Kocaeli Üniversitesinden:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ YABANCI DİLLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngilizce hazırlık programında yürütülecek olan eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinde yabancı dille eğitim-öğretim yapan Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngilizce hazırlık programında yürütülecek olan eğitim-öğretime ve sınavlara ilişkin esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başarı notu: Öğrencinin hazırlık programını başarı ile tamamlayıp tamamlamadığının tespitinde esas alınacak notu,

b) Bölüm: Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünü,

c) Fakülte: Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesini,

ç) Hazırlık programı: Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngilizce hazırlık programını,

d) Muafiyet sınavı: Her eğitim-öğretim yılının başında yeni kayıt yaptırmış olan veya bir önceki eğitim-öğretim yılında İngilizce hazırlık programından başarısız ya da devamsız olan öğrencilerin, İngilizce hazırlık programından muaf tutulup tutulamayacağını belirleyen bölüm tarafından yapılacak olan sınavı,

e) Program sonu sınavı: Her eğitim-öğretim yılının sonunda hazırlık programına kayıtlı öğrencilerin program başarı notunun %50’sini belirleyecek olan sınavı,

f) Senato: Kocaeli Üniversitesi Senatosunu,

g) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretimle İlgili Esaslar

İngilizce hazırlık programının amacı

MADDE 5- (1) Bölüm tarafından yürütülmekte olan hazırlık programı özel amaçlar için İngilizce (English for specific purposes) niteliği taşımakta olup öncelikli amacı; öğrencilere okuma, yazma, konuşma ve dinleme gibi beceri odaklı dersler aracılığıyla lisans eğitimleri boyunca ihtiyaç duyacakları İngiliz dili eğitimi alanına özgü akademik bilgi ve becerilerinin alt yapısını kazandırmaktır. Buna ek olarak, hazırlık programının bir diğer amacı da bölüme kayıt yaptırmış olan öğrencilerin var olan dil yeterliliklerini geliştirerek en az orta üstü (Upper-Intermediate) düzeye ve alan derslerini izleyecek seviyeye getirmektir.

Eğitim süresi

MADDE 6- (1) Eğitim-öğretimle ilgili akademik takvim, Senatoca belirlenir. Akademik takvimin süresi sınavlar dâhil on beş hafta ve en az iki yarıyıldır.

(2) Öğrencinin İngilizce hazırlık programında geçirdiği öğrenim süresi, kayıt olduğu lisans programı için 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinde öngörülen sürelerin dışındadır.

(3) İngilizce hazırlık programı haftada en az yirmi saat olmak kaydı ile Bölüm Kurulunun önerisi ve Fakülte Kurulunun kararıyla belirlenir.

(4) İngilizce hazırlık programının süresi azami iki eğitim-öğretim yılıdır.

Devam durumu

MADDE 7- (1) İngilizce hazırlık programında yıllık (birinci ve ikinci yarıyıl toplamı) %80 devam zorunluluğu vardır. Öğrencilerin derse devamları sorumlu öğretim elemanı tarafından yoklamalar ile imza karşılığı tespit edilir.

(2) Devamsızlıktan kalan öğrenciler; program sonu sınavına giremezler. Bu öğrencilerin takip eden eğitim-öğretim yılında yapılacak olan İngilizce hazırlık muafiyet sınavına girmeleri, başarısız oldukları takdirde ise hazırlık programını tekrar etmeleri gerekir.

(3) İngilizce hazırlık programının tekrarı halinde devam zorunludur.

Muafiyet

MADDE 8- (1) Muafiyet sınavı her eğitim-öğretim yılı başında bir kez düzenlenir. Muafiyet sınavında başarısız olan ve sınava herhangi bir sebepten dolayı giremeyen öğrencilere yeni bir sınav açılmaz. Bu sınavda 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alan öğrenci İngilizce hazırlık programından muaf tutulur. İngilizce hazırlık programından muaf tutulmanın diğer şartları ise şunlardır:

a) Öğrencinin, Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yurt dışındaki bir üniversitede İngilizce muafiyet nitelikli sınavdan muaf olmuş ya da İngilizce hazırlık eğitimi almış ve başarı ile tamamlamış olduğunu eğitim-öğretim yılının başında muafiyet sınavının uygulanma tarihinden önce belgelemesi ve ibraz etmesi gerekir. Öğrencinin, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) kriterlerine göre en az B1 seviyesinde hazırlık eğitimini tamamlamış ve/veya bu seviyeye göre muafiyet elde etmiş olması gerekir.

b) Öğrencinin, yurt içindeki bir üniversitede dört yıllık İngilizce dil, edebiyat veya öğretmenlikle ilgili bir bölümün İngilizce muafiyet nitelikli sınavından muaf olmuş ya da ilgili bölümlerin İngilizce hazırlık eğitimini almış ve başarı ile tamamlamış olduğunu eğitim-öğretim yılının başında muafiyet sınavının uygulanma tarihinden önce belgelemesi ve ibraz etmesi gerekir. Öğrencinin, CEFR kriterlerine göre en az B1 seviyesinde hazırlık eğitimini tamamlamış ve/veya bu seviyeye göre muafiyet elde etmiş olması gerekir.

c) Öğrencinin, son iki yıl içerisinde; YDS (İngilizce) sınavından en az 90 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından en az 90 puana denk bir sınav sonucunu, ilgili eğitim-öğretim yılının ilan edilen muafiyet sınavı öncesinde belgelemesi ve ibraz etmesi gerekir.

ç) Merkezi yabancı dil sınavlarından 90 puan almanın yanı sıra, öğrenci İngilizce hazırlık muafiyet sınavının konuşma, yazma ve dinleme bölümlerine girmek zorundadır. Bu durumda, öğrencinin ibraz etmiş olduğu merkezi yabancı dil sınavı sonuçları %40, hazırlık muafiyet sınavının bu üç becerisinden alacağı sınav sonuçları ise %60 ağırlığa sahip olur. ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen diğer sınavlara ait sonuçların ibraz edilmesi durumunda, ilgili sınavın dört dil becerisini (dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini) kapsaması şartıyla tam muafiyet elde edilebilir.

Sınavlar

MADDE 9- (1) İngilizce hazırlık programı süresince öğrencilerin bilgi ve gelişme düzeylerini belirlemek için aşağıdaki sınav veya ölçme değerlendirme yöntemi uygulanır. Bunlar;

a) Bilgi yoklama sınavları (haftalık kontrol sınavları, quiz): 15-20 dakikalık yazılı veya sözlü sınavlardır. Yıl boyunca ara sınavların olmadığı haftalarda ders saati içerisinde öğrencilere haber verilmeden uygulanır. Sınavlara giremeyen öğrencilere mazeret hakkı verilmez. 

b) Ara sınav (vize): Her yarıyılda en az iki kez uygulanır ve ders saatlerinde yapılır. Sınav günleri on beş gün öncesinden duyurulur. Geçerli sağlık raporu veya haklı özrü olmadığı halde sınava girmeyen öğrenciler sıfır almış kabul edilir. Geçerli sağlık raporu ve mazereti olan öğrenciler, 13 üncü maddenin birinci fıkrasına göre mazeret sınavına alınır.

c) Yarıyıl ve program sonu sınavları (yarı-final, final): Öğrencilere birinci dönem sonunda yarıyıl sonu sınavı (yarı-final) ve ikinci dönem sonunda da program sonu sınavı (final) uygulanır. Program sonu sınavına sadece yıllık devam mecburiyetini yerine getiren öğrenciler katılabilir. Öğrencinin, yıl içi başarı notu ne olursa olsun program sonu sınavından en az 60 puan alması gerekir.

ç) Bütünleme sınavı: Program sonu sınavında başarılı olmak için gerekli notu alamayan ya da program sonu sınavına herhangi bir nedenle giremeyen öğrencilere verilen ve sadece program sonu sınavının yerine geçen sınavdır.

Başarı notunun hesaplanması ve katsayıları

MADDE 10- (1) Başarı notu; İngilizce hazırlık programında verilen tüm bilgi yoklama sınavlarının ortalamasının %12’si, ara sınavların ortalamasının %16’sı, derse katılım notunun %6’sı, birinci yarıyıl sonunda verilecek yarıyıl sonu sınavının %16’sı ve program sonu sınavının %50’si eklenerek hesaplanır.

(2) Öğrencilerin İngilizce hazırlık programını başarı ile tamamlamış sayılabilmesi için başarı puanının 100 üzerinden en az 60 olması koşulu ile başarı notunun en az (CC) olması gerekir. Notlar aşağıda verilen tabloya göre ilan edilir:

Başarı Notu              Katsayı             Puan                    Başarı Derecesi

AA                           4                       90-100                 Mükemmel

BA                            3,5                    80-89                   Pekiyi

BB                            3                       75-79                   İyi

CB                            2,5                    70-74                   Orta

CC                            2                       60-69                   Geçer

K                               -                       -                           Başarısız

M                              -                       -                           Muaf

D                              -                       -                           Devamsız

N                              -                       -                           Girmedi

Sınavların yapılış şekli

MADDE 11- (1) Konuşma becerisi dersinin sınavları ve derse katılım notunu belirleyecek değerlendirmeler dışındaki sınavlar, yazılı olarak yapılır. Derse katılım notu, öğrencinin, derse katılımının düzeyini değerlendirme şeklinde yapılır. Sınavların yapılış şekli Bölüm Başkanlığınca yarıyılın ilk iki haftası içinde öğrencilere duyurulur.

Sınav programı

MADDE 12- (1) Bilgi yoklama sınavları ve derse katılım notu dışındaki tüm sınavların tarihleri, Bölüm Başkanlığınca sınavlardan en az iki hafta önce sınav programı olarak ilan edilir.

Mazeret sınavı

MADDE 13- (1) 9/10/2019 tarihli ve 30913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 21 inci maddesine göre haklı ve geçerli bir mazeret nedeni ile ara sınavlardan herhangi birine giremeyen öğrenciye, ara sınavların bitiminden itibaren en geç bir hafta içerisinde başvurması ve geçerli mazeretini belgelemesi veya sağlık raporunu sunması halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile mazeret sınav hakkı verilir. Bilgi yoklama sınavı, yarıyıl sonu, program sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

Sınav sonuçlarının ilanı

MADDE 14- (1) Sınav sonuçları, sınavı izleyen ilk dört gün içinde Bölüm Başkanlığının onayı ile ilan edilir. Sınav evrakları ilgili öğretim elemanı tarafından yıl sonunda tutanakla Bölüm Başkanlığına teslim edilir ve iki yıl süre ile Bölüm Başkanlığınca muhafaza edilir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 15- (1) İngilizce hazırlık programında öğrenciler sınav sonuçlarına, ilan edildiği tarihten itibaren en geç yedi gün içerisinde Bölüm Başkanlığına dilekçe ile başvurarak itiraz edebilir. Sınav sonuçlarına yapılan itirazlar hakkında Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

Başarısızlık durumu

MADDE 16- (1) İngilizce hazırlık programını, 6 ncı maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen süre içerisinde başarı ile tamamlayamamış ve en son girdiği muafiyet sınavında da geçer not alamamış öğrencilerin Bölüm ile ilişiği kesilir. Bu öğrenciler hakkında, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerince işlem yapılır.

Öğrenime ara verme

MADDE 17- (1) İngilizce hazırlık programı öğrencilerine yarıyıl izni verilmez. Ancak geçerli ve haklı mazereti olan öğrencilere, Bölüm Kurulunun önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun kararıyla bir defaya mahsus olarak ve sadece iki yarıyıl süre ile öğrenimlerine ara verme izni verilebilir. Öğrenime ara verme izni müracaatının ilk ara sınavların başlangıç tarihinden önce yapılması gerekir. Öğrenime ara verme izni alan öğrenciler, derslere ve sınavlara giremez ve öğrenim harçlarına ilişkin hususlarda haklarında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Bu öğrenciler, bir sonraki eğitim-öğretim yılında İngilizce hazırlık programına devam ederler.

Kayıt yenileme

MADDE 18- (1) Kayıt yenilemede öğrencilere Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

Yatay ve dikey geçişler

MADDE 19- (1) Yatay ve dikey geçişle gelen öğrencilerin; nakil yaptırdıkları öğretim kurumlarından, İngilizce hazırlık programından muafiyet veya başarı belgesi getirmeleri gerekir. İngilizce hazırlık programından muafiyet veya başarı belgesi getirmeyen öğrenciler, Bölüm tarafından yapılan İngilizce hazırlık muafiyet sınavında başarısız olmaları halinde İngilizce hazırlık programına alınırlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 20- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 21- (1) 11/2/2013 tarihli ve 28556 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngilizce Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 22- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kocaeli Üniversitesi Rektörü yürütür.