Dicle Üniversitesinden:

DİCLE ÜNİVERSİTESİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Dicle Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Dicle Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Dekan: Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

c) Fakülte: Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

ç) Merkez: Dicle Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezini,

d) Müdür (Başhekim): Merkezin Müdürünü,

e) Müdür yardımcısı (başhekim yardımcısı): Merkezin müdür yardımcısını (başhekim yardımcısını),

f) Rektör: Dicle Üniversitesi Rektörünü,

g) Senato: Dicle Üniversitesi Senatosunu,

ğ) Üniversite: Dicle Üniversitesini,

h) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Toplumun ağız ve diş sağlığını ilgilendiren konularda ileri tanı ve tedavi yöntemlerini sunmak amacıyla bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak ve bu sayede hastaneye başvuran acil ve diğer hastalara ayaktan veya yatırılarak ağız, diş ve çene sağlığı hizmeti vermek.

b) Çağın gereklilikleri doğrultusunda ihtiyaç ve beklentilere uygun, hasta haklarına saygılı, kaliteli ve modern bir tanı ve tedavi hizmeti sunmak.

c) Üniversitenin sağlık bilimleri alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretime devam eden öğrencilerinin eğitim ve uygulamalarına akademik olarak katkıda bulunmak.

ç) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında bilimsel eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama olanağı sağlamak amacıyla, tıp fakültesi ve Üniversite içinde ve dışında sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren fakülte, enstitü, yüksekokullar, uygulama ve araştırma merkezleri başta olmak üzere diğer kurumlarla iş birliği yapmak, eğitim ve sağlık hizmetlerinin verimliliği ile niteliğini artırmak.

d) Tıbbi araştırma ve uygulamaların en üst düzeyde gerçekleşmesi için bilimsel araştırma koşullarını hazırlamak, çağdaş hastane işletme yönetimi ilkeleri doğrultusunda faaliyette bulunmak ve ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında diş hekimliğinde lisans, uzmanlık ve doktora eğitimi yaptırmak.

f) Üniversitede açılan/açılacak farklı disiplinlerdeki yardımcı sağlık personeli yetiştirecek programların klinik eğitimine destek vermek.

g) Üniversitenin ilgili bölüm ve programlarının eğitim ve uygulama programlarının yürütülmesine destek sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkezin bünyesinde, diş hekimliği uzmanlık disiplinlerinin tedavi protokolleri kapsamında girişimsel cerrahi teknikleri uygulayarak lokal ve genel ameliyathanelerde hastaların ayaktan veya yatarak gözlem, muayene, tanı, tedavi ve rehabilite edilmelerini sağlamak ve bununla ilgili birimleri oluşturmak.

b) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında koruyucu diş hekimliği uygulamaları kapsamında sahada hizmet sunan toplum ağız ve diş sağlığı birimi oluşturmak ve bu birime saha çalışmalarında destek verebilecek kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile Rektörlük bilgisi dâhilinde iş birliği yapmak.

c) Ağız, diş ve çene sağlığı alanında hizmet verilmesini sağlamak ve bu konu ile ilgili araştırma ve uygulamalarda bulunmak.

ç) Klinik dalları ve diğer disiplinlerle toplum sağlığına yönelik araştırmalar konusunda iş birliğini sağlamak.

d) Merkezin amacı ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projelerin geliştirilmesine imkân sağlamak.

e) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda doğru bilgilere sahip olması ve doğru davranış ve alışkanlıklar kazanmasına yönelik projeler geliştirmek.

f) Üniversite öğrencilerinin ağız ve diş sağlığı konusunda bilinç kazanmalarını ve Merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak, bu amaçla özendirici eğitim faaliyetlerinde bulunmak ve bu alanda çalışmak isteyenleri desteklemek.

g) Sağlıklı bir toplumun geliştirilmesi için gerektiğinde kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile iş birliği yaparak ülke düzeyinde bilim ve toplum arasında köprü görevini üstlenmek.

ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına Merkezin amaçları doğrultusunda projeler hazırlamak, eğitim programları düzenlemek, bilimsel mütalaada bulunmak ve benzeri hizmetleri vermek.

h) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi amacıyla, kitap, dergi, broşür ve benzeri basımları yapmak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek.

ı) Yaşlı ve engelli hastalara özgü tedavi yaklaşımlarıyla hizmet vermek.

i) Yataklı servis hizmeti sunmak.

j) Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür (Başhekim).

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür (Başhekim)

MADDE 8- (1) Müdür (Başhekim), Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Fakültede devamlı statüde çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir.

(2) Müdür (Başhekim) görev başında olmadığı zaman, yardımcılarından birini usule uygun olarak vekil bırakır. Görev süresi biten Müdür (Başhekim), aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevden alınabilir.

Müdür (Başhekim)’ün görevleri

MADDE 9- (1) Müdür (Başhekim)’ün görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

b) Yönetim Kurulunun kararları doğrultusunda, ilgili mevzuatlara uygun olarak Merkezin misyonu, vizyonu, temel değerleri, kalite politikası ve stratejik hedefleri çerçevesinde hastane hizmetlerini yürütmek.

c) Merkezdeki iş ve işlemlerin hızlı ve kolaylık içinde yapılması için gerekli tedbirleri almak.

ç) Merkezin stratejik plan ve hedefleri doğrultusunda gelişmesi için gerekli tedbirleri almak, gerekli düzenleme ve çalışmaları yapmak.

d) Komisyon, komite, kurul ve konseylerin teşekkülünü ve işlerliğini sağlamak.

e) Merkezin faaliyet alanındaki sağlık ve diğer tüm hizmetlerin planlanmasını, uygulanmasını ve yürütülmesini sağlamak.

f) Merkezin personel planlamasını yapmak/yaptırmak ve personel ihtiyaçlarını gerekçeli olarak Rektörlüğe sunmak.

g) Merkez için gerekli her türlü bilgisayar otomasyon programlarının geliştirilmesini, uygulanmasını sağlamak ve denetimini yapmak.

ğ) Hastane enfeksiyon kontrol komisyonunca alınan kararların işleyişini sağlamak.

h) Merkezin akreditasyon süreçlerini planlamak, yürütmek ve elde edilen kazanımların sürekliliğini sağlamak.

ı) Merkezi; eğitim-öğretim, idari ve tıbbi araştırmalar için uygulamalara hazır hale getirmek ve hastane hizmetlerinin en ekonomik, etkin, kaliteli ve verimli şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak.

i) Eğitim-öğretim ve tedavi hizmetleri bütçesi ile ilgili önerilerini gerekçeli olarak Rektörlüğe sunmak.

j) Anabilim dalı tedavi hizmetlerinin gelir-gider dengesine göre performanslarını tespit ederek Yönetim Kuruluna sunmak.

k) Hizmet satın alma yoluyla yapılan sözleşmelerin uygulanmasını ve denetimini sağlamak.

l) Gerektiğinde yetkili amirin izni ile Merkez adına açıklama yapmak.

Müdür (Başhekim) yardımcıları

MADDE 10- (1) Müdür (Başhekim)’ün önerisi ve Rektörün onayı ile Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Fakültede devamlı statüde çalışan öğretim üyeleri arasından en fazla iki kişi müdür yardımcısı (başhekim yardımcısı) olarak görevlendirilebilir. Müdür yardımcıları (başhekim yardımcıları), Merkez hizmetlerinin yürütülmesinde Müdür (Başhekim)’e yardımcı olurlar.

(2) Müdür (Başhekim)’ün görevi sona erdiğinde, müdür yardımcılarının (başhekim yardımcılarının) görevi de kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten müdür yardımcısı (başhekim yardımcısı), aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevden alınabilir.

Yönetim Kurulu

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulu; Müdür (Başhekim)’ün başkanlığında, müdür yardımcıları (başhekim yardımcıları), Dekan, Hastane Müdürü ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Fakülte öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere en fazla dokuz üyeden oluşur.

(2) Herhangi bir nedenle boşalan üyelikler için kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilebilir.

(3) Müdür (Başhekim)’ün yazılı çağrısı üzerine yılda en az dört defa salt çoğunlukla toplanır. Gerektiğinde olağanüstü toplantılar yapılabilir. Üyeler oyunu kabul veya ret yönünde kullanır. Çekimser oy kullanılamaz. Ret oyu kullanan üyeler gerekçeli açıklama yazarlar. Tüm kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar verilmiş sayılır.

(4) Yönetim Kurulunun raportörlüğünü Hastane Müdürü yapar, sekreteryası Müdür (Başhekim) tarafından yürütülür.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 12- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında, Merkezin yönetimi ile ilgili olarak Danışma Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, Müdür (Başhekim) tarafından son şekli verilen stratejik plan çerçevesinde hazırlanan yıllık faaliyet planı ve faaliyet raporlarını görüşmek ve onaylamak.

b) Merkezde sağlık hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili faaliyette bulunan tüm birimlerin rasyonel, etkin ve verimli çalışması için gerekli eşgüdümü sağlamak.

c) Merkezin kadro ve bütçe tasarısı hakkında görüş hazırlamak ve Rektörün onayına sunmak.

ç) İş sağlığı ve güvenliği ile hasta ve çalışan güvenliği alanlarında, ilgili mevzuat hükümlerine uygun bir şekilde gerekli önlemleri almak ve düzeltici faaliyetleri karara bağlamak.

d) Kalite, performans ve benzeri her türlü ölçüm verilerini değerlendirmek.

e) Merkezin gelir ve gider raporlarına göre idari kararlar almak.

f) İlgili mevzuat hükümlerine göre Merkezin yönetimi ve işletilmesi için gerekli kararları almak.

g) Merkezin faaliyette bulunan kliniklerinin ve laboratuvar birimlerinin, idari ünitelerin, ortak kullanım sahalarının ve yeni kurulan ünitelerin etkin çalışması için yerleşim planlarını yapmak ve koordinasyonu sağlamak.

ğ) Müdür (Başhekim) tarafından hazırlanan çalışma raporlarını ve istatistiki verileri değerlendirmek ve gerektiğinde Merkezin faaliyetlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için kararlar almak.

h) Merkezin sürekli daha iyi sağlık hizmeti verebilmesi için gerekli olan birimleri, klinikleri, laboratuvarları, hastalara yönelik tanı ve tedavi üniteleri ile eğitim birimlerini kurmak ve bu birimlerin yönetim esaslarını belirlemek.

ı) Merkezin personel ve diğer kaynaklarını inceleyerek Merkezin plan ve programları hakkında Rektörlüğe sunulmak üzere raporlar hazırlamak.

i) İlgili mevzuat hükümlerine göre diğer görevleri yapmak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulu; Müdür (Başhekim)’ün başkanlığında, Dekan, dekan yardımcıları, müdür yardımcıları (başhekim yardımcıları), anabilim dalı başkanları, fakülte sekreteri, Hastane Müdürü, başhemşire ile Müdür (Başhekim)’ün belirleyeceği bir asistan temsilcisi ve öğrenci temsilcisinden olmak üzere Rektör tarafından görevlendirilen en fazla on dokuz üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu yılda en az bir defa salt çoğunlukla toplanır. Müdür (Başhekim), ihtiyaç halinde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Üyeler oyunu kabul veya ret yönünde kullanır. Çekimser oy kullanılamaz. Ret oyu kullanan üyeler gerekçeli açıklama yazarlar. Tüm kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar verilmiş sayılır.

 (3) Danışma Kurulunun raportörlüğünü Hastane Müdürü, olmadığında fakülte sekreteri yürütür.

(4) Danışma Kurulu; Fakültenin öğretim üyelerinden gelen görüş, öneri ve eleştirileri değerlendirir, Merkezin amaçlarına uygun, hastane hizmetleri açısından yararlı bulunan tavsiye niteliğindeki görüşleri Yönetim Kuruluna öneri olarak iletir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hastane Müdürü

MADDE 14- (1) Hastane Müdürü ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Müdür (Başhekim)’ün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilir. Hastane Müdürü; Müdür (Başhekim)’ün görev ve sorumluluk alanlarında sınırlı olmak üzere Merkezin idari, mali ve teknik konularında, planlama, örgütlenme, koordinasyon ve denetim gibi temel yönetim işlevlerinde yetkili olup Müdür (Başhekim)’e karşı sorumludur.

Hastane müdür yardımcısı

MADDE 15- (1) Hastane Müdürüne bağlı olarak görev yapan en fazla bir hastane müdür yardımcısı; Müdür (Başhekim)’ün önerisi üzerine Rektör tarafından ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak görevlendirilir.

(2) Hastane müdür yardımcısı; Hastane Müdürünce yürütülen idari, mali ve teknik hizmetlerden kendilerine verilenleri ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirir ve hizmetlerin yürütülmesinde Hastane Müdürüne yardımcı olurlar.

Başhemşire ve Başhemşire yardımcısı

MADDE 16- (1) Başhemşire ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak hemşirelik bölümü mezunu adaylar arasından Müdür (Başhekim)’ün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilir. Merkezde görevli hemşireler ve sağlık hizmetlerinde çalışan yardımcı personel, Başhemşirenin sorumluluğunda olup; hemşirelik hizmetlerinin yönetim ve organizasyonu konusunda Merkezin yönetim organlarının belirlediği usul ve esaslara göre çalışmak ve verilen benzer görevleri yapmakla yükümlüdür.

(2) Hizmet gereksinimleri doğrultusunda Müdür (Başhekim)’ün önerisi üzerine Rektör tarafından bir kişi başhemşire yardımcısı olarak görevlendirilir. Başhemşire yardımcısı, Başhemşireye karşı sorumludur.

Anabilim dalı başkanı

MADDE 17- (1) Anabilim dalı başkanları; aynı zamanda ilgili anabilim dalı kliniğinin sorumlusu olup; ilgili klinikte sunulan tıbbi uygulamalar ile ilgili olarak Dekana ve Müdür (Başhekim)’e karşı sorumludur.

(2) Klinik sorumlusu; ilgili kliniğin bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde çalıştırılmasından, ilgili kayıtların tutulmasından ve korunmasından ayrıca alt yapı ile ilgili donanımın usulüne uygun kullandırılmasından sorumludur. Klinikte hizmet sunan ve/veya eğitim alan stajyer öğrenciler ile uzmanlık ve doktora öğrencilerinin çalışmalarından klinik sorumlusu sorumludur. Bunların dışındaki tüm klinik personelinin hizmet ilkelerine uygun çalışmalarının denetim sorumluluğu da klinik sorumlusuna aittir.

Merkezin ünite ve birimleri

MADDE 18- (1) Merkezde, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak, ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet ve eğitim kalitesini ve verimliliği artırmak amacıyla çalışma grupları, komisyon, komite, ünite ve bağlı birimler Rektörün onayıyla kurulabilir. Bunların çalışma usul ve esasları Yönetim Kurulunca belirlenir.

 (2) Merkezde ve ilişkili birimlerde bulunan ameliyathane, yataklı servis, poliklinik veya laboratuvar hizmetleri ile Merkezin idari işlerinde görevli olanlar, Dekana ve Müdür (Başhekim)’e karşı sorumludurlar.

Harcama yetkilisi

MADDE 19- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdür (Başhekim)’dür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 20- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 21- (1) 20/4/2020 tarihli ve 31105 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dicle Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 22- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dicle Üniversitesi Rektörü yürütür.