Yozgat Bozok Üniversitesinden:
YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yozgat Bozok Üniversitesine bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Yozgat Bozok Üniversitesine bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Akademik takvim: Her yıl Senato tarafından belirlenen lisansüstü eğitim-öğretim döneminde yarıyıl, ders, sınav ve benzeri tarihleri belirten takvimi,
b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
c) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,
ç) Anabilim dalı/anasanat dalı: Enstitüde lisansüstü eğitim ve öğretim programı bulunan akademik birimleri,
d) Anabilim dalı/anasanat dalı başkanı: Enstitüde eğitim ve öğretim programı bulunan anabilim/anasanat dalının başkanını,
e) Anabilim/anasanat dalı kurulu: Tek bilim dalı bulunan anabilim/anasanat dallarında anabilim/anasanat dalı başkanının başkanlığında ilgili bölümdeki tüm öğretim üyelerinden; birden fazla bilim dalı bulunan anabilim/anasanat dallarında ise anabilim/anasanat dalı başkanı, yardımcıları ve bilim dalı başkanlarından oluşan bölüm kurulunu; disiplinlerarası yürütülen programlarda ise bu programlarda görev alan öğretim elemanlarından oluşan kurulu,
f) Bilimsel değerlendirme sınavı: Lisansüstü programlara girişte ilgili anabilim dalı tarafından yapılan sözlü ve/veya yazılı sınavı,
g) DUS: Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,
ğ) Enstitü: Yozgat Bozok Üniversitesine bağlı lisansüstü eğitim-öğretim yapan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünü,
h) Enstitü Kurulu: Enstitü Müdürünün başkanlığında, Enstitü müdür yardımcıları ve Enstitüyü oluşturan Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlarından oluşan kurulu,
ı) Enstitü Yönetim Kurulu: Enstitü Müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ile Enstitü Kurulu tarafından üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,
i) GMAT (Graduate Management Admission Test): Doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvurularda, Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eş değer sayılan ve uluslararası düzeyde kabul gören sınavı,
j) GRE (Graduate Record Examinations): Doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvurularda, Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eş değer sayılan ve uluslararası düzeyde kabul gören sınavı,
k) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeyi,
l) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
m) Rektör: Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörünü,
n) Senato: Yozgat Bozok Üniversitesi Senatosunu,
o) TUS: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,
ö) Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesini,
p) Üniversite Yönetim Kurulu: Yozgat Bozok Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
r) Yarıyıl: Güz ve bahar yarıyıllarından oluşan, yarıyıl sonu sınav günleri hariç, en az 14 haftalık çalışma dönemini kapsayan, başlangıç ve bitiş tarihleri her akademik yıl için Enstitü Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan eğitim süresini,
s) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Lisansüstü Programların Açılması ve Yürütülmesi,
Kontenjanların Belirlenmesi ve İlanı
Lisansüstü programların açılması ve yürütülmesi
MADDE 5- (1) Yüksek lisans programı, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir.
(2) YÖK kararı üzerine Enstitü bünyesinde; öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü tezli ve tezsiz yüksek lisans uzaktan öğretim programları açılabilir.
(3) Tezli ve tezsiz yüksek lisans ile doktora/sanatta yeterlik programları Enstitünün anabilim/anasanat dalları esas alınarak açılır ve yürütülür. Programların açılması veya değişiklik önerileri, Enstitü anabilim/anasanat dalı kurul kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi, Enstitü Kurulunun önerisi, Senatonun kararı ve YÖK onayı ile açılır. Bir enstitü anabilim/anasanat dalında o anabilim/anasanat dalından değişik ad taşıyan lisansüstü program da aynı yöntemle açılabilir.
(4) Enstitüde, Enstitü Kurulunun önerisi, Senatonun onayı ve YÖK kararı ile lisansüstü eğitim yapmak üzere, bir fakülte, bölüm veya anabilim/anasanat dalından farklı bir ad taşıyan, disiplinlerarası bir anabilim/anasanat dalı kurulabilir.
(5) Yabancı dilde lisansüstü programlar YÖK’ün belirlediği esaslar çerçevesinde; ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi, Enstitü Kurulunun önerisi, Senatonun onayı ve YÖK’ün kararıyla açılabilir.
(6) Lisansüstü öğrenci alan programlara müracaat eden adayların sözlü ve/veya yazılı sınavları ve başarı puanlarının değerlendirilmesi, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır. Alınan puanlar hesaplanarak sıralama yapılır ve ilan edilen kontenjana göre öğrenci alımı gerçekleştirilir. Puan eşitliği durumunda sırasıyla ALES puanı ve yabancı dil puanına sıralamada öncelik verilir.
Kontenjanların belirlenmesi ve ilanı
MADDE 6- (1) Lisansüstü programlarına anabilim/anasanat dallarının kurul kararını içeren önerileri, Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen koşullar ve kontenjanlar dâhilinde güz ve/veya bahar yarıyılları için öğrenci alınır.
(2) Öğrenci kabul edilecek lisansüstü programlarının adları, başvuru koşulları, başvuruları değerlendirme esasları, başvuru tarihleri, istenilen belgeler ve diğer hususlar ilgili ilanla duyurulur.
(3) Yurt dışından başvuru yapacak adayların başvuru şartları, kabulleri ve başvuruların değerlendirilmesi ile ilgili usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Lisansüstü Eğitim-Öğretim ile İlgili Genel Esaslar
Genel esaslar
MADDE 7- (1) Lisansüstü programlar; tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programları ve bütünleşik doktora programları şeklinde düzenlenebilir.
(2) Lisansüstü programlarının amaçları şunlardır:
a) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.
b) Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.
c) Doktora/sanatta yeterlik programının amacı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırmaktır.
(3) İntihal yazılım programı raporu geçerlilik sınırları Senato tarafından belirlenir.
Öğretim, tez ve yazım dili
MADDE 8- (1) Tez ve proje yazım dili Türkçedir. Ancak yabancı dilde öğretim yapılan lisansüstü programlarda tezler, ilgili yabancı dilde yazılır. Türkçe veya yabancı dilde yazılacak tezlerdeki koşullar Senato tarafından belirlenir.
Lisansüstü programlara kayıt
MADDE 9- (1) Lisansüstü programlara kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin listesi Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir ve Enstitü tarafından duyurulur.
(2) Enstitü müdürlüğünce yapılan sonuç ilanında asıl aday listesinde yer alan adaylar kesin kayıt işlemlerini, istenen bilgi ve belgelerle birlikte Enstitünün belirleyeceği yöntem ile yaptırmak zorundadır. Kesin kayıt işlemlerinde istenen esas belgelerde eksikliğin giderilmemesi veya tahribat/tahrifat bulunması halinde öğrencinin kesin kaydı yapılmış olsa bile kaydı iptal edilir.
(3) Süresi içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar, öğrenci olma haklarını kaybederler ve yerine yedek listedeki adaylar sıra ile davet edilir.
(4) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kesin kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.
(5) Kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler kayıt yenileme, ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma işlemlerini akademik takvimde belirtilen süre içerisinde yapmak zorundadır.
Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü
MADDE 10- (1) Yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen ancak lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanlarda almış olan öğrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Ancak yüksek lisans bilimsel hazırlık programında, ilgili lisans programından alınacak dersler açılamıyorsa, ilgili yüksek lisans programlarına lisans derecesini farklı alanlarda almış olan öğrenciler kabul edilmez.
(2) Bilimsel hazırlıkta alınacak dersler; lisans ve/veya yüksek lisans düzeyindeki derslerden, anabilim/anasanat dalı kurul kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla belirlenir. Bu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçmez ve lisansüstü not ortalamasına dâhil edilmez. Bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik ilave olarak en fazla iki ders alabilir.
(3) Bilimsel hazırlık programını tamamlamak için alınması gereken lisans ve/veya yüksek lisans derslerinin sayısı en az üç, en çok sekiz ders olmalıdır.
(4) Yüksek lisans bilimsel hazırlık programında alınan lisans düzeyindeki derslerde; devam, sınavlar, ders notları ve derslerden başarılı sayılma koşulları gibi esaslar, 10/5/2021 tarihli ve 31480 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yozgat Bozok Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilir. Doktora/sanatta yeterlik/bilimsel hazırlık öğrencilerinin ilgili anabilim dalının yüksek lisans programında bu program kapsamındaki derslerden başarılı sayılabilmeleri için en az CB harf notu alması gerekir.
(5) Bilimsel hazırlık programının süresi birbirini takip eden en fazla iki yarıyıldır. Bir yarıyıl olması durumunda ilgili yarıyıldaki tüm derslerden başarılı olmak şarttır. Bilimsel hazırlık programının iki yarıyıl olarak uygulandığı programlarda öğrencinin ilk yarıyılda herhangi bir dersten başarısız olması durumunda kaldığı dersi ikinci dönem tekrarlayabilir. Süre herhangi bir nedenle uzatılamaz ve bu programda geçirilen süre lisansüstü öğrenim süresine dâhil edilmez. Öğrenci, bilimsel hazırlık programında alınan derslerin tamamını başarmak zorundadır. Hazırlık dönemi sonunda başarılı olamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Özel öğrenci kabulü
MADDE 11- (1) Özel öğrenciler, yurt içindeki bir yükseköğretim kurumunda yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programında kayıtlı olup, kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak koşuluyla Üniversitede belirli şartlarla sınırlı sayıda ders almalarına izin verilen öğrencilerdir.
(2) Bir yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı olduğu Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür.
(3) Özel öğrencilik, ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez. Özel öğrenciler bir yarıyılda en çok iki ders alabilirler.
(4) Lisansüstü programa kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemlerinde, muafiyet verilen dersler, ilgili lisansüstü eğitiminde verilen kredili derslerin veya bu derslerin karşılığı olan AKTS kredisi ders yükünün %50’sini geçemez.
Yurt dışı öğrenci kabulü
MADDE 12- (1) Yurt dışından öğrenci başvuru, kabul ve kayıtları ile ilgili usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.
Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü
MADDE 13- (1) Yatay geçiş kontenjanları, bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile belirlenerek öğrenci alımı duyurusu ile aynı tarihte ilan edilir.
(2) Yatay geçişler, eşdeğer eğitim ve öğretim veren yurt içi ve YÖK tarafından tanınan yurt dışı lisansüstü programları arasında yapılır.
(3) Lisansüstü programlarda yatay geçişler sadece ders aşamasında yapılabilir. Ancak tez dönemindeki öğrencilerin yatay geçiş başvurusu yapmaları halinde dersleri muaf edilebilir fakat tez çalışmasına yeni bir tez konusu ile başlaması gerekir.
(4) Öğrenciler aşağıda belirlenen şartları sağlamaları halinde yatay geçiş başvurusu yapabilirler:
a) En az bir yarıyılını tamamlamış olması.
b) Kredili derslerden başarısız olmaması.
c) Son ilan edilen alan içi lisansüstü öğrenci kabul şartlarının sağlanıyor olması.
ç) Disiplin cezası almamış olması.
(5) Tez aşamasında azami sürenin tamamlanmasına tezli yüksek lisansta üç yarıyıl, doktorada dört yarıyıldan daha az süresi kalmış olan öğrenciler yatay geçiş talebinde bulunamazlar.
(6) Üniversitenin araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi kadrosunda bulunup, halen başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü eğitim gören öğrencilere, Enstitü bünyesindeki anabilim dallarına talep etmeleri halinde, ilgili anabilim/anasanat dalı kurul kararı, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile herhangi bir şart aranmaksızın yatay geçiş hakkı verilir.
(7) Yüksek lisans programları arasında yatay geçiş yapılabilmesi için öğrencilerin yüksek lisans genel not ortalamasının dört üzerinden en az 2,60 ve doktora programları için ise doktora/sanatta yeterlik programında genel not ortalamasının dört üzerinden en az 2,80 üstünde olması gerekir. Öğrencinin genel not ortalamasının 100’lük sisteme göre olması durumunda notun YÖK not dönüşüm tablosu esas alınarak dörtlük sistemdeki karşılıkları hesaplanarak değerlendirilir.
(8) Yatay geçiş için başvuru yapan öğrenciler, genel not ortalamaları dikkate alınarak ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından değerlendirilip sıralanır, eşitlik durumunda sırasıyla ALES puanına ve yabancı dil puanına bakılarak değerlendirme yapılır. Yatay geçiş yapmaya hak kazanan öğrenciler anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile ilan edilerek kesinlik kazanır.
(9) Yatay geçişi kesinleşen öğrencinin alacağı ve muaf tutulacağı dersler, AKTS kredileri baz alınarak azami ölçüde ders muafiyetleri, anabilim/anasanat dalı kurulu kararı, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
(10) Yatay geçişi uygun görülen öğrencinin daha önceki eğitiminde kullandığı süreler kabul edildiği programa dâhil edilir. Lisansüstü eğitimi için verilecek süre ile öğrencinin önceki programdaki geçirdiği sürenin toplamı azami süreden fazla olamaz.
(11) Yatay geçişi uygun olan öğrencinin AKTS kredilerinden azami ölçüde istifade edebilmesi adına uzmanlık alan dersi ve seminer derslerinden başarılı olmaları kaydıyla bu derslerin de muafiyetleri kabul edilebilir.
Derslerin ve ders sorumlularının belirlenmesi
MADDE 14- (1) Bir yarıyılda hangi lisansüstü derslerin açılacağı ve bu derslerin doktora veya eşdeğeri lisansüstü eğitim mezunu olmak kaydıyla hangi öğretim elemanları ile 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi uyarınca görevlendirilen araştırmacılar tarafından verileceği, ilgili Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanının önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Derslerin ve ders sorumlularının belirlenmesi koşulları Senato tarafından belirlenir.
Danışman ataması
MADDE 15- (1) Lisansüstü programlarda, Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için Üniversite kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç birinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı, Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir.
(2) Tez danışmanında aranan nitelikler, danışmanın görevleri, danışman değişikliği talepleri ile atama sürecine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.
(3) 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı onayı, anabilim/anasanat dalı kurul kararı ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı şarttır.
(4) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, en az doktora derecesine sahip olmak kaydıyla Üniversite kadrosunda bulunmayan akademisyenlerden de belirlenebilir.
Ders alma ve bırakma
MADDE 16- (1) Lisansüstü programlarda; her yarıyıl başında, danışmanın görüşü ve anabilim/anasanat dalı ilgili müfredatı kapsamında bir yarıyıl için ilgili programına göre bu Yönetmelikte belirtilen en fazla AKTS’yi alacak şekilde dersleri seçip ders kaydı yaptıran öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ders alma-bırakma günlerinde danışmanın görüşü doğrultusunda ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma işlemleri yapabilir.
(2) Lisansüstü öğrenciler, danışmanın önerisi ile Enstitüye bağlı diğer anabilim/anasanat dallarından da en fazla iki ders alabilirler.
(3) Tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin, danışmanın teklifi, anabilim/anasanat dalı kurulu kararı ve anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla alacağı derslerin en fazla ikisi, lisans derslerinden seçilebilir.
(4) Yüksek lisans öğrencileri danışmanın onayı, anabilim/anasanat dalı kurulu kararı ve anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans programından en fazla iki ders alabilirler. Aynı şekilde doktora/sanatta yeterlik programı öğrencileri de danışmanın onayı, anabilim/anasanat dalı kurulu kararı ve anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile yüksek lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla aynı anabilim/anasanat dalındaki yüksek lisans programından en fazla iki ders alabilirler.
(5) Öğrencinin talebi, danışmanın gerekçeli raporu, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan ilgili anabilim dalındaki derslerden, yüksek lisans öğrencileri en fazla iki, doktora/sanatta yeterlik programına yüksek lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler en fazla iki, doktora/sanatta yeterlik programına lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler en fazla dört ders alabilir. Bu dersler öğrencinin transkriptinde gösterilir.
Ders saydırma ve muafiyet
MADDE 17- (1) Daha önce aldıkları lisansüstü dersleri veya diğer faaliyetleri/uygulamaları saydırmak isteyen öğrencilerin Enstitüye müracaat etmeleri halinde kabul edildikleri programa intibakları/muafiyetleri Senato tarafından belirlenen esaslara göre anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile yapılabilir.
Devam zorunluluğu
MADDE 18- (1) Lisansüstü öğretimde teorik derslerin %70’ine ve uygulamalı derslerin ise %80’ine devam zorunludur. Devamsızlıktan kalan öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu genel sınavlarına giremez.
Kayıt yenileme
MADDE 19- (1) Lisansüstü öğrenciler, her yarıyılın başında akademik takvimde belirtilen süre içinde kaydını yenilemek zorundadır. Burslu olmadan kendi imkânları ile lisansüstü programlara kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler, normal öğrenim süresini dolduran öğrenciler ve özel öğrenci statüsünde olanlar ders kayıtlarının yapılabilmesi için katkı payı/öğrenim ücretini ödemek zorundadırlar. Akademik takvimde belirlenen süre içinde ders kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıl derslere devam etme hakkını kaybeder ve öğrencilik hakkından yararlanamaz. Öğrencinin ders kaydını yapmadığı yarıyıl öğrenim süresinden sayılır.
Ders tekrarı
MADDE 20- (1) Lisansüstü öğrenciler, ilgili anabilim/anasanat dalı müfredatında yer alan zorunlu dersleri almak ve başarmak zorundadır. Dönemlik alınması gereken AKTS, ilgili müfredata göre seçmeli derslerden tamamlanır. Zorunlu ve seçmeli derslerin tekrarında sadece devamsızlıktan dolayı başarısız sayılan öğrenciler için devam şartı aranır.
(2) Bir dersten başarısız notu alan veya bir dersi müfredatta belirtilen dönemde almayan ya da alamayan öğrenciler, bu dersi açıldığı ilk dönemde almak zorundadırlar. Tekrarlanacak seçmeli dersler takip eden dönemde açılmazsa bu derslerin yerine müfredat çerçevesinde danışman tarafından uygun bulunan en az aynı AKTS kredisi değerinde başka dersler de alınabilir.
(3) Öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri bir kez tekrarlayabilir. Başarı ortalaması hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir. Öğrenciler, not ortalamasını yükseltmek için tekrar ettikleri derslerden başarısız olmaları halinde bu dersleri tekrar almak ve başarmak zorundadırlar.
Öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti
MADDE 21- (1) Öğrencilerden katkı payı/öğrenim ücreti ilgili mevzuat hükümlerine göre alınır.
Sınavlar
MADDE 22- (1) Yüz yüze ve uzaktan eğitim ile yapılacak sınavlar şunlardır:
a) Ara sınav: Her ders için en az bir ara sınav yapılır.
b) Yarıyıl sonu sınavı: Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Derse devam koşulunu yerine getiren öğrenci, anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından belirlenen gün ve saatte o dersin yarıyıl sonu sınavına girmek zorundadır.
c) Bütünleme sınavı: Bir dersin yarıyıl sonu sınavında başarısız duruma düşen öğrenciler için bütünleme sınavının yapılıp yapılmayacağı Senato tarafından belirlenir.
ç) Mazeret sınavı: Ara sınavlara mazereti sebebiyle giremeyen lisansüstü öğrencilere Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilir. Geçerli mazeretlerin neler olduğu Senato tarafından belirlenir.
(2) Sınavlar, dersin özelliğine göre yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak ya da öğrencilere yaptırılan proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalar şeklinde olabilir.
Ders değerlendirme esasları
MADDE 23- (1) Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Ara sınavın veya bu sınav yerine sayılan ödevlerin %40’ı ve yarıyıl sonu sınav puanının da %60’ı toplanmak suretiyle öğrencinin başarı notu hesaplanır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak başarı notunun hesabında kesirli sayılar en yakın tam sayıya tamamlanır.
(2) Öğrencilere, aldıkları her ders için Tablo 1’de belirtilen harf notlarından biri yarıyıl sonu ders notu olarak öğretim elemanı tarafından verilir.
(3) Seminer, uzmanlık alan ve tez çalışması dersleri ile diğer kredisiz olarak alınan derslerin değerlendirmesi, başarılı BL ya da başarısız BS şeklinde yapılır. Kredili derslere devam şartını yerine getirmeyen öğrenciler devamsız DZ olarak değerlendirilir.
(4) Bir dersten başarılı sayılabilmek için; yüksek lisans programı öğrencilerinin en az CB, doktora/sanatta yeterlik programı öğrencilerinin ise en az BC notu almış olmaları gerekir.
(5) Puanların dörtlük sistemdeki karşılıkları hesaplanırken YÖK not dönüşüm tablosu esas alınır. Ders notu değerlendirmesi aşağıdaki tabloya göre yapılır:
Tablo 1: Ders Notu Değerlendirmesi
Katsayı Başarı Notu 100’lük Not Karşılığı
4,00 AA 100 - 95,00
3,75 AB 94,99 - 90,00
3,50 BA 89,99 - 85,00
3,25 BB 84,99 - 80,00
3,00 BC 79,99 - 75,00
2,75 CB 74,99 - 70,00
0,00 FF 69,99 ve altı
0,00 DZ
(6) Yeterlik veya ders başarılarını ölçen tüm sınavlar ile ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 24- (1) Sınav sonuçlarına itirazı olan öğrenci bu itirazını, ilgili dersin sınav sonucunun ilanından itibaren en geç beş iş günü içinde ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığına yazılı olarak yapar. Bu itiraz ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından ders sorumlusuna iletilir. Ders sorumlusunun değerlendirme sonucu itirazın iletildiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içerisinde anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından ilgili öğrenciye bildirilir. Sınav sonuçlarına itiraz ile ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Tezli yüksek lisans programlarına başvuru şartları, değerlendirme ve öğrenci kabulü
MADDE 25- (1) Tezli yüksek lisans programı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgiye erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar.
(2) Tezli yüksek lisans programlarına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar gerekir:
a) Adayların bir lisans diplomasına sahip olması gerekir. Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından lisans mezunu Türkiye Cumhuriyeti uyruklu adayların YÖK’ten alacakları denklik belgesine sahip olmaları gerekir.
b) Adayların, başvurduğu program için istenilen ALES puan türünden en az 55 puan almaları ve lisans mezuniyet not ortalamalarının dört üzerinden en az 2,00 veya eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir.
c) Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuarların Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde, tezli yüksek lisans programları için ALES puanı aranmaz.
ç) Öğrenci kabulünde bilimsel değerlendirme sınavı veya sanat içerikli programlarda kültür-sanat sınavı (yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı) yapılabilir.
d) Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde bilimsel değerlendirme sınavı veya yetenek sınavı/portfolyo incelemesi yapılıp yapılmayacağı her başvuru döneminde Enstitü anabilim/anasanat dalı kurul kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile kesinleşir.
e) Adayların yüzlük sistemin dışındaki not sistemlerine göre verilmiş lisans mezuniyet notunun yüzlük sisteme çevrilmesinde YÖK tarafından belirlenen not dönüşüm tablosu kullanılır.
f) Adayların GRE veya GMAT sınav puanlarının 55 ALES puanına eşdeğer olması gerekir.
g) Yabancı dilde eğitim yapan (bilim alanı yabancı dil olan programlar dışında) lisansüstü programlara başvurabilmek için adayın, öğrenim göreceği yabancı dilde ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavlarının birinden Senato tarafından kabul edilen eşdeğer puana sahip olması ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğeri bir puanı almış olması gerekir.
ğ) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz.
(3) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının anabilim ve anasanat dallarındaki öğretim dili Türkçe olan programlarına başvurularda Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;
a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,
b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylarda,
c) Engel düzeyi %40 ve üzeri yaygın gelişimsel bozukluk (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda,
başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır.
(4) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, aşağıdaki Tablo 2 esas alınarak bu fıkrada yer alan açıklamalara göre değerlendirme yapılır. Anabilim dalı Tablo 2’deki değerlendirmelerin hangisini kullanacağını Enstitüye bildirir.
Tablo 2: Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde esas alınacak değerlendirme oranları
Değerlendirmede Esas Alınan Puanlar |
ALES Puanı |
Lisans |
Yabancı Dil Notu (Varsa) |
Bilimsel Değerlendirme Sınavı veya Yetenek Sınavı/Portfolyo İncelemesi |
ALES Puanı + Lisans Mezuniyet Notu + Yabancı Dil Puanı |
% 50 |
% 40 |
% 10 |
|
ALES Puanı + Lisans Mezuniyet Notu + Yabancı Dil Puanı + Bilimsel Değerlendirme Sınavı veya Yetenek Sınavı/Portfolyo İncelemesi |
% 50 |
%30 |
%10 |
%10 |
ALES Puanı + Lisans Mezuniyet Notu + Bilimsel Değerlendirme Sınavı veya Yetenek Sınavı/Portfolyo İncelemesi |
% 50 |
%30 |
%20 |
a) Tablo 2’ye göre hesaplanan puanın toplamda en az 50 puan olması gerekir, bilimsel değerlendirme sınav puanı 50 puanın altında olan adaylar başarısız sayılır. Ancak Enstitü anabilim/anasanat dalı kurul kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile bilimsel değerlendirme sınavından alınacak puan daha yüksek belirlenebilir. Küsuratlı notlarda değerlendirme virgülden sonra üç basamak dikkate alınarak yapılır. Hesaplanan puanlarda eşitlik olması durumunda değerlendirmede sırasıyla; ilgili ALES puanı, lisans mezuniyet notu, bilimsel değerlendirme sınavı veya yetenek sınavı/portfolyo incelemesi yüksek olan aday sıralamada öncelik kazanır.
b) Adaylar değerlendirme puanlarına göre Enstitü tarafından sıralanarak, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kontenjanlar asıl ve üç katına kadar yedek aday belirlenerek ilan edilir. Bu sıralamaya giremeyen adaylar da başarı puanlamasına göre sıralanarak ilan edilir.
Genel esaslar
MADDE 26- (1) Tezli yüksek lisans programı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan derslerinden oluşur. Seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.
(2) Öğrenci seminer dersini, en erken ikinci yarıyılda alır. Anabilim/anasanat dalındaki yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarındaki tüm öğrenciler kayıtlı oldukları programdaki seminer dersine kayıt yaptırır. Seminer dersinin konusu tez danışmanı tarafından belirlenir, anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye bildirilir ve Enstitü tarafından ilan edilir. Seminer konusu Enstitü tarafından ilan edildikten sonra değiştirilemez. Seminer dersinde başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda seminer dersini tekrar eder. Tekrar durumunda, tez danışmanının uygun görmesi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla seminer konusu değiştirilebilir.
Süre
MADDE 27- (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu Yönetmelikte belirtilen mezuniyet için gerekli yükümlülüklerin tümünü yerine getiren öğrenciler en erken üç yarıyılda da mezun olabilirler.
(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen, FF harf notu aldığı veya devamsız (DZ) olduğu dersi/dersleri bulunan, azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Tez konusunun belirlenmesi
MADDE 28- (1) Öğrencinin tez önerisini verebilmesi için gerekli olan koşullar Senato tarafından belirlenir.
(2) Danışman, danışmanı olduğu öğrencinin tez önerisini Senato tarafından belirlenen gerekli koşulları sağlaması şartıyla birinci yarıyılın bitiminden itibaren en geç beşinci yarıyılın başına kadar, anabilim/anasanat dalı kurul kararı ve anabilim/anasanat dalı başkanlığı onayı ile Enstitüye gönderir. Tez konusu Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir. Bu süre sonunda tez konusu kesinleşmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.
(3) Tez konusu, danışmanın teklifi, anabilim/anasanat dalı kurul kararıyla, anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile değiştirilebilir. Tez konusu değişikliği yapılmasından dolayı öğrenciye ek süre verilmez.
Yüksek lisans tez çalışmasının sonuçlandırılması
MADDE 29- (1) Yüksek lisans tezinin sonuçlandırılması için öğrenci; Enstitünün yazım kurallarına uygun olarak hazırlamış olduğu tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.
(2) Tez savunma sınavına girmek isteyen ve mezuniyet şartlarını sağlayan öğrenci, tez çalışmasını tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman, tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile tez çalışmasını ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda Enstitüye gönderir.
(3) Tez jürisinin oluşturulması, tezin hazırlanması, sunumu, sınavı ve teze ilişkin uyulacak diğer koşullar Senato tarafından belirlenir.
(4) Tez savunma sınavı sonucunda tezi başarısız bulunarak reddedilen veya tezi hakkında düzeltme kararı verilen ancak süresi içinde düzeltmeleri yaparak tezini Enstitüye teslim etmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.
Diploma
MADDE 30- (1) Tez savunma sınavında başarılı olmak ve bu Yönetmelikte belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla tez savunma sınavını yapan jüri üyeleri ve tez çalışması proje ile desteklenmiş ise tezi destekleyen birime verilecek olan kopyalar hariç, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş bir kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenciye tezli yüksek lisans diploması verilir. Danışmanın önerisi, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının uygun bulması halinde Enstitü Yönetim Kurulu teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ise Enstitü ile ilişiği kesilir.
(2) Tezli yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu Enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, anasanat programlarına kayıtlı öğrenciler için tez sınavı sonrası yapılan ve başarılı bulunan uygulamalı sınav tarihi; diğer programlara kayıtlı öğrenciler için ise mezuniyet tarihi, tezin sınav jürisi tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.
(3) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Enstitü tarafından YÖK’e gönderilir.
Tezsiz yüksek lisans programı başvuru şartları, değerlendirme ve öğrenci kabulü
MADDE 31- (1) Tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.
(2) Tezsiz yüksek lisans programları için; ALES puanı aranıp aranmayacağı ve hangi düzeyde aranacağı, başvuru şartları, değerlendirme ve öğrenci kabulüne ilişkin koşullar Enstitü anabilim/anasanat dalı kurul kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi, Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ve Senato onayı ile belirlenir. Değerlendirme sonucunda eşitlik olması durumunda yaşı küçük olan adaya sıralamada öncelik verilir.
(3) Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.
(4) Tezsiz yüksek lisans programları normal, ikinci veya uzaktan öğretim yoluyla yürütülebilir. Uzaktan öğretime ilişkin hususlar ilgili mevzuat hükümlerine göre Senato tarafından belirlenir.
Genel esaslar
MADDE 32- (1) Tezsiz yüksek lisans programı toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır.
(2) Dönem projesi dersi kredisiz olup BL veya BS harf notuyla değerlendirilir.
(3) Öğrenci, bir yarıyılda en fazla 45 AKTS kredilik ders alabilir.
Tezli yüksek lisans programına geçiş
MADDE 33- (1) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler başvuru yapılan anabilim/anasanat dalının tezli yüksek lisans programının koşulunu sağlamak şartıyla ilgili Enstitü anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kontenjan dâhilinde tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilir. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır. Anabilim/anasanat dalı başkanlığınca gerekli görülmesi durumunda öğrenciye en fazla iki ders daha aldırılabilir.
(2) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş yapan öğrencinin önceki programında geçirdiği süre, tezli yüksek lisans programındaki azami öğrenim süresine dâhil edilir.
Süre
MADDE 34- (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Danışman atanması
MADDE 35- (1) Tezsiz yüksek lisans programında Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya Senato tarafından belirlenen nitelikleri taşıyan doktora derecesine sahip bir öğretim görevlisini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirler.
Dönem projesi
MADDE 36- (1) Dönem projesi; danışman gözetiminde öğrencinin tezsiz yüksek lisans programında edindiği bilgilerin etkin olarak kullanılmasını kapsayan bir çalışmadır.
(2) Danışman, öğrencinin dönem projesinin konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığına bildirir. Proje konusu Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Dönem projesi konusu değişikliğinde dönem projesi kesinleştikten sonra dönem projesi konusu ve/veya dönem projesi adı değişikliği gerektiği durumlarda, danışmanın gerekçeli teklifi, anabilim dalı kurul kararı Enstitüye gönderilir ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla dönem projesi konusu değişikliği yapılabilir.
(3) Dönem projesi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir proje ve/veya rapor vermek zorundadır.
(4) Dönem projesini tamamlayan öğrenci hazırladığı projeyi Enstitü tez yazım kurallarına uygun şekilde hazırlayıp kayıtlı olduğu anabilim/anasanat dalı başkanlığına, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı da Enstitüye teslim eder.
Diploma
MADDE 37- (1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
(2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu Enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Doktora Programı
Doktora/sanatta yeterlik/temel tıp programlarına başvuru şartları, değerlendirme ve öğrenci kabulü
MADDE 38- (1) Doktora programı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırır.
(2) Doktora/sanatta yeterlik/temel tıp programları başvurusuna ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:
a) Adayın bir tezli yüksek lisans diplomasına; yabancı ülkelerdeki tezli yüksek lisans programını bitirmiş Türkiye Cumhuriyeti uyruklu adayların ise YÖK’ten alacakları denklik belgesine; bütünleşik doktora/sanatta yeterlik programlarına başvurularda ise adayların bir lisans diplomasına; yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türkiye Cumhuriyeti uyruklu adayların ise YÖK’ten alacakları denklik belgesine sahip olmaları gerekir.
b) Yüksek lisans not ortalaması ile doktora programlarına başvurularda mezuniyet not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 veya muadili bir puana; bütünleşik doktora/sanatta yeterlik programlarına başvurularda ise lisans not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 veya muadili bir puana sahip olması gerekir.
c) Yüksek lisans derecesiyle başvuran adayların başvurulan program için istenilen ALES puan türünden en az 55 veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen sınavlardan eşdeğer puan almış olmaları gerekir. Bütünleşik doktora/sanatta yeterlik programlarına başvurularda ise başvurulan program için istenilen ALES puan türünden en az 80 veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen sınavlardan eşdeğer puan almış olmaları gerekir.
ç) Adayların tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri ile hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puana sahip olmaları gerekir.
d) Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar yüksek lisans derecesine sahip sayılır.
e) Temel tıp bilimlerinde doktora programına başvuracak tıp fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve en az 50 temel tıp puanı veya ALES’in sayısal puan türünden en az 55 puana sahip olmaları gerekir. TUS veya ALES, diş hekimliği fakültesi mezunlarının DUS veya ALES standart puanına sahip olması gerekir. Tıp fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (diş hekimliği ve veteriner fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) ve ALES’in sayısal puan türünden en az 55 puana sahip olmaları gerekir.
f) Temel tıp puanı; TUS’ta temel tıp bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; klinik tıp bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir.
g) ALES puanı olmaksızın diş hekimliği fakültesi mezunu olarak doktora programlarına başvuranların DUS’tan en az 50 puana sahip olmaları gerekir.
ğ) Öngörülen TUS ve DUS puanı, her başvuru döneminde Enstitü anabilim/anasanat dalı kurul kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi, Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile artırılabilir ve ilanda belirtilir.
h) Tezli yüksek lisans sonrası ve temel tıp bilimleri doktora programlarına başvurularda adayların anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puana veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Bütünleşik doktora/sanatta yeterlik programlarına başvurularda ise adayların en az 65 puana sahip olması gerekir.
(3) Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarların anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde anabilim/anasanat dalı için ALES puanı aranıp aranmayacağı ve taban puanının ne olacağı her başvuru döneminde ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun kararı, anabilim/anasanat dalı başkanının teklifi, Enstitü Yönetim Kurulunun kararı, Senatonun onayı ile kesinleşir ve ilanda belirtilir.
(4) Doktora/sanatta yeterlik/temel tıp bilimleri programlarına öğrenci kabulünde, değerlendirme aşağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuran adayların değerlendirme puanı; ALES veya eşdeğer puanın %50’si, tezli yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %15’i ve yapılacak bilimsel değerlendirme sınav notunun %15’inin toplamı alınarak hesaplanır. Bütünleşik doktora/sanatta yeterlik programına başvuran adayların değerlendirme puanı ise; ALES veya eşdeğer puanın %50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si, Yabancı dil puanının %15’i ve yapılacak bilimsel değerlendirme sınav notunun %15’inin toplamı alınarak hesaplanır. Değerlendirme sonucu 60 puanın altında olan veya 60 puan ve üzerinde bir puana sahip olduğu halde bilimsel değerlendirme sınav puanı 50 puanın altında olan adaylar başarısız sayılır.
b) Temel tıp bilimleri programlarına başvuran tıp fakültesi mezunları için ALES veya TUS temel tıp puanı dikkate alınır. Değerlendirmede ALES veya TUS temel tıp puanının %50’si, lisans veya yüksek lisans not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %15’i ve bilimsel değerlendirme sınav sonucunun %15’inin toplamı alınarak hesaplanır. Değerlendirme sonucu 60 puanın altında olan veya 60 puan ve üzerinde bir puana sahip olduğu halde bilimsel değerlendirme sınav puanı 50’nin altında olan adaylar başarısız sayılır.
c) Diş hekimliği fakültesi mezunları için ALES veya DUS puanı dikkate alınır. Değerlendirmede ALES veya DUS puanının %50’si, lisans veya yüksek lisans not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %15’i ve bilimsel değerlendirme sınav sonucunun %15’inin toplamı alınarak hesaplanır. Değerlendirme sonucu 60 puanın altında olan veya 60 puan ve üzerinde bir puana sahip olduğu halde bilimsel değerlendirme sınav puanı 50’nin altında olan adaylar başarısız sayılır.
ç) Başarılı olan adaylar, puanları en yüksekten başlayarak sıralanır ve belirlenen kontenjanlar dâhilinde kesin kayıt hakkı kazanır. Değerlendirme puanının eşit olması durumunda adaylar arasında önceliğin belirlenmesinde; sırasıyla, ALES/DUS veya eşdeğer sınav notu veya temel tıp programları için temel tıp notu, yüksek lisans mezuniyet not ortalaması ve lisans mezuniyet not ortalaması yüksek olanlar tercih edilir.
d) Bilimsel değerlendirme sınavına girmeyen adaylar değerlendirmeye alınmaz.
e) Küsuratlı notlarda değerlendirme virgülden sonra üç basamak dikkate alınarak yapılır.
f) Adayların sıralaması değerlendirme puanlarına göre Enstitü tarafından sıralanarak Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kontenjanlar kadar asıl ve yedek aday belirlenerek ilan edilir.
(5) Adayların yüzlük sistemin dışındaki not sistemlerine göre verilmiş lisans/yüksek lisans mezuniyet notunun yüzlük sisteme çevrilmesinde YÖK tarafından belirlenen dönüşüm tablosu kullanılır.
(6) Anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde, Enstitü anabilim/anasanat dalı kurul kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile özel şartlar da belirlenebilir.
Genel esaslar
MADDE 39- (1) Doktora programı, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçmeli dersler ile seminer ve uzmanlık alan dersi, doktora yeterlik ve tez önerisi ile tez çalışmasından oluşur.
(2) Doktora programı;
a) Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.
b) Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
(3) Doktora öğrencisinin yapacağı seminerler ile öğrencinin lisans ve yüksek lisans eğitiminde başarılı olduğu dersler doktora ders yüküne ve kredisine sayılmaz.
(4) Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz.
Süre
MADDE 40- (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
(5) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan CB ve FF harf notu aldığı veya devamsız DZ olduğu dersi/dersleri bulunan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Doktora yeterlik jürisi ve sınavı
MADDE 41- (1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
(2) Öğrenci, derslerini ve seminerini başarıyla tamamladığı yarıyıldan sonra yeterlilik çalışması dersini aldığı dönem itibariyle doktora yeterlik sınavına alınır. Yeterlik sınavında başarılı/başarısız olan öğrenci yeterlik çalışması dersinden de başarılı/başarısız olarak değerlendirilir. Yeterlik sınavına girmeyen öğrenci, sonraki yarıyılın yeterlik sınav döneminde yeterlik sınavına alınır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
(3) Yeterlik sınavları her yarıyıl bir kez olmak üzere yılda iki kez yapılır.
(4) Yeterlik sınavları, Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Doktora yeterlik sınav jürisi, komitenin ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla onaylanan en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, danışman dâhil, beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı vardır. Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.
(5) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Yeterlik sınavından bir öğrencinin başarılı sayılabilmesi için yapılan yazılı ve sözlü sınavların her biri için ayrı ayrı yüz üzerinden en az yetmiş beş puan almış olması gerekir. Sınav jürileri öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir.
(6) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci başarısız olduğu yazılı ve/veya sözlü sınavlardan bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Yeterlik sınavının, yazılı bölümünden başarılı bulunan ancak sözlü bölümünden başarısız olmuş öğrenci bir sonraki yarıyılda yeterlik sınavında sadece sözlü sınava alınır ve bu sınavda başarılı bulunursa yeterlik sınavını geçmiş sayılır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Doktora tez izleme komitesi
MADDE 42- (1) Yeterlik sınavından başarılı bulunan öğrenci için Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla en geç bir ay içinde tez izleme komitesi oluşturulur. Süresi içinde mazeretsiz tez izleme komitesi oluşturulmayan öğrencinin danışmanlığı anabilim/anasanat dalı başkanlığına aktarılır ve yeni bir danışman atanır.
(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka Enstitü anabilim/anasanat dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci danışmanın olması durumunda ikinci danışman dilerse komite toplantılarına katılabilir, ancak oy kullanamaz. Tez izleme komite üyelerinin belirlenmesinde, özellikle disiplinlerarası nitelikteki tez çalışmalarında ilgili disiplinin öğretim üyelerine öncelik verilir.
(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının gerekçeli önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile komite üyeliklerinde değişiklik yapılabilir.
Doktora tez önerisi savunma sınavı
MADDE 43- (1) Doktora yeterlik sınavını başarıyla tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesinin önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın belirtilen sürede girmeyen öğrenci başarısız sayılarak tez önerisi reddedilir.
(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul, düzeltme veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar, Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca işlemin bitişini izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir.
(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(4) Tez önerisi kabul edilen öğrencinin tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır.
(5) Öğrenci, tez izleme toplantısı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar ve bu raporu komite toplantısında sözlü olarak savunur. Bu raporda yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması komite tarafından başarılı ya da başarısız olarak belirlenir. Komite raporu, anabilim dalı başkanlığınca toplantı tarihini izleyen üç iş günü içinde Enstitü Müdürlüğüne gönderilir. Süresi içerisinde tez çalışması raporunu sunmayan öğrencinin durumu başarısız olarak değerlendirilir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Doktora tez çalışmasının sonuçlanması
MADDE 44- (1) Öğrencinin doktora tez savunmasına girme şartı olarak yayın şartı aranıp aranmayacağı ve yayın şartı kriterleri Senato tarafından belirlenir.
(2) Doktora tezinin sonuçlandırılması için öğrenci;
a) Tezini Enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun şekilde yazma,
b) Tezini jüri önünde sözlü olarak savunma,
c) En az üç tez izleme komitesi raporundan başarılı olma,
şartlarını yerine getirmek zorundadır.
(3) Tez savunma sınavına girmek isteyen öğrenci, tez çalışmasını tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman, tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile tez çalışmasını hem yazılı olarak hem de elektronik ortamda Enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir.
(4) Tez savunma sınavına girmesi Enstitü tarafından uygun görülen öğrencinin tez sınav jüri önerisi ve sınav tarihi ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığından istenir.
(5) Doktora tez jürisi, danışman ve Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı vardır. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.
(6) Enstitü Müdürlüğü, öğrencinin ciltlenmemiş tezini, intihal raporunu ve jüri üyeliği görevlendirme yazısını jüri üyelerine ulaştırır. Jüri üyeleri tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en erken yedi gün, en geç otuz gün içinde toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır.
(7) Tez savunma sınav tarihi, yeri ve saati en az üç gün önceden öğretim üyelerinin ve katılımcıların görebileceği bir şekilde anabilim dalı başkanlığı tarafından ilan edilir.
(8) Tez savunma sınavı adayın çalışmasıyla ilgili konularda bilgi, yorumlama ve sentez gücünü değerlendirmeyi amaçlar. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.
(9) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezle ilgili küçük düzeltmeleri gerektiren bir durum varsa en geç bir ay içinde tamamlanarak, tez Enstitüye teslim edilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında detaylı düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak anabilim/anasanat dalı başkanlığınca Enstitüye bildirilen tarih ve yerde tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Ancak aynı jüri üyelerinin mazeretleri sebebiyle toplanamaması durumunda jüri üyelerinde değişikliğe gidilebilir. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde ilgili anabilim/anasanat dalının tezsiz yüksek lisans programı bulunması şartıyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Diploma
MADDE 45- (1) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını Enstitüye gönderir.
(2) Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla tez savunma sınavını yapan jüri üyeleri ve tez çalışması için proje desteği aldı ise ilgili birime verilecek olan kopyalar hariç doktora tezinin ciltlenmiş üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eder. Tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde Enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Doktora diploması üzerinde Enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.
(4) Enstitü tarafından tezin tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere YÖK Başkanlığına gönderilir.
ALTINCI BÖLÜM
Sanatta Yeterlik Programı
Genel esaslar
MADDE 46- (1) Sanatta yeterlik çalışması, özgün bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır.
(2) Sanatta yeterlik programı; doktora tezi yerine sergi, konser, resital veya proje şeklinde sanatta yeterlik çalışması yapılabilir. Sanatta yeterlik programı ile ilgili usuller doktora programı usullerine tabidir.
(3) Sanatta yeterlik programı tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.
(4) Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az on dört ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
(5) Lisansüstü dersler, Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
(6) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine Senato tarafından karar verilir. Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarındaki öğretim dili Türkçe olan programlarına başvurularda Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;
a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,
b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylarda,
c) Engel düzeyi %40 ve üzeri “yaygın gelişimsel bozukluk” (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda,
başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır.
Süre
MADDE 47- (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
(2) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya Üniversitenin öngördüğü en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarı ile bitiren, ancak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını birinci fıkrada belirtilen azami on iki yarıyıl veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına başvurmuş öğrencilerden gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla sanatta yeterlik tezinde başarılı olamayanlara talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Sanatta yeterlik çalışmasının sonuçlanması
MADDE 48- (1) Tez hazırlayan öğrenci elde ettiği sonuçları, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmasını açıklayan ve belgeleyen metni Senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazarak, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını jüri önünde sözlü olarak savunur.
(2) Sanatta yeterlik çalışmasının savunmasından önce ve düzeltme verilen tez ve çalışmalarda ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini/çalışmasını tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi Enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir.
(3) Sanatta yeterlik çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden görüşünü yazılı olarak belirtir ve tezleri anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye gönderir.
(4) Sanatta yeterlik jürisi, danışman ve Enstitü anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, en az ikisi Üniversite dışından öğretim üyesi olmak üzere danışman dâhil beş kişiden oluşur. Danışmanın oy hakkı vardır. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.
(5) Jüri üyeleri, söz konusu tezin veya metnin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en erken yedi gün, en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi sınava alır. Sınav, sanatta yeterlik çalışmasının sunumu ve bunu izleyen soru cevap bölümünden oluşur. Sınav öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.
(6) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, öğrencinin tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi ve sanatta yeterlik çalışması kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, Enstitü anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi ve sanatta yeterlik çalışması başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışmasını aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak sanatta yeterlik çalışması kabul edilmeyen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına kabul edilmiş olanlardan tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması başarılı olamayanlar için talepleri halinde gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Mazeretler, İzinler ve Kayıt Dondurmaya İlişkin Esaslar
Mazeretler, izinler ve kayıt dondurma
MADDE 49- (1) Kayıt dondurma ve tez aşamasındaki öğrencilerin mazeretleri ve ek süre talepleri, ilgili mevzuat hükümleri ve YÖK kararları doğrultusunda Senato tarafından belirlenen usul ve esaslar kapsamında değerlendirilerek Enstitü Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Kayıt dondurma ve tez aşamasındaki öğrencilere verilen ek süreler azami süreden sayılmaz.
Kayıt silme
MADDE 50- (1) Kendi isteği ile kaydını sildirmek isteyen öğrencilerin kaydı silinerek Enstitü ile ilişiği kesilir.
(2) Aşağıda belirtilen zorunlu durumlarda öğrencilerin kayıtlı oldukları programlardan Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile ilişiği kesilir:
a) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması.
b) Kayıtlı olduğu programdan yatay geçiş yoluyla ayrılması.
c) Bu Yönetmelikte belirtilen süreler içinde ilgili programın tamamlanmaması ve/veya belirlenen şartların sağlanamaması.
(3) Kaydı silinen öğrencilerin ödemiş oldukları katkı payı ve/veya öğrenim ücretleri iade edilmez.
(4) Kaydı silinen öğrencilerin durumu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.
Disiplin işlemleri
MADDE 51- (1) Lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesine göre yürütülür.
Tebligat
MADDE 52- (1) Eğitim-öğretim, sınavlar ve benzeri konularda Enstitü tarafından, Üniversite veya Enstitü internet sayfasında yapılan ilan ve duyurular öğrencinin şahsına yapılmış sayılır.
(2) Öğrenci hakkındaki diğer bireysel işlemlerle ilgili her türlü tebligat, Enstitüye bildirdiği adresine yazılı veya e-posta adresine elektronik olarak yapılır. Ayrıca öğrenci otomasyon sistemi üzerinden yapılan öğrenciyle ilgili işlemler tebligat yerine geçer ve öğrenci, otomasyon sisteminde yapılan işlemleri takip etmekle yükümlüdür. Yanlış veya eksik adres bildiren, adres değişikliklerini Enstitüye bildirmeyen öğrencilerin adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresinin tespit edilememesi durumunda, Enstitüde bulunan adresine yapılan tebligat kendilerine yapılmış sayılır ve öğrenci tebligat konusunda hiçbir hak talebinde bulunamaz.
Etik ihlal
MADDE 53- (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılması gereken bilimsel çalışmalarda (tez, proje vb.) Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği İlkelerinde yer alan etik ihlallerden birinin herhangi bir etik kurul tarafından tespit edilmesi durumunda, 2547 sayılı Kanunun 53 üncü veya 54 üncü maddesi hükümlerine göre işlem tesis edilir.
(2) Öğrenci ile birinci derecede hısımlık bağı olan öğretim üyeleri, öğrenciye danışman ve/veya ikinci tez danışmanı olarak atanamaz; öğrenci kabulü, yeterlik, tez öneri, tez izleme ve tez savunma sınavlarında görev alamazlar. Bu durumun sonradan tespit edilmesi halinde, öğretim üyeleri jüriden çıkarılarak yerlerine yedek jüri üyeleri görevlendirilir, gerektiğinde jüri yeniden belirlenir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 54- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Enstitü Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 55- (1) 13/6/2022 tarihli ve 31865 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 56- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 57- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü yürütür.