Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.
Bakan Tunç, gazetecilerin "Yüksek yargıda 12 yıl sınırı değişecek mi" sorusuna, "Çalışma yok" yanıtını verirken, "Türkiye savcılığı gelir mi?" sorusunu da "Yeni anayasa değişikliği sırasında konuşulabilecek bir konu. Değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruyu gündeme getiren gazeteciler, Bakan Tunç'tan, "Bireysel başvuru sınırları ile ilgili çalışma yapılması gerekir. Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında tartışmaya neden oluyor. Aksayan yönler düzenlenebilir" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN İADE TALEPLERİ
Adalet Bakanı Tunç, Türkiye'nin iade talepleri hakkında, "Kırmızı bülten taleplerimiz Interpol tarafından sonuçsuz bırakılıyor. ABD'nin FETÖ'nün iadesi konusundaki taleplerimize duyarsız kalması hukuki değil, siyasi" dedi. (HaberTürk)
Tunç, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Demokratik olmayan anayasalar ile bugünlere geldik. Son anayasa yamalı bohçaya döndü. Darbecilerin, seçilmeyen kişilerin yaptığı bir anayasa ile yönetiliyoruz. İkinci yüzyıla başlarken demokratik bir anayasayı TBMM başkanımız siyasi partiler ile de görüşmeye başladı. Yeni anayasanın tüm sivil toplum kuruluşlarının taleplerini yansıtması gerekir. Özgürlükleri öne alan devletin görevlerini ele alan metni hazırlamak inşallah bize nasip olur. Hem iç tüzük değişikliği düşünülebilir hem de siyasi partilerin görüşü alınarak yeni anayasa için usul belirlenebilir. Bu noktada parlamentodaki partilerin görüşleri önemli. Partilerimizin sorumlu davranacaklarına inanıyorum.
"DAHA ADİL DÜNYA MÜMKÜN" DİYEN LİDERİMİZ VAR
Dış politikada etkin politika ile dünyada takdir toplayan cumhurbaşkanımız var. Daha adil dünya mümkündür diyen bir cumhurbaşkanımız var. Dünyada da bunu tekrarlayabilen bir liderin olmadığını görüyoruz. Rusya Ukrayna savaşındaki arabuluculuk, Azerbaycan'a desteklerimiz, terörle mücadelede kararlılığımız etkin adaletli bir dış politika ile Türkiye eksenini inşa etmeye devam edeceğiz. Huzurlu bir geleceği inşa etmenin gayretinde olacağız.
İçişleri Bakanlığı'na saldırı girişimi ile ilgili soruşturma detaylı bir şekilde devam ediyor.
1 Eylül'den itibaren kira uyuşmazlıklarından kaynaklı 29 bin 906 ara bulucuya başvuru oldu. Anlaşma sayısı 2 bin 817, anlaşamama sayısı 2 bin 157.
İsveç'ten 28 terör suçlusunun iadesini istedik, 22'si reddedildi. Ortağınızın güvenliğini tehdit eden terör örgütüne ev sahipliği yaparsanız, teröristleri iade etmezseniz NATO üyeliğinde olumlu ilerleme söz konusu olmaz.
FETÖ ele başının 22 suçtan iadesini istedik. Bugüne kadar bir cevap söz konusu değil. ABD'nin FETÖ'nün iadesi konusundaki taleplerimize duyarsız kalması hukuki değil siyasi.
Kırmızı bülten taleplerimiz İnterpol tarafından sonuçsuz bırakılıyor. 112 ülkeye bin 387 iade talebimiz oldu. Sadece 3'ü kabul edildi. 374 talep reddedildi.
FETÖ yargılamalarında 253 bin 754 kişi hakkında karar verildi; bunun 122 bin 904'ü mahkumiyet, 97 bin 708'i beraat.