İstanbul Üniversitesinden:
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 8/9/2016 tarihli ve 29825 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla yurt içi lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(6) Öğrenci kabulünde mülâkat/sanatta yetenek sınavı; ilgili programda görevli biri anabilim/anasanat dalı/program başkanı olmak üzere üç veya beş asıl, en fazla iki yedek öğretim üyesi tarafından yapılır. Jüriler anabilim/anasanat dalı/program başkanı tarafından önerilir ve ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından nihai karara bağlanır. Sosyal ve Fen Bilimleri Enstitülerinde bölüm bazında temsil edilen anabilim/anasanat dalları için yapılacak olan jüri önerilerinde fakülte ve konservatuvarların farklı anabilim/anasanat dallarında görevli öğretim üyelerine yer verilir. Jüri üyeleri öğrenci alımı yapılacak olan programın Üniversite kadrosunda bulunan öğretim üyeleri arasından anabilim veya anasanat dalının profesörleri, bulunmadığı takdirde doçentleri, bulunmadığı takdirde ise doktor öğretim üyeleri arasından önerilir. Mülâkat/sanatta yetenek sınavında adayın; alana ilişkin temel bilgisi ve akademik çalışmaya ilgisi ve yönelim düzeyi değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda 100 üzerinden tespit edilecek mülâkat puanı bakımından sözlü aşamanın yanında yazılı/test yöntemi de kullanılabilir. Mülâkat/sanatta yetenek sınavına girmeyen öğrenci değerlendirme dışında kalır ve programa kabul edilmez. Mülâkat/sanatta yetenek sınavı, eğitim ve öğretimin tamamen yabancı dille yapıldığı lisansüstü programlarda eğitim ve öğretimin yapıldığı dilde yapılır.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “65” ibaresi “70” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “65” ibaresi “70” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Lisansüstü programlara giriş notunun belirlenmesinde; yüksek lisans programlarına girişte lisans not ortalamasının %50’si ve sözlü mülakat notunun %50’si; doktora/sanatta yeterlik programlarına girişte lisans not ortalamasının %25’i, yüksek lisans not ortalamasının %25’i ve sözlü mülakat notunun %50’si; yüksek lisans yapmadan kabul edilenler için ise lisans not ortalamasının %50’si ve sözlü mülakat notunun %50’si değerlendirmeye alınır. Tezli yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için giriş notunun en az 70, doktora programlarına kabul edilebilmek için giriş notunun en az 75 olması gerekir.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “65” ibaresi “70” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin başlığı “Ders muafiyetleri ve intibak” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Yatay geçiş veya lisansüstü programlar arası geçiş yapan veya ilişikleri kesilmiş olan öğrencilerin ilişiği kesildiği programdaki tamamlanmış olan ders/faaliyet/uygulamalar için yapılan intibakta, yüksek lisans programlarında sadece yüksek lisans ders/faaliyet/uygulamalar; doktora/sanatta yeterlik programlarında ise sadece doktora/sanatta yeterlikte alınan ders/faaliyet/uygulamalar, anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlığının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla intibak ettirilir. Kararda, öğrenim sürecinde öğrencinin intibakının yapıldığı yarıyıl da belirtilir.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Öğrencilerin kayıtları, aşağıda belirtilen nedenlerden en az birinin varlığı halinde dondurulabilir:
a) Öğrencinin ilgili mevzuat hükümleri uyarınca belgelenmiş sağlık raporunun olması.
b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca eğitim ve öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle Yükseköğretim Kurulu kararı ile eğitim ve öğretime ara verilmesi.
c) Mahallin en büyük mülki idare amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalması.
ç) Öğrencinin yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına gideceğini belgelemesi.
d) Öğrencinin tutukluluk hali.
e) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre öğrencinin, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almasını gerektirmeyen mahkûmiyet halinin olması.
f) Öğrencinin herhangi bir nedenle tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması.
g) Doğum öncesi ve doğum sonrası rapor süresince.
ğ) Haklı ve geçerli kabul edilebilecek diğer nedenlerin bulunması.”
“(3) Kayıt dondurma enstitü yönetim kurulu kararıyla yapılır.
(4) Öğrencilerin kayıtları bir defada en çok iki yarıyıl/bir yıl ve öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok dört yarıyıl/iki yıl dondurulabilir. Ancak sağlık mazereti nedeniyle öğrencilerin kayıtları dört yarıyıldan/iki yıldan fazla da dondurulabilir. Askerlik, tutukluluk ve mahkûmiyet hallerinde ise öğrencilerin kayıtları bu hallerin süresi kadar dondurulur. Kayıt dondurulan süreler azamî öğrenim süresinden sayılmaz.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin on birinci fıkrasının dördüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Danışman öğretim üyesi, görevli olduğu enstitüler ve öğrenci sayısı dikkate alınmadan tezli yüksek lisans öğrencileri için en fazla beş saat; doktora/sanatta yeterlik öğrencileri için en fazla altı saat uzmanlık alan dersi açabilir.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(1) Anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlıkları, öğrencilerin tercihlerini ve danışman olmayı kabul eden öğretim üyelerinin görüşlerini dikkate alarak danışman önerilerini enstitülere gönderir. Anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlıkları, öğrencilerin tercihlerini ve danışman olmayı kabul eden öğretim üyelerinin görüşlerini uygun bulmaz ise gerekçeli olarak bu kanaatini enstitülere gönderir. Danışman ataması, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir. Tezli yüksek lisans ve doktora programları için öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlığı en fazla 14, tezsiz yüksek lisans programları için ise tezli yüksek lisans ve doktora programları hariç en fazla 16 öğrenci olacak şekilde belirlenir. Ancak Yükseköğretim Kurulu ile yapılan protokol dâhilinde ve Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde yürütülen lisansüstü programlar için bu kontenjan %50’ye kadar arttırılabilir. Danışman önerisinin uygun görülmemesi veya önerinin zamanında yapılmaması halinde ilgili enstitü yönetim kurulu doğrudan danışman atayabilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve enstitü yönetim kurulunun kararı şarttır.”
“(6) Öğrencinin danışman değişikliği talebinde; mevcut danışman öğretim üyesinin geçerli bir mazeret sunmaksızın feragat etmemesi durumunda, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının teklifi üzerine veya resen Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile yeni danışman atanabilir.”
“(8) Öğrenci ile ikinci derece dâhil kan ve kayın hısımlık bağı olan öğretim üyeleri, öğrenciye tez danışmanı olamazlar, tez izleme komitelerinde ya da jürilerde bulunamazlar.
(9) Herhangi bir nedenle Üniversiteden ayrılan tez danışmanlarının durumu Senato tarafından belirlenir.”
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(6) Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO); öğrencinin ilk yarıyıldan itibaren aldığı tüm derslerin başarı notlarının AKTS çarpımları toplamının ilk yarıyıldan itibaren alınan derslerin AKTS toplamına bölünmesiyle hesaplanır. Hesaplama sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır.”
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 28- (1) Değerlendirmeye esas olan tüm başarı notlarına itiraz, ilânı takip eden üç iş günü içinde resmi olarak ilgili enstitüye yapılır. İlgili enstitü müdürü, ilgili öğretim üyeleri arasından üç kişilik bir komisyon kurar. Komisyon, itirazları üç iş günü içinde sonuçlandırır. Komisyondan gelen sonuç, üç iş günü içinde öğrenciye duyurulur.”
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Öğrenci, ilgili enstitü tarafından kendisine jüri bilgisinin tebliğ edildiği tarihten itibaren üç iş günü içinde tezini yedek üyeler de dâhil olmak üzere jüri üyelerine imza karşılığı şahsen, kargo ile veya jüri üyesinin kurumsal e-posta adresine göndermek sureti ile ulaştırır. Tez savunması, danışmanın önerisi üzerine yüz yüze, çevrim içi veya karma usul şeklinde yapılabilir. Tez savunmasının çevrim içi veya karma usul şeklinde yapılması halinde sınavın kayıt altına alınması zorunludur. Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren 10 günden az 30 günden çok olmamak üzere toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Öğrenci, tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşan sınavın süresi 45 dakikadan az 90 dakikadan fazla olamaz. Sınav, öğretim elemanlarına ve lisansüstü öğrencilere açıktır.”
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde mezuniyet koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, bu koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami öğrenim süresinin dolması halinde ilişiği kesilir. Enstitü yönetim kurulu talep halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir.”
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin sekizinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Alanı veya tezi ile ilgili, ilk yazarının kendisinin olduğu en az bir makalesini, SSCI, SCI, SCI-Expanded, AHCI, ESCI veya Scopus kapsamındaki dergilerde veya diğer uluslararası alan indekslerinde ya da ULAKBİM TR dizinde taranan dergilerde yayımlaması veya yayına kabul yazısını tez danışmanının onayı ile enstitü yönetim kuruluna sunması gerekir. Makalenin tarandığı dizinin belgesinin sunulması gerekir. Tez danışmanı bu yayında ortak yazar olarak yer alabilir. İlgili yayında, Üniversitenin adının geçmesi şartı aranır. Yayına kabul yazısında, makalenin künyesinin yer alması ve yazar bilgilerinde Üniversitenin adının geçmesi gerekir.”
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde mezuniyet koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, bu koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami öğrenim süresinin dolması halinde ilişiği kesilir. Enstitü yönetim kurulu talep halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir.”
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Sanatta yeterlik programlarında kayıtlı öğrencilerin, tez savunma sınavına girebilmeleri için, alanı veya tezi ile ilgili, ilk yazarının kendisi olduğu en az bir makaleyi SSCI, SCI, SCI-Expanded veya AHCI kapsamındaki dergilerde, Üniversite tarafından kabul edilen diğer uluslararası indekslerde ya da ULAKBİM TR dizininde taranan dergilerde yayımlamaları veya yayına kabul ettirmeleri ya da ulusal veya uluslararası hakemli bir dergide yayımlanmış/yayına kabul edilmiş kişisel bir etkinliği (dinleti, performans, sergi, defile, çalıştay, proje uygulaması ve benzeri) tez danışmanının onayıyla enstitü yönetim kuruluna sunmaları gerekir. Makalenin tarandığı dizine ait belgenin sunulması gerekir. Tez danışmanı bu yayında ortak yazar olarak yer alabilir. İlgili yayında Üniversite adının geçmesi zorunludur. Yayıma kabul yazısında, makalenin künyesinin yer alması ve yazar bilgilerinde Üniversitenin adının bulunması gerekir.”
MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Mezuniyet koşullarını sağlamak kaydıyla sanatta yeterlik tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci sanatta yeterlik diploması almaya hak kazanır. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir. Enstitü yönetim kurulu başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir.”
MADDE 19- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 3- (1) 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı ve öncesinde kayıt olan öğrencilerin AGNO hesaplaması derslerin kredi yükü üzerinden yapılır.”
MADDE 20- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 21- Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Rektörü yürütür.




