Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden:

SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (SUBÜ İklim&Sürdürülebilirlik): Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki faaliyetleri planlamak.

b) Ulusal ve uluslararası düzeyde iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında bilimsel çalışma, proje, planlama, yarışma, seminer, sempozyum ve eğitim faaliyetleri düzenlemek, bu faaliyetlere destek vermek.

c) Yurt içinde ve yurt dışında üniversiteler ve diğer araştırma kurumları ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği ve ortak çalışmalar yapmak.

ç) İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında kamu kurumları veya özel sektörden ilgililere, öğrencilere eğitim vermek, farkındalık arttırıcı kurslar, bilimsel toplantılar düzenlemek, toplumu bu konuda bilimsel verilerle aydınlatmak ve bilinçlendirmek.

d) İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında yerel ve küresel ölçekteki ihtiyaçlara çözüm bulmak amacıyla üniversite, kamu, sivil toplum kuruluşları ve sanayi iş birliğini gerçekleştirmek.

e) İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında bilimsel çalışmalar ve saha uygulamaları yapmak, ilgili konularda ön lisans, lisans ve lisansüstü dersler için laboratuvar ortamları sağlamak, lisansüstü tez çalışmalarına destek olmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversite yerleşkelerinde sera gazı salınımını azaltma, sıfır atık faaliyetleri ve çevreci uygulamaları planlamak ve gerçekleştirmek.

b) Öğrencilerin iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, çevresel etkiler ve temel çevre yaklaşımları ile ilgili gerekli bilgi ve uygulama donanımlarını sağlamak ve bu bilgi ve becerilerini belgelendirmek.

c) Kamu ve özel sektör için karbon ayak izi ve su ayak izi hesaplaması, karbon ve su ayak izi dengeleme planlaması, yaşam döngüsü analizi, sürdürülebilirlik planı, sıfır atık, atık yönetimi, geri dönüşüm, tüm atık türleri için miktar ve karakterizasyon belirleme, arıtma sistemleri, su kaynaklarının korunması, temiz üretim teknolojileri, yenilenebilir enerji kaynakları araştırma ve uygulama projeleri hazırlamak, bu alanda karşılaşılan problemlere çözümler üretmek, rapor yazmak ve danışmanlık hizmeti sağlamak.

ç) İklim değişikliği, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve temiz üretim konularında ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyesindeki çalışmalarda kurulması gereken deney ve prototip tasarımlara destek sağlamak.

d) Kamu ve özel sektör için sera gazı salınımı azaltma, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve temiz üretim teknolojileri için dönüşüm, planlama ve tasarım çalışmaları yapmak.

e) Ara elemanları yetiştirmek ve gerekli eğitimleri vermek.

f) Merkezin amaçları doğrultusunda yapılan araştırma ve uygulama çalışmaları sonunda elde edilen bilimsel ve teknik bulguları ve verileri açıklayan, sorunlara çözüm önerileri getiren rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlarda bulunmak.

g) Merkezin amaçlarına uygun diğer faaliyetleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı çalışan öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan fazla görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer. Süresi dolmadan görevinden ayrılan Müdürün yerine Rektör aynı usulle yeniden görevlendirme yapar.

(2) Müdüre görevinde yardımcı olmak üzere, Müdürün önerisi üzerine Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi, Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının görevi de sona erer. Müdür, görevi başında olmadığı zaman müdür yardımcılarından birini vekil bırakır. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir.

(3) Müdürün katılamadığı toplantılara görevlendireceği müdür yardımcısı başkanlık eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulunu belirlediği gündem doğrultusunda toplantıya çağırmak.

ç) Merkezde oluşturulan çalışma gruplarının etkinliklerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.

d) Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan çalışma raporlarını ilgililere sunmak ve sonuçlandırmak.

e) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

f) Her yılın sonunda Merkezin çalışmaları ile ilgili yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşlerini aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

g) Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdür ile Üniversitenin tam zamanlı çalışan öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Müdür yardımcıları oy hakları olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılırlar.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyeler, yeniden aynı usulle görevlendirilebilir. Görev süresinin bitiminden önce ayrılan veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, ayda en az bir defa Müdürün daveti üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararları toplantıya katılanların çoğunluğu ile alır. Eşitlik durumunda Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

(4) Üst üste üç kez veya toplamda altı kez izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği Yönetim Kurulu kararı ile sona erdirilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin yönetimi ile ilgili kararlar almak.

b) Rektörlüğe sunulacak faaliyet raporunu görüşmek.

c) İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile ilgili araştırma, yayın ve bilimsel toplantılara katılmak için yapacakları mali destek isteklerini değerlendirmek.

ç) Merkeze gelen iş, proje ve danışmanlık tekliflerini değerlendirip, Rektöre önerilerde bulunmak.

d) Merkez çalışmalarında ihtiyaç duyulan alt çalışma grupları ve komisyonları kurmak.

e) Merkezin amaçları doğrultusunda yıllık planlamalar yapmak.

f) Merkezin faaliyet alanlarında belirtilen işleri organize etmek.

g) Merkezin destekleyeceği proje, araştırma, konferans, sempozyum ve benzeri faaliyetleri belirlemek.

ğ) Yönetim Kurulu kararlarının bir nüshasını Rektörlüğe göndermek.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdür ile kamu kurumları ve özel sektörde iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik alanında çalışmaları bulunan kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen altı üye ile birlikte toplam yedi üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(3) Danışma Kurulu, Müdürün daveti üzerine olağan olarak yılda en az bir kere üyelerinin salt çoğunluğuyla toplanır ve kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğuyla alır.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık çalışma planı, araştırma projeleri, uygulama etkinlikleri ile ilgili görüş bildirmek.

b) Eğitim, araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmaları konusunda önerilerde bulunmak.

c) Merkezin çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapmak, yeni çalışmalar konusunda görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Araştırma grupları

MADDE 14- (1) Yönetim Kurulu tarafından Merkezin çalışmalarını daha verimli yürütülebilmesi amacıyla araştırma grupları oluşturulabilir. Araştırma grubu üyeleri, Müdür tarafından Üniversitenin ilgili alanlarında çalışan öğretim elemanları arasından önerilir ve Yönetim Kurulunca belirlenir. Araştırma grubunun görevleri, kimlerden ve kaç kişiden oluşacağı ve görev süresi Müdürün önerisiyle Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Personel ihtiyacı

MADDE 15- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 16- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü yürütür.