Yaklaşık 4 bin hakim ve savcının paralel yapıyla bağlantısı olduğunu belirten Şentop, "Bu kişiler meslekten men edilmeli" dedi. Şentop, yargıda reformun öncelikli gündem maddesi olduğunu da vurguladı.
Aşağı yukarı dört bin civarında hakim savcının bir çekirdek yapı olarak, paralel yapıyla ilgili olduğu iddia edilen kişilere destek verdiğini bu seçimde görüyoruz. Demek ki dört bin civarında hakim ve savcının böyle bir bağlantısı irtibatı var.
>> AK Parti'den HSYK yasası teklifi
Yargı'da bir yerden talimat geldiğinde blok halinde oy veren, blok halinde görüş bildiren, blok halinde elini kaldıran insanların olmaması lazım. Bence bunlarla ilgili yer değiştirme, kınama gibi cezalar değil, bunların hakimlik mesleğine yakışan bir tutum içinde olup olmadığı da sorgulanmalıdır. Bu mesleği, mesleğin gereklerine göre yapamayacak durumda olanlar varsa, bu da tabii somut delillerle olur, mesleği bırakmalıdır ya da mesleği bırakmaları sağlanmalıdır.
2015 seçimlerinden sonra, biz yine ortaya koyduğumuz tezin iddianın arkasındayız. HSYK dahil Türkiye'de yeniden bir yapılandırma, yargıda bir reformun yapılması gerekiyor. Diğer partiler buna yaklaşırsa bugünde bunu değerlendirme imkanına sahibiz.
Vahşice, insanlık dışı muamelelerle etrafa başkalarının hak ve hürriyetine karşı yapılan eylemler var. Demek ki bunların cezaları, bu eylemleri yapanları caydıracak nitelikte bir mahiyet taşımıyor. Bu bakımdan bazı suçlar ve cezalarıyla ilgili düzenlemeler yapılacak. Bizim yapacağımız düzenleme başka hiçbir ülkede olmayan, eşi benzeri olmayan sadece Türkiye'ye mahsus bir düzenleme değil. Yaptığımız düzenleme Avrupa ülkelerinin bir kısmında veya ABD'de zaten mevcut olan düzenlemelerdir. Hiç kimse bizim yaptığımız düzenlemelere bunlar çağ dışı düzenlemelerdir Avrupa ülkelerinde, ABD'de yok diyemez.
4 bin 'paralel hakim' meslekten atılmalı
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na üye seçimlerini değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yargıda reformun öncelikli gündem maddesi olduğunu vurguladı.
Trend Haberler
İHTİYARİ ARABULUCULUK ANLAŞMA TUTANAĞININ GEÇERLİLİĞİ - ARABULUCULUĞUN ESASLARI SÜRECİ VE SONUÇLARI HAKKINDA AYDINLATMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
HSK Birinci Dairesinin 1589 ve 1590 Sayılı Adli ve İdari Yargı Kararnameleri
ECRİMİSİL DAVALARINDA DAVACININ KULLANDIĞI VEYA KULLANABİLECEĞİ KISIM OLMASININ SONUÇLARI
9. Yargı Paketi Neler Getirdi?
TEKERRÜR, İKİNCİ KEZ TEKERRÜR VE TEKERRÜR NEDENİYLE KOŞULLU SALIVERİLME SÜRESİ ÜZERİNE EKLENECEK MİKTARIN TESPİTİ
MÜDDETNAMEYE İTİRAZDA SÜRE VE ARTIK YIL HESABI