Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden:
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 14/9/2019 tarihli ve 30888 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“u) Yarıyıl (Dönem): Güz ve bahar dönemleri olmak üzere her bir eğitim-öğretim sürecini,”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “ve dönem” ibaresi “, ara sınav ve yarıyıl” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(6) Usule aykırı kayıt yaptırdığı tespit edilen öğrencilerin kayıtları iptal edilir.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Öğrenci, tüm öğretim süresince, her yarıyıl başında Senatonun belirleyeceği süre ve yönteme göre kayıt yenilemek zorundadır. Kayıt yenilenmemiş olan yarıyıl, öğretim süresinden sayılır. Kayıt süresi içerisinde ders seçimini yapmayan ve varsa katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyen öğrencilerin ders kaydı yapılmaz veya yenilenmez. Bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz. 16 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen devamsızlık süresini aşmamak kaydıyla Üniversitenin ilgili yönergesinin ilgili hükümleri gereğince mazerete konu belge ile başvuru yapılması ve ilgili birim yönetim kurulunun uygun görmesi durumunda ders kaydı yapılabilir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yatay geçiş ve diğer yerleştirme şekilleri ile gelen öğrencilerin kabulü
MADDE 11- (1) Üniversitenin fakülte ve meslek yüksekokullarına kurum içi ve kurumlar arası yatay geçişler ile merkezi yerleştirme puanına göre yapılan yatay geçiş işlemleri ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yapılır.
(2) Dikey geçiş ve diğer yerleştirme şekilleriyle gelen öğrencilerin kayıt işlemleri 2547 sayılı Kanun, YÖK kararları ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 12- (1) 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uyarınca belirlenen öğrenci katkı payı ve/veya öğrenim ücretleri, dönem başlarında akademik takvimde belirtilen tarihlerde ödenir. Öğrenim harcını ödemeyen öğrenciler, ders kaydı yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Ekle-sil süresi içindeki kayıt koşulları, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Derslerin öğretim süresince yarıyıllara dağılımı; haftalık teorik, laboratuvar ve her türlü uygulama çalışmalarının saati, AKTS kredi değeri ve olması halinde ön koşulları bölümce düzenlenerek, ilgili birim kurulunun kararı ve Senato onayı ile kesinleşir. Ön koşullu derslerin AKTS kredisi toplamı, ilgili programdaki derslerin toplam AKTS kredisinin %20’sini aşamaz.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14- (1) Öğrencilerin, Üniversiteye kayıt yaptırdığı ilk yarıyılda kayıt olabileceği derslerin AKTS değeri toplamı en çok 30 olup diğer yarıyıllarda kayıt olabileceği derslerin AKTS değeri toplamı en çok 38’ dir. Genel not ortalaması 3.00 veya üstünde olan öğrenciler, danışmanlarının onayıyla bir yarıyılda en çok 45 AKTS değerindeki derslere kayıt yaptırabilir.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin başlığı “Derslerin yerel kredi değerleri ve AKTS kredisi değerlerinin belirlenmesi” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) AKTS kredilerinin hesaplanmasında, yükseköğretim yeterlilikleri çerçevesinde her bir düzey için belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “iki” ibaresi “dört” şeklinde, dokuzuncu fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü cümlesine “ödevler” ibaresinden sonra gelmek üzere “, projeler” ibaresi eklenmiş, aynı maddenin on birinci ve on üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Teorik ders saati bulunan her ders için en az bir ara sınav yapılır.”
“(11) Bütünleme sınavı: Yarıyıl sonu sınavına girme hakkını elde edip sınava giremeyen öğrenciler ile Senato tarafından kabul edilen bütünleme sınavlarına ilişkin usul ve esaslara göre bu sınava girebilecek öğrenciler için yapılan sınavdır.”
“(13) Mazeret sınavı: Senato tarafından kabul edilen ilgili yönerge hükümlerinde mazeret olarak kabul edilen bir sebeple ara sınavlara katılamayan öğrenciler için yapılan sınavdır. Öğrenci, mazeretinin bitişini takip eden üç iş günü içinde ilgili akademik birime dilekçe ve mazerete konu belge ile başvurur. Ara sınav mazeret sınavları yarıyıl sona ermeden yapılır. Yarıyıl sonu sınavlarına ve ara sınav dışındaki sınavlara mazeret sınavı hakkı verilmez. Yarıyıl sonu sınavlarına giremeyen veya bu sınavlarda başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavlarına girebilirler. Herhangi bir sebeple mazeret sınavlarına giremeyen öğrencilere ve mazereti akademik takvimde belirtilen mazeret sınavı ile bütünleme sınav tarihlerini aşan öğrencilere ikinci bir mazeret sınavı hakkı verilmez. Mazereti ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen öğrenci, mazeretinin süresi içinde derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Mazeret süresi içinde girilen sınavlar ilgili yönerge hükümlerince değerlendirilir.”
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “34” ibaresi “44” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kredi değeri” ibaresi “AKTS değeri” olarak, “yerel” ibaresi “AKTS” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“a) Bir dersten FF, YZ, DZ ve DÇ notu alan öğrenci, bu dersi, kendi müfredatındaki döneminde tekrar almak zorundadır. Öğrenci isteği halinde dersi veya eşdeğerini, açıldığı ilk yarıyılda da alabilir.
b) Genel not ortalaması, 2.00’ın altında olup akademik yetersizlik uyarısı almış öğrenci, DD, DC harf notu aldığı dersi kendi müfredatındaki döneminde tekrar almak zorundadır. Öğrenci isteği halinde dersi veya eşdeğerini, açıldığı ilk yarıyılda da alabilir.”
“d) Mezuniyet şartlarını sağlayan öğrenci azami öğrenim süresi içinde isteği halinde, genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla yaz okulu veya takip eden ilk iki yarıyılda bu maddede belirtilen kapsamda ders tekrarı yapabilir. Bu haktan yararlanmak isteyen öğrencinin, mezuniyet işlemleri başlangıcına kadar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına dilekçe ile başvurması gerekir. Tek ders sınavına katılan öğrenci, bu haktan yararlanamaz.”
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şeklide değiştirilmiştir.
“Lisans programında, toplam en az 165 AKTS, ön lisans programında ise toplam en az 60 AKTS değerindeki dersleri başarı ile tamamlamış olan öğrenci, son sınıf öğrencisi sayılır.”
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Hazırlık sınıfı hariç, Senato tarafından kabul edilen ilgili esaslara göre bulundukları programda her bir yarıyıl için belirlenen asgari derslerden başarılı olan ve genel not ortalamasına göre dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada yüzde ona giren öğrencilerin isimleri liste halinde ilan edilir.”
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin başlığı “Akademik izin (Kayıt dondurma)” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Öğrenciye yapılacak her türlü bildirim duyuru panoları, internet sitesi veya öğrenci bilgi sisteminde bulunan e-posta adresi aracılığıyla yapılır.”
“(3) Öğrenciler, öğrenci bilgi sisteminde bulunan elektronik posta adreslerini ve yazışma adreslerini güncel tutmakla yükümlüdürler. Öğrenciler bu adreslerini değiştirdikleri takdirde bu değişikliği beş iş günü içinde öğrenci işlerine bildirir. Bu değişikliği zamanında bildirmeyen, yanlış ya da eksik bildiren öğrencinin, mevcut adreslerine yapılan tebligatlar geçerli kabul edilir.
(4) Öğrenciler, Üniversite tarafından sağlanan e-posta adresine gönderilen iletileri de takip etmekle yükümlüdür.”
MADDE 18- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 2- (1) 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren birinci yıla başlayan veya intibakı birinci yıla yapılan öğrenciler haricindeki diğer öğrencilere bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile 13 üncü, 14 üncü ve 21 inci maddelerde yapılan değişikliklerden önceki hükümler uygulanmaya devam olunur.”
MADDE 19- Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girer.
MADDE 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü yürütür.