MAKALE

Maaşlarına haciz konulmuş işçilerin kesintileri devam eder mi?

Abone Ol

Tüm Dünyayı etkisi altına alan ve birçok sektörü durdurma noktasına getiren coronavirüs (COVID-19) salgını sonucunda meydana gelen olumsuz etkiyi azaltabilmek adına ülkemizde de birçok tedbir alınmak durumunda kalınmıştır.

Bu kapsamda 7226 sayılı Kanunla geçici bir madde ile icra işlemleriyle ilgili süreler de dahil olmak üzere belirli bir zaman dilimine kadar süreler durdurulmuş ve uzatılmıştır. İlgili hükümde İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda hâkim veya icra ve iflas daireleri tarafından tayin edilen süreler; nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip işlemleri, 30 Nisana kadar durdurulmuştur. Ve bu süreler salgının bu şekilde devam etmesi halinde Cumhurbaşkanı tarafından 1 kez ve 6 aya kadar uzatılabilecektir. Sürecin uzaması bu konumuz bağlamında birçok problem oluşturacaktır. Bu durumda iş bu 7226 sayılı geçiçi kanun ve konuyla ilgili yayımlanan 2279 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde işverenlere gönderilen Maaş Haczi İhbarnamelerinin/Müzekkerelerinin akıbetinin ne olacağı sorunu oluşmuştur.

Yapılan düzenlemelerde 22/03/2020 tarihinden daha önce konulmuş maaş hacizleri kesintisinin yapılmayacağı yönünde açık bir hüküm yer almamaktadır. Mezkur düzenleme sadece icra takiplerinin durmasını öngördüğünden dolayı, önceden yapılan işlemlerin geçerliliğini etki etmeyecektir. Dolayısıyla önceden gönderilmiş olan haciz ihbarnamesi de sonuç doğurmaya devam edecektir.Kesinleşmiş ve ödeme yapılmış olan haciz ihbarnameleri bakımından, bu durma tarihinden sonra bir kesinti yapılması gerekiyorsa, ödemeye aynen devam edilmelidir. Zira durma süresi içinde icra ve iflâs hukuku bakımından doğan sonuçlar aynı şekilde geçerliliğini sürdürecek ve haciz ihbarnameleriyle konulmuş olan hacizler de geçerliliğini muhafaza edecektir.

Bu nedenlerle, daha önce kesinleşmiş haciz ihbarnamesine göre ödenmesi gereken alacakların, durma süresi içinde kesilerek alacaklıya ödenmesine devam edilmesi gerekir.

Sonuç itibariyle düzenlenen tedbirler kapsamında tüm icrai işlemlerin genel itibariyle durdurulacağına dair açık bir düzenleme olmadığından dolayı işverenlerce tebellüğ edilmiş olunan haciz ihbarnameleri ve maaş haczi yazıları gereği gerekli kesintiler yapılmaya devam edilmelidir. Adalet Bakanlığı İcra İşleri Daire Başkanlığı’nca yayınlanan 02/04/2020 tarihli değerlendirme yazısı da bu yöndedir. Aksi takdirde bu sefer yapılmayan kesintilerin İİK.355 ve benzer maddeleri gereği alacaklı tarafa ödenmesi talebi/durumu söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla zaten bu süreçte ekonomik sorunlarla uğraşan ve zor duruma giren işverenlerce bu durum fazladan ve kendi bütçelerinden ödeme yapılması neticesini doğurabilecektir. Bu riskle karşılaşılmaması adına kanaatimizce kesintiler devam ettirilmelidir.

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle….

Av. Ercan KILIÇ - Staj. Av. Burak CENK