İbn Haldun Üniversitesinden:

İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 21/9/2020 tarihli ve 31251 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İbn Haldun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“k) Proje danışmanı: Enstitüye kayıtlı öğrencinin mezuniyet projesini yürütmek üzere EYK tarafından atanan öğretim elemanını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Anabilim dalları tarafından, bir sonraki yarıyıl için önerilen lisansüstü programlarının kontenjan, başvuru ve kabul koşullarına ilişkin hususlar, Enstitü Kurulunda karara bağlanıp Senatonun onayına sunulur. Onaylanan kontenjan, başvuru ve kabul koşullarına ilişkin hususlar Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- (1) Üniversitenin bir lisansüstü programına giriş başvuruları, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde başvuru sistemi üzerinden Enstitüye yapılır. İstenen belgeleri, belirtilen sürede tamamlamayan adayın başvurusu geçersiz sayılır.

(2) Lisansüstü programlarına yapılan başvuruları değerlendirmek üzere Enstitü Kurulu tarafından ilgili program öğretim üyeleri arasından seçilecek en az üç öğretim üyesinden oluşan bir değerlendirme jürisi oluşturulur. Jüri başvurusu geçerli olan adayların sıralamasını yapar ve programa kabul edilmesini uygun bulduğu adayları EYK’ye önerir.

(3) Adayların değerlendirilmesinde;

a) Yüksek lisans programlarına kabulde lisans bitirme GNO’su,

b) Lisans derecesi ile doktora programlarına kabulde lisans bitirme GNO’su,

c) Yüksek lisans derecesi ile doktora programına kabulde yüksek lisans bitirme GNO’su,

ç) İlgili programın gerektirdiği yabancı dil seviyesini gösteren bir sınav sonucu,

d) ALES veya YÖK tarafından kabul edilen eşdeğer uluslararası sınavların sonucu,

e) Talep eden programlar için referans mektubu,

f) Niyet mektubu,

g) Yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak bilimsel değerlendirme puanları,

esas alınır.

(4) Adayların ALES’ten, ilgili puan türünde, YÖK tarafından ilan edilen taban puandan az olmamak koşuluyla Senatonun belirlediği asgari düzeyi aşmaları gerekir. Ancak doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, veteriner hekimliğinde uzmanlık ve eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans ya da doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Bu adayların değerlendirme işlemleri için aşağıdaki kurallar uygulanır:

a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın YÖK tarafından ilan edilen puan aralıklarında olmak koşuluyla Senato tarafından bir puan belirlenir ve bu puan ilgili programın başvuru ve kabul şartlarında ilan edilir.

b) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhil edilir.

c) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından farklı bir alanda başvuru yapabilir.

(5) Adayların yüksek lisans programına kabul edilebilmeleri için gerekli şartlar şunlardır:

a) Lisans öğrenimini Senato tarafından belirlenecek GNO ile (her bir program için) tamamlamış olmak (lisans programının son yarıyılındaki öğrenciye şartlı ön kabul verilebilir).

b) Öğretim dili İngilizce olan programlar için İngilizce yeterliğine sahip olmak (Bu şart öğretim dili %100 veya %30 İngilizce olan İbn Haldun Üniversitesi lisans programlarından mezun olan ve yüksek lisans programlarına başvuran adaylarda aranmaz).

c) Öğretim dili Türkçe olan programlara başvuran yabancı uyruklu adaylar için Türkçe dil yeterliğini kazanmış olmak.

(6) Adayların doktora programına kabul edilebilmeleri için; lisans ya da tezli yüksek lisans derecesiyle doktora programına başvurmaları ve 4,00 üzerinden en az 3,00 veya 100 üzerinden en az 76,66 GNO ile mezun olma koşulunu sağlamış olmaları gerekir.

(7) Adayların değerlendirme jürisi tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü bilimsel değerlendirme sonucunda başarılı bulunmuş olmaları gerekir.

(8) Üniversitenin lisansüstü programlarına öğrenci kabulünde uluslararası öğrenciler, uyruğundan birisi T.C. olan çift uyruklu öğrenciler ile T.C. vatandaşı olduğu halde lisans eğitimini yurt dışında tamamlamış olan öğrenciler için ALES şartı aranmaz. Bu adayların başvurularının değerlendirilmesinde dikkate alınacak hesaplama kriterleri Senato kararıyla belirlenir.

(9) Adayların kabulü, değerlendirme jürisinin önerisi üzerine EYK tarafından karara bağlanır ve Enstitü Müdürlüğü tarafından ilân edilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Üniversitedeki veya başka bir yükseköğretim kurumundaki bir lisansüstü programında en az bir yarıyılı başarı ile tamamlayan öğrencilerin Üniversitenin lisansüstü programlarına yatay geçişine ilişkin esas ve usuller; 2547 sayılı Kanun, Avrupa Bölgesinde Yükseköğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sözleşme, önceki öğrenmelerin tanınması ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.”

“(3) Değerlendirme jürisi, diğer yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yoluyla gelen öğrencinin transfer edilecek derslerini ve programı tamamlaması için hangi dersleri alması gerektiğini belirleyen bir intibak raporu hazırlar ve EYK onayına sunar. Öğrencilere kredi transferi yapılan derslerde Üniversitedeki eşdeğer not verilir. Doktora programına başka bir üniversiteden yatay geçiş yapan öğrencinin yeterlik sınavını Üniversitede alması gerekir. Üniversitenin kendi doktora programında yeterlik sınavını başardıktan sonra başka bir programa yatay geçiş yapan öğrencinin yeterlik sınavına tekrar girip girmeyeceği anabilim dalı başkanının önerisi üzerine EYK kararıyla belirlenir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “yazdıkları” ibaresi “seçtikleri” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(7) Yarıyıl sonu başarı notları öğretim elemanları tarafından yarıyıl sonu sınavlarının son gününden itibaren azami beş iş günü içinde öğrenci bilgi sistemine girilir. Bu süre içinde girilmeyen notlar sistem tarafından geçici olarak I’ya dönüştürülür.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “enstitü” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın (c), (i) ve (j) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) E: Muaf. İlgili anabilim dalı başkanlığı tarafından uygulanan muafiyet sınavı sonucunda muaf olunan dersler için verilir.”

“i) TP: Tez devam. Tez çalışmasının veya mezuniyet projesinin başarıyla devam ettiğini gösterir.

j) TN: Tez devamsız. Tez çalışmasına veya mezuniyet projesine devam edilmediğini gösterir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) İlan edilen notlarda yapılacak herhangi bir değişiklik veya not girişi yapılmayan dersler ile ilgili uygulamalar Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bir dersten muaf olmak isteyen öğrenciler için her dönem ders kayıtlarından önce Enstitü tarafından EYK kararı ile muafiyet sınavı düzenlenebilir. Bu sınavı başaran öğrenciler dersten muaf tutulur. Öğrenciler kayıtlı oldukları bir ders için aynı dönemde muafiyet sınavına giremezler. Bu şart dil derslerinde aranmaz. Dil dersleri için muafiyet sınavları aynı dönemde, dönem başında ve sonunda olmak üzere yapılabilir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yarıyıl sonu sınav/sınavlarına hastalık veya başka bir mazeretle katılamayan öğrenciler, mazereti gösteren rapor veya belgeler ile en geç sınav tarihinden sonraki beş iş günü içerisinde ilgili anabilim dalı aracılığıyla dersin öğretim elemanına başvurmak zorundadırlar. Mazereti kabul edilmeyen öğrencilerin, başvurmaları halinde itirazları anabilim dalı başkanlıkları tarafından değerlendirilir ve uygun bulunması halinde mazeret sınavı düzenlenir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 21- (1) Tezli programda dört, tezsiz programda üç, doktora programında ise yeterlik sınavının alınacağı dönemden önce ve en geç dördüncü yarıyıl sonunda mezuniyet için gerekli şartları sağlayabilmek için tek dersi kalan veya tek ders sınavı sonucunda gerekli mezuniyet not ortalaması şartını sağlayabilecek durumda olan öğrenciler, dersin devam koşulunu sağlamış ve yarıyıl içi çalışmalarını tamamlamış olmak kaydıyla ilgili yönetim kurulu kararı ile bir sonraki dönemin ders ekle-bırak döneminin sonuna kadar yapılacak tek ders sınavına girebilir veya dersin eksik yükümlülüğünü tamamlayabilir.

(2)  Tek ders sınavına girebilecek durumda olan öğrencilerin, bir sonraki dönemin ders kayıt haftası sonuna kadar ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitü Müdürlüğüne başvurması gerekir.

(3) Mezuniyet projesi ve tez gibi dersler için tek ders sınavı yapılamaz.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları ile aynı maddenin ikinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) İzin başvurusu derslerin başlamasını izleyen dördüncü haftanın son iş gününe kadar yapılmalıdır. Zorunlu haller dışında bu dönemden sonra yapılan başvurular kabul edilmez.”

“(4) Birinci fıkraya göre öğrencinin izinli sayılacağı her dönem için program ücretine varsa indirimler uygulandıktan sonra, kalan tutarın %5’i tahsil edilir. İkinci ve üçüncü fıkralardaki mazeretlerin varlığı halinde izinli sayılan öğrenciden ücret talep edilmez.”

“e) 2547 sayılı Kanunun disiplin soruşturması ile ilgili hükümlerine göre öğrencinin, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almasını gerektirmeyen mahkûmiyet halinin olması.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası ve aynı maddenin üçüncü fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) 2547 sayılı Kanunun disiplin soruşturması ile ilgili hükümlerine göre Üniversiteden çıkartılma cezası verilenlerin kaydı silinir.”

“b) Ders ekleme-bırakma süresinin bitiminden sonra ilişik kesme başvurusu yapan öğrenciden ödemesi gereken dönem ücretinin varsa indirimler uygulandıktan sonra kalan tutarının tamamı tahsil edilir. Sonraki dönemlere ait daha önceden yaptığı ödeme varsa kendisine iade edilir.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 25- (1) Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yapmasını, eriştiği bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır.

(2) Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Bu derslerden birisi bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders olmalıdır. Seminer dersi ve tez çalışması başarılı veya başarısız şeklinde değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinin altında kalmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

(3) Tez danışmanı atanıncaya kadar, anabilim dalı başkanı veya program koordinatörü/başkanı akademik danışmanlık görevini yürütür. Akademik danışmanın görevi, öğrencinin akademik gelişimini izlemek, ders kayıt, ekleme ve bırakma işlemlerinde rehberlik etmektir. Akademik danışman öğrencinin her yarıyılda alabileceği dersleri, bu Yönetmeliğe ve ilgili yüksek lisans programı ders planına uygun olarak belirler.

(4) Yüksek lisans öğrencisi akademik danışmanının önerisi ve EYK’nin onayıyla;

a) Kredili derslerden en çok ikisini, lisans öğrenimi sırasında almamış olduğu üç yüz veya dört yüz kodlu lisans derslerinden seçebilir.

b) Diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarından en fazla iki ders alabilir. Bu derslerin alınabilmesi için Üniversitenin öğretim programlarında açılmamış olması gerekir.

c) Daha önce, Üniversitenin veya başka bir üniversitenin lisansüstü programından aldığı dersleri son beş yıl içerisinde başarılmış olması koşuluyla saydırabilir.

(5) Yüksek lisans öğrencilerinin ders saydırma talepleri aşağıdaki hükümlere göre karara bağlanır:

a) Öğrenciler, yüksek lisans programı süresince başka üniversitelerin lisansüstü programlarından almış oldukları dersleri saydırma talebinde bulunabilirler. Yatay geçiş ile yurt içi ve/veya yurt dışı değişim programlarında alınan derslerin saydırılması bu hükme tabi değildir.

b) Yeni girişli öğrencilerin, daha önce almış oldukları dersler için Enstitü tarafından intibak raporu hazırlanır. Buna göre başka üniversitelerden alınan derslerden saydırılması istenen kredi, yüksek lisans programının dersler için gerektirdiği toplam kredi yükünün %65’ini aşamaz.

c) Öğrencilerin bu talepleri için en geç birinci yarıyıl sonuna kadar Enstitüye dilekçeyle başvurmaları gerekir.

(6) Üniversite dışından alınmış ve EYK tarafından sayılmış olan dersler öğrenci kaydına Üniversitedeki eşdeğer not ile geçer.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 27- (1) Tezli yüksek lisans programında, anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için Üniversitenin kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç birinci yarıyılın, öğrenci tarafından danışmanıyla beraber belirlenen tez konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu EYK onayı ile kesinleşir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her dönem tez dersine kayıt yaptırmak zorundadır.

(2) Tez konusu, ilgili programın odak noktalarına, dış paydaşların ve toplumun ihtiyaç ve ilgilerine göre tez danışmanının onayıyla belirlenir.

(3) Tez danışmanı, Senatonun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim üyeleri arasından seçilir. 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi kapsamında kısmi zamanlı olarak görevlendirilen en az doktora derecesine sahip araştırmacılar da tez danışmanı olarak seçilebilir. Ancak bu kişilerin danışman olarak görevlendirilebilmesi için öğrencinin talebi, ilgili araştırmacının yazılı muvafakati ve EYK kararı şarttır. Üniversitede bu nitelikleri taşıyan öğretim üyesi yoksa Senatonun belirlediği esaslar çerçevesinde EYK tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir. Tez çalışmasının niteliği birden fazla tez danışmanını gerektiriyorsa, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip ikinci danışman atanabilir.

(4) Bir öğretim elemanı, tezli yüksek lisans ve doktora olmak üzere aynı anda en çok on dört lisansüstü öğrencisine tez danışmanlığı yapabilir.

(5) Danışman veya tez konusu değişikliği öğrencinin Enstitü Müdürlüğüne yazılı başvurusu ve EYK kararı ile gerçekleşir.

(6) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve anabilim dalı başkanlığının önerisi ve EYK’nin onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de Üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Üç kişilik jürilerde ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

(7) Tez savunması öncesinde, öğrencinin tez danışmanının onayıyla, Üniversite tarafından düzenlenen Lisansüstü Çalışmaları Konferansında ya da Üniversite içinde veya dışında düzenlenen bir bilimsel toplantıda tez çalışması ile ilgili İbn Haldun Üniversitesi adresli sunum, bildiri, hakemli bir dergide basılmış veya basıma kabul edilmiş makale, basılmış veya basıma kabul edilmiş kitap ya da kitap bölümü çalışmalarından birini yapmış ve bu durumu Enstitü Müdürlüğüne teslim edeceği bir belge ile kanıtlamış olması gerekir. Öğrenci, yüksek lisans tezi için hakemli bir dergide basılmış veya basıma kabul edilmiş makalesini doktora için aranan yayın şartında kullanamaz.

(8) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, istenen sayıda nüshayı veya elektronik kopyayı danışmanına teslim eder. Danışman, söz konusu teze ilişkin benzerlik yazılım programı raporunu alarak tezin, tez/proje yazım kılavuzuna uygun ve savunulabilir olduğuna ilişkin yazılı görüşü ile tezi, anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla jüri üyeleri ile paylaşılmak üzere, Enstitüye gönderir. İntihal içerdiği tespit edilen tez, intihal raporu ile birlikte karar verilmek üzere EYK’ye gönderilir.

(9) Jüri üyeleri, tezi teslim aldıkları tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alır. Tez savunma tarihi başvurunun enstitüye ulaştığı tarihten itibaren en erken on beş gün sonra olmalıdır. Tez savunması, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunması, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir.

(10) Tez savunmasının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Jüri üyeleri çekimser oy kullanamaz. Bu karar anabilim dalı başkanlığınca tez savunmasını izleyen üç gün içerisinde Enstitüye tutanakla bildirilir.

(11) Başarılı olan öğrenci, yüksek lisans derecesine hak kazanmak için Enstitü tarafından Tez Yazım Kılavuzuna uygunluğu kontrol edilip baskı onayı verilmiş tezinin ciltlenmiş en az üç nüshasını ve elektronik kopyasını, tez danışmanının tezin biçim yönünden tez/proje yazım kılavuzuna uygun olduğunu bildiren yazısını, İngilizce yazılan tezler için Enstitü tarafından standartları belirlenen dil bilgisi ve yazım kontrolü programından alacağı raporunu tez savunması tarihinden itibaren bir ay içerisinde Enstitüye teslim etmek zorundadır. EYK, talep halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Öğrenci bu koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.

(12) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(13) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içerisinde düzeltmeleri yapılan tezi, aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunursa Üniversite ile ilişiği kesilir.

(14) Tezi reddedilen öğrenciye, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olması kaydıyla talebi halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Gerekli şartları sağlayabilmesi için öğrenciye bir yarıyıl ek süre verilir.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Aşağıdaki şartları sağlayan tezli yüksek lisans programı öğrencileri EYK kararı ile mezuniyete hak kazanır:

a) Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken yüksek lisans derslerinin en az 3,00 GNO ile başarılması.

b) 27 nci maddenin yedinci fıkrasında yer alan yayın şartının yerine getirilmesi.

c) Tezin başarıyla tamamlanması ve 27 nci maddenin on birinci fıkrasında yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesi.”

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29- (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla birisi bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az on ders ile mezuniyet projesi dersinden oluşur. Öğrenci, mezuniyet projesi dersine, alınması gereken yarıyılda kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Mezuniyet projesi dersi başarılı veya başarısız şeklinde değerlendirilir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programında anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için derslerinin seçiminde ve mezuniyet projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya Senatonun belirlediği nitelikleri taşıyan doktora derecesine sahip bir öğretim görevlisini en geç ilk yarıyılın sonuna kadar belirler. Proje danışmanı atanıncaya kadar, danışmanlık görevini anabilim dalı başkanı veya program koordinatörü/başkanı yürütür.

(4) Danışman değişikliği öğrencinin Enstitü Müdürlüğüne yazılı başvurusu ve EYK kararı ile gerçekleşir.

(5) Proje konusu değişikliği danışmanının onayıyla, öğrencinin Enstitü Müdürlüğüne yazılı başvurusu ve EYK kararı ile gerçekleşir.

(6) Tezsiz yüksek lisans öğrencisi, akademik danışmanının önerisi ve EYK’nin onayıyla;

a) Kredili derslerden en çok üçünü, lisans öğrenimi sırasında almamış olduğu üç yüz veya dört yüz kodlu lisans derslerinden seçebilir.

b) Diğer yükseköğretim kurumlarının yüksek lisans programlarından en fazla üç ders alabilir. Bu derslerin alınabilmesi için Üniversitenin öğretim programlarında açılmamış olması gerekir.

c) Daha önce, Üniversitenin veya başka bir üniversitenin lisansüstü programından aldığı dersleri son beş yıl içerisinde başarılmış olması koşuluyla saydırabilir. Bu durumda öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu başka bir üniversitenin programından aktarabileceği kredi, programın dersler için gerektirdiği toplam kredi yükünün %65’ini geçemez.

(7)  Üniversite dışından alınmış ve EYK tarafından sayılmış olan derslerin notları öğrenci kaydına Üniversitedeki eşdeğer not olarak geçer.”

MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tezsiz yüksek lisans programı mezuniyet projesi

MADDE 31- (1) Tezsiz yüksek lisans programında, anabilim dalı başkanlığı, öğrenci tarafından birinci yarıyılın sonu itibarıyla atanmış olan proje danışmanıyla beraber belirlenen proje konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Proje konusu EYK onayı ile kesinleşir.

(2) Bir öğretim elemanı aynı anda en çok on altı lisansüstü öğrencisine mezuniyet projesi danışmanlığı yapabilir.

(3) Proje çalışmasını tamamlayan öğrenci, istenen sayıda nüshayı veya elektronik kopyayı proje danışmanına teslim eder. Danışman, söz konusu projeye ilişkin benzerlik yazılım programı raporunu alarak projenin biçim yönünden tez/proje yazım kılavuzuna uygun olduğuna ilişkin yazılı görüşü ile birlikte projeyi anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye gönderir. İntihal içerdiği tespit edilen proje, intihal raporu ile birlikte karar verilmek üzere EYK’ye gönderilir.

(4) Proje konusu değişikliği danışmanının onayıyla, öğrencinin Enstitü Müdürlüğüne yazılı başvurusu ve EYK kararı ile gerçekleşir.”

MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Mezuniyet projesinin başarıyla tamamlanması ve 31 inci maddenin üçüncü fıkrasında yer alan diğer mezuniyet yükümlülüklerinin yerine getirilmesi.

c) Mezuniyet projesinin danışman tarafından kabul edilen ve biçim yönünden de uygun bulunan kopyalarının Enstitüye teslim edilmesi.”

MADDE 22- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesine sahip öğrenciler için toplamı yirmi bir kredinin altında kalmamak koşuluyla asgari yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere bir akademik yılda en az 60, toplamda asgari 240 AKTS’den teşekkül eder. Lisans derecesi ile kabul almış öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplamda asgari 300 AKTS’den teşekkül eder. Derslerden birisi bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içermelidir.

(4) Doktora öğrencilerinin ders saydırma talepleri aşağıdaki hükümlere göre karara bağlanır:

a) Lisans dersleri doktora ders yüküne ve kredisine sayılmaz.

b) Doktora programlarında, anabilim dalı başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile diğer üniversitelerde verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler en fazla iki, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler en fazla dört ders seçebilir. Diğer üniversiteden alınacak derslerin Üniversitenin öğretim programlarında açılmamış olması gerekir.

c) Yeni girişli öğrencilerin, daha önce almış oldukları dersler için Enstitü tarafından intibak raporu hazırlanır. Buna göre başka üniversitelerden alınan derslerden saydırılması istenen kredi, doktora programının dersler için gerektirdiği toplam kredi yükünün %65’ini aşamaz.

(5) Doktora programına lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yirmi bir kredilik dersini başarı ile tamamlamış olan bir öğrenci aynı anabilim dalındaki yüksek lisans programına geçebilir. Geçiş talebi intibak raporu ile birlikte anabilim dalı başkanlığının onayı ile EYK’ye sunulur.”

MADDE 23- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için Üniversitenin kadrosunda bulunan bir tez danışmanını ve öğrenci tarafından danışmanıyla beraber belirlenen tez konusunu Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu EYK onayı ile kesinleşir. Tez danışmanı ve konusunun, en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar belirlenmesi zorunludur. Öğrenci, yeterlik sınavını başarmasını izleyen dönemde tez önerisi dersine, tez önerisinden başarılı olduktan sonraki dönemden itibaren her yarıyıl tez dersine kayıt yaptırmak zorundadır.”

MADDE 24- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 37- (1) Yeterlik sınavının amacı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığının sınanmasıdır. Yeterlik sınavları Enstitü tarafından belirlenen ve akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılır.

(2) En az 3,00 ağırlıklı GNO’ya sahip öğrenci, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş ise en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul almış ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.

(3) Yeterlik sınavları, EYK tarafından onaylanan ve tam zamanlı görev yapan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenip yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, tez danışmanı dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açıktır.

(4) Yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Sınav jürileri öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, anabilim dalı başkanı tarafından yeterlik sınavını izleyen üç gün içerisinde Enstitüye tutanakla bildirilir.

(5) Yeterlik sınavında başarı gösteremeyen öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

(6) Doktora programına lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yirmi bir kredilik dersini başarı ile tamamlamış olan bir öğrenci aynı anabilim dalındaki yüksek lisans programına geçebilir. Geçiş talebi intibak raporu ile birlikte anabilim dalı başkanlığının onayı ile EYK’ye sunulur.

(7) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, Enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.”

MADDE 25- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Üç öğretim üyesinden oluşan tez izleme komitesinde tez danışmanından başka ilgili programdan ve başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere birer üye yer alır. İkinci tez danışmanı da komite toplantılarına katılabilir.”

MADDE 26- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 27- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 40- (1) Tez çalışmasını veya önceki savunmada istenen düzeltmeleri tamamlayan öğrenci, istenen sayıda nüshayı veya elektronik kopyayı tez danışmanına teslim eder. Danışman, söz konusu teze ilişkin benzerlik yazılım programı raporunu alarak tezin tez/proje yazım kılavuzuna uygun ve savunulabilir olduğuna ilişkin yazılı görüşü ile tezi, anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla jüri üyeleri ile paylaşılmak üzere Enstitüye gönderir. İntihal içerdiği tespit edilen tez, intihal raporu ile birlikte, karar verilmek üzere EYK’ye gönderilir.

(2) Öğrenci, tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tezin sonuçlanabilmesi için en az üç tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.

(3) Tez jürisi, danışmanın ve anabilim dalı başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile atanır. Jüri, öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan üç öğretim üyesi ile en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. İkinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.

(4) Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde öğrenciyi tez savunmasına alır. Savunma sınavı, tez çalışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma toplantısı öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açıktır.

(5) Tez savunmasının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, anabilim dalı başkanlığınca tez savunmasını izleyen üç gün içerisinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içerisinde gerekli değişiklikleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezde başarılı olamayan öğrencilere talepleri halinde 35 inci maddenin dördüncü fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(6) Tez savunması öncesinde, öğrencinin tez danışmanının onayıyla, Üniversite tarafından düzenlenen Lisansüstü Çalışmaları Konferansında ya da Üniversite içinde veya dışında düzenlenen başka bir bilimsel toplantıda tez çalışması ile ilgili İbn Haldun Üniversitesi adresli sunum, bildiri, hakemli bir dergide basılmış veya basıma kabul edilmiş makale, basılmış veya basıma kabul edilmiş kitap ya da kitap bölümü çalışmalarından birini yapmış ve bu durumu Enstitü Müdürlüğüne teslim edeceği bir belge ile kanıtlamış olması gerekir. Öğrenci, doktora tezi için hakemli bir dergide basılmış veya basıma kabul edilmiş makalesini yüksek lisans için aranan yayın şartında kullanamaz.

(7) Doktora tezini tamamlayan öğrencinin tez savunmasından önce, tezi ile ilişkili, tez danışmanının onayı ile tek başına veya başka araştırmacılarla birlikte İbn Haldun Üniversitesi adresli, uluslararası endekslerde (Web of Science, Scopus, SSCI, SCI, AHCI, ESCI) veya ulusal endekslerde (ULAKBİM-TR Dizin) taranan dergilerde basılmış veya basıma kabul edilmiş en az bir makaleyi tezi ile birlikte sunması gerekir. Bu endekslerde yer alan dergilerin dışında kalan dergiler, tez danışmanının ve anabilim dalı başkanlığının gerekçeli görüşü alınarak EYK tarafından değerlendirilir. Yayınlanan makalelerin yayın dili, programın eğitim dili %100 İngilizce ise İngilizce olmak zorundadır. Bu fıkra kapsamında yapılan yayınlara ilişkin performans değerlendirmeleri Senato tarafından yapılır. Senato bu değerlendirmeler sonucunda yayın yapılacak endeks veya dergilere ilişkin ilave kısıtlar getirebilir.”

MADDE 28- Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 41- (1) Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken doktora derslerinden en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olan, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez savunmasını başarıyla tamamlayan ve 40 ıncı maddenin altıncı ve yedinci fıkralarında yer alan şartları sağlayan öğrenci mezuniyete hak kazanır.”

MADDE 29- Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tez savunmasında başarılı olan ve diğer koşulları da sağlayan öğrenci Enstitü tarafından Tez Yazım Kılavuzuna uygunluğu kontrol edilip baskı onayı verilmiş tezinin ciltlenmiş en az üç nüshasını ve elektronik kopyasını, tez danışmanının tezin biçim yönünden tez/proje yazım kılavuzuna uygun olduğunu bildiren yazısını, İngilizce yazılan tezler için Enstitü tarafından standartları belirlenen dil bilgisi ve yazım kontrolü programından alacağı raporunu tez savunmasına giriş tarihinden itibaren bir ay içerisinde Enstitüye teslim ettiği takdirde EYK kararı ile doktora diploması almaya hak kazanır. EYK, başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Öğrenci bu koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde programdan ilişiği kesilir.”

MADDE 30- Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrencilerin disiplin işlemleri; 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi kapsamında yürütülür.”

MADDE 31- Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Normal öğrenim süresi içerisinde lisansüstü öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ek ücret alınır.”

MADDE 32- Aynı Yönetmeliğe 46 ncı maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Avrupa bölgesinde yükseköğretimle ilgili belgelerin tanınması

MADDE 46/A- (1) Avrupa Bölgesinde Yükseköğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sözleşme kapsamına giren hallerde ilgili sözleşme hükümleri uygulanır.”

MADDE 33- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.”

MADDE 34- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 35- Bu Yönetmelik hükümlerini İbn Haldun Üniversitesi Rektörü yürütür.