Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRİK PİYASASI TÜKETİCİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 30/5/2018 tarihli ve 30436 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “tüketimi düşük” ibareleri “yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (y) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Serbest tüketiciler elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımlarını tedarikçi ile ikili anlaşma yaparak temin edebilirler. Tüketicinin korunması ile rekabetin ve şeffaflığın artırılmasına yönelik olarak tüketicilerin tedarikçiler tarafından sunulan ikili anlaşma tekliflerini incelemelerine, karşılaştırabilmelerine ve tedarikçilerle ikili anlaşma kurabilmelerine imkân sağlayan platform, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi tarafından kurulur ve işletilir. Tedarikçiler tarafından söz konusu platforma teklif verilmesi hâlinde, bu teklifin ilgili tüketiciler tarafından kabul edilmesiyle ikili anlaşma kurulur.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “tüketimi düşük” ibaresi “yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “tüketimi düşük serbest” ibaresi “9 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “fon, pay ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “tüketimi düşük serbest” ibaresi “9 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Tüketimi düşük serbest” ibaresi “9 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesinde, aynı fıkranın (ç) bendinde, aynı maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “Tüketimi düşük serbest” ibareleri “9 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki” şeklinde; aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Tedarikçi tüketimi düşük serbest” ibaresi ise “Tedarikçi, 9 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “fon, pay ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Tüketici, ikili anlaşma kurulmadan önce EK-2-B’de yer alan Fiyat Karşılaştırma Tablosu formatlarından uygun olanı düzenlenmek suretiyle bilgilendirilir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “tüketimi düşük serbest” ibareleri “9 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “tüketimi düşük serbest” ibareleri “9 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “belge numarasını,” ibaresi “belge numarasını ya da Türkiye’de yasal kalış hakkı sağlayan belgelerin adı ve numarasını, ulusal” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “ticaret sicil sorgulaması” ibaresinden sonra gelmek üzere “yoluyla veya bulunması halinde Ticaret Bakanlığı kurumsal internet sitesi üzerinden MERSİS numarası doğrulaması” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin altıncı fıkrasında yer alan “elektriğinin kesileceği” ibaresinden sonra gelmek üzere “yazılı olarak veya tüketicinin iletişim bilgisi bulunması halinde kalıcı veri saklayıcısı ile” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Kullanım yerinde geçerli bir perakende satış sözleşmesi bulunan yerler için gerekli belge kontrolü ve ispat yükümlülükleri şirkete ait olmak üzere şirketin kurumsal iletişim kanalları ya da e-Devlet kapısı aracılığıyla başvuru alınabilir.”

“Ancak, iş yeri açan gerçek ve tüzel kişilerden, başvuru yapılan kullanım yerinde önceki tüketiciye ait tüketim borcu veya kaçak elektrik tüketim borcu olması hâlinde, başvuru yapılan kullanım yerine ilişkin başvuru yapan kişi adına ilgili belediyeden alınan iş yeri açma ruhsatı veya iş koluna göre ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan ruhsat ya da ilgili belgeleri ibraz etmesi istenebilir.”

“Yabancılar için beyan edilen bilgilerin doğruluğunu teyit etmek amacıyla, Türkiye’de yasal kalış hakkına ilişkin bilgi ve belgeler talep edilir.”

“Bu fıkra kapsamında perakende satış sözleşmesi sonlanan kullanım yerine, aynı tüketici tarafından yeni bir perakende satış sözleşmesi başvurusu yapılması halinde kişinin kullanım yerinin kullanım hakkına sahip olduğunu gösteren belge sunması istenir. Kullanım hakkına sahip olduğunu belgelendiren tüketiciler hakkında bu fıkra kapsamında yapılan itirazlar dikkate alınmaz.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Perakende satış sözleşmesinin kurulması

MADDE 22- (1) Perakende satış sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulabilir.

(2) Yazılı olarak kurulmak istenen perakende satış sözleşmesi, sözleşme ekinde yer alan Sözleşme Kurma Formunun el yazısıyla veya güvenli elektronik imza ile imzalanmasıyla kurulur. Formun bir nüshası, sözleşmenin kurulduğu gün kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısıyla ilgili tüketiciye verilir. Tüketicinin talep etmesi halinde sözleşme, tamamının tüketiciye sunulması ve imzalanmasıyla kurulur.

(3) Sözleşme örneği ve ekleri, tüketici talebine göre elektronik postayla ya da sözleşme süresince görüntülenmek üzere kısa mesaj aracılığıyla gönderilir. İlgili sözleşme ve ekleri TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından sağlanan zaman damgası ile saklanır.

(4) Görevli tedarik şirketi kurulan sözleşmeleri kayıt altına almak suretiyle aynı gün içerisinde dağıtım şirketine bildirir.

(5) Sözleşmenin kurulmasına dair ispat yükümlülüğü görevli tedarik şirketine aittir.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(8) Beşinci fıkra kapsamında, perakende satış sözleşmesi sonlandırılan tüketici tarafından ilgili kullanım yerinin kullanım hakkının devam ettiğinin belgelendirilmesi halinde, yeni perakende satış sözleşmesi sonlandırılır ve eski perakende satış sözleşmesinin sonlandırılması işlemi iptal edilir. Aynı kullanım yeri için aynı kişi tarafından tekrar perakende satış sözleşmesi başvurusunda bulunulması halinde, başvuru sahibinin kullanım yerindeki tüketicinin perakende satış sözleşmesini sonlandırmadan ayrıldığını belgelemesi koşulu ile perakende satış sözleşmesi kurulur.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalayan tüketicinin” ibaresi “Perakende satış sözleşmesi kapsamında” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin altıncı fıkrasına ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Tüketicinin son kaynak tedarik tarifesi kapsamında yüksek tüketimli tüketici olması halinde perakende satış sözleşmesinin kurulduğu aydaki ilgili birim bedeller esas alınır.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Nakit olarak verilecek güvence bedelinin tamamının peşin olarak verilmesi esastır. Ancak tüketicinin talebi halinde, güvence bedeli mesken tüketici grubunda bulunan tüketiciler ile kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketici grubunda yer alan üniversiteler, belediyeler ve tarımsal faaliyetler tüketici grubunda yer alan sulama kooperatifleri için aylık iki eşit taksitte, diğer tüketici grupları için ilk taksit peşin, ikinci taksit en az 30 gün sonra tahsil edilir. Görevli tedarik şirketi, bu fıkra kapsamında taksit talebinin olup olmadığını tüketiciye sormakla yükümlüdür.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine aşağıdaki cümle ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Güncellemeye konu sözleşmenin başlangıç ve sonlanma tarihi arasındaki sürenin 30 günün altında olması halinde ilgili tutara gecikme zammı uygulanmasıyla güncelleme yapılır.”

“(6) Güvence bedelinin iadesi nakit olarak, PTT veya banka yoluyla yapılabilir. Tüketicinin PTT yoluyla iadesini talep etmesi halinde, masraflara ilişkin bilgilendirmenin yapılmış olması şartıyla, iadeye ilişkin masraflara tüketici katlanır.”

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“ç) Her bir mesken kullanım yeri için son 24 aylık döneme ait tüm fatura ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmış olan, tedarikçisi ve tüketici grubu aynı kalmak kaydıyla, kullanım yerini değiştiren veya mevcut sözleşmesi devam etmekteyken farklı bir kullanım yerinde yeni bir mesken perakende satış sözleşmesi yapan ve bu süre zarfında kaçak elektrik tüketimi yapmamış olan tüketicilerden,

d) 27/2/2019 tarihli ve 795 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesi Hakkında Karar uyarınca, 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık veya düzenli sosyal yardım almaya ilişkin hak sahipliği verilen haneler için, hak sahibi adına yapılacak perakende satış sözleşmesi kapsamında,”

“(4) Birinci fıkranın (ç) bendi kapsamında güvence bedeli alınmayan tüketiciye ait mesken kullanım yerlerinin tüketim faturalarından herhangi birinin son ödeme tarihine kadar ödenmemesi durumunda, bu tarihte geçerli olan kW başına belirlenen güncel birim bedel esas alınarak ilgili tüketiciye ait güvence bedeli alınmayan tüm mesken kullanım yerleri için bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri çerçevesinde güvence bedeli hesaplanır ve tahsil edilir. Güvence bedeli tahsil edilemeyen tüketicinin elektriği kesilebilir.”

MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “Serbest tüketiciler” ibaresi “İkili anlaşma kapsamındaki serbest tüketiciler” şeklinde ve aynı fıkrada yer alan “gün” ibaresi “iş günü” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Yılda en az iki defa sayacın okunması amacıyla ziyaret edilen kullanım yerinde dağıtım şirketi tarafından tüketici kaynaklı nedenlerle sayaca ulaşılamadığının konum ve tarih bilgisi içerecek şekilde fotoğraflanması veya video ile kayıt altına alınması koşuluyla veya ilgili yerleşim yerinin bağlı olduğu mülki amirlikten tevsik edici belge alınması halinde bu kullanım yerleri bu fıkra kapsamı dışındadır.”

“(8) Dağıtım şirketi tarafından, tüketicinin engellemesi nedeniyle sayaca ulaşılamadığının konum ve tarih bilgisi içerecek şekilde fotoğraf veya video ile kayıt altına alınması koşuluyla veya okuma yapılamamasına ilişkin ilgili yerleşim yerinin bağlı olduğu mülki amirlikten tevsik edici belge alınması durumunda, sonradan düzeltilmek kaydıyla, kullanım yerine ait aynı dönem geçmiş tüketim verileri, bulunmaması halinde ise benzer tüketim yerlerinin aynı döneme ait tüketim verileri dikkate alınarak tüketim faturası düzenlenebilir.”

MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Tüketimi düşük” ibaresi “Yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 22- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “Tüketimi düşük” ibareleri “Yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan serbest tüketicilere, serbest olmayan tüketicilere ve son kaynak tedariki kapsamındaki tüketicilere tedarikçi tarafından düzenlenen ödeme bildirimi/fatura, son ödeme tarihinden en az 10 gün önce düzenlenir ve tüketicinin açık şekilde tercihinin alınması kaydıyla yazılı olarak veya kısa mesaj, e-posta, e-fatura ya da e-arşiv kanalıyla elektronik ortamda iletilir. Mesken tüketici grubu dışında yer alan ve uzaktan okunan kullanım yerlerinde tüketicinin ayrıca bir talebi olmadığı sürece ödeme bildirimi/fatura elektronik ortamda iletilir. Tüketicinin ödeme bildirimi/fatura gönderimi tercihlerine ilişkin ispat yükümlülüğü tedarikçiye aittir. Tüketicinin iletişim bilgisi bulunması halinde, iletilen fatura tutarı ve son ödeme tarihi hakkında kısa mesajla da bilgilendirilmesi zorunludur. Elektronik ortamda gönderilen ödeme bildirimi/fatura, doğrudan görüntülenebilir/indirilebilir ve görme engelli vatandaşlar için ekran okuyucu programlarla uyumlu ve erişilebilir formatta hazırlanır.

a) Ödeme bildirimi/faturalar, kredi kartı ile ödenebilir. Ödeme şekli tek çekim ya da taksitli olabilir. Ödeme şekli kaynaklı masraflar tüketiciye aittir. Ödemenin tek çekim şeklinde yapılması halinde masraf alınmaz. Tedarikçiler, kredi kartı ödemelerine ilişkin masraflara ait bilgilere faturalarda yer verir. Ödeme bildirimi üzerinde ayrıntılı bilginin internet sitesinde yer aldığı bilgisine yer verilir.

b) Görevli tedarik şirketleri veya hizmet alımı yapılan kişiler tarafından faturaların tahsilat işlemi sebebiyle tüketicilerden herhangi bir ad altında bedel talep edilemez.”

“(9) Tedarikçiler, tüketicilere güncel ve geçmiş tüketim faturalarını, benzer tüketicilerle tüketim karşılaştırma bilgisini internet sitesinde ve mobil uygulamalarında sunmakla yükümlüdür.”

MADDE 23- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin beşinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak tüketici tarafından kullanım yerinin elektriğinin kesilmesine mukavemette bulunulduğunun kolluk kuvvetleri tarafından tutanak altına alınması veya kolluk kuvvetleri tarafından herhangi bir işlem tesis edilmese dahi şirket tarafından kolluk kuvvetlerine yapılan başvurunun belgelendirilmesi hâlinde yasal yollara başvurmak için fiili kesme şartı aranmaz.”

MADDE 24- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(8) Bu madde kapsamında hesaplanan tüketim miktarı 20/1/2018 tarihli ve 30307 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında son kaynak tüketici gruplarının tespitinde dikkate alınır.”

MADDE 25- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “tarım il/ilçe müdürlükleri” ibaresi “il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri” şeklinde ve aynı maddenin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(8) Bu madde kapsamındaki hesaplamalara ilişkin EK-7’de yer alan form düzenlenir. EK-7 formu ile sayaç muayene/teknik tespit raporunun bir örneği ilgili tedarik şirketi tarafından ödeme bildirimi/fatura ile birlikte ya da ödeme bildirimi/fatura gönderilmeden önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcılarından en az biri kullanılarak tüketiciye gönderilir.”

“(12) Bu madde kapsamında hesaplanan tüketim miktarı Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında son kaynak tüketici gruplarının tespitinde dikkate alınır.”

MADDE 26- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Tedarikçiler tüketimi düşük” ibaresi “Tedarikçiler, yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 27- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Tüketimi düşük” ibaresi “Yıllık tüketimi 100.000 kWh’ın altında olan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 28- Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “Dağıtım lisansı” ibaresi “Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken dağıtım lisansı” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken ayrı bir hat çekerek bir veya birden fazla cihazı doğrudan enerjilendiren müdahaleler birinci fıkranın (b) bendi; perakende satış sözleşmesi ve ikili anlaşması mevcutken, sayaca bağlı tesisatın tüketimini etkileyecek şekilde yapılacak müdahaleler ise birinci fıkranın (c) bendi kapsamında değerlendirilir.”

MADDE 29- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasının ilk cümlesinde ve aynı fıkranın (c) bendinde yer alan “sayaca” ibarelerinden sonra gelmek üzere “veya ölçüm sistemine” ibaresi eklenmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş, aynı maddenin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Kesme işlemine mukavemette bulunulduğunun kolluk kuvvetleri tarafından tutanak altına alınması veya kolluk kuvvetleri tarafından herhangi bir işlem tesis edilmese dahi şirket tarafından kolluk kuvvetlerine yapılan başvurunun belgelendirilmesi hâlinde yasal yollara başvurmak için fiili kesme şartı aranmaz.”

“d) Sadece ölçüm sistemine müdahale edilerek tüketimin doğru tespit edilmesinin engellendiğinin tespiti halinde, hatalı bağlantılar düzeltilir ve EK-5’te yer alan kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenerek kullanım yerinin elektriği kesilir.”

“(7) Bu madde kapsamında yapılan tespit ve işlemler kullanım yerini de içerecek şekilde fotoğraflanır ve/veya video kaydına alınır. Söz konusu fotoğraf ve video kaydında kaçak elektrik tüketiminin yöntemine dair detaylı açıklamalara yer verilir. 42 nci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında yapılan işlemler ayrıca video kaydına alınır.”

“(8) Kaçak elektrik tespit ve tahakkuk işlemleri için su, doğal gaz ve internet gibi şebeke/altyapı kuruluşlarından sağlanan bilgiler kullanılabilir.

(9) 42 nci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi kapsamında mükerrer kaçak elektrik tükettiği tespit edilen tüketicinin kullanım yerindeki sayaç dışarıdan tüketicinin müdahalesinin mümkün olmadığı bir kesme sistemi içeren sayaçla değiştirilebilir veya elektriğin tüketici tarafından bağlanmasını önleyecek teknolojik yöntemler uygulanabilir.

(10) Kaçak elektrik tespiti için sahaya girilmesinin engellenmesi ve ilgili durumun tarih ve konum bilgisi içerecek şekilde fotoğraf veya video ile kayıt altına alınması halinde, kaçak tespit ve tahakkuk işlemleri için dağıtım şebekesinde kullanılan uzaktan okuma ve izleme sistemi gibi teknolojik imkanlar kullanılabilir. Bu durumda, sahada tespit yapıldığında gerekli düzeltmeler dağıtım şirketi tarafından yapılır.

(11) Bu madde kapsamında düzenlenen tüm tutanakların bir örneği kullanım yerine bırakılır. Kullanım yerine bırakılmasının mümkün olmadığı hallerde, tutanaklar ilgili kullanım yerine iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderilir. İletişim bilgilerinin bulunması halinde kısa mesajla bilgilendirme yapılır. Ardışık iki fatura döneminde kaçak tespiti yapılan kullanıcı için oluşturulan tutanağın bildirim şartı aranmaz.”

MADDE 30- Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “yasal şekilde” ibaresi “dağıtım şirketince” ve aynı fıkranın (b) bendinde yer alan “yasal şekilde” ibaresi “olan dağıtım şirketince” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(2) Birinci fıkra kapsamında doğru tespit edilmiş tüketim değeri yoksa;

a) Kullanım yerinin projesi varsa, projesinde belirtilen kurulu gücün; projesi yoksa, tespit edilen kurulu gücün kullanma faktörü olarak alınan 0,60 ile çarpımı sonucu bulunan değer bağlantı gücü olarak kabul edilir ve bu değer 5 kW’nın altında olmamak üzere ortalama günlük çalışma saatlerine göre tüketim miktarı hesaplanır. Kullanım yerinde tarih ve konum bilgisi de içeren video kaydıyla anlık olarak tespit edilen akım değerine göre hesaplanan gücün, projesinde belirtilen kurulu güçten yüksek olması halinde, akım değeri üzerinden hesaplanan güç değeri esas alınır. Kurulu gücün tespit edilememesi ve projesinin bulunmaması durumunda üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamındaki yöntem esas alınır. Tarımsal sulama amaçlı kullanım yerleri için kullanma faktörü 1 (bir) olarak kabul edilir. Çift terimli tarife sınıfında bulunan tüketiciler için sözleşme gücü esas alınır.

b) Bu tür hesaplamaların yapılamaması durumunda, tüketilen elektrik enerjisi miktarı aynı yörede bulunan benzer kullanım yerlerinin ortalama tüketimlerine göre hesaplanarak tespit edilir.

(3) 42 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında, mühürlenmiş sayaçtan geçirilmeksizin ayrı bir hat çekilmiş ise;

a) Tüketilen elektrik enerjisi, bu hat üzerinde tek bir cihazın tespit edilmesi halinde cihazın kurulu gücünün tamamı üzerinden hesaplanan değer, hat üzerinde birden fazla cihaz bulunması halinde cihazların toplam gücünün 0,60 ile çarpılmasıyla bulunan değer veya her durumda ölçülen akım değeri dikkate alınarak hesaplanır. Bu kapsamda hesaplanan gücün, (b) bendi kapsamında hesaplanan güçten fazla olması halinde, (b) bendi kapsamında hesaplanan güç dikkate alınır.

b) Kullanım yerinde tüketici kaynaklı olarak, (a) bendi çerçevesinde hesaplamanın yapılamaması halinde, ilgili durumun tarih ve konum bilgisi içerecek video kaydı ile belgelendirilmesi koşuluyla harici hatta yer alan, içerisinden akım geçtiği kanıtlanan kablo için 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinin 57 nci maddesinde yer alan Çizelge 9’a göre tespit edilen gücün 0,60 ile çarpılmasıyla bulunan değer dikkate alınarak hesaplama yapılır. Harici hatta yer alan kabloların alüminyum olması halinde, Çizelge 9’da bakır için belirlenen kesit değerlerinden bir düşük olan kesite ait değer, harici hattın fiziken tespit edilmesi ancak cinsi veya kesitinin tespit edilememesi halinde; kullanım yerinin kurulu gücünün 0,60 ile çarpılmasıyla bulunan değer hesaplamada kullanılır. Mesken amaçlı kullanım yerinde kablo kesitine göre hesaplanan değerin, ilgili kullanım yerinin bağlantı gücünden yüksek olması halinde bağlantı gücü hesaplamada dikkate alınır.”

“Ancak elektriğin kesildiği tarih ile tespit tarihi arasındaki sürenin 180 günden uzun olması halinde tespit edilen endeks farkı, günlük ortalama tüketim bulunarak 180 günlük tüketim dikkate alınarak hesaplanır. Tarımsal sulama amaçlı kullanım yerleri için bu süre 360 gün olarak uygulanır. 32 nci maddenin ikinci fıkrasında tanımlanan hallerde süre sınırı gözetilmeksizin elektrik enerjisinin kesildiği tarih ile tespit tarihi arasındaki süre ve bu tarihler arasındaki tüketim dikkate alınarak hesaplama yapılır.”

“(5) Üçüncü fıkranın (a) ve (b) bentleri dışında, kaçak elektrik enerjisi tüketimi yapıldığı kabul edilen dönemlerde faturalanmış olan elektrik enerjisi tüketim miktarları varsa, bu tüketim miktarları, hesaplanan kaçak elektrik enerjisi tüketim miktarından çıkarılarak tenzil işlemi yapılır.

(6) Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken bu madde kapsamında hesaplanan kaçak elektrik tüketim miktarı Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında son kaynak tüketici gruplarının tespitinde dikkate alınır.”

MADDE 31- Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “12 ayı” ibaresi “360 günü” şeklinde ve aynı bentte yer alan “gün olarak alınır” ibaresi “günü geçemez” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (b) bendinde yer alan “180” ibaresi “270” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (ç) bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) 42 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi çerçevesindeki tespitlerde; kaçak şüphesi nedeniyle kaçak tespitine yönelik yapılan önceki işlemler hariç olmak üzere, tutanak düzenlenmiş olması kaydıyla kontrol, mühürleme, kesme-bağlama, sayaç değiştirme işlemleri gibi, sayaç mahallinde dağıtım şirketince gerçekleştirilmiş olan en son işlem tarihi ile kaçak tespitinin yapıldığı tarihe kadar olan süredir ve bu süre ihtilafsız dönem kullanılarak yapılan hesaplamalarda 240 günü, güç üzerinden yapılan hesaplamalarda ise 60 günü geçemez.”

“Bu süre, 32 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamındaki haller hariç olmak üzere 180 günü, tarımsal sulama amaçlı kullanım yerleri için ise 360 günü geçemez.”

“(3) Kaçak elektrik enerjisi tüketim miktarının hesaplanmasında ortalama günlük çalışma saatleri;

a) Mesken amaçlı kullanım yerlerinde 5 saat,

b) Tarımsal faaliyet amaçlı kullanım yerlerinde; ilgili il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünden veya üniversitelerden ürün ve/veya tarımsal faaliyet bazında alınacak, sulama sezonu saati veya elektrik enerjisi kullanımını gerektiren diğer tarımsal faaliyetler için gerekli günlük elektrik kullanım saati bilgisi çerçevesinde belirlenen saat, bu bilginin temin edilememesi durumunda ilgili il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünden veya benzer iklim koşullarına sahip komşu illerin il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden veya üniversitelerden, ürün ve/veya tarımsal faaliyet bazında temin edilen ve kaçak tüketimin yapıldığı ilgili sulama sezonunda yer alan sulama gün sayısı veya diğer tarımsal faaliyetler için elektrik enerjisi kullanımı yapılması gereken gün sayısı esas alınarak 8 saat,

c) Sanayi tüketimi amaçlı kullanım yerlerinde, tek vardiya çalışanlar için 7 saat, iki vardiya çalışanlar için 14 saat, üç vardiya çalışanlar için 21 saat, vardiya tespiti yapılamayan tüketicilerde 12 saat,

ç) Turistik tesisler, akaryakıt istasyonları ve hastaneler için 10 saat,

d) Alışveriş merkezleri, soğuk hava depoları ve araç şarj istasyonları için 12 saat,

e) Diğer tüketicilerde 8 saat,

olarak kabul edilir.”

“(5) Üçüncü fıkranın (c) bendinin uygulanmasında, vardiya sayısının tespitinde kaçak elektrik tespiti yapılan şirket ve/veya kullanım yeri kayıtları, bunun mümkün olmaması halinde kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen resmî belgeler göz önüne alınır.”

MADDE 32- Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “tükettiği dönemde” ibaresi “tüketimi tespiti yapıldığı tarihte” şeklinde ve aynı fıkrada yer alan “1,5” ibaresi “2” şeklinde değiştirilmiş; aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “mükerrer” ibaresi “geçmiş 3 yıl içerisinde” şeklinde, aynı fıkrada yer alan “tespiti” ibaresi “tespit” şeklinde ve aynı fıkrada yer alan “2” ibaresi “2,5” şeklinde değiştirilmiş; aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “ticarethane” ibaresi “kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer adlı” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki cümleler eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Tüketici grupları için elektrik enerjisi tüketim miktarına göre farklı tarifeler belirlenmesi halinde, ilgili tüketici grubuna uygulanan kademeli tarife üzerinden hesaplama yapılır. Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında belirlenen yüksek tüketimli tüketicilere ise kaçak elektrik tüketimi yapıldığı tarihlerde her bir ay için faturalarında yer alan birim fiyatlar uygulanır.”

“Hesaplama, mesken olarak kullanıldığı tespit edilen yerlerde mesken tüketici grubuna uygulanan birinci fıkrada kapsamı belirtilen tarife üzerinden yapılır. Ancak, bu fıkra kapsamında hesaplanan kaçak elektrik tüketim miktarının Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında belirlenen yüksek tüketimli tüketicilere ilişkin limitin üzerinde olması halinde, kaçak elektrik enerjisi tüketimindeki hesaplamalar, tespit tarihinden bir önceki takvim ayında geçerli olan son kaynak tedarik tarifesi esas alınarak yapılır.”

“(5) Bu madde kapsamında düzenlenen faturayla birlikte tüketici, kaçak elektrik tüketim faturası hesaplama ayrıntılarına ve kendisine uygulanan işlemin gerekçelerine, itiraz süresi ve koşullarına ilişkin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirilir. Son bir yıl içerisinde tüketici adına kaçak elektrik tespiti yapılmış ise bu fıkra hükmü uygulanmaz.”

MADDE 33- Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(4) Kaçak elektrik faturasının tahsili amacıyla yasal takip işlemleri başlatılmadan önce tüketiciye borcun 15 gün içerisinde ödenmesi gerektiği, borcun ödenmemesi durumunda muaccel hale gelmiş borcun yasal yollarla tahsiline gidileceğine ilişkin hem yazılı hem de iletişim bilgilerinin bulunması halinde kalıcı veri saklayıcısı kullanılarak bildirimde bulunulur. Bu hükme aykırı olarak yasal yollara başvurulması halinde, yapılan işlemler sonlandırılır, oluşan masraf ve giderler tüketiciden talep edilemez. Kaçak elektrik faturasının tahsil edilememesi halinde, devam eden kaçak elektrik kullanımına ilişkin yasal takip için son bir yıl içerisinde bildirim yapıldıysa yeni bildirim şartı aranmaz. İlgili bildirimlerin bu fıkra kapsamında yapılmadığının tespit edilmesi halinde Kanunun 16 ncı maddesi kapsamında işlem tesis edilir.

(5) Bu madde kapsamında dağıtım şirketi tarafından bu Yönetmelikte belirlenen oranı aşmamak üzere, gecikme zammı günlük olarak uygulanır.”

MADDE 34- Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(7) 42 nci maddenin birinci fıkrası kapsamında aynı yıl içinde üç defa işlem tesis edilmiş olan kullanıcının, ilk işlemin üzerinden altı ay geçmesi ve kaçak kullanımın devam etmesi halinde varsa dağıtım tesisi ile bağlantısı kaçak kullanımı önleyecek şekilde kesilebilir. Kullanıcının yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde ilgili bağlantı herhangi bir bedel talep etmeden dağıtım şirketi tarafından tesis edilir.”

MADDE 35- Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Sayaca erişimin engellenmesi halinde, dağıtım şirketi tarafından sayaç ve/veya ölçüm sisteminin yeri değiştirilebilir.”

MADDE 36- Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “sağlık kurulu raporunu” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya engelli kimlik kartını” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 37- Aynı Yönetmeliğe 60 ıncı maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Diğer hükümler

MADDE 60/A- (1) Kurul tarafından belirlenen yüksek kayıplı şirketlerin lisansları kapsamında yer alan dağıtım bölgelerinde tarımsal sulama amacıyla müşterek kullanım yapılan kullanım yerlerinde, müşterek kullanım yapıldığının belgelenmesi kaydıyla, görevli tedarik şirketleri veya dağıtım şirketleri tarafından düzenlenen elektrik tüketim faturasının/kaçak elektrik tüketim faturasının zamanında ödenmemesi durumunda ilgili borçtan, müşterek kullanım yapan tüketicilerin tamamı müştereken ve/veya müteselsilen sorumlu kabul edilir.

(2) Kurul tarafından belirlenen yüksek kayıplı şirketlerin lisansları kapsamında yer alan dağıtım bölgelerinde, kaçak kullanımın yüksek olması veya ilgili görevli tedarik şirketi tarafından borçtan dolayı kesme talebinin toplam tüketici sayısının %50’sinden fazla olması durumunda; dağıtım tesisine bağlı düzenli tüketicilerin enerji tedarikinin sağlanması şartıyla, fider bazlı enerji kesintisi yapılabilir.

(3) Her takvim yılında, sonlanan perakende satış sözleşmelerine ait iadesi gerçekleştirilemeyen güvence bedeli tutarları, izleyen yılın Mart ayının sonuna kadar Kuruma bildirilir. İlgili bildirim yapılmadan önce iade edilemeyen güvence bedeli tutarları 29 uncu madde kapsamında güncellenir ve güncelleme oranının hesaplanmasında sonlandırma endeksi olarak cari yıl Şubat ayı için TÜİK tarafından açıklanan TÜFE esas alınır. İadesi gerçekleştirilemeyen güvence bedeline ilişkin, tüketicilerin görevli tedarik şirketine daha sonra başvurması durumunda, görevli tedarik şirketi tarafından ilgili güvence bedeli 29 uncu madde kapsamında iade edilir. Yapılan iadeler Mart ayının sonuna kadar Kuruma ayrıca bildirilir. Yıllık iade edilen tutar, görevli tedarik şirketinin perakende satış gelir tavanından düşülecek tutardan düşülür. Bildirim kapsamında kalan tutar görevli tedarik şirketinin perakende satış gelir tavanından düşülür. Bu fıkra kapsamındaki gerçekleşmeler Kurum tarafından belirlenen formatta bildirilir.”

MADDE 38- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“İade edilemeyen güvence bedellerinin Kuruma bildirilmesi

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu Yönetmeliğin 60/A maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki bildirimler 1/1/2024 ile 31/12/2024 tarihleri arasında sonlanan perakende satış sözleşmelerine ait iade edilemeyen güvence bedellerini kapsayacak şekilde 2025 yılının Mart ayı sonuna kadar Kuruma bildirilir.”

MADDE 39- Aynı Yönetmeliğin EK-1, EK-2-A, EK-2-B, EK-4-A, EK-4-B ve EK-5’i ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 40- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 41- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız