İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinden:

İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ AİLE ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (AÇMER): İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Uzman kişiler tarafından, disiplinler arası bir eğitim yaklaşımı ile toplumda ailenin gelişmesi ve güçlenmesi için aile bireylerinin katılımcı, üretken, kendilerine yetebilme ve sorun çözme kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla koruyucu, önleyici, eğitici, bilgilendirici, bilinçlendirici, geliştirici, beceri kazandırıcı, rehberlik ve rehabilite edici hizmetler vererek geniş kapsamlı eğitim etkinlikleri düzenlemek, eğitim programları sunmak ve bu yönde akademik çalışmalar yapmak.

b) Ulusal ve sosyal politikalarla uyum içinde, ilgili kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının ortak hedef ve çalışmalarıyla koordinasyonu temel görüş olarak benimsemek, bu temel görüş çerçevesinde, aileyi çıkış noktası alarak toplumun huzur ve refahına yönelik çalışmaların yönlendirici bir parçası olmak, bu amaçla geniş bir yelpazede projeler planlamak ve yürütmek.

c) Üniversitenin AR-GE birimi ile iş birliği içinde, aileye yönelik yapılmış ulusal ve uluslararası çalışmaları incelemek, yapılan araştırmalardan/projelerden haberdar olmak, yürütülen projeleri izlemek, desteklemek.

ç) Aileyi etkileyen anlaşmazlık ve şiddet ile mücadeleye ilişkin eğitim programları hazırlamak ve uygulamak.

d) Türkiye’de aile yapısının güncel ve öncelikli ihtiyaçlarını belirlemek ve bu amaçla bilimsel yayın ve araştırmalarla veriler toplamak ve bu veriler ışığında ihtiyaca yönelik çalışmalar yapmak.

e) Aile yapısını güçlendirici ve bu yapının fiziki, psikolojik ve sosyal sağlığını koruyarak refahını iyileştirici ve bütünlüğünü sürdürücü proje, akademik araştırma ve uygulamalar yapmak ve bu çalışmaları geliştirmek, planlamak ve yürütmek için gerekli kadroları yetiştirmek.

f) Aile bireylerinin gelişim ve yaşam kalitesinin yitirilmesine dayalı sorunlar, aile yaşam dönemine dayalı ilişki ve iletişim sorunları ve aile üyelerinin psikolojik, sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik nedenlerden dolayı aile içi rol ve sorumluluklarını etkili ve fonksiyonel bir biçimde yerine getirmede yaşadıkları sorunlar hakkında rehberlik etmek.

g) Anne-baba, karı-koca, çocuk ve genç kitlelerine yönelik danışmanlık, eğitim ve destek hizmetleri sunmak.

ğ) Aile kurumunu içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve çevresel faktörler içinde değerlendiren bütüncül bir anlayışla; aile kurma niyetinde olan birey ve çiftlere, evlilik öncesi aile eğitimleri vererek güçlü ailelerin kurulmasına yönelik rehberlik, eğitim ve destek hizmetleri vermek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Ulusal ve sosyal politikalarla uyum içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının ortak hedef ve çalışmalarıyla paralel, aile yapısını güçlendiren, sosyal politikaları destekleyici çalışmalarda bulunmak, bu politikalara paralel stratejik eylem planları uygulamak ve/veya geliştirmek.

b) Aile bireylerinin ikili ilişki dinamiklerini anlamaya ve etkili iletişim kurmalarına yönelik farkındalıklarını, bilgi ve becerilerini arttırıcı, koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri vermek.

c) İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde aile bireylerine yönelik psikolojik danışma ve rehberlik gibi eğitim programları sunmak.

ç) Evlilik öncesi eğitim ve anne-baba eğitimi sertifika programları düzenlemek.

d) Aile eğitim programlarına ve sosyal etkinliklere profesyonel ve gönüllü toplumsal hizmet grupları ile ortak sosyal destek hizmetleri vermek.

e) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde araştırma, uygulama, danışmanlık ve yayın çalışmaları gibi etkinliklerde bulunmak ve Merkez bünyesinde yapılan çalışmaları akademik yayın, eğitim, konferans, seminer, çalıştay yoluyla paylaşmak.

f) Aile içi şiddetin önlenmesine yönelik araştırma, danışmanlık, eğitim ve destek hizmetleri sunarak, şiddete karşı koruyucu ve rehabilite edici programlar geliştirmek.

g) Medyanın aile yapısı üzerindeki etkilerini incelemek.

ğ) Aile terapisi ve danışmanlığına yönelik teori ve yaklaşımların toplumumuz için sosyal ve kültürel geçerliliğini inceleyen araştırmalar yapmak ve bu kuramsal bilgilerin kültürümüze uygulanabilirliğini eleştirel olarak incelemek ve varsa bu yönde araştırmalarca tespit edilen eksiklikleri tamamlayıcı akademik çalışmalar yapmak.

h) İlgili bireyler için gerektiğinde eğitim ve sertifika programlarını uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirmek ve buna yönelik Üniversitenin internet sitesinde bilgi verici belgeler hazırlamak, soru-cevap platformu sağlamak ve eğitim ve sertifika programlarının tanıtımını yapmak.

ı) Talep edildiğinde ilgililer için teorik eğitim ve klinik hizmetlere yönelik materyal geliştirmek; etkili aile sistemi yönetimi, aile danışma, kriz çözümü, aile içi şiddet gibi konulara yönelik projeler hazırlamak ve uygulamak.

i) Merkezin amaçları doğrultusunda, ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği yapmak.

j) Toplumu aydınlatıcı, aile ile ilgili konularda bilinçlendirici çalışmalar yapmak.

k) Merkezin amaçlarına uygun olarak, toplumsal boyutta ve geniş kapsamlı sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek.

l) Merkezin amaçları ile ilgili Yönetim Kurulunca kabul edilen diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan fazla görevinin başında bulunmadığı durumlarda görevi sona erer.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin öğretim elemanları arasından bir kişi Rektör tarafından Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısı Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde Müdür Yardımcısının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve yönetmek.

b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve çalışma programını uygulamak.

ç) Uygulanan programlara ve faaliyetlere ilişkin koordinasyonu sağlamak.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma plan programını düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili eğitim programlarının hazırlanması ve planlanması, katılım koşullarının belirlenmesi, eğitim verecek birimlerle gerekli koordinasyonun sağlanması konularında kararlar almak.

b) Faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek ve sunulan raporu değerlendirmek.

c) Bir sonraki döneme ait çalışma programının düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek ve sunulan programı değerlendirmek.

ç) Eğitim programları ile bu programların sonunda katılım belgesi, başarı belgesi ve benzeri belgeleri düzenleyerek vermek.

Danışma Kurulu ve görevi

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam dört üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu yılda en az bir kez Müdürün çağrısı üzerine toplanır.

(2) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunmak ve Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü yürütür.