Ulusal Başsavcılar Birliği (NAAG), ABD'li milletvekillerine gönderdiği açık mektupta, uyarıların kısmen sosyal medya uygulamalarının neden olduğu ve giderek büyüyen bir ruh sağlığı krizinin ele alınmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Mektupta, "Hepimiz yetki alanlarımızdaki çocukların güvenliği için derin bir endişeyi paylaşıyoruz ve algoritma güdümlü sosyal medya platformları bu güvenliği tehdit ediyor" denildi.

Mektup, ABD'li genel cerrah Vivek Murthy'nin haziran ayında sosyal medya platformlarına böyle bir uyarı etiketi eklenmesi için yaptığı çağrıyı destekliyor.

2019 yılında JAMA Psychiatry'de yayınlanan ve 6.500 ABD'li genç üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medyada günde üç saatten fazla zaman geçirenlerin ruh sağlığı sorunları yaşama riski yaşıtlarına göre daha yüksek.

Gallup'un 2023 yılında yaptığı bir anket, ABD'li gençlerin sosyal medyada günde ortalama 4,8 saat geçirdiğini ortaya koymuştu.

Bir basın açıklamasına göre, 2023 yılında NAAG ve New York Başsavcısı, gençlerin ruh sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle Meta'ya karşı dava açtı.

Dava, şirketin "Instagram, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarının çocukları ve gençleri bağımlı hale getiren zararlı özellikler tasarladığını ve uyguladığını," iddia ediyor.

Açık mektupta, sosyal medya platformlarına yönelik uyarının tek başına yeterince ileri gitmediği, ancak daha fazla gözetim için diğer eylemleri "tamamlayacağı" belirtiliyor.

ABD Senatosu, bu yaz teknoloji şirketlerinin çocukları çevrimiçi zararlardan korumalarını gerektiren Çevrimiçi Çocuk Güvenliği Yasasını kabul etmişti. (euronews)