Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden:

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin kayıt, eğitim-öğretim, staj ve sınavlarla ilgili genel esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin kayıt, eğitim-öğretim, staj ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS): Öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin ve notlarının bir yükseköğretim kurumundan diğerine transferini sağlayan Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Avrupa Kredisi (AK): Bir dersi başarmak için bir yarıyılda öğrenciye verilen görev ve iş yüküne göre tanımlanan kredi sistemini,

c) Dekan: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanını,

ç) Ders intibakı: Bir yükseköğretim kurumunda daha önce alınmış ve başarılmış derslerin yerine, fakültenin ders planında bulunan derslerin öncelikle içerik uyumuna göre eş değerliliğin kabul edilmesi işlemini,

d) Eğitim öğretim komisyonu: Veteriner Fakültesi eğitim öğretim komisyonunu,

e) Fakülte: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesini,

f) İntibak komisyonu: Fakülteye, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucu kayıt yaptıran, af kanunundan yararlanma veya her çeşit yatay geçişle kayıt yaptıran öğrenciler veya mevcut öğrencilerin yaz okulu, özel öğrenci, Erasmus, Farabi ve benzeri programlardan elde ettikleri eğitim-öğretim kazanımlarını değerlendiren komisyonu,

g) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

ğ) Özel öğrenci: Fakülteye kayıtlı öğrenci olup, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları fakültede kalmak şartıyla farklı bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etme imkanı tanınan öğrenciyi,

h) Rektörlük: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğünü,

ı) Senato: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosunu,

i) Sınıf intibakı: Fakülteye kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce Üniversite dâhil herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alıp başardıkları ve intibakı kabul edilen derslere göre devam edecekleri sınıf seviyesini belirleme işlemini,

j) Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini,

k) Üniversite Yönetim Kurulu: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

l) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Sayıları

Kayıt işlemleri ve öğrenci işleri

MADDE 5- (1) Lisans öğretiminin ilk yarıyılına alınacak öğrenci sayıları ve giriş koşulları, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararı doğrultusunda Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

Öğrenciliğe hak kazanma

MADDE 6- (1) ÖSYM işlemleri sonucu Fakülteye öğrenci olmaya hak kazanan kişiler e-Devlet üzerinden Fakülteye kayıt yaptırmaları ile Fakülte birinci sınıf öğrencisi olmaya hak kazanırlar.

(2) Öğrenciler, Üniversite otomasyon sisteminin belirlediği öğrenci numarasının son rakamının tek veya çift olmasına göre iki şubeye ayrılırlar. Öğrenim süresi boyunca şube değişikliği yapılamaz.

(3) Fakülteyle ilişiği kesilmiş olan ancak af kanunu kapsamında tekrar öğrenim hakkı kazananlar kanunun belirlediği usul ve esaslara göre kayıt yaptıkları zaman öğrenciliğe hak kazanırlar.

(4) Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler Fakültenin o yıla ait taban puanına eşit veya yüksek olanlardan ilgili mevzuat hükümlerine göre öğrenciliğe kabul edilenler Fakülteye kayıt yaptıkları zaman öğrencilik hakkı kazanırlar.

(5) Yükseköğretim kurumları arasında not ortalamasına göre yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerden ilgili mevzuata göre şartları uygun bulunanlar kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren öğrenciliğe hak kazanırlar.

(6) YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışındaki yükseköğrenim kurumlarından Fakülteye ilgili mevzuata göre kayıt yapma hakkı elde eden kişiler kayıt yaptıkları zaman öğrencilik hakkı kazanırlar.

(7) Üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralara göre kayıt yapan öğrenciler, kaydı yapılan şubedeki öğrenimlerine ikinci fıkradaki hükümlere göre devam ederler.

Ders intibakı

MADDE 7- (1) Fakülteye, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme, af kanunundan yararlanma veya her çeşit yatay geçişle kayıt yaptıran öğrenciler ders intibakı isteğinde bulunabilir.

(2) Öğrencilerin ders intibak istekleri intibak komisyonu tarafından değerlendirilir ve Fakülte Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Değerlendirmede altmış puandan az olmamak üzere daha önce öğrencisi olduğu yükseköğretim kurumunda başardığı dersler dikkate alınır. Öğrencinin her sınıf seviyesinin yarıyılında intibakı yapılacağı ders kredisi toplamı Fakültedeki on beş Avrupa Kredisinden fazla olamaz. Ancak yurt dışı veya yurt içi veteriner fakültelerinden gelen öğrenciler ile Fakülteye kayıtlı iken ÖSYM tarafından yapılan sınavlar sonucunda yeniden fakülteye kayıt yapan öğrenciler ve af kanunundan yararlanan öğrenciler bu kısıtlamadan muaftırlar. YÖK tarafından denkliği tanınmayan yurt dışındaki üniversitelerden alınan dersler için intibak işlemleri yapılmaz.

(3) İntibakı istenen derslerin Fakültedeki derslere eş değer sayılması için bir yarıyıllık ders içeriğinin en az %80 oranında eşit olması gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde, içerikle ilgili oran Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla %90’a kadar artırılabilir. Uygun bulunan derslerin AKTS değerlerinin yerine eş değeri kabul edilen Fakülte derslerinin Avrupa Kredisi değerleri verilir.

(4) Fakültede eş değeri kabul edilen derslerin daha önce alınan puanları 24 üncü maddenin ikinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerine göre transkripte işlenir.

Kayıt yenileme işlemi

MADDE 8- (1) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen tarihlerde Üniversite Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden ders kaydını kendisi yapmakla yükümlüdür ve tüm kayıt yenileme işleminden sorumludur.

(2) Öğrenci, Fakülte Kurulu tarafından belirlenen ve Senatonun onayladığı akademik takvime göre danışmanının onayı ile alacağı dersleri değiştirebilir.

(3) Belirlenen süreler içinde kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıldaki derslere devam edemez, sınavlara giremez ve diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz. Öğrencinin kayıt yenilemediği yarıyıl, 2547 sayılı Kanunda belirlenen azami öğrenim süresinden sayılır.

Katkı payı ve kayıt ücretleri

MADDE 9- (1) Normal öğrenim süresini aşan öğrenciler, her yıl ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen katkı payını öder. Öğrencinin kaydının silinmesi halinde alınan katkı payı geri ödenmez.

(2) Katkı payları dışında öğrencilerden alınacak kayıt ile ilgili giderlerin karşılıkları Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Katkı payını ve diğer giderlerin karşılıklarını süresi içinde ödemeyen öğrenciler hakkında yapılacak işlemleri Üniversite Yönetim Kurulu belirler.

Kayıt dondurma ve izinli sayılma

MADDE 10- (1) Kayıt dondurma: Öğrenciler mazeretlerinden dolayı (hastalık, doğal afetler, tutukluluk, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi öngörülmeyen nedenlerle) Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt dondurabilir veya izinli sayılabilir.

Yatay-dikey geçiş işlemleri

MADDE 11- (1) Başka bir yükseköğretim kurumundan Fakülteye yatay ve dikey geçiş ile kayıt yaptıracak öğrenci sayısı Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Senatonun onayına sunulur. Yatay geçişler sadece güz yarıyılında yapılır.

Disiplin işleri

MADDE 12- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesine göre yürütülür.

Danışmanlık

MADDE 13- (1) Dekanlık belirlediği her öğrenci grubuna dekanlığın önerisi doğrultusunda bir danışman öğretim elemanını Fakülte Yönetim Kurulu kararınca atar. Danışman, öğrencilere öğretim süreleri boyunca ders kayıtlarında, sağlık, kültür, kariyer planlama ve sosyal konularda yardımcı olur.

Bilimsel, kültürel, spor ve diğer etkinlikler

MADDE 14- (1) Üniversitenin değişik birimlerinin düzenlediği veya ortağı olduğu bilim, kültür, sanat, spor ve diğer etkinliklerde Üniversiteyi temsil eden Fakülte öğrencisi Rektörlük tarafından görevlendirilir.

(2) Kamu kurum ve kuruluşları ve Üniversitenin değişik birimleri veya Fakülte bünyesindeki etkinliklerde görev alan veya izleyici olarak katılmak isteyen öğrencilerin derse devam ve sınav durumları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(3) Öğrenciler kamu kurum ve kuruluşlarının iştirakçi olduğu bilimsel etkinliklere bilimsel sunumlu veya izleyici olarak katılmak istemeleri durumunda her bir yarıyıl içerisinde sınav döneminde olmamak şartıyla bir kereye mahsus en fazla üç iş günü Fakülte Yönetim Kurulunca derslerden izinli sayılabilir. Öğrenci bilimsel etkinliğe kayıtlı olduğunun belgesini dekanlığa sunar.

Öğretim türü

MADDE 15- (1) Fakültede öğretim, örgün öğretim türünde yapılır. Öğretim dili Türkçe’dir.

Akademik takvim

MADDE 16- (1) Fakültenin akademik takvimi, Fakülte Kurulu tarafından belirlenir ve Senatonun onayıyla yürürlüğe girer.

(2) Akademik yıl Senatonun belirlediği tarihlerde başlar ve biter. Bir akademik yıl güz (birinci yarıyıl) ve bahar (ikinci yarıyıl) yarıyıllarından oluşur. İlk dokuz yarıyılda ders programı her yarıyıl en az yetmiş iş gününü kapsayacak şekilde düzenlenir. Resmî tatiller ve diğer nedenlerle yapılamayan derslerin tamamlanması için dekanlık yeni bir planlama yapar. Ara sınavlar (vize) yarıyıl içinde akademik takvimde belirtilen tarihlerde, yarıyıl sonu (final) sınavları ise ilgili yarıyıl derslerinin tamamlanması itibarıyla on beş gün içerisinde bitirilir. Bütünleme sınavları ise final sınavlarının bitimini takip eden on beş gün içerisinde yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dersler

Ders planları

MADDE 17- (1) Fakülte Kurulu; dersleri, derslerin yarıyıllara dağılımını, derslerin teorik ve uygulamasını, staj, proje ve benzeri çalışmaların kredi saatlerini gösteren ders planlarını düzenler.

(2) Ders planları, Fakülte Kurulunda belirlendikten sonra Senatonun onayıyla yürürlüğe girer.

Zorunlu ve seçmeli dersler

MADDE 18- (1) Fakülte ders planında belirtilen dersler, zorunlu ve seçmeli dersler olmak üzere iki türdür. Bunlardan;

a) Mesleki zorunlu dersler, öğrencinin bir yarıyılda almakla yükümlü olduğu meslekle ilgili derslerdir.

b) Seçmeli dersler, seçimi öğrenci tarafından yapılan derslerdir. Bu dersler, meslekle ilgili bilgiyi tamamlayan dersler olabileceği gibi, öğrencinin genel kültürü ya da değişik ilgi alanlarını kapsayan dersler de olabilir. Ders planında belirtilen bu seçmeli derslerden öğrenci, her sınıf seviyesinde ve her yarıyılda en az altı Avrupa Kredisi dersi başarmak zorundadır.

(2) Ortak zorunlu dersler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve yabancı dil dersleri, ders olarak ilk iki yarıyılda ders planında yer alır. Öğrencilerin, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre, yabancı dil dersleri için yapılan muafiyet sınavında başarılı olmaları halinde, aldıkları not aynen yabancı dil notu olarak her iki yarıyıl için yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) hesaplamasına katılır.

(3) Zorunlu staj; öğrenciler en erken sekizinci yarıyılın sonunda yirmi iş günü ve yüz altmış saatten az olmamak üzere staj yaparlar. Staja devam zorunludur. Ancak öğrenciler daha sonraki zamanlarda da dekanlıktan onay almak şartıyla stajlarını yapabilirler.

(4) Veteriner Hekimlik İntörn Programı (VEHİP); Fakülte öğrencileri öğretimlerinin onuncu yarıyılında gruplara ayrılarak eğitim alırlar. Onuncu yarıyılda yapılan bu öğretimin uygulama ilkeleri ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yürütülür.

(5) Fakülteye kayıt yapan her sınıf seviyesindeki öğrencilerin onuncu yarıyıldaki intörn programına başlayabilmesi için Fakülte ders planındaki dokuz yarıyıllık zorunlu ve seçmeli derslerinin tamamından başarılı olması gerekir

Derslerin kredi saat değerleri

MADDE 19- (1) Derslerin Avrupa Kredisi değeri Fakülte Kurulunca belirlenir.

Ders yükü ve derslere kayıtlanma

MADDE 20- (1) Ders yükü; Fakülte ders planlarında her bir yarıyıl için ayrıntıları belirtilen dersler öğrencinin yarıyıl ders yükünü oluşturur. Bir yarıyılda öğrencinin sorumlu olduğu ders yükü otuz Avrupa Kredisinden fazla olamaz. Öğrenci her yarıyıla ait 30 Avrupa Kredisi değerindeki derslerden mutlaka başarılı olmak zorundadır.

(2) Öğrenciler bir yarıyılda en çok otuz Avrupa Kredisi karşılığı derse kayıt yapabilirler. Ancak, alınmamış, başarısız ve devamsız oldukları alt sınıf ders veya derslerini öncelikli almak koşuluyla; bir yarıyılda fazladan sekiz Avrupa Kredisi karşılığı ders alabilirler. Bu durumdaki öğrencilerin bir yarıyılda alabileceği toplam kredi 38 (otuz sekiz) Avrupa Kredisini aşamaz.

(3) Derslere kayıtlanma yönünden;

a) Fakülte birinci sınıfına kayıt yaptıran bir öğrenci ilk yarıyılın Fakülte zorunlu ve seçmeli derslerine kendiliğinden kayıtlı sayılır. Ancak akademik takvimde belirtilen tarihte seçmeli derslerini değiştirebilir. Öğrenci Fakülteye başladığı şubede öğrenimini tamamlar. Diğer şubeden ders alamaz ve diğer şubedeki derslere katılamaz.

b) Öğrenci, daha önceki yarıyıllarda kayıt yaptırıp devamsız (D) olunan derslere açıldıkları ilk yarıyılda kayıt yaptırır ve devam zorunludur. Aynı yarıyılda devam etmek zorunda olduğu alt sınıf dersleriyle normal sınıf seviyesinde devam etmek zorunda olduğu derslerin çakışması durumunda o derslerden normal sınıfın devam zorunluluğu olan dersine kayıt yapamaz. Ancak bu derslerin en çok % 50’lik kısmının çakıştığı durumlarda derslere kayıt yapabilir.

c) Normal öğretim süresini on yarıyılı aşan öğrenci kayıt yapmak istediği yarıyıla ait öğrenim katkı payını ödedikten sonra ders kaydını yapabilir ve azami öğrencilik süresinden faydalanabilir.

(4) Alınmamış, devamsız ve başarısız olunan derslere açıldıkları ilk yarıyılda öncelikle kayıt yaptırılır. İlk kez alınan veya devamsız derslerin teorik ve uygulamasına katılım sağlanarak devam zorunluluğu yerine getirilmelidir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim, Sınavlar ve Not Değerlendirmeleri

Özel uygulamalar

MADDE 21- (1) Fakülte kredili sistemin uygulanma şekli ile ders planlarında staj, bitirme çalışması ve benzeri etkinliklerin yapılış şekli Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.

Devam zorunluluğu

MADDE 22- (1) Teorik derslere en az %70, teorik derse ait uygulamaya en az %80 oranında devam zorunludur. Teorik ve uygulamanın devam şartı sağlanamadığı durumda dersten devamsız sayılır. Sadece uygulamadan oluşan derslere devam durumu en az %80 olmalıdır. Bu şartın yerine getirilmemesi durumunda öğrenci, o ders için devamsız kabul edilir. Devamsız öğrenci final ve bütünleme sınavlarına alınmaz ve öğrencinin not çizelgesinde (Transkript) bu durum D (Devamsız) ile belirtilir.

(2) Öğrencinin derslere devamı, ıslak imza alınmak suretiyle belirlenir. Devam şartını sağlayamayan öğrenciler, sorumlu öğretim elemanı tarafından final sınav takviminden önce ilan edilir.

Sınavlar ve değerlendirme

MADDE 23- (1) Ara sınav, mazeret, final, bütünleme ve tüm ek sınavların takvimi her yarıyıl için dekanlık tarafından programlanır. Ders planında yer alan dersler için en az bir ara sınav yapılır. Aynı yarıyılda, aynı günde ve aynı sınıf seviyesinde en çok iki dersin sınavı yapılabilir. Ancak mazeret sınavları döneminde üç dersten sınav yapılabilir.

(2) Mazeret sınavları;

a) Sağlık sorunları veya diğer sebeplerden dolayı ara sınavlara giremeyen öğrenci, tüm belgelerin sunulduğu bir dilekçe ile dekanlığa başvurmak zorundadır.

b) Mazeret sınav hakkı final, bütünleme, tüm ek sınavlar, tek ders sınavı ve sınırsız sınavlar için verilmez. Ara sınavlara girme hakkı olduğu halde bu sınavlara girmeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde dekanlık tarafından ilân edilen gün, yer ve saatte kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez. Mazeret sınavından faydalanan öğrenci sınav saati sırasında devam eden başka dersi ve uygulamasından izinli sayılmaz.

(3) Yarıyıl sonu ders başarı notu hesaplanmasında;

a) Bir dersin yarıyıl içindeki değişik etkinliklerden elde edilen puanları tek bir nota dönüştürülerek vize notu ortaya çıkar. Vize notunun %40’ı ve final/bütünleme sınav notunun %60’ı toplanarak o dersin yarıyıl sonu başarı notu hesaplanır. Başarılı sayılmak için bu notun en az altmış olması gerekir. Final veya bütünleme sınavına girmek için vize sınavına girmek zorunlu değildir. Ancak vize sınavına girilmemesi durumunda, vize notu sıfır olarak kabul edilir ve başarı notu buna göre hesaplanır. Final veya bütünleme notu hiç olmayan veya ellinin altında olan öğrencinin başarı notu hesaplanmaz. Devam şartını sağladığı halde bir dersin final ve bütünleme sınavına girmeyen veya yeterli not ortalamasına ulaşamayan öğrenciler o dersten başarısız kabul edilir.

Ders başarı tablosu

MADDE 24- (1) Yüzlük sisteme göre hesaplanan başarı notlarının dörtlük ve harfli sisteme göre karşılıkları, aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Başarı Derecesi             100’lük sistem                 4’lük sistem         Harfli sistem

Mükemmel                    85-100                             4.00                      AA

Pekiyi                            80-84                               3.50                      BA

İyi                                  75-79                               3.00                      BB

Orta                               70-74                               2.50                      CB

Geçer                             60-69                               2.00                      CC

Başarısız                        50-59                               1.50                      DC

Başarısız                        40-49                               1.00                      DD

Başarısız                        30-39                               0.50                      FD

Başarısız                        0-29                                 0.00                      FF

Devamsız                                                                                           D

Muaf                                                                                                  M

(2) Ders başarı tablosundaki belirtilen;

a) D; devam yükümlülüğü yerine getirilmeyen veya hiç kayıt yaptırılmayan dersi ifade eder.

b) 6 ncı maddenin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarına göre Fakülteye kayıt yaptıran öğrencilerin yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarında başarılı oldukları derslerden Fakülteye intibakı uygun bulunanların not değerlerinin harf karşılığı ders başarı tablosuna göre verilir. Bu notlar GANO hesaplamasına katılır.

c) Fakülte öğrencilerinden yurt içi veya yurt dışındaki veteriner Fakülteleri veya dengi kurumlara yurt dışı özel misafir öğrenci olarak gidenlerin başardıkları derslerinden Fakülte Yönetim Kurulu tarafından intibak işlemi kabul edilenlerin not değerlerinin harf karşılığı ders başarı tablosuna göre verilir. Bu notlar GANO hesaplamasına katılır.

ç) Fakülte öğrencilerinin yurt içindeki veya yurt dışındaki veteriner Fakülteleri veya dengi kurumların yurt dışı yaz okullarında başarılı oldukları derslerden Fakülte Yönetim Kurulu tarafından intibak işlemi kabul edilen derslerin başarı notları dikkate alınmaz ve GANO hesaplamasına katılmayan muaf ders olarak kabul edilir.

Sınav sonucu ve devamsızlık durumuna itiraz

MADDE 25- (1) Ara sınav, mazeret, final, bütünleme, tek ders, tüm ek sınavlar ve sınırsız sınavların sayısal notlarındaki maddi hatanın düzeltilmesi için öğrenci dilekçeyle dekanlığa başvurabilir.

(2) Derslerden devam şartını sağlayamayan öğrenci devam çizelgesindeki maddi hatanın düzeltilmesi için dekanlığa başvurabilir.

Akademik not ortalaması

MADDE 26- (1) Öğrencinin başarı durumu, her yarıyıl sonunda hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır. GANO, öğrencinin Fakülteye girişinden itibaren, Fakülte ders planındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ikinci yarıyıl sonundan itibaren hesaplanan yıllık ağırlıklı not ortalamasıdır.

(2) YANO ve GANO ağırlıklı not ortalamaları ile hesaplanır. Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin AK değeriyle, derslerden alınan harf notlarının eş değeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Ağırlıklı not ortalaması virgülden sonra iki haneli olarak hesaplanır.

(3) Gerek YANO ve gerekse GANO öğrencinin derslerden aldığı başarı notlarının değerlendirmeye katılması ile belirlenir.

(4) Öğrencinin aldığı tüm notlar transkriptine işlenir.

Başarılı öğrenci

MADDE 27- (1) GANO değeri en az 2.00 olan öğrenci, herhangi bir dersinin DC, DD, FD, FF veya D olmaması koşulu ile başarılı kabul edilir.

Onur öğrencileri

MADDE 28- (1) Bir akademik yıl sonunda kendi dönemlerine ait normal ders yükü kadar derse kayıt yaptıran, bu derslerde başarılı olan 3.50-4.00 arasındaki öğrenci akademik yıl yüksek onur öğrenci listesinde, not ortalaması 3.00-3.49 arasındaki öğrenci ise akademik yıl onur öğrencisi listesinde yer alır. Dokuz ve onuncu yarıyıl (beşinci akademik yıl) için onur öğrencileri hesaplaması yapılmaz.

(2) Onur öğrencileri disiplin cezası almayan öğrenciler arasından her akademik yıl sonunda dekanlık tarafından ilân edilir ve bu öğrencilere başarı belgeleri verilir.

Başarısız öğrenci

MADDE 29- (1) Bir dersten not ortalaması 2.00 altında olan öğrenci o dersten başarısız sayılır. Açıldığı ilk yarıyılda bu derse kayıt yaptırmalıdır. Öğrenci devam zorunluluğu olmaksızın bu derslere ve uygulamalara katılabilir, isterse ara sınavına girebilir. Ancak dersten başarılı olması için final veya bütünleme sınavına girerek geçerli başarı ortalamasını elde etmelidir.

Kayıt silme

MADDE 30- (1) Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla;

a) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi kapsamında Üniversiteden çıkarma cezası alma,

b) Dört yıl üst üste kayıt yaptırmama,

c) Dört yıl üst üste harç yatırmama,

durumlarında öğrencilerin kayıtları silinir.

(2) Çevresine şiddet veya baskı uygulama eğiliminde ruhsal bozuklukları olan öğrencilerin, öğrenimlerine devam edebilmeleri için her akademik takvimin başında Devlet veya özel hastanelerden almış oldukları örgün öğrenime devam edebilir ifadesi içeren raporu dekanlığa bildirmek zorundadır. Bu prosedürü yerine getirmeyen öğrencilerin kayıtları Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla silinebilir veya dondurulabilir.

(3) Öğrenci kendi isteği ile kayıt sildirme talebinde bulunduğunda kaydı silinir.

Ek sınav hakları

MADDE 31- (1) Dekanlığa dilekçeyle başvuruda bulunan öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile; normal süre tek ders, normal süre ek sınavı, azami süre sonu ek sınavı, azami süre sonu ek süre sınavı ve sınırsız sınav hakkı verilir. Bu sınavlardan başarılı sayılmak için 100 puan üzerinden en az altmış alınması gereklidir.

Öğrenim süresi

MADDE 32- (1) Fakültede normal öğrenim süresi beş, azami süre sekiz yıldır. Beş yılın sonunda mezun olamayan öğrenciler ilgili yarıyıla ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırırlar. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

Diploma verilme koşulları

MADDE 33- (1) Bir öğrencinin Fakülteden mezun olabilmesi için, Fakültenin on yarıyıllık zorunlu ve seçmeli derslerinin devam şartını yerine getirmiş, bu derslerden başarılı not almış ve ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca sorumlu olduğu zorunlu ve seçmeli derslerden en az üç yüz Avrupa Kredisi ile zorunlu staj uygulamasından on Avrupa Kredisi almak kaydıyla toplam en az üç yüz on Avrupa Kredisi almış olması gerekir.

(2) Beş yıllık Veteriner Fakültesi eğitim-öğretim programını başarı ile tamamlayanlara yüksek lisans diplomasına eş değer veteriner hekim diploması ve veteriner hekim unvanı verilir. Fakülteden mezun olan öğrencilerin İngilizce diploma eki (diploma supplement) almak istemesi halinde Dekanlığa dilekçeyle başvurması gerekir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 34- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 2014 yılından önce kayıt yaptıran öğrencilere kayıt yaptırdıkları döneme ait ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(2) 2021 yılı ve öncesinde Fakülteye kayıt yaptıran öğrencilerin Veteriner Hekimlik İntörn Programı (VEHİP)’na başlayabilmesi için ilk altı yarıyıl derslerinin tümünden başarılı olması, sonraki dönemlerde ise tüm derslerin devam şartını yerine getirmiş olması gerekir.

Yürürlük

MADDE 35- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 36- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.