TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan'ın Başkanlığındaki toplantıda, Ekim ayında yapılan Baro genel kurullarında yeni ve yeniden seçilen Baro Başkanları ilk kez bir araya geldi. TBB Yönetim Kurulu üyeleri, Disiplin Kurulu Başkanı, Türavak Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan bir konuşma yaptı.
Yeni ve yeniden seçilen Baro Başkanları ile organlarını kutlayan Sağkan, önceki dönem Baro Başkanları ve kurul üyelerine de teşekkür ederek, "Attığımız her adımda, Barolarımızla birlikte olduğumuzun bilinciyle hareket ederek; otuz altı aylık yönetim dönemimizde bir Mali Genel Kurul, bir Delege Bilgilendirme Toplantısı, bir Olağanüstü Genel Kurul ve on iki Baro Başkanları toplantısında bir araya geldik. Ortak akılla, birlikte karar aldık; Türkiye Barolar Birliğini birlikte yönettik" ifadelerini kullandı. Sağkan bu kapsamda TBB'nin mevcut yönetiminin görevi devralmasından bu yana geçen üç yılda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Sağkan’ın konuşmasının ardından ilk turda kendilerini tanıtan Baro Başkanları daha sonra tek tek söz alarak avukatlık mesleğinin, Baroların, TBB'nin ve yargı sisteminin sorunlarına ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdi.
Sağkan, 07-08 Aralık 2024 tarihlerinde Ankara’da yapılacak Türkiye Barolar Birliği 38. Olağan Genel Kurulu öncesindeki son toplantının kapanış konuşmasında, geçen üç yıllık süreçte Türkiye Barolar Birliği'ni gerçek anlamda bir çatı örgüt haline getirmek için çalıştıklarını ve bunu başardıklarına inandığını söyleyerek "Barolarımızın tamamı meslek sorunları konusunda, yargı bağımsızlığı konusunda birlikte hareket ettiler. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar arasında bu üç yıllık süreçte yaratılan sinerjiyi bundan sonra kaybetmememiz gerekiyor" dedi.
"Dönemimizin sonuna geldik. Bu bizim son toplantımızdı" hatırlatması yapan Sağkan, "Hiçbir Borumuzun önüne geçmeye çalışmadan Barolarla birlikte bu süreci yürütmeye çalıştık. Olması gereken yerde, olması gereken çizgide Türkiye Barolar Birliği'ni tuttuğumuz inancındayım. Varsa bir kusurumuz affola" ifadelerini kullandı. TBB Yönetim Kurulu üyelerine, organlarda görev alan meslektaşlara ve TBB emekçilerine teşekkür eden Birlik Başkanı sözlerini, "Yollarımız inşallah tekrar kesişir" diyerek noktaladı.
TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan'ın konuşması şöyle;
ÇALIŞMALARIMIZDAN BAŞLIKLAR ‘BİRLİKTE’ YÖNETMEYE DEVAM EDİYORUZ
Attığımız her adımda, Barolarımızla birlikte olduğumuzun bilinciyle hareket ederek; otuz altı aylık yönetim dönemimizde bir Mali Genel Kurul, bir Delege Bilgilendirme Toplantısı, bir Olağanüstü Genel Kurul ve on iki Baro Başkanları toplantısında bir araya geldik. Ortak akılla, birlikte karar aldık; Türkiye Barolar Birliğini birlikte yönettik.
UZLAŞTIRMACILIĞIN YALNIZCA HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARINA ÖZGÜLENMESİ İÇİN ISRARLA ÇALIŞTIK, KAZANDIK
Türkiye Barolar Birliği ve Baroların girişimleri sonucunda uzlaştırmacılığın sadece hukuk fakültesi mezunları tarafından yapılmasına ilişkin hüküm, 9. Yargı Paketi kapsamında yasalaştı.
Meclis Genel Kurulunda kabul edilen Teklif ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 253. Maddesinde değişikliğe gidilerek uzlaştırmacı olabilmek için “hukuk fakültesi mezunu olma şartı” getirildi.
ADLİ YARDIM BÜROLARININ GELİRLERİNDE ARTIŞ SAĞLAYAN YÜZDE ÜÇ DEĞİŞİKLİĞİNİN YAPILMASINI SAĞLADIK
Adli yardım bürolarının Avukatlık Kanunu’nun 180 inci maddesinde gelirleri içerisinde en büyük kalemi oluşturan ve ülke çapında toplanan bazı harçlara göre hesaplanan daha evvel yüzde iki olarak belirlenmiş oranın yüzde üçe çıkarılması için yoğun mesai harcadık, 2023’ün Mart ayı itibariyle bu oranın yüzde üçe çıkmasını sağladık, adli yardım bürolarının gelirlerini artırdık.
BİRİKMİŞ ADLİ YARDIM ÖDEMELERİ YAPILIYOR
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Baroların birikmiş adli yardım ücretlerinin bir defaya mahsus çıkarılacak ek ödenekle ödenmesine ilişkin ısrarlı talebi, 9. Yargı Paketi’nin Genel Kurul görüşmelerinde kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından TBB’ye aktarılacak ödeneği en kısa süre içerisinde adli yardım hizmeti gören meslektaşlarımıza ödenmek üzere Barolara gönderiyoruz.
ULUSLARARASI PROJELERDEN SAĞLADIĞIMIZ FİNANSMANLA CİDDİ DÜZEYDE ADLİ YARDIM ÖDEMESİNİN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KAYNAKLARINDAN YAPILMASINI SAĞLADIK
Türkiye Barolar Birliğinin Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi çeşitli fon sağlayıcılardan almış olduğu proje hibeleriyle Adli Yardım Ortak Projesi, Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi II (KAEP II), Depremden Etkilenen Çocuklar ve Aileleri için Hukuki Güçlendirme, Yardım ve Koruma Programı (LEAP) projeleri kapsamında meslektaşlarımıza yaklaşık 100 milyon TL düzeyinde doğrudan kaynak aktarımı yapılmıştır.
2024-2025 TBB AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ MAKTU ÜCRETLER KISMINDA ORTALAMA YÜZDE 55, ÖNEMLİ KALEMLERDE YÜZDE 100’E VARAN ARTIŞ SAĞLADIK
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde (AAÜT), maktu ücretlere ilişkin önceki Tarife’nin yayımı sonrası oluşan mali tablo dikkate alınarak, Adalet Bakanlığıyla da mutabakat sağlanmak suretiyle, çeşitli kalemlerde ortalama yüzde 55,06 oranında artış yapılmasını sağladık.
Avukatlık Kanunu 35. madde uyarınca anonim şirketlerde bulundurulması zorunlu olan sözleşmeli avukatların alacağı ücret 15.800 TL’den 32.000 TL’ye çıkarılarak yüzde 102,53 oranında artış gerçekleştirildi. Sulh Hukuk Mahkemesinde ücret 10.700 TL’den 18.000 TL’ye çıkarılarak yüzde 68 oranında artış sağlandı. Yine Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davalar için yüzde 68 artış oranı ile yeni maktu ücret 13.500 TL olarak tespit edildi. Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalarda belirlenen maktu ücret yüzde 67 artış ile 30.000 TL oldu. Ağır Ceza ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde takip edilen davalar için belirlenen artış oranı yüzde 61 olup maktu ücret 48.000 TL’ye yükseltildi. İdare ve Vergi Mahkemelerinde görülen davalar için duruşmasız ve duruşmalı ayrımı dikkate alınarak duruşmasız davalar için yüzde 71, duruşmalı davalar için yüzde 72 oranında artış gerçekleştirildi.
YÖNETİMİMİZ DÖNEMİNDE TBB AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ MAKTU ÜCRETLER KISMINDA KÜMÜLATİF OLARAK YÜZDE 500’ÜN ÜZERİNDE ARTIŞ SAĞLADIK
Böylece yönetimimiz döneminde gerçekleştirdiğimiz yüzde 110’luk, yüzde 90’lık ve son olarak yüzde 55’lik artışlarla birlikte, AAÜT ortalama artış oranı kümülatif olarak yüzde 500’ün üzerinde gerçekleşmiş oldu. Yalnızca 2023 ve 2024 AAÜT’lerindeki toplam ortalama artış oranı kümülatif yüzde 288 oldu. Öyle ki, bazı kalemlerde bu yüzde 400’ün üstüne çıktı. Özellikle karşı vekalet ücretini ilgilendiren kalemlerde son iki yıllık artış yüzde 300’lerin üzerinde gerçekleşti.
Aynı dönemde TÜİK enflasyonu ise yüzde 221 artmış durumda olup, meslektaşlarımızın kazançlarının enflasyonun üzerinde gerçekleşeceği hukuki alt yapı sağlanmış oldu.
2023-2024 TARİFESİYLE GETİRDİĞİMİZ CMK KAPSAMINDA GÖREVLENDİRİLEN MÜDAFİ İÇİN KARŞI YAN AVUKATLIK ÜCRETİ UYGULAMASINDA YAŞANAN SORUNLARI ORTADAN KALDIRIYORUZ
2023-2024 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 14. maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında yapılan değişiklikle aynı davada sanığın müdafiliği görevini vekaletnameye dayalı olarak yürüten avukat ile zorunlu müdafi sıfatı ile hizmet veren avukat arasındaki ayrım kaldırılmış; aynı emek ve mesaiyi veren iki meslektaşın hak ettiği karşı yan avukatlık ücretinin de birbirine eşitlenmesi sağlanmıştı. Ancak uygulamada farklı yargı kararları ortaya çıkmıştı. İçtihat birliğini sağlamak üzere Yargıtay Başkanlığına Ceza Genel Kurulunda İçtihadı Birleştirme Kararı için başvuruda bulunduk.
TBB AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ’NİN NİSBİ KISMINA YENİ BASAMAK EKLEDİK, YÜZDE VE MİKTARLAR ARTIŞ SAĞLADIK
Tarife’nin nisbi ücretleri düzenleyen Üçüncü Kısmı’nda 2022-2023 yılında yeni bir basamak ekleyerek ilk basamağın limitini 100.000 TL ve oranını %16 olarak belirledik. Takip eden basamaklarda da benzer şekilde hem miktarlarda hem de oranlarda artış sağladık. 2023-2024 tarifesinde ilk iki basamakta yüzde 100 olmak üzere çeşitli oranlarda artış sağladık. Nihayet 2024-2025 tarifesinde, miktarlarla ilgili olarak yüzde 100 artış sağladık. Böylece açılan davaların büyük bir kısmını oluşturan ilk dört basamakta yer alan kalemlerde önemli miktarda artış gerçekleştirmiş olduk.
ADALET BAKANLIĞININ ÇIKARDIĞI CMK ÜCRET TARİFESİNDE ENFLASYON ÜZERİNDE ARTIŞ YAPILMASINI SAĞLADIK
Yönetimimiz döneminde Adalet Bakanlığı iki kez CMK Ücret Tarifesi çıkardı. 2023 yılı için, enflasyonun ve TBB AAÜT’nin üzerinde bir oranla yüzde 123’lük; 2024 yılı için yüzde 58,5’lik artış yapılmasını sağladık. İki yılda gerçekleşen kümülatif artış yüzde 253,46 olarak gerçekleşti. CMK Tarifesi’nin TBB AAÜT ile eşitlenmesi talebimizden vazgeçmeden hakkaniyetli bir artış mücadelemizi sürdürüyoruz.
CMK YÖNETMELİĞİ’YLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK TALEPLERİMİZİ BAKANLIĞA İLETTİK
İçerisinde CMK görevlendirmelerinde yaşanan sorunlara dair somut çözüm önerilerimizin olduğu “Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik”te değişiklik yapılması taleplerimizi Adalet Bakanlığına ilettik. CMK Ücret Tarifesi’nde yılda iki kez artış yapılması, görevlendirme yol ve sarf ücretleri bakımından uygulama birliği sağlanması, görevlendirme süresinin belli bir yılı aşması halinde yeniden ödeme öngörülmesi vb şeklinde farklı konularda somut önerilerimizin bulunduğu değişiklik taleplerimizin hayata geçirilmesi için girişimlerimiz devam ediyor.
AVUKATLIK KANUNU’NUN 43/SON MADDESİ UYARINCA AVUKATLARA BÜRO KURMA FİNANSMAN DESTEĞİ DÜZENLEMESİ YAPILMASINI SAĞLADIK
2023 Mart ayında gerçekleştirilen değişiklikle Avukatlık Kanunu’nun 43/son maddesiyle kredi ve finans kuruluşları aracılığıyla avukatlara büro kurma finansmanı sağlanması imkânı getirildi. Uygulama yönetmeliğinin çıkması için gösterdiğimiz çabalar sonuç verdi, en kısa sürede büro kurmak üzere finansman desteği uygulamasını hayata geçirmiş olacağız.
MESLEĞİMİZDEKİ NİCEL ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇECEK ADIMLARIN ATILMASI İÇİN MÜCADELE ETTİK, YENİ ADIMLARIN HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Mesleğimize yönelik en büyük tehdidin nicel artış olduğunun bilinciyle taleplerimizi ve faaliyetlerimizi hukuk fakültesinden mesleğe olan yoğun akışın öncelikle yavaşlatılması sonrasında ise en az seviyeye indirilmesi için çalıştık.
Yürütme organı temsilcileriyle iş birliği içerisinde hukuk fakültelerinde ikinci öğretimlerin kapatılmasını sağladık. (…)
Adalet Meslek Yüksekokullarından Hukuk Fakültelerine dikey geçişi engelledik.
Hukuk fakülteleri için üniversiteye giriş başarı sıralamasının 75 bine yükseltilmesi, kontenjanların düşürülmesi ve hukuk fakültelerine TBB öncülüğünde akreditasyon uygulamasının hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı hazırladık, hayata geçirilmesi için çaba gösteriyoruz.
HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVININ HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN TAVİZSİZ TAVIR TAKINDIK
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın daha önceki yıllarda getirilen sınavlarla aynı akıbete uğramaması için kararlı duruşumuzu defalarca ilan ettik. Sınav yönetmeliğinin hazırlanması için Kanun’dan kaynaklı görevlerimizi yerine getirerek sürece katkı sunduk. İlk sınavın 29 Eylül 2024’te gerçekleştirilmesini sağladık.
YÖNETİMİMİZ DÖNEMİNDE KURMUŞ OLDUĞUMUZ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE GELİŞİM MERKEZİNİN KAPASİTESİNİ ARTIRDIK
Ankara’daki meslektaşlarımızın Türkiye Barolar Birliği Psikolojik Danışma Merkezinde yüz-yüze; Ankara dışından hizmet almak isteyen meslektaşlarımızın ise online ücretsiz psikolojik destek hizmeti almalarını sağlayan Merkezimizde görev alan mevcut psikologları tam zamanlı hâle getirirken, ek istihdam yoluyla hizmet kapasitesini önemli oranda artırdık. 01.11.2022 tarihinde faaliyete geçmiş bulunan TBB Psikolojik Danışma ve Gelişim Merkezinde, iki yıl içerisinde 4870 çevrimiçi, 1404 yüz yüze olmak üzere 6274 randevu ile danışma hizmeti sağladık.
AVUKATLIK KANUNUNA AYKIRI HAREKET EDEN KİŞİLER VE DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİYLE MÜCADELE ETMEK ÜZERE İHBAR BUTONU UYGULAMASINI BAŞLATTIK
Yasa dışı şekilde faaliyet gösteren Hasar Danışmanlık şirketleri, aracılar ve iş takipçileri hakkında yasal işlem yapılması için Türkiye Barolar Birliği tarafından gerekli başvurularda bulunmak üzere hazırladığımız “İhbar Butonu” uygulamasını tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın kullanımına sunduk. 02.05.2024 ile 30.10.2024 tarihleri arasında 914 ihbar tarafımıza iletildi. 122 ilgisiz, 350 delilsiz başvuru çıkarıldıktan sonra kalan 442 başvuru Hukuk Müşavirliğimiz tarafından incelemeye alınmış, 118 başvuru hakkında işlem yapma aşamasına geçilmiştir.
İhbar Butonu dışında üç yıllık dönemde 140 suç duyurunda, 134 erişimin engellenmesi ve 138 Reklam Kurulu başvurusunda bulunduk.
ARZUHALCİLİĞİN MESLEK KOLUNDAN ÇIKARILMASI İÇİN MÜCADELE ETTİK
Yurttaşların adil yargılanma ve mülkiyet hakkının yanı sıra meslek alanlarını ihlal ettikleri avukatların emeğine ve mülkiyetine de zarar veren bu durumun mevzuata açık şekilde aykırı olması nedeniyle arzuhalciliğin meslek kolundan çıkarılması için Ticaret Bakanlığına başvuru yaptık. Başvurumuzun reddedilmesi üzerine Anayasa’ya ve Avukatlık Kanunu’na aykırılık taşıyan red işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açtık.
SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA FONU’NDAKİ LİMİTLERİ ARTIRDIK
Tedavi Yardımlarının düzenlendiği yönergelerde yapılan değişikliklerle 01.01.2024 tarihinden itibaren yıllık Tedavi Yardım Limitlerini Avukat ve Avukatların Bakmakla Yükümlü Oldukları Eş ve Çocukları için 400.000,00 TL’ ye, Stajyer Avukatlar için 100.000,00 TL’ye yükselttik.
Ayrıca 3 Nolu Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler Tedavi Yardımları ve Dayanışma Aidatı Toplama Uygulama Esasları Yönergesinde yapılan değişiklik ile 04.05.2024 tarihinden itibaren sağlık Kurulu raporu ile % 60 ve üzeri engelli olduğu belirlenen, çalışmayan / çalışamayan, kısmi veya tam bağımlı olan 25 yaş üstü çocukların bu Yönergedeki yardımlardan faydalanması sağladık.
SOSYAL YARDIMLARLA MESLEKTAŞLARIMIZLA VE AİLELERİYLE DAYANIŞMA SAĞLADIK
(Deprem bölgesi dışında kalan sayılardır.)
Göreve geldiğimizde, 5 bin 104 kişi ile devraldığımız “eş ve çocuk güvencesi”nde 31.10.2024 tarihi itibariyle 7 bin 116 kişiye ulaştık. Vefat eden meslektaşlarımızın bakıma muhtaç çocuklarını sahiplendik. Yaş kriterine bağlı olarak aylık 3.500-4.500 TL aralığında öksüz ve yetim çocuklarımıza yardım yapıyoruz. Bu yardımdan faydalanan çocuklarımızın sayısı 146’a ulaşmıştır.
52 ilde 182 hastaneyle yapılan anlaşmalarla sağlık yardımlarımız arttırılarak devam ediyor. 05.12.2021 - 31.10.2024 döneminde 20.889 vaka için 325.817.460,13 TL tutarında tedavi desteği sağladık. Aynı dönemde 5.493 vaka için 26.249.070,00 TL geçici iş göremezlik yardımı; 96 meslektaşımız için 8.030.300,00 TL sürekli iş göremezlik yardımı; 32 meslektaşımız için 2.884.900,00 TL bakım yardımı; 55 meslektaşımız için 2.939.100,00 TL 69 yaş yardımı yaptık.
EĞİTİMLERLE MESLEKTAŞLARIMIZI GÜÇLENDİRDİK
TBB Eğitim Merkezi tarafından programlanan meslek içi eğitim programları kapsamında, talep eden barolarımızın ev sahipliğinde 672 eğitim semineri düzenledik; bu seminerlere katılan 76.900 meslektaşımıza eğitim hizmeti sunduk.
Bunun dışında online eğitimlerle binlerce meslektaşımıza eğitim imkânı sağladık.
Staj eğitiminde çok önemli bir yeri olan ve yargının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcisi avukatlarımızı, diğer kurucu unsurlar karar ve sav temsilcileri olan hakim ve savcı ile birlikte, hukuka ve etik kurallara uygun olarak gerçekleştirecekleri yargılama faaliyetine ve duruşmaya hazırlama amacı güden “Kurgusal Dava Yarışması”nı Türkiye çapında Barolarımızın katkılarıyla hayata geçirdik.
STAJ EĞİTİMİNDE UZAKTAN EĞİTİM PORTALINI HAYATA GEÇİRDİK
Stajyer meslektaşlarımıza ve staj sürecinin niteliğinin artırılmasına yapılan her türlü yatırımın, mesleğimizin geleceğine ve aslında yurttaşların adil yargılanma ve savunma hakkına yapılan yatırım olduğu bilinciyle staj eğitiminde niteliğin artırılması ve Barolar üzerindeki yükün hafifletilmesi için uzaktan eğitim portalını hayata geçirdik. Ekim 2024 itibariyle 80 Baro’dan 2910 avukat/stajyer avukatın katılı olduğu eğitim portalı üzerinde beş dersten toplam 2495 sertifika verilirken; halihazırda devam eden 6359 yeni kayıt bulunuyor.
UYGULAMASI DURAN TAKPAS’I YENİDEN KULLANIMA AÇTIK
Kişisel Verileri Koruma Kurumunun bir kararı dolayısıyla Bakanlık tarafından yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar askıya alınmış olan, meslektaşlarımızın tapu kadastro bilgilerine internet sistemi üzerinden ulaşılmasına ilişkin (TAKPAS) hizmeti çabalarımız sonucunda yeniden uygulamaya soktuk.
MESLEĞİMİZİN ANAYASASI NİTELİĞİNDE OLAN MESLEK KURALLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK
37. Olağan Genel Kurulda ve 13. Olağanüstü Genel Kurulda, mesleğimizin Anayasası olan Meslek Kurallarında değişiklik yaptık. Bağlı çalışan avukatlara mesleki eşitlik sağlayan düzenlemeyi ve stajyer avukatların eğitim hakkına güvence getiren düzenlemeyi birlikte oluşturduk, Meslek Kurallarımıza ekledik.
MESLEĞİMİZİN KAMUSAL BOYUTUNUN EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİ OLAN REKLÂM YASAĞI YÖNETMELİĞİNİ GÜNCEL HÂLE GETİRDİK
Günümüzün teknolojik şartlarında uygulanma alanı son derece sınırlı hâle gelen Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nin güncelleştirilmesi için katılımcı bir komisyon oluşturduk; her aşamada Barolarımızın görüşlerini aldık.
Çalışma sonuçlarını 13. Olağanüstü Genel Kurulumuzun görüşüne sunduk.
Nihayet Yönetim Kurulunda Yönetmelik’e son şeklini vererek önemli değişiklikler gerçekleştirdik: Yönetmelik hükümlerine aykırılık halinde, önceden var olan “uyarı yazısı gönderme” usulünü kaldırdık; sosyal medya da dâhil olmak üzere internet paylaşımlarına ilişkin yeni düzenlemeler getirdik.
STAJYER AVUKATLARIN İMKÂNLARINI ARTIRIYORUZ
Göreve geldiğimizde ilk olarak yüzde 40 oranında artırılan staj kredisi miktarını, bir sonraki yıl yüzde 90, son olarak ise yüzde 50 oranında; kümülatif olarak yüzde 300 oranında artırdık. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, staj yapılabilecek mahkeme türlerini ve kurumları genişlettik; ayrıca stajyerlerin ifade ve sorgu işlemlerine avukatla birlikte katılabilmelerine, bazı suç türleri bakımından asliye ceza ve icra mahkemelerinde duruşmalara katılabilmelerine imkan sağladık. Stajyerlerin staj dönemlerinde kamu kaynaklarından karşılanmak üzere ücret alabilmeleri için çalışmalarımızı ve girişimlerimizi sürdürüyoruz.
BAROLARIMIZIN VE MESLEKTAŞLARIMIZIN KULLANIMI İÇİN HİZMET BİNALARI YAPIMINA ZOR EKONOMİK KOŞULLARA RAĞMEN DEVAM EDİYORUZ.
Ekonomik koşullarımızı zorlayarak Barolarımız hizmet binaları kazandırmaya devam ediyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tarafımıza tahsis edilen Ulus İşhanı’ndaki alanı Ankara Barosuna tahsis ettik; bu alanın tefrişatı Türkiye Barolar Birliği tarafından yaptırılarak genç meslektaşlarımızın kullanımına sunuldu. Bartın Baromuzun hizmet binası inşaatı tamamladık, açılışını gerçekleştirdik.Olağanüstü Genel Kurul
öncesinde başladığımız Yozgat Baromuzun hizmet binası inşaatlarına Niğde, Samsun, Ordu, Çorum, Antalya, Elazığ, Kars ve Yozgat Barolarımızın inşaatlarını da ekledik. Giresun ve Hakkâri Baroları için hazır bir binanın ara katlarından yer alarak, hizmet binası olarak kullanılabilecek hâle getirdik. Ardahan Barosu hizmet binası için proje aşamasındayız.
TAHKİM MERKEZİNİ CANLANDIRDIK, AVUKATLARA YENİ ALAN AÇTIK
Yönetimizin ilk yılında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Tahkim Merkezi Kuralları’nı ve Masraflar ve Ücretler Tarifesi’ni yürürlüğe soktuk. Tahkim eğitimleri başlattık. Tahkim Merkezini avukatlık ücret sözleşmelerinin yanı sıra tahkime elverişli tüm milli ve milletlerarası uyuşmazlıkların çözümü konusunda yetkili hâle getirdik. Çok sayıda meslektaşımıza, farklı tarihlerde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Tahkim Merkezi ve Türkiye Avukatları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (TÜRAVAK) işbirliğiyle “Tahkimde Hakemlik Eğitimi” verdik. Tahkim Merkezimize 2023 yılı içerisinde 54 dosya kaydı yapılmıştır. 2024’ün ilk 10 aylık döneminde ise 51 dosya kaydı yapılmıştır.
TÜRKİYE AVUKATLARI SOSYAL DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA VAKFINI (TÜRAVAK) DAHA ETKİN HÂLE GETİRDİK
TÜRAVAK’ı hem meslektaşlarımıza eğitim hizmeti sağlamak hem de farklı işletmelerinden elde edilen gelir sayesinde Barolarımıza ve meslektaşlarımıza doğrudan destek sağlayabilecek bir şekilde konumlandırdık. 99 eğitim programında 9071 kişiye eğitim verdik. Deprem bölgelerindeki barolara kayıtlı avukat, stajyer avukatlara ücretsiz eğitim imkânı sağladık. (…)
Vakfımızın kuruluşları olan iktisadi işletme ve TÜRAVAK sigorta faaliyetlerinden elde edilen gelirler kapsamında meslektaşlarımıza 5 milyona yakın nakdi ve ayni yardımlar gerçekleştirdik.
BAROLARIN KENDİ EĞİTİCİ KADROLARINI OLUŞTURABİLMELERİ İÇİN EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİK
İlk olarak üç aşamalı “CMK Eğiticilerin Eğitimi” programını başlattık ve programı tamamlayan meslektaşlarımız kendi Barolarında eğitim kadrosu olarak çalışabilmelerini sağlayacak sertifikalarına kavuştular. Ardından staj eğitimi için de aynı çalışmayı hazırlayarak, Baroların kendi illerinde staj eğitimi vermelerine ve eğitici gruplarını oluşturmalarına destek olmak üzere 3 aşamalı “Staj Eğitimcinin Eğitimi” programını başlattık. (…)
1. Aşama eğitimleri 25-26 Mayıs, 2. Aşaması 13-14 Temmuz, 3. Aşaması ise 21-22 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen eğitimler sonunda, kendi eğitim gruplarını oluşturmak ve eğitim modülünün ortaklaştırılmasına katkı sağlamak isteyen 47 barodan 84 meslektaşımıza sertifikaları verildi.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TARİHİNDE İLK KEZ AÇIK HAVA MİTİNGİ DÜZENLEYEREK BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ İLE DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANDIK
“Avukat İçin de Adalet” demek üzere Türkiye Barolar Birliği (TBB) Büyük Savunma Mitingini, 27 Nisan 2024 tarihinde, Ankara Anıtpark’ta Barolarımızın ve binlerce meslektaşımızın coşkulu katılımıyla gerçekleştirdik.
31 MART MAHALLİ İDARELER SEÇİMİNDE YURTTAŞLARIN İRADESİNE SAHİP ÇIKMAK İÇİN ÇALIŞTIK
Demokrasi şöleni olan seçimlerde hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin gereği olarak, seçmenlerin iradelerinin sandıktan en doğru haliyle çıkması için binlerce meslektaşımıza seçim hukuku bilgilendirmesi yaptık. Sandık görevlileri ve yurttaşlar için seçim rehberleri hazırladık. Seçim Koordinasyon Merkezimiz seçim günü sandık kurullarının oluşmasından sayımın tamamlanarak oyların teslim edilmesine kadar görev yaptı.
YARGI ORGANLARI ARASINDAKİ KRİZDE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNDUK
Anayasa Mahkemesinin Ş. Can ATALAY dosyasında verdiği ihlal kararı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararları sonrasında yaşanan anayasal krizde hukukun üstünlüğünü en etkin şekilde savunduk. Konunun muhataplarıyla görüşmeler gerçekleştirerek, yargının attığı düğümü yine yargının çözebilmesine ilişkin önerilerimizi paylaştık. Baro Başkanları ve meslektaşlarımızın kapsamlı katılımıyla demokratik protesto hakkımızı kullandık.
ANAYASA MAHKEMESİNE AMICUS CURIAE GÖRÜŞLERİ SUNDUK
2023/53898 no'lu Şerafettin Can Atalay başvurusu ile 2021/15347 no’lu Abdülaziz Encü ve diğerleri başvurusu hakkında Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan üçüncü taraf görüşlerini (Amicus Curiae), Anayasa Mahkemesi Başkanlığının değerlendirmesine sunduk.
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE AMICUS CURIAE GÖRÜŞÜ SUNMAK İÇİN İZİN BAŞVURUSUNDA BULUNDUK; GÖRÜŞÜMÜZÜ SUNDUK
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdindeki Osman Kavala başvurusu dosyasına üçüncü taraf görüşü sunmak üzere, usul gereği Mahkeme’ye izin başvurusunda bulunulmuş, gelen kabul üzerine görüş hazırlanarak AİHM’e gönderilmiştir.
FİLİSTİN’DEKİ SOYKIRIM SUÇUNA SESSİZ KALMADIK, İSRAİL’E KARŞI ULUSLARARASI HUKUK MEKANİZMALARINA BAŞVURDUK, FİLİSTİN BAROLAR BİRLİĞİYLE İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRDİK
7 Ekim 2023 tarihinden itibaren işgal altındaki Filistin topraklarında yeniden alevlenen ve İsrail’in uzun yıllardır sürdürdüğü işgal, tecrit ve katliam politikalarını sahip olduğu ileri teknoloji ve yüksek savaş gücüyle iki buçuk milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi’ni top yekûn hedef almak suretiyle tarihte asla unutulmayacak bir insanlık suçu düzeyine çıkarmış olması üzerine, 24 Kasım 2023’te,
Uluslarararası Ceza Mahkemesine bildirimde bulunarak savaş suçlarının soruşturulmasını, sorumluların yargılanmasını ve cezalandırılmasını ve bu süreçte haklarında tutuklama kararı çıkarılmasını talep ettik.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile Filistin Barolar Birliği arasında, İsrail'in yürüttüğü tecrit ve katliam politikasının uluslararası hukuk nezdinde karşılık bulmasını sağlamak ve iki toplumun hukuk kültürlerini paylaşarak meslek kapasitelerini artırmak amacıyla İş Birliği Protokolü imzaladık.
YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI ORGANLARININ TEMSİLCİLERİYLE İŞ BİRLİKLERİNİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve Adalet Komisyonu Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ve başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi üyeleri ile olmak üzere çok sayıda görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerde soyut sorunlarımızı anlatmak yerine, somut sorunları çözüm önerileriyle birlikte ortaya koyduk. Çözüm için hangi usullerin izlenmesi ve gerekli işlemlerin kimler tarafından yapılması gerektiğini ayrı ayrı belirttik.
KAMU AVUKATLARININ ÖZLÜK/STATÜ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Kamu avukatlarının statülerinin, yetki ve sorumluluklarının özel bir kanunla belirlenmesi için muhataplarıyla birlikte çalışıyoruz.
HUKUKSUZ UYGULAMALARI YARGIYA TAŞIDIK, DAVALARA MÜDAHİL OLDUK
Son üç yılda Hukuk Müşavirliğimiz kanalıyla 58 dava açtık, 164 ayrı suç duyurusunda bulunduk.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin olarak yedi yıldır devam eden hukuki süreçte, talebimiz üzerine Türkiye Barolar Birliğinin davaya katılmasına karar verildi. Duruşmanın ardından yapılan basın açıklamasında, hayatı boyunca insan hakları ihlalleri ve cezasızlıkla mücadele eden Tahir Elçi’nin dosyasının cezasız kalmaması için duruşmada olduğumuzu ifade ettik. (….)
Ayrıca çok sayıda hukuksuz uygulamaya karşı hukuki mücadele kanallarını işletmek çaba gösterdik:
- Zeytin sahaları üzerinde maden tesisi açılmasına olanak veren Maden Yönetmeliği Değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a dava açtık.
- Boğaziçi Üniversitesinde hukuk fakültesi açılması kararına karşın açılan davaya katılma ve kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştaya başvurduk.
- İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Danıştay’da gerçekleştirilen duruşmaların hepsine katılım sağladık.
- Müzik Yasağı Genelgesi’nin iptali için Danıştaya başvurduk.
- “Basın ve Yayım Faaliyetleri” konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştaya başvurduk.
- “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları” hakkında Danıştaya iptal başvurusunda bulunduk.
- 31 Mayıs 2011’de Artvin’in Hopa ilçesinde yapılan protesto eyleminde, polisin biber gazlı müdahalesi sonrası kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu davasının ikinci duruşmasında hazır bulunduk, davaya katılma talebinde bulunduk.
- İstinaf mahkemesi tarafından beraat kararının bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlanan Gezi Parkı davasının 21 Mart 2022 tarihli duruşmasına ve karar duruşmasına katıldık.
- Sinop’ta yapılmak istenen nükleer santralle ilgili verilen ÇED raporunun iptali ile ilgili açılan davaya Samsun’da katıldık.
- Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı noktaya dikilen ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeleyen Onur Anıtı’na saldırdıkları gerekçesiyle tutuklanan iki kişinin yargılandığı duruşmada hazır bulunduk, katılım talebinde bulunduk. Son duruşmada da hazır bulunduk.
- Erzurum’da, Kur’an kursunda cinsel istismara uğrayan çocuklarla ilgili davanın duruşmasındaydık.
- Aladağ kız yurdu yangını davasının istinaf karar duruşmasına katıldık.
- Sosyal Güvenlik Kurumu nezdindeki verilerin korunmasına ve işlenmesine ilişkin yönetmeliğin iptali için Danıştaya başvurduk.
- UYAP üzerinden yapılacak sorguların ücretli olması hakkındaki düzenlemelerle ilgili olarak yürütmesinin durdurulması ve iptali ile bu düzenlemenin dayanağı olan kanuni düzenlemenin iptali için Anayasa’nın 152. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesine başvurulması talebiyle Danıştaya başvuruda bulunduk.
- Avukat olan hakemlerin sigorta tahkim komisyonunda taraf vekilliği yapmalarını engelleyen sigorta tahkim yönetmeliği değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesini sağladık.
- “İstanbul Information” şirketi yetkilileri ve/veya sosyal medya hesaplarının kullanıcıları tarafından yayınlanan video kayıtları hakkında suç duyurusunda bulunduk.
- “Mobdekom” şirketi yetkilileri ve/veya sosyal medya hesaplarının kullanıcıları tarafından yayınlanan video kayıtlarının ve sosyal medya hesapları ile web sitelerinde belirtilen faaliyetleri hakkında suç duyurusunda ve internet sitesinin erişiminin engellenmesi talebinde bulunduk.
- Orman alanlarının işletmelere verilmesi ile yoğun şekilde kullanıma ve yapılaşmaya açılmasına neden olabilecek düzenlemeler hakkında Danıştaya başvurduk.
- Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Kararı ile belirlenen ve 6 Temmuz 2022’de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Basın Ahlak Esasları’nın iptali için dava açtık.
- 29 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan ve önceki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’ni yürürlükten kaldıran Yönetmek hakkında iptal davası açtık.
- 11 yaşındaki ortaokul öğrencisine şiddet uygulayan öğretmen hakkında, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk.
- Sakarya’nın Hendek ilçesinde, 3 Temmuz 2020 tarihinde yaşanan, 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili açılan davanın 8’inci duruşmasına katıldık.
- 103 emekli amiral hakkında Montrö Sözleşmesi’ne bağlı kalınması gerektiğine ilişkin yazılı açıklamaları nedeniyle açılan davanın ilk duruşmasına katıldık.
- Motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasına ilişkin düzenlemenin iptali için Danıştay’a dava açtık.
- Özel hayata müdahale anlamına gelen Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişişikliklerin iptali talebiyle Danıştaya başvurduk.
- Deprem sürecinde uygulanan bant daraltma işlemine ilişkin bilgi edinme başvurusunda bulunduk, verilen kararları yargıya taşıdık.
- CMK tarifesinde “sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işler” için düzenlenen maddenin uygulanması için başvuruda bulunduk, red işlemine karşı yargı yoluna gittik.
- Çeşitli düzenlemelerle amme alacaklarından vazgeçilirken, avukatlık ücretlerinden de vazgeçileceğini düzenleyen hükümlere karşı yargı yoluna başvurduk, Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunduk.
- 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yıkımlara, can ve mal kayıplarına, yaralanmalara sebep olan sorumlulular hakkında suç duyurusunda bulunduk.
ÇOCUĞUN İNSAN HAKLARI İÇİN PROJELER ÜRETTİK, HUKUKİ DESTEĞİ ÇOCUKLARIN AYAĞINA GÖTÜRECEK UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRDİK
Türkiye Barolar Birliğinin ana faydalanıcısı, BM Çocuklara Yardım Fonu’nun yütücüsü olduğu ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Çocuk Haklarının Geliştirilmesi, Korunması ve İzlenmesi Konusunda Avukatların ve Baroların Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesini (ÇABA) hayata geçirdik, çalışma grubu üyesi Barolarımızı belirledik.
Ayrıca TBB-UNICEF iş birliği ile yürütülen “Çocuklara ve Bakım Verenlere Yönelik Hukuki Güçlendirme, Yardım ve Koruma Programı” (LEAP)
kapsamında tasarlanan Yolda Adli Yardım Servis Aracı’nı (YASA) deprem bölgelerinde çocuklara adli yardım hizmeti sağlamak üzere uygulamaya soktuk.
Başta Diyarbakır’daki Narin adlı kız çocuğunun katledildiği dosya olmak üzere, çocuğa yönelik suç ve istismar dosyalarına müdahillik talebi sunduk veya gözlemci olduk.
MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDA OLDUK
Avukat Hakları Merkezimizi yeniden yapılandırarak Barolarımızın etkin rol almalarını ve Türkiye’nin her yerinde avukata yönelik mesleki nitelikteki sözlü, fiili veya hukuki taciz veya saldırıda derhal harekete geçme imkanına kavuştuk.
Bir yandan yuvarlak masa toplantılarıyla sorun tespitlerini yapıp çözümönerilerini belirlerken, bir yandan da ilk kez avukata yönelik sorunlarla ilgili
arşivleme ve raporlama çalışması yaptık.
Avukatı hedef alan vakalarda açıklamalar yaptık, davalara müdahil olduk, basın açıklamaları gerçekleştirdik. Bu kapsamda TBB AHM görev süresi içinde 65 vakada fikri ve fiili takip gerçekleştirirken, 33 dosyayı doğrudan TBB AHM tarafından takip ettik.
Deprem bölgesinde hayatlarını kaybeden meslektaşlarımızın olduğu binalara ilişkin açılan davaların tamamına müdahillik dilekçesi sunduk.
BAROLARIMIZIN GENEL SEKRETERLERİNİN VE SAYMANLARININ BİRARAYA GELDİKLERİ TOPLANTI DÜZENLEDİK
İlk kez Türkiye Barolar Birliği (TBB) “Baro Genel Sekreterleri” toplantısı düzenledik. 22 Eylül 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen toplantıyla eş anlı olarak Baro Saymanları toplantısı da Türkiye Barolar Birliğinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
DEPREM:
SYDF BÜTÇESİNİ SEFERBER ETTİK; SYDF TARİHİNİN EN BÜYÜK DOĞRUDAN PARASAL YARDIMLARINI GERÇEKLEŞTİRDİK
06.02.2023 Tarihinde yaşanan depremde 7.571 meslektaşız için 54.922.500,00 TL Büro hasarı yardımı; 5.377 vaka için 13.552.700,00 TL ölüme bağlı yardım olmak üzere toplam 434.401.030,13 TL yardım gerçekleştirdik.
DEPREM FELAKETİNDEN ETKİLENEN BÖLGELERDEKİ BAROLARIMIZA AYNİ YARDIMLAR YAPTIK
Deprem bölgesindeki Barolarımıza 119 adet konteyner, 17 adet duş tuvalet konteyneri, 323 adet afet çadırı, 3 adet sudeposu, 2 adet hidrofor, 274 adet bilgisayar, 50 adet laptop, 26 adet yazıcı, 4 adet fotokopi makinası başta olmak üzere çok sayıda malzeme gönderdik. Baro hizmet binalarımızın mobilya ve donanım tefrişatını yaptık, sarf malzemelerini sağladık. Hatay’da hizmet binası yapımını tamamlayıp teslim ettik.
DEPREMZEDELER İÇİN HUKUK REHBERİ VE VİDEOLAR HAZIRLADIK
Depremden etkilenen yurttaşlarımızın hakları ve hukuki başvuru süreçleri hakkında bilgilendirici nitelikte depremzedeler için hukuk rehberi ve videolar hazırladık. Yirmi bine yakın rehberi deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın ve meslektaşlarımızın kullanımına sunduk. Hazırladığımız videolarla sosyal medya üzerinden yurttaşlarımızı bilgilendirdik. Deprem sonrasındaki hukuki süreçlerde avukatla temsilin önemini hatırlatan videomuz RTÜK aracılığıyla kamu spotu olarak ulusal televizyonlarda yayınlandı.
ENKAZ RADARI UYGULAMASI BAŞTA OLMAK ÜZERE DELİL TESPİTİ SÜREÇLERİNDE AKTİF ROL ALDIK
Türkiye Barolar Birliğine ait bir proje olarak Enkaz Radarı uygulamasını hayata geçirerek, daha sonra yürütülecek hukuki süreçler için delil toplama süreçlerine katkı sunduk. Türkiye’nin dört bir yanından meslektaşlarımızın depremden etkilenen bölgelerde yardım ve delil tespiti çalışmalarında yer almalarını sağladık.
Haber ile ilgili Görseller
Görüntüle