TBB'de düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, "İzmir Barosu’nun unutulmaz başkanlarından olan Avukat Noyan Özkan, mesleğimizin ruhunu oluşturan mücadele azmini, itiraz kültürünü ve hak arayışını kendi karakteriyle bütünleştirebilmiş, örnek aldığımız bir meslek üstadımızdır" ifadelerini kullanarak, onun zorda olan her insana, acı çeken her canlıya, katledilen her ağaca, zehirlenen her dereye dokunduğunu söyledi.

Özkan'ın 1980’li yıllarda başlattığı ve hayata aniden veda ettiği 2013 yılına kadar sürdürdüğü çalışmalarıyla topluma “sağlıklı ve adil bir çevrede yaşamanın bir hak olduğunu” anlattığını kaydeden Sağkan, onun çevre bilincinin oluşmasına katkıda bulunduğuna ve bu alanda toplumsal mücadele verilmesine öncülük ettiğine dikkat çekti. Sağkan, "Onun başlattığı, tohumlarını atarak beslediği çevre hakkı bugün pek çok meslektaşımızın halkımızla birlikte sürdürdüğü toplumsal mücadelelerin rehberidir. İşkenceye karşı verdiği onurlu mücadelesiyle de hatırlanacak olan Noyan Özkan, hak savunuculuğu yönünde etkin bir meslek pratiğini bizlere miras bırakmıştır" şeklinde konuştu.

"Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü'nü vermekteki amaçlarımızdan birisi Türkiye Barolar Birliği olarak çevre mücadelesini verirken bir yandan da bu mücadeleyi yürütenlerin motivasyonlarını desteklemek, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmektir. Maalesef özellikle son yıllarda çevre mücadelesi verenlere yönelik artan şiddet vakalarının çok acı sonuçlarıyla karşılaşmaktayız" diyen Sağkan; Reşit Kibar'ı, Metin Lokumcu'yu, Büyüknohutçu çiftini ve meslektaşımız Cihan Eren'i andı.

TBB Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir de açılışta yaptığı konuşmada; Avukat Noyan Özkan ile İzmir Barosu'nda yaptıkları çalışmaları anlatarak, onun çevre alanındaki çalışmalarının yanı sıra temel insan hakları hukuku kapsamında işkence konusunda çok ciddi çalışmaları olduğuna vurgu yaptı. Baro Başkanlığı yaptığı dönemde onun öncülüğünde İzmir Barosu İşkenceyi Önleme Grubu'nu kurduklarını kaydeden Demir, yapılan etkin çalışmalar sonucunda gerçekten İzmir bazında işkencenin önlenmesi konusunda çok ciddi bir duyarlılık oluştuğunu ifade etti.

Noyan Özkan’ın eşi Beynun Özkan da açılışta yaptığı konuşmada şu anda çevre mücadelesini sürdürenlere yönelik şiddete dikkat çekerek, "Ama işte buradasınız, buradayız. Gezi sırasında oluşan, onu başlatan ve sürdüren duygular yaşıyor" ifadesini kullandı.

Açış konuşmalarının ardından TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Tuncay Koç, yer aldığı Jüri adına ödül alanları ve ödül verme gerekçelerini açıkladı.

Ödül alanların tanıtımına ilişkin video gösterimini takiben; TBB Başkanı Sağkan; Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ramazan Erhan Toprak, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Yürütme Kurulu üyeleri ve Beynun Özkan ile birlikte ödülleri takdim etti.

Törende, 2 yılı aşkın süredir cezaevinde olmasına rağmen, Gezi’nin meşru taleplerinden vazgeçmeyen; kent hakkı, ekoloji ve kamusal değer için mücadele eden şehir plancısı ve akademisyen Dr. Tayfun Kahraman'ın ödülü Avukatı Cansu Çiftçi'ye verildi.

Başta Gölcük’te halkın tepkisinden dolayı kurulamayıp Karamürsel’in köylerine kaydırılan RES projesi olmak üzere bölgede çevre hakkını ihlal eden diğer projelere karşı açtığı davalarla hukuk mücadelesi veren Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği adına ödülü Mehmet Ali Uğurlu ve Mustafa Tengerek aldı.

Birlik Başkanı Sağkan, Beynun Özkan'a da günün anısına bir plaket takdim etti.

Törene, Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu da katıldı.

TAYFUN KAHRAMAN'IN CEZAEVİNDEN GÖNDERDİĞİ MESAJ

Av. Cansu Çitçi, Dr. Tayfun Kahraman'ın cezaevinden gönderdiği şu mesajı da okudu:

"Türkiye Barolar Birliği'nin değerli yöneticileri, sevgili avukat dostlar,

Bu yıl Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Ödülü'ne beni layık görmenizden dolayı çok mutlu oldum. Yıllardır güvenli ve sağlıklı kentlerde, ekolojik dengesi bozulmamış bir doğal çevrede yaşama hakkını savunmaya çalışan bir şehir plancısı ve akademisyen olarak, yaşamını aynı amaçlara adamış olan ve hemşerisi olmaktan gurur duyduğum bir hukuk insanının hatırasına adanmış bu ödül benim için çok değerli.

Yaşadığımız karanlık günlerde hukuksuzca tutsak edilmiş olmam bu yöndeki çalışmalarıma engel olsa da umarım çok yakında aranıza dönerek sizlerle omuz omuza hak ve hukuk mücadelesine emek vermeye devam edeceğim.

Sevgili dostlar,

Bu değerli ödülle beni onurlandırdığınız için çok teşekkür eder, bu hukuksuzluğun sizlerin de katkılarıyla bir an önce sona ermesi ve yeniden bir arada olmak dileklerimle, Silivri'den sevgi ve selamlarımı sunarım.

Dr. Tayfun Kahraman"

Haber ile ilgili Görseller

Görüntüle