İçişleri Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:

MAHALLİ İDARELER BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 27/5/2016 tarihli ve 29724 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Çevre ve Şehircilik” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği” şeklinde, aynı fıkranın (p) bendinde yer alan “Kasaba” ibaresi “Belde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “fonksiyonel” ibaresi “program” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın ikinci cümlesi ile üçüncü cümlesinde yer alan “de” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Program sınıflandırması

MADDE 6- (1) Program sınıflandırması politika öncelikleri ile kamu hizmetlerinin çıktı ve sonuçları arasında bağlantı kurmak, bütçe karar süreçlerini desteklemek ve bütçe kaynak tahsisinin harcama önceliklerine göre yapılmasını sağlamak üzere geliştirilen sınıflandırmadır.

(2) Program sınıflandırması bütçe kaynaklarının yönetimi açısından “Program - Alt Program - Faaliyet” şeklinde üç düzeyden oluşur. Buna göre;

a) Program; kurumların temel görev ve sorumlulukları esas alınarak kaynak tahsis edilen, birbiriyle uyumlu ve anlamlı şekilde bir araya getirilmiş faaliyetler grubu olan birinci düzeyi,

b) Alt program; programın alt unsurlarını içerecek şekilde düzenlenen ve program kapsamındaki ürün ve hizmetlerin, nitelikleri itibarıyla alt gruplara ayrılmasını sağlayan ikinci düzeyi,

c) Faaliyet; kamu kaynağı kullanmak suretiyle belirli bir ürünün üretilmesi ya da hizmetin sunulması amacıyla, planlama aşamasından üretim ve hedef kitleye sunum aşamasına kadar gerçekleştirilen iş, işlem ve süreçler bütünü olan üçüncü düzeyi,

gösterir.

(3) Faaliyetler kapsamında yürütülen iş, işlem ve süreçlerin gruplandırılması suretiyle faaliyetlerin altında idarelerin ihtiyaçları doğrultusunda alt faaliyetler oluşturulabilir. Faaliyetlerin detaylandırılması için oluşturulan alt faaliyetler sınıflandırmanın bir unsuru değildir.

(4) Kurumlar tarafından kullanılacak program, alt program ve faaliyetler mahalli idareler bütçe hazırlama rehberinde gösterilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(2) Kurumsal sınıflandırma aşağıdaki iki düzeyden oluşur:

a) Birinci düzey, kurumu gösterir.

b) İkinci düzey, kurumun harcama birimlerini gösterir.”

“(4) Kurumsal kodlama, Belediye, Bağlı İdare ve Birlikler ile İl Özel İdaresi

Kurumsal Sınıflandırma Anahtarı (Örnek-1)’na göre yapılır. Kurumsal sınıflandırmada yer alacak kurumlar, Mahalli İdareler Bütçe Hazırlama Rehberinde gösterilir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Program bütçe sisteminde fonksiyonel sınıflandırmanın faaliyetlerle ilişkisi

MADDE 8- (1) Program bütçe sisteminde, istatistiki veri üretme kabiliyetinin korunması ve geçmişe yönelik veri kaybının önlenmesi için fonksiyonel sınıflandırmanın ilk üç düzeyi korunur. Ancak bütçe tasarısında gösterilmez, söz konusu sınıflandırma tertip yapısından çıkarılarak bilgi sistemleri üzerinden izlenir.

(2) Program bütçe yapısında yer alan her bir faaliyetin fonksiyonel sınıflandırmanın üçüncü düzeyi ile yapılacak eşleştirmesi ve fonksiyonel sınıflandırmaya ilişkin verilerin istatistiki veri üretme kabiliyetinin korunması ile geçmişe yönelik veri kaybının önlenmesi hususları Mahalli İdareler Bütçe Hazırlama Rehberinde gösterilir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “tek haneli” ibaresi “iki haneli” şeklinde, ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(2) Kurumlar gördüğü hizmetlerin finansmanının sağlandığı kaynaklara göre Strateji ve Bütçe Başkanlığınca belirlenen finansman tipi kodları kullanır.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “Maliye Bakanlığınca genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri için” ibaresi “Strateji ve Bütçe Başkanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.

“(2) Ekonomik sınıflandırma dört düzeyden oluşur, her düzey iki haneli rakamla kodlanır.

(3) Birinci düzey ekonomik kodlar şunlardır:

a) 01 Personel Giderleri.

b) 02 Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri.

c) 03 Mal ve Hizmet Alım Giderleri.

ç) 04 Faiz Giderleri.

d) 05 Cari Transferler.

e) 06 Sermaye Giderleri.

f) 07 Sermaye Transferleri.

g) 08 Borç Verme.

ğ) 09 Yedek Ödenekler.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinde yer alan “Çevre ve Şehircilik” ibareleri “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Bütçe çağrısında harcama birimleri için gösterge niteliğinde giderin ekonomik sınıflandırmasının birinci düzeyi itibarıyla ödenek tavanlarına yer verilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “kasaba” ibaresi “belde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (c), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Fonksiyonel” ibareleri “Program” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya (f) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

“g) Program, Alt Program ve Ekonomik Sınıflandırma Düzeyinde ….. Yılı Bütçe Teklif Cetveli (Örnek-8/A)

ğ) Program, Alt Program ve Faaliyetler İtibarıyla ….. Yılı Bütçe Teklif Cetveli (Örnek-8/B)”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan “İçişleri Bakanlığına” ibaresi “Bakanlığa” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “fonksiyonel” ibareleri “program” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (f) bendinde yer alan “Fonksiyonel” ibaresi “Program” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kurumsal, fonksiyonel, finansman tipi sınıflandırmanın bütün düzeyleri” ibaresi “program sınıflandırmasının birinci düzeyi, kurumsal ve finansman tipi sınıflandırmanın bütün düzeyleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “fonksiyonel” ibareleri “program” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 511 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mahalli idareler bütçe hazırlama rehberi

MADDE 511- (1) Bakanlıkça, bütçe uygulamalarını yönlendirmek üzere Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşü alınarak Mahalli İdareler Bütçe Hazırlama Rehberi hazırlanır ve mahalli idare birimlerine duyurulur.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 513 üncü maddesinde yer alan “Çevre ve Şehircilik” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Liste ekteki şekilde değiştirilmiş, aynı eke Listeden sonra gelmek üzere ekteki Örnek 1 eklenmiş, aynı ekte yer alan Örnek 1/A ve Örnek 1/B yürürlükten kaldırılmış, aynı ekin Örnek 3/A, Örnek 4, Örnek 5, Örnek 6, Örnek 7 ve Örnek 8’i ekteki şekilde değiştirilmiş, aynı eke Örnek 8’den sonra gelmek üzere ekte yer alan Örnek 8/A ve Örnek 8/B eklenmiş, aynı ekte yer alan Örnek 9, Örnek 11 ve Örnek 14 ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 20- Bu Yönetmelik 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 21- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı müştereken yürütür.

Ekleri için tıklayınız