Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden:

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU YABANCI DİL EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesindeki yabancı dil eğitim-öğretimi ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesindeki yabancı dil eğitim-öğretimi ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik yarıyıl yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı: Yabancı diller bölümünde kayıtlı öğrencilerin hazırlık eğitiminde başarılı olup olmayacaklarını belirleyen güz yarıyılı sonunda yapılan sınavı,

b) Akademik yıl: Güz ve bahar dönemlerinden oluşan iki yarıyılı,

c) Akademik yılbaşı yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı: Yeni kayıtlı ve bir önceki yıl kayıt yaptırıp başarısız olan öğrencilerin yabancı dildeki yeterliklerini belirleyen güz yarıyılı başında yapılan sınavı,

ç) Akademik yıl sonu yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı: Hazırlık eğitiminde gerekli kuru başarıyla tamamlayan ve bir önceki akademik yılda kayıtlı olup hazırlık eğitiminden herhangi bir nedenle başarısız olmuş öğrencilerin yabancı dil yeterliklerini belirleyen sınavı,

d) Eşdeğer yabancı dil sınavı: ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal ve uluslararası sınavları,

e) Hazırlık başarı notu: Yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavlarından birinde başarılı sayılmak için gereken puanı,

f) Kur atlama sınavı: Yabancı diller bölümü hazırlık sınıflarında her kur sonunda öğrencilerin kurdaki yabancı dil yeterliklerini belirleyen sınavı,

g) Kur başarı notu: Öğrencilerin bir kur içerisinde almış oldukları puanlar ile kur atlama sınavında almış oldukları puanların ortalamasını,

ğ) Rektör: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörünü,

h) Rektörlük: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğünü,

ı) Senato: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunu,

i) Seviye tespit sınavı: Yüksekokulda hazırlık eğitimi alacak olan öğrencilerin hangi kurda öğrenim göreceklerini belirleyen sınavı,

j) Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini,

k) Yabancı Diller Bölümü: YDYO yabancı dil hazırlık sınıflarını ve Üniversite birimlerinde yürütülen zorunlu ve seçmeli yabancı dil derslerinin yürütülmesinden sorumlu birimi,

l) Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO): Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

m) YDS: ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

n) Yoklama sınavı (quiz): Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıflarında kur içerisinde yapılan kısa süreli sınavları veya performans etkinliklerini,

o) YÖKDİL: Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavını,

ö) Zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı: Fakülteler, yüksekokullar ve meslek yüksekokullarındaki zorunlu yabancı dil (İngilizce I-II) derslerini ilk defa alacak olan öğrencilerin girebilecekleri sınavı,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yabancı Diller Bölümü Eğitim-Öğretimi ve Sınavlarına İlişkin Esaslar

Yabancı Diller Bölümü eğitim-öğretiminin amacı

MADDE 5- (1) Yabancı Diller Bölümü eğitim-öğretiminin amacı; öğrencilere Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programının öngördüğü yabancı dilin temel sözlü ve yazılı kurallarını öğretmek, çeşitli alanlardaki yayınları izleyebilme becerisini edindirmek, akademik ve sosyal yaşam için gereken dil iletişimini sağlama yeterliğini kazandırmaktır.

Zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı ve yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavları

MADDE 6- (1) Yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran ve bir önceki akademik yıl hazırlık eğitiminden başarılı olamayan öğrenciler, öğretim yılının başında, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen bir yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Yeterlik sınavına girmeyen veya bu sınavdan başarısız olup hazırlık sınıfında öğrenim görecek olan öğrenciler seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. Ayrıca birinci yarıyıl ve akademik yıl sonunda yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı yapılır. Yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavından başarılı olan öğrenciler kendi fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu bölümlerinde öğrenimlerine devam ederler.

(2) Zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavından alınan puana göre öğrencinin, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olup olmayacağı belirlenir. Öğrencilerin bu derslerden muaf olabilmesi için 100 tam puan üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Bu sınavdan başarılı olan öğrencilere, 14/10/2019 tarihli ve 30918 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.

(3) Aşağıdaki şartlardan en az birini taşıyan öğrenciler hazırlık öğretiminden muaftır:

a) Başvuru tarihinden önceki son üç yılda, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin ana dili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar.

b) Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından ilgili bölümün hazırlık sınıfında başarılı sayılması için gerekli olan puanı almış olduğunu belgeleyenler.

(4) Yabancı dil puanıyla öğrenci kabul eden bölüm öğrencilerinin üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamına giren sınavlarda başarılı sayılmaları için 100 tam puan üzerinden en az 80 veya buna eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.

(5) Eğitim dili %100 (yabancı dil puanıyla öğrenci kabul eden bölüm öğrencileri hariç) İngilizce veya Arapça olan bölüm öğrencilerinin üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamına giren sınavlarda başarılı sayılmaları için 100 tam puan üzerinden en az 65 puan almış olmaları gerekir.

(6) Eğitim dili en az %30 İngilizce veya Arapça olan bölüm öğrencilerinin üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamına giren sınavlarda başarılı sayılmaları için 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almış olmaları gerekir.

(7) Üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamına giren sınavlarda alınan puanın bu Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirmeye alınabilmesi için, sınavı yapan ilgili kurumlar ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen sınav geçerlilik süresi esas alınır.

Yabancı Diller Bölümüne kayıt

MADDE 7- (1) Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıflarına devam edecek öğrenciler, Üniversite tarafından belirlenen esaslara ve takvime göre kaydolmak veya kayıt yenilemek zorundadırlar.

(2) İsteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri, Yabancı Diller Bölümü tarafından belirlenen bölümlere ait kontenjanlara göre Yabancı Diller Bölümünde eğitim alabilirler. Bölümlere ayrılan kontenjandan daha fazla öğrencinin isteğe bağlı hazırlık okumayı tercih etmesi durumunda ÖSYM yerleştirme puanı esas alınarak kontenjan sayısı kadar öğrenci hazırlık okumaya hak kazanır. İsteğe bağlı kabul edilecek bölüm ve öğrenci kontenjan sayıları Üniversite tarafından belirlenmiş olan akademik takvimdeki derslerin başlama tarihinden en az dört hafta önce duyurulur.

Akademik takvim

MADDE 8- (1) Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıfları öğretimi akademik yıl esasına göre yapılır. Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıfları öğretim takvimi, YDYO’nun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir ve ilân edilir.

Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıfları seviye grupları

MADDE 9- (1) Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıfları öğrencilerinin yabancı dil öğrenimine hangi seviyeden başlayacakları, akademik yılbaşında yapılan yabancı dil seviye tespit sınavı sonuçlarına göre Yabancı Diller Bölümü tarafından belirlenir. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler Avrupa Ortak Dil Çerçevesi (CEFR) kriterlerine göre dört farklı seviyeye ayrılabilirler. Hazırlık sınıfına kayıtlı tüm öğrencilerin, bir seviye grubuna yerleştirilebilmesi için bu sınava girmesi zorunludur. Sınava girmeyen öğrenciler en düşük seviye grubuna yerleştirilirler.

(2) Akademik yılbaşında yapılan yabancı dil seviye tespit sınavı sonuçlarına göre öğrenciler A1, A2, B1 ve B2 seviye gruplarına ayrılabilirler. Her kur yedi haftalık eğitim ve öğretimden oluşur. Her bir kurun sonunda uygulanan kur atlama sınavı ve kur içinde almış oldukları puanlar dâhilinde belirlenen kur başarı notuna göre başarılı olan öğrenciler bir üst kurda eğitime devam ederler. Kur başarı notu, kur atlama sınavı ve kur içi performans puanları dâhilinde hesaplanır. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi ve bir üst kura geçebilmesi için kur başarı notunun en az 60 olması gerekmektedir. Gerekli olan kur başarı notunu alamamış ve başarısız olmuş öğrenciler aynı kuru tekrar ederler.

(3) Bir kurda başarısız olan öğrenciler, aynı kuru iki kez tekrar edebilirler. Üçüncü defa aynı kur sınavından başarısız olmuş öğrenciler, bu kuru online derslerden takip etmek zorundadır.

(4) Güz döneminde B2 kurunu başarıyla tamamlamış ancak akademik yarıyıl yabancı dil yeterlik sınavında başarısız olmuş öğrenciler bahar yarıyılında Destek Programı-1 ve Destek Programı-2 kurlarını alırlar. Ancak B2 kurunu bahar yarıyılı ilk yedi haftasında başarıyla tamamlamış öğrenciler sadece Destek Programı-1 kurunu alırlar.

Devam zorunluluğu

MADDE 10- (1) Öğrencinin devam zorunluluğu, her bir kur süresi esasına göre belirlenir. Devamsızlık sürelerine öğrencinin sağlık raporu alarak geçirdiği süreler dâhildir. Bir kurun süresinin toplam ders saati üzerinden en az %80 oranında devam şartı aranır. Devamsızlığı, bulunduğu kurdaki toplam ders saatinin %20’sini geçen öğrenciler, kur atlama sınavına giremez; o kurda başarısız kabul edilir ve kuru tekrar etmeleri gerekir.

(2) Hazırlık sınıflarında bir önceki akademik yılda devam zorunluluğu şartını yerine getirip başarılı olamayan zorunlu hazırlık sınıfı öğrencilerinin devam zorunluluğu olmayıp, başvurmaları halinde hazırlık derslerine devam edebilme veya derslere devam etmeksizin akademik yarıyıl ve/veya akademik yıl sonu yabancı dil yeterlik sınavlarına girebilme hakları vardır.

(3) Destek programı kurlarında devam zorunluluğu aranmakta olup kur sonu sınavı bulunmamaktadır. Destek programı kurlarında devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler akademik yıl sonu yabancı dil yeterlik sınavına giremezler.

Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıflarında başarılı sayılma

MADDE 11- (1) Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıflarında başarılı sayılma esasları aşağıdaki şekildedir:

a) Akademik yılbaşında yapılan yeterlik sınavından eğitim dili %100 (yabancı dil puanıyla öğrenci kabul eden bölüm öğrencileri hariç) Türkçe dışındaki bir dil olan bölüm öğrencileri 65 ve üzeri; eğitim dili en az %30 Türkçe dışındaki bir dil olan bölüm öğrencileri 60 ve üzeri puan aldıklarında başarılı sayılırlar. Ancak yabancı dil puanı ile öğrenci alan bölüm öğrencileri 80 ve üzeri puan aldıkları takdirde başarılı sayılırlar. Bu sınava başvuru yapmak koşuluyla yeni kayıtlı ve bir önceki yıl kayıt yaptırıp başarısız olan tüm Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıfı öğrencileri katılabilir.

b) Akademik yarıyıl yabancı dil yeterlik sınavına başvuru yapmak koşuluyla eski kayıtlı tüm öğrenciler katılabilir. Mevcut akademik yılda kayıt yaptırmış öğrencilerin yarıyıl yabancı dil yeterlik sınavına girebilmeleri için B2 kurunu başarılı tamamlamış olmaları veya B1 kuru başarı notunun en az 80 olması gerekir. Akademik yarıyıl yabancı dil yeterlik sınavından eğitim dili %100 (yabancı dil puanıyla öğrenci kabul eden bölüm öğrencileri hariç) Türkçe dışındaki bir dil olan bölüm öğrencileri 65 ve üzeri; eğitim dili en az %30 Türkçe dışındaki bir dil olan bölüm öğrencileri 60 ve üzeri puan aldıklarında başarılı sayılırlar. Ancak, yabancı dil puanı ile öğrenci alan bölüm öğrencileri 80 ve üzeri puan aldıkları takdirde başarılı sayılırlar.

c) Akademik yıl sonu yabancı dil yeterlik sınavına başvuru yapmak koşuluyla eski kayıtlı tüm öğrenciler katılabilir. Mevcut akademik yılda kayıt yaptırmış öğrencilerin yıl sonu yabancı dil yeterlik sınavına girebilmeleri için B2 kurunu başarılı tamamlamış olmaları veya B1 kuru başarı notunun en az 80 olması gerekmektedir. Akademik yıl sonu yabancı dil yeterlik sınavından eğitim dili %100 (yabancı dil puanıyla öğrenci kabul eden bölüm öğrencileri hariç) Türkçe dışındaki bir dil olan bölüm öğrencileri 65 ve üzeri; eğitim dili en az %30 Türkçe dışındaki bir dil olan bölüm öğrencileri 60 ve üzeri puan aldıklarında başarılı sayılırlar. Ancak, yabancı dil puanı ile öğrenci alan bölüm öğrencileri 80 ve üzeri puan aldıkları takdirde başarılı sayılırlar.

ç) Not hesaplamasında, küsuratlı notlar en yakın tam sayıya yuvarlanır.

Mazeretler

MADDE 12- (1) Sadece kur atlama sınavları için mazeret sınavları yapılır. Yoklama sınavları (quiz) için mazeret sınavı yapılmaz.

(2) Mazereti nedeniyle kur atlama sınavlarına giremeyen öğrencilerin, mazeretleri ile ilgili belgeleri, mazeretlerinin bittiği günden sonraki üç iş günü içerisinde Yabancı Diller Bölüm Başkanlığına teslim etmeleri gerekir.

(3) Üniversiteye geç kayıt yaptırmış öğrenciler için Yabancı Diller Bölümü Başkanlığının uygun gördüğü tarihlerde yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı yapılabilir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 13- (1) Öğrenciler, kur atlama sınavları ve yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı sonuçlarına, sınav sonuçlarının ilanını takip eden üç iş günü içinde Yabancı Diller Bölümü Başkanlığına bir dilekçeyle başvurarak itirazda bulunabilirler. İtiraz dilekçeleri, Yabancı Diller Bölümü Başkanlığı tarafından kurulan komisyonca incelenir ve itiraz tarihinden itibaren en fazla üç iş günü içinde sonuçlandırılarak ilan edilir.

Hazırlık sınıfları öğrenim süresi

MADDE 14- (1) Hazırlık sınıfları öğrenim süresi iki yarıyıldır ancak 11 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler ikinci yarıyıldan muaf tutulurlar. Öğrenciler, düzeylerine göre hazırlık sınıflarında haftada en az 20 saat, en fazla 26 saat yabancı dil dersi öğrenimi görürler. Hazırlık sınıflarında geçirilen süre, öğrencinin lisans öğrenim programlarında görmekle yükümlü olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz.

Disiplin, izinli sayılma ve kayıt dondurma işlemleri

MADDE 15- (1) Yabancı Diller Bölümü öğrencilerinin disiplin ve izinli sayılma işlemleri YDYO Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından, kayıt dondurma işlemleri ilgili birimler tarafından ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17- (1) 8/8/2023 tarihli ve 32273 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü yürütür.