Bunun yanında güvenilir banka kanalları kullanılmalıdır. Rezervasyon yapıldığı iddiasıyla yalnızca banka havalesi ya da nakit ödeme talep eden şahıslardan uzak durulmalıdır.

BUNGALOV TATİLİ DOLANDIRICILIĞININ CEZA HUKUKU BAKIMINDAN İNCELENMESİ

Sahte rezervasyon sonrası para transferinin gerçekleşmesiyle muhataplar bir anda ortadan yok olmakta ve müşteriyi ulaşabileceği tüm iletişim kanallarından engellemektedirler. Ödeme yaptıktan sonra muhatap bulamayan müşteri ise o aşamada dolandırıldığını anlamaktadır.

Kullanılan bu dolandırıcılık türü bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenen nitelikli bir dolandırıcılık suçudur. Türk Ceza Kanunu’nun 158.maddesinin 1.fıkrasının (f) bendinde düzenlenmiştir.

TCK m.158/1-f :

“1)Dolandırıcılık suçunun;

(f)Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle,

İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hallerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz. “

Bilişim sisteminin araç olarak kullanıldığı işbu dolandırıcılık suçunun işlendiğinin kabul edilmesi için mağdurun bilişim sistemine güvenerek hareket etmiş olması gerekir. Bilişim sisteminin araç olarak kullanılmasından kastedilen, mağdurun faille yüz yüze bir araya gelmeden herhangi bir bilişim sistemi vasıtasıyla iletişim kurmasıdır Tatil planı yapan bir kimsenin bungalov tatili için web sitesinden veya instagram gibi çeşitli sosyal medya platformlarından iletişim kurularak bungalov tatil rezervasyonu ücretinin alınması TCK madde 258/1-f kapsamında bilişim sisteminin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu meydana getirir.

Bilişim yoluyla nitelikli dolandırıcılık suçu (TCK madde 158/1-f) takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz. Bu nedenle mağdur olan kimsenin şikayette bulunması için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Dava zamanaşımı içerisinde her zaman şikayet edilebilir. Mağdur kimse tarafından ilgili savcılık birimine herhangi bir şikayet başvurusu olmasa dahi herhangi bir şekilde suçu öğrenen savcılık resen soruşturma yapar. Şikayetten vazgeçme halinde dahi yargılamaya devam olunur.

Bilişim yoluyla nitelikli dolandırıcılık suçunda olağan dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Fail veya fiilin öğrenilmesinden itibaren 15 yıl içinde soruşturma yapılmadığı takdirde suç dava zamanaşımı uğramaktadır.

Bu suç nedeniyle yapılacak olan yargılamalarda görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Av. Buse ERGÜN ÖZKURT