İzmir Bakırçay Üniversitesinden:

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL TEKNOLOJİLER TASARIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Bakırçay Üniversitesi Biyomedikal Teknolojiler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İzmir Bakırçay Üniversitesi Biyomedikal Teknolojiler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: İzmir Bakırçay Üniversitesi Biyomedikal Teknolojiler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: İzmir Bakırçay Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve merkezlerin yanında anabilim ve bilim dalları ile disiplinler arası iş birliği içerisinde bulunarak sağlık ve teknoloji alanında yenilikçi ve özgün çözümler üretmek amacıyla yurt içinde ve yurt dışında bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, yeni yaklaşımlar geliştirmek, projeler üretmek ve devam etmekte olan projelere dâhil olmak.

b) Sağlık ve teknoloji alanında gerekli uygulama ve araştırma laboratuvarlarını kurmak ve işletmek.

c) Sağlık alanında kullanılan cihazların ve ekipmanların bakımı, kalibrasyonu ve kalite kontrol testlerini yapmak, bu amaçla laboratuvarlar kurmak ve bu hizmetleri verecek uzman personeli yetiştirmek.

ç) Ülkemizin sağlık ve teknoloji alanında dışa bağımlılığını azaltmak için her türlü tıbbi cihaz, sistem ve teknolojiler geliştirmek ve bu sonuçları ülkemiz yararına sunmak.

d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında sağlık ve teknoloji alanında ulusal ve uluslararası düzeyde akademik danışmanlık hizmeti vermek ve yeni yaklaşımlar geliştirmek.

e) Eğitim alan öğrencilere uygulama imkânı sağlayarak eğitim-öğretime katkıda bulunmak.

f) Mühendislik bilgi birikimini ve tekniklerini kullanarak sağlık hizmetlerinin kalitesini ve  verimliliğini arttırmak.

g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin araştırma alanları ile ilişkili konularda görev yapan ulusal ve uluslararası kuruluşlara üye olmak, iş birliği protokolleri yapmak.

ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda Üniversitedeki ilgili akademik birimlerle iş birliği içerisinde ulusal ve uluslararası düzeyde eğitimler, seminerler, kongreler ve sempozyumlar düzenlemek.

h) Merkezin amaçlarına uygun çalışma grupları oluşturmak, eğitim programları geliştirmek, ulusal ve uluslararası projeler hazırlamak veya bunlara katılmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Sağlık ve teknoloji alanında araştırma, inceleme, uygulama ve geliştirme çalışmaları yapmak, ilgili projeleri yürütmek veya projelerde bulunmak.

b) Merkezin amaçlarına uygun çalışma grupları oluşturmak, eğitim programları geliştirmek, ulusal ve uluslararası projeler hazırlamak veya bunlara katılmak.

c) Anabilim ve bilim dalları arasında disiplinler arası iş birliği ve koordinasyon sağlayarak ilgili mevzuat hükümleri kapsamında tıbbi cihazların kalite kontrol ve kalibrasyon testlerinin yapılacağı bir laboratuvar ortamını cihaz ve ekipmanları ile temin etmek ve kalite kontrol testleri ile kalibrasyon hizmeti sunmak.

ç) Üniversite birimlerinde ya da dışarıda üretilen biyomedikal teknoloji ürünü kit, cihaz gibi ürünlerin kalite laboratuvarı aracılığı ile kalite güvencesi anlamında belgelendirilmesi amacıyla gerekli düzenleme ve uygulama alt yapısını oluşturmak.

d) Tıbbi cihaz ve ekipman teknolojilerinde ölçme ve test yöntemlerine ilişkin ulusal ve uluslararası standartları takip etmek, geliştirmek ve Üniversite bünyesinde uygulamak, bu alanda ulusal ve uluslararası kuruluşlara üye olmak ve iş birliği yapmak.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında tıbbi cihaz ve ekipmanların kurulum testi, kabulü ve şartnamelerinin hazırlanması, tıbbi cihazların veya sistemlerin bakımı, onarımı ve bu konularda cihaz ve hizmet alımları için danışmanlık hizmeti vermek.

f) Tıbbi cihazların ve ekipmanların kalite kontrol, kalibrasyon ve kullanımları ile ilgili eğitim faaliyetlerinde bulunmak.

g) Üniversite ve sanayi kuruluşları ile iş birliğini ulusal ve uluslararası platformlarda geliştirmek, disiplinler arası çalışmaları geliştirmek.

ğ) Sağlık ve teknoloji alanındaki cihazların, bileşenlerin tasarımını yapmak, prototipler geliştirmek, uygun patent başvurularında bulunmak ve ticarileşmek için gerekli girişimlerde bulunmak.

h) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara sağlık ve teknoloji alanlarında kullanılan cihaz ve ekipmanların tasarımı, araştırılması, geliştirilmesi, üretimi ve uygulaması konularında danışmanlık hizmetleri vermek.

ı) Gelişen sağlık ve teknoloji ile uygulamaları konusunda sektörün ihtiyaçlarına yönelik mesleki eğitim programları geliştirmek ve uygulamak, mesleki yeterliliğin tamamlanması, güncellenmesi ve geliştirilmesi amacıyla sertifikalı eğitim hizmetleri sunmak.

i) Sağlık ve teknoloji ile ilgili alanlarda her türlü yazılı, görsel ve işitsel yayımları hazırlamak.

j) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Üniversitenin ilgili birimleri ile iş birliği içerisinde ulusal ve uluslararası çalıştay, seminer, sempozyum, kongre, konferans, panel ve benzeri toplantılar ile eğitimler düzenlemek.

k) Üniversite ya da diğer kuruluşların sağlık ve teknoloji alanlarında ihtiyaç duyduğu analizleri gerçekleştirmek.

l) Merkez ile diğer ulusal ve uluslararası kurumlar, kuruluşlar, merkezler ve üniversiteler arasında iş birliğini sağlamak, Üniversite öğrencilerine bu konuda araştırma ve geliştirme bilincini kazandırmak.

m) Rektörlük ve yetkili kurullarca verilecek diğer çalışmaları yapmak, Merkezin amaçlarına hizmet edecek diğer faaliyetleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısı Müdüre vekâlet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Araştırma ve proje çalışmalarının ve proje ekiplerinin kurulmasını, koordinasyonunu, yönetimini ve denetimini sağlamak.

ç) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

d) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun onayından sonra Rektörün bilgisine sunmak.

e) Merkezin idari işlerini yürütmek.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Müdür Yardımcısı

MADDE 10- (1) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir.

(2) Müdürün görevi sona erdiğinde,  Müdür Yardımcısının görevi de kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten Müdür Yardımcısı aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevinden alınabilir.

Müdür Yardımcısının görevleri

MADDE 11- (1) Müdür Yardımcısının görevleri şunlardır:

a) Müdürün çeşitli mazeretler sebebiyle görevi başında bulunamadığı zamanlarda vekâleten Merkezi temsil etmek.

b) Merkez toplantı gündemini hazırlamak.

c) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmede Müdüre yardımcı olmak.

d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 12- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdür Yardımcısı ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim Kurulu toplantısında oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek.

b) Merkezin yatırım, plan ve bütçe tasarısını hazırlamak.

c) Eğitim, uygulama, araştırma, hizmet üretimi ve yayım konularındaki istekleri değerlendirip önerilerde bulunmak.

ç) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu değerlendirmek.

d) Merkezin etkili ve verimli bir şekilde çalışması için gerekli kararları almak.

e) Müdür tarafından gündeme alınan diğer konuları görüşüp karara bağlamak.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin demirbaşına kaydedilerek kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 18- (1) 27/5/2020 tarihli ve 31137 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Bakırçay Üniversitesi Biyomedikal Teknolojiler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü yürütür.