Trakya Üniversitesinden:

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDİRNE GÜLÜ VE KIRMIZISI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Trakya Üniversitesi Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Trakya Üniversitesi Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Trakya Üniversitesi Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: Trakya Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Günümüzde kaybolmuş Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısı ile ilgili bilgileri ve tarihi kayıtları ortaya çıkarmak.

b) Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısını şehrin kültürüne, ekonomisine ve turizmine kazandırmak için çalışmalar yapmak, bitkilerin botanik, genetik ve kimyasal özelliklerini tanımlamak.

c) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Edirne Gülü ve Kırmızısını kamuoyuna tanıtmak, boyar maddeler, uçucu yağ, antioksidan ve fenolik bileşikler gibi kimyasal komponentlerin analizlerini yapmak, gülden gülyağı, konkret, gülsuyu ve benzeri ürünler üretmek, kökboyadan boya üretmek, boya kimyası ve boyama teknikleri konularında araştırma ve uygulamalar yapmak, bu materyallerden kozmetik, gıda, sağlık, tekstil ve benzeri alanlarda yeni ürünler geliştirmek.

ç) Bölgede kökboyanın ve yerel güllerin durumu ve yayılışı ile ilgili çalışmalar yapmak, bölgede kaybolma tehlikesi altındaki yerel gülleri toplamak ve koruma altına almak.

d) Edirne Gülü ve kökboyanın çoğaltılması, ıslah edilmesi ve yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısının ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi için bilimsel araştırmalar yapmak.

b) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Edirne Gülü ve Kırmızısının tanıtımı ve bilimsel çalışma amaçlı olarak seminer, panel, çalıştay, konferans, sempozyum ve kültürel amaçlı gösteri bahçeleri, tarla ve hasat günleri, teknik geziler düzenlemek, konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı diğer kurumlarla iş birliği yapmak, paydaşlara danışmanlık hizmetleri sunmak.

c) Edirne Kırmızısı renk tonunu ortaya çıkarmak ve sürdürülebilir bir renk tonu geliştirmek, bunun için yöntem ve reçete hazırlamak.

ç) Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü ile ilgili genetik kaynakların ve ürünlerin tescillenmesi için çalışmalar yapmak.

d) Yurt içi ve yurt dışında benzer konularda faaliyet gösteren kuruluşlarla karşılıklı bilimsel iş birliği yapmak.

e) Üniversitenin ilgili bölüm ve programlarındaki derslere çalışma alanı ve materyal sağlamak.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal veya uluslararası toplantı, gezi ve kurs gibi etkinlikler düzenlemek, gerekli durumlarda bu kurslar ile ilgili sertifikalar vermek.

g) Edirne Gülü ve Kırmızısı ile ilgili konularda eğitim çalışmaları ve araştırma projeleri yürütmek.

ğ) Gül ve kökboya yetiştiriciliği ve ıslahı konularında çalışmalar yapmak.

h) Edirne ve çevresindeki yerel güllerin ve kökboya popülasyonlarının belirlenmesi ve korunması ile ilgili çalışmalar yapmak.

ı) Yerel gül koleksiyonları ve kökboya gen bahçeleri oluşturmak, araştırma ve uygulamalarda kullanmak için fidan ve fide üretimi yapmak.

i) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yağ gülü ve boyar madde üretimi yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara destek olmak, danışmanlık hizmetleri vermek, çoğaltma materyali temininde yardımcı olmak.

j) Sağlık, gıda, kozmetik ve tekstil alanlarında gül ve Edirne Kırmızısı ile ilgili ticari değer taşıyan yeni ve farklı ürünler geliştirmek.

k) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası araştırma destek programlarına projeler sunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Rektör, gerekli gördüğü takdirde Müdürü görevden alabilir.

(2) Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda, belirlenen müdür yardımcısı Müdüre vekalet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmek.

d) Yurt içinde ve yurt dışında ilgili merkez ve kuruluşlarla iş birliği yaparak amaca uygun projeler oluşturmak ve karşılıklı iş birliği imkânlarını geliştirmek.

Müdür yardımcıları

MADDE 10- (1) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından iki kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir.

(2) Müdürün görevi sona erdiğinde, müdür yardımcılarının da görevi kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten müdür yardımcısı aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevinden alınabilir.

Müdür yardımcılarının görevleri

MADDE 11- (1) Müdür yardımcılarının görevleri şunlardır:

a) Merkezle ilgili konularda Müdüre yardım etmek.

b) Müdürün bulunmadığı durumlarda kendisine vekâlet etmek ve Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışmalarda bulunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 12- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyelerin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu kararları Rektörün onayı ile yürürlüğe girer.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çoğunluğu ile alınır. Yönetim Kurulu toplantısında oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda çalışma düzenini tespit etmek.

b) Merkezin amaçları doğrultusunda; yapılacak faaliyetleri, başvuruları inceleyerek uygun görülenleri ve destekleme şeklini karara bağlamak.

c) Merkezce desteklenen araştırma ve uygulamalarla ilgili telif, patent ve benzeri haklara ait esasları ilgili mevzuat hükümlerine göre tespit etmek.

ç) Yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak.

d) Müdürün getireceği diğer konuları karara bağlamak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.