Boğaziçi Üniversitesinden:

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 19/12/2022 tarihli ve 32048 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Toplam ders saatinin %5’i rapor sınırı olarak kabul edilir. Öğrencilerin raporlu olmaları durumunda raporlu olarak derslere katılmadıkları süre %5’lik dilim içinde değerlendirilir ve bu dilim içerisindeki devamsızlıklar %10’luk devamsızlık dilimine dahil edilmez. Rektörlük tarafından onaylanan sosyal ve sportif etkinliklere katılan öğrenciler ise katılamadıkları dersler için devamsız sayılmazlar.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10- (1) Aşağıdaki öğrenciler yeterlilik sınavından muaftırlar:

a) Son iki yıl içinde, Senato tarafından kabul edilen dil sınavlarından biri ile İngilizce yeterliliğini kanıtlayanlar.

b) Üniversitenin bir lisans veya lisansüstü programından mezun olduktan sonra iki yıl içinde bir lisans veya lisansüstü programına başvurmuş olanlar.

c) Üniversitenin bir lisans veya lisansüstü programına kayıtlı iken Üniversiteye tekrar yerleştirilenler.

(2) Gerekli görüldüğü takdirde Hazırlık Birimi tarafından mülakata tabi tutulmak şartıyla, resmî dili İngilizce olan bir ülkenin vatandaşı olup ortaöğretim, lisans veya lisansüstü eğitimlerini İngilizce eğitim veren okullarda almış olduklarını belgeleyenler yeterlilik sınavından muaftırlar.

(3) Mezuniyetinin üzerinden iki yıldan fazla geçmemiş olmak şartıyla aşağıdaki öğrenciler yeterlilik sınavından muaftırlar:

a) Ortaöğretiminin son üç yılını resmî dili İngilizce olan bir ülkede eğitim dili İngilizce olan bir eğitim kurumunda tamamlamış olanlar.

b) Lisans, yüksek lisans veya doktora eğitiminin son iki yılını resmî dili İngilizce olan bir ülkede eğitim dili İngilizce olan bir yükseköğretim kurumunda tamamlamış olanlar.

(4) Resmî dili İngilizce olan bir ülkede eğitim dili İngilizce olan bir yükseköğretim kurumunda hâlihazırda kayıtlı, en az iki yıl eğitim görmüş yatay geçiş başvurusu yapan öğrenciler yeterlilik sınavından muaf tutulur.

(5) Özel ve misafir öğrenciler Hazırlık Birimi tarafından yapılacak yazılı veya sözlü sınav sonucu yeterlilik sınavından muaf tutulabilir.”

MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Boğaziçi Üniversitesi Rektörü yürütür.