Beykoz Üniversitesinden:

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 14/7/2019 tarihli ve 30831 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Beykoz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan (ö) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ş) Anabilim/anasanat dalı: Enstitüde programı bulunan ve programın yürütülmesinden enstitüye karşı sorumlu olan anabilim/anasanat dalını,

t) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders, dönem projesi, yüksek lisans tezi, doktora tezi ve uygulaması gibi tez/dönem projesi çalışması yarıyıllarında rehberlik etmek üzere belirlenen öğretim üyelerini,

u) Dönem projesi: Tezsiz yüksek lisans eğitimi sırasında araştırılan ve/veya incelenen bilimsel bir konunun, bir bilimsel araştırma raporu şeklinde sunulan bitirme çalışmasını,

ü) Merkezi yabancı dil sınavı: ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavını,

v) Online Beykoz: Beykoz Üniversitesi Uzaktan Eğitim platformunu,

y) Program Koordinatörü: Anabilim/anasanat dalı altında açılan programların yürütücüsünü,

z) Tez izleme komitesi: Doktora programlarında kayıtlı öğrencinin tez çalışmasını izleyen komiteyi,

aa) Tez jürisi: Tezli yüksek lisans ve doktora öğrencisinin tez çalışmasındaki başarı durumunu belirleyen jüriyi,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrenci, dönem projesi dersini aldığı yarıyıl sonunda Senato tarafından kabul edilen dönem projesi yazım kılavuzuna ve benzerlik denetimi uygulama esaslarında belirtilen oranlara uygun olarak, akademik takvimde belirtilen tarihlerde gereklilikleri yerine getirerek dönem projesini danışmanına teslim eder. Ara rapor ve yazım kılavuzu ile benzerlik denetimi uygulama esaslarına uygun dönem projesini teslim eden öğrencilerin, tüm derslerden başarılı olması ve genel not ortalamalarının en az 2,5 olması koşuluyla danışmanı tarafından dönem projesi başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Dönem projesinin sunulmasını gerektiren programlar anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Kurulu kararı ile belirlenir. Sunulmasına karar verilen dönem projesi üç kişilik jüriye yapılan sunum sonrasında oy birliği ya da oy çokluğu ile başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Ara rapor ve yazım kılavuzu ile benzerlik denetimi uygulama esaslarına uygun dönem projesini danışmanına teslim etmeyen öğrenciler dönem projesi dersinden başarısız olarak değerlendirilir.”

“(5) Başarılı bulunan dönem projesinin son hali öğrenci tarafından PDF formatında projenin kabul tarihinden itibaren 15 gün içinde Online Beykoz platformuna yüklenir. Danışman ve öğrenci tarafından imzalanan teslim tutanağı Enstitü Müdürlüğüne teslim edilir. Öğrencinin başarı notu teslim süreci tamamlandıktan sonra danışmanı tarafından sisteme girilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tez danışmanı 20/4/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde anabilim/anasanat dalı başkanlıklarının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla atanır.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci, ikinci ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans programlarında eğitim alan bir öğrenci, tezini Üniversite tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve jüri önünde sözlü olarak savunur.

(2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına teslim eder. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşünü, tezin intihal raporunu ve tezi PDF formatında Enstitüye ve jüri üyelerine teslim eder. Jüri üyeleri tarafından rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespit edilmesi durumunda tez gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere Enstitü Yönetim Kuruluna gönderilir.”

“(10) Tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması halinde, aynı isimde tezsiz yüksek lisans programı varsa ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Aynı isimde tezsiz yüksek lisans programı yok ise Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile tezli programa en yakın tezsiz yüksek lisans programına intibakı yapılır. Bu durumdaki öğrenciler için ilgili yönerge hükümleri uygulanır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Üniversitede veya başka bir yükseköğretim kurumundaki bir lisansüstü programında en az bir yarıyıl en fazla iki yarıyıl öğrenim görmüş başarılı öğrenciler, yatay geçiş yoluyla kabul için başvurabilirler. Yatay geçişlerde ilgili yönerge hükümleri uygulanır.

(2) Üniversite dışından veya içinden yatay geçiş yapan öğrencilerin, daha önce başarmış olduğu derslerin intibakı ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yapılarak Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir. Öğrenciler bu derslerden muaf olurlar ve yeni programlarında muaf oldukları derslere karşılık gelen derslerin kredileri ve notları transkriptlerine işlenir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 38- (1) Lisansüstü programlara yurt dışından öğrencilerin kabul ve kayıt işlemleri Senato tarafından çıkarılan yönerge hükümleri çerçevesinde yürütülür.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Müdürlüğü” ibaresi “Öğrenci İşleri Direktörlüğü” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(9) Bir yarıyılda hangi lisansüstü derslerin açılacağı ve bu derslerin doktora veya eşdeğeri lisansüstü eğitim mezunu hangi öğretim elemanları ile 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi uyarınca görevlendirilen araştırmacılar tarafından verileceği, Enstitü anabilim/anasanat dalları başkanlarının önerileri üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Daha önce başka bir yükseköğretim kurumuna devam ederek almış oldukları derslerden başarılı olan öğrenciler, önceki öğrenimin tanınması ve ders muafiyeti kapsamında yeni kabul edildikleri programda yer alan eşdeğer derslerden ilgili Enstitü Kurulu kararıyla muaf tutulabilirler.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu öğrenciler hakkında 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanır.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 63- (1) Ders programında yer alan derslerini, derslerin azami tamamlanma süreleri içerisinde tamamlayamayan öğrencilere, daha önce almış oldukları ve dersin devam zorunluluğunu yerine getirdiği dersler kapsamında iki ders için birer ek sınav hakkı verilir.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 64 üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Tez dersine devam edecek öğrenciler için DM; tez savunma sınavına giren ve tez jürisi tarafından düzeltme verilen öğrenciler için TD notu verilir.”

“(6) Tamamen veya kısmen internet destekli uzaktan öğretim yoluyla sunulan program veya derslerin ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin uygulanmasına yönelik hususlar, Yükseköğretim Genel Kurulunun belirlemiş olduğu Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan tabloya aşağıdaki satırlar ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

-

TD

-

Tez Düzeltmesi

-

DM

-

Devam (Tez Süreci)

“h) TD notu; tez savunma sınavına giren ve tez jürisi tarafından düzeltme verilen öğrenciler için kullanılan nottur.

ı) DM notu; Takip eden yarıyılda tez dersine devam edecek öğrenciler için kullanılan nottur.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 73 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Azamî öğrenim süreleri içerisinde lisansüstü öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerin Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile lisansüstü programlardan kayıtları silinir.

b) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesine göre Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencinin ilişiği kesilir.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 74 üncü maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesine göre Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ödemiş oldukları öğrenim ücretleri iade edilmez.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 76- (1) Öğrencilerin disiplin işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesine göre yürütülür.”

MADDE 19- Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

MADDE 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Beykoz Üniversitesi Rektörü yürütür.