Ekonomi bilimi, kaynakların kıt olduğu dünyamızda bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya ve refah seviyesini yükseltmeye yönelik yapılan faaliyetleri ele alıyor. Farklı sektörlerle entegre olan ekonomi bilimine dair bilgi birikimine sahip olmak ise bireysel finansal süreçleri daha iyi yönetmek için avantaj sunuyor. O halde hadi, hazırsan ekonomi biliminin hakim olman gereken temel unsurlarına şimdi yakından bakalım!
1. Ekonomi Nedir? Nasıl İşler?
Ekonomi kavramı Türk Dil Kurumuna göre “İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü; iktisat.” anlamına geliyor. Karar verme bilimi ya da servet bilimi olarak da anılan ekonomi, çeşitli kullanım alanlarına sahip olan kıt kaynakların üretim, dağıtım ve tüketim süreciyle ilgileniyor. Ekonomist Alfred Marshall’ın “Ekonomi, kıt kaynakların alternatif kullanım olanaklarını inceleyen bilim dalıdır.” şeklindeki ifadesi de sıklıkla kullanılan ekonomi tanımları arasında bulunuyor.
Ekonomi en basit tabirle mal veya hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerini kapsayan bir işleyiş şekliyle varlığını sürdürüyor. Ekonominin işleyişinde farklı unsurlar ve aktörler rol alıyor. Üreticiler taleplere göre hizmet ya da ürünleri üretirken tüketiciler ise ihtiyaçlarına göre bu hizmet ya da ürünleri satın alıyor. Fiyatlar arz ve talep dengesine göre belirleniyor. Devlet politikaları ve global gelişmeler ise ekonominin işleyişine yön veriyor.
2. Ekonominin Temel Amaçları Nelerdir?
Ekonomi bilimi insanların sınırsız sayılan ihtiyaçlarını kıt kaynaklar olarak kabul edilen para ve zaman ile karşılamayı hedefliyor. Dolayısıyla ekonominin temel amaçları gereksinimlerin en etkili şekilde karşılanabilmesi için üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerine yönelik alınan kararlardan oluşuyor. Ekonomik büyüme, istihdam, fiyat istikrarı, gelir dağılımı, sürdürülebilirlik ve dış ticaret dengesinin sağlanması ekonominin temel amaçları arasında yer alıyor. Bu amaçlar sayesinde kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanması sağlanıyor.
3. Ekonominin Alt Dalları Nelerdir?
Ekonomi bilimi temelde mikroekonomi ve makroekonomi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ekonominin diğer önemli alt dallarını ise toplumsal ekonomi, dış ticaret ekonomisi, para ve finansal ekonomi, enerji ekonomisi, çevre ekonomisi, uluslararası ekonomi, sağlık ekonomisi ve kalkınma ekonomisi oluşturuyor. Şimdi gel, ekonomi biliminin özünü oluşturan en temel iki alt dalına, yani makroekonomi ve mikroekonomiye birlikte yakından bir göz atalım!
3.1. Mikroekonomi Nedir?
Mikroekonomi bireylerin, işletmelerin ve sektörlerin ekonomik tercihlerini, alışkanlıklarını ve bunların sonuçlarını inceleyen bir ekonomi alt bilim dalı. Mal ve hizmetlerin üretim maliyetlerinden fiyat değişimlerine, piyasanın bu değişikliklere nasıl tepki verdiğine dair çeşitli konuları ele alıyor. Ayrıca bu alanlarda ortaya çıkan dinamikleri ve etkileşimleri analiz ediyor.
3.2. Makroekonomi Nedir?
Makroekonomi hem ülke hem de dünya genelindeki ekonomik büyüme, enflasyon, milli gelir ve işsizlik gibi büyük ölçekli performans göstergelerini ele alıyor. Çeşitli alanlara ayrılan makroekonomi temelde ekonomik büyüme ve kalkınmanın ögelerine odaklanıyor. Buna ek olarak genel ekonomik dinamikleri çözümlemek için ilgili göstergeleri analiz ediyor.
4. Ekonominin Temel Unsurları Nelerdir?
Yatırım süreçlerini yönetirken düzenli olarak ekonomi haberleri okuyarak finansal okuryazarlığını geliştirebilmek için ekonominin temel unsurlarına hakim olmak büyük avantaj sağlıyor. Ekonominin temelini oluşturan unsurları aşağıda bulabilirsin:
● Üretim: Mal ve hizmetlerin yaratılması sürecini ifade eden üretim ekonomik faaliyetlerin temelini oluşturuyor.
● Tüketim: Üretilen mal ve hizmetlerin satın alınarak kullanılmasını ve ihtiyaçların karşılanmasını kapsıyor.
● Arz ve talep: Arz üreticilerin belirli bir fiyat karşılığında tüketicilere sundukları mal veya hizmet anlamına geliyor. Talep ise tüketicilerin belirlenen fiyat karşılığında tüketmeyi hedefledikleri mal veya hizmet olarak tanımlanıyor.
● Mal ve hizmet: Mal ihtiyaçların giderilmesi için üretilen fiziksel ürünleri, hizmet ise yine aynı amaçla gerçekleştirilen faaliyetleri ifade ediyor.
● Fiyat: Tüketicilerin bir mal ve hizmete erişmek amacıyla ödediği para miktarına veya değerler toplamına deniyor. Arz ve talep dengesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
● İhtiyaç: Kişilerin hayatlarını sürdürebilmek ve yaşam kalitesini arttırmak için duyduğu temel gereksinimleri kapsıyor.
● Fayda: Bir mal veya hizmetin kişilerin ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine odaklanıyor.
● Kıtlık: Ekonomi biliminde sınırsız olarak kabul gören ihtiyaçların sınırlı imkanlarla karşılanması açıklıyor.
Midas uygulamasını telefonuna indirerek güncel ekonomik takvim verileriyle ekonomi dünyasını yakından takip edebilir, yatırımlarını buna göre şekillendirerek kazanç fırsatlarını yakalayabilirsin!