Batman Üniversitesinden:

BATMAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 4/11/2023 tarihli ve 32359 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10- (1) Dersler; teorik dersler, uygulamalı/pratik dersler, klinik ders yükü pratik uygulamaları, alan ve benzeri çalışma programları şeklinde verilir.

(2) Fakültede yıl esasına göre örgün eğitim uygulanır ve sınıf geçme sistemi ile eğitim yapılır. Tüm dersler için devam zorunludur. Bir sınıfı geçemeyen öğrenci bir üst sınıfa devam edemez sadece başarısız olduğu dersi/dersleri tekrar eder. Ancak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil derslerinden başarısız olan öğrenciler eğer devamsızlık nedeniyle başarısızlık söz konusu değilse bir üst sınıftaki derslere ve kaldığı ortak zorunlu dersler/seçmeli derslere kaydını yaptırır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17- (1) Fakültede eğitim-öğretim, sınıf geçme esasına göre yapılır. Her eğitim-öğretim yılında uygulanan zorunlu dersler bir sonraki yılın ön koşuludur. Ortak zorunlu dersler dışındaki herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci, üst sınıfa geçemez, ders taşıyamaz. Takip eden eğitim-öğretim yılında başarısız olduğu dersi/dersleri tekrar almak ve aldığı derse/derslere devam etmek zorundadır. Devamsızlıktan kalmamış olmak şartıyla, ortak zorunlu derslerden kalan öğrenciler, bir üst sınıfa geçebilirler ve sonraki yıl o dersin yalnızca yılsonu ve bütünleme sınavlarına girerler.

(2) Diş hekimliği pratiğine yönelik uygulamalı (preklinik) derslerden barajı tamamlayamayan veya klinik ders yükü pratik uygulamalarında başarılı olamayan öğrenciler bu dersi bir üst sınıfa taşıyamazlar.

(3) Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun onayı ile eğitim-öğretim programında yer alan dersler ile programın uygulanmasına yönelik düzenlemeler yapılabilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18- (1) ÖSYM tarafından yapılan sınava girerek birinci sınıfa kesin kaydını yaptıran öğrenciler, öğrenime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk iki haftası içinde başvurmaları halinde, önceden diğer yükseköğretim kurumlarında başardıkları derslerden ilgili yönetim kurulu kararı ile muaf kabul edilebilirler.

(2) Yatay veya dikey geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarından almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için, kayıt oldukları eğitim-öğretim döneminin başlangıcını izleyen ilk iki hafta içerisinde başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri, ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20- (1) Sınavlar; ara sınav, mazeret sınavı, yarıyıl/yılsonu sınavı, klinik ders yükü pratik uygulama sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, azami öğrenim süresi sonundaki ek sınavlar ve yabancı dil muafiyet sınavlarıdır. Bu sınavlar; yazılı, sözlü, uygulamalı olarak ya da bunların birkaçı veya tamamı şeklinde yüz yüze veya gerekli görüldüğü hallerde çevrimiçi yapılabilir. Sınavların ne şekilde olacağına ve mesleki zorunlu uygulamalı ders, klinik ders yükü pratik uygulama ve benzeri çalışmaların nasıl değerlendirileceğine, ilgili dersten sorumlu anabilim dalı ya da anabilim dallarının önerisi ile Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

(2) Sözlü ve uygulamalı sınavlar ders vermeye yetkili en az iki öğretim elemanı gözetiminde yapılır.

(3) Yabancı dil muafiyet ve azami öğrenim süresi sonundaki ek sınavlar dışındaki sınavlara girebilmek için, kayıt yenilemiş olmak ve dersin devam koşulunu yerine getirmiş olmak gerekir. Bir öğretim programında aynı yarıyıl, yıllık düzende eğitim veren birimlerde aynı yıl içerisinde yer alan derslerden en çok üç sınav aynı günde yapılabilir.

(4) Sınavların yapılacağı yer ve tarihleri gösteren sınav programı, Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir ve ilk sınav tarihinden en az 10 iş günü öncesinden öğrenci otomasyonu sistemine işlenir ve ayrıca ilan edilir. İki yarıyıl devam eden derslerin ara sınavlarının tespit ve ilanı her iki yarıyıl için birlikte yapılır.

(5) Öğrenciler; ilan edilen gün, yer ve saatte sınava girmek, öğrenci kimlik kartı ile ayrıca istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Gerekli durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile resmi ve dini bayramlar dışında cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.

(6) Bir dersin teorik ve uygulamalı kısımlarının ayrı sınavlarla değerlendirilmesine ve gerektiğinde bu sınavların birbiriyle bağlantısına ilişkin hususlara, ilgili anabilim dalının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile karar verilir.

(7) Sınavlarda kopya çekenler, kopya çekme girişiminde bulunanlar veya kopya çekilmesine yardım edenler ile sınav kâğıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da çekilmesine yardım ettiği belirlenen öğrenciler, ilgili sınavdan sıfır almış sayılır ve 2547 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

(8) Sınavlar, belirlenen yer ve zamanda yapılır. Ancak zorunlu hallerde yapılacak değişiklik, Fakülte Yönetim Kurulunca yapılır. Senatonun daha evvel belirleyip ilan ettiği tarihlerde değişiklik olması durumunda ise değişiklik yine Senato tarafından yapılır ve ilan edilir.

(9) Derse ait sınav evrakları, yarıyıl veya yılsonunda kapalı zarf halinde ilgili anabilim dalı başkanına teslim edilir ve bu belgeler en az 2 yıl süre ile saklanır.

(10) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

a) Ara sınavlar;

1) Tüm dersler için, her yarıyıl en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların, derslerin bitiminden önce tamamlanmış olması gerekir. Ara sınav dışında, başarı notunun belirlenmesinde esas olmak üzere öğrencinin becerilerine dayanan uygulamalar, ödevler, projeler ve benzeri dönem içi çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmaların başarı notuna katkı oranları, ilgili anabilim dalı akademik kurulunun teklifi ile Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir.

2) Dördüncü ve beşinci sınıf klinik ders yükü pratik uygulamalarında ara sınav zorunlu değildir. Programda yer alan derslerden bir günde en çok 3 dersin ara sınavı yapılır. Ancak Fakülte Yönetim Kurulu bu sayıda değişiklik yapma yetkisine sahiptir.

3) Ara sınavlar, akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde, hafta sonları da dâhil olmak üzere 2 hafta süreyle yapılır. Ara sınav haftalarında, sadece sınavlar yapılır. Bu tarihler, ders yoklamaları otomasyon ortamında tatil olarak gösterilir.

4) Diş hekimliği pratiğine yönelik uygulamalı dersler (preklinik) dışındaki diğer derslerin, her yarıyılda ara sınavlarına girerek not ortalaması 100 tam not üzerinden 85 olan öğrenciler, o dersin yarıyıl/yılsonu sınavından muaf tutulurlar.

b) Mazeret sınavları;

1) Mazeret sınavı, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir mazeret nedeniyle ara sınavlara katılamayan öğrenciler için açılır. Mazeret sınav hakkı, sadece ara sınavlar için verilir ve aynı ders için birden fazla kullanılamaz. Bu sınavlara katılacak öğrenciler, giremedikleri ara sınavın müfredat programından sorumludurlar.

2) Mazeret sınavlarının hangi tarihte açılacağı Dekanlıkça eğitim-öğretim yılı başında ve akademik takvimde ilan edilir.

3) Sağlık mazeretiyle ara sınavlara giremeyen öğrenciler, mazeretlerini herhangi bir tam teşekküllü sağlık kurumundan/yataklı tedavi kurumlarından alacakları sağlık raporuyla belgelemek zorundadır. Sağlık raporu, devamsızlık yerine sayılmaz. Öğrenciler, sağlık raporunun düzenlendiği tarihi izleyen 3 iş günü içerisinde, mazeret belgesiyle birlikte Dekanlığa yazılı başvuruda bulunmak zorundadır. Mazereti, Fakülte Yönetim Kurulunca uygun görülenlere mazeret sınav hakkı verilir. Sağlık mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci, raporlu bulunduğu süre içerisinde herhangi bir dersin sınavına giremez.

4) Yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı açılmaz. Ancak ülkemizi veya Üniversiteyi temsil amacıyla ulusal ve uluslararası bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılan öğrenciler için Fakülte Yönetim Kurulunca, girilmeyen yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı açılır. Mazeret sınavına resmi izin veya görevlendirme hariç herhangi bir nedenle katılmayan öğrenci için yeniden mazeret sınavı açılmaz.

c) Yarıyıl/yılsonu sınavı;

1) Bir dersin tamamlandığı yarıyıl veya yılsonunda, akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Sınav tarihi ve yeri Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen yarıyıl/yılsonu sınavına; devam zorunluluğunu yerine getiren ve uygulaması olan derslerin uygulamalarından başarılı olan, yarıyıl/yılsonu sınavının düzenlendiği tarihlerde haklarında yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası uygulanmayan öğrenciler girebilirler.

2) Öğrenciler, yarıyıl/yılsonu sınavında ilgili dersin o yılki müfredat programından; pratik uygulama, klinik uygulama ve teorik olarak sorumludurlar.

3) Dördüncü ve beşinci sınıflar; klinik ders yükü pratik uygulama sınıflarıdır. Hem pratik hem de teorik ders yükü uygulaması olan derslerin uygulama ve teorik sınavları ayrı ayrı değerlendirilir.

ç) Klinik ders yükü pratik uygulaması sonu sınavı;

1) Klinik ders yükü pratik uygulamalarına sahip olan derslerde, eğitim-öğretim yılı başında anabilim dallarınca ilan edilen pratik uygulamaları tamamlayan öğrenciler, klinik ders yükü pratik uygulama sonu sınavına tabi tutulurlar.

2) Bu sınav, öğrencinin ilan edilen pratik uygulamaları tamamladığı dersin sonunda ilgili anabilim dalında gerçekleştirilir. İlgili dersin sınavı; pratik uygulama ve/veya sözlü sınavın birlikte yapılması şeklinde olur.

3) Sınavda öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için klinik ders yükü pratik uygulama sınavının tüm aşamalarını geçmesi gerekir. Bu sınavlardan pratik uygulama sınavı, baraj niteliği taşır. Pratik sınavında başarısız olan öğrenci, takip eden teorik sınava giremez. Not değerlendirmesinde, öğrencinin uygulama süresindeki çalışma ve başarısı da göz önüne alınır.

d) Bütünleme sınavı;

1) Bir dersin yarıyıl/yılsonu sınavından en az bir hafta sonra yapılır. Sınav tarihi ve yeri Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen bütünleme sınavına; yarıyıl/yılsonu sınavına girme hakkına sahip olup da sınava girmeyen/giremeyen, yarıyıl/yılsonu sınavına girdiği halde yeterli başarıyı sağlayamayan veya yarıyıl/yılsonu sınavına girme hakkına sahip olmayıp ilgili anabilim dalı tarafından akademik yıl başında ilan edilen şartlara göre verilen telafi sürelerinde pratik uygulamalara katılıp başarılı olan ve bütünleme sınavlarının düzenlendiği tarihlerde haklarında yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası uygulanmayan öğrenciler girebilir.

2) Dördüncü ve beşinci sınıf klinik ders yükü pratik uygulama sonu pratik ve/veya teorik sınav notu başarısız olan öğrenciler, bütünleme sınavına toplu olarak alınırlar. Ancak klinik ders yükü pratik uygulama sonu pratik sınavından geçer not almış olduğu halde, sınavın teorik kısmından kalan öğrenciler, bütünleme sınavında sadece teorik kısımdan sorumlu tutulurlar.

e) Klinik ders yükü pratik uygulaması olan dersin tekrarı ve sınavı: Bütünleme sınav sonuçlarının açıklanması sonucunda klinik ders yükü pratik uygulaması olan derslerden başarısız duruma düşen dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri, 3 iş günü içerisinde Dekanlığa dilekçeyle başvurmaları halinde; başarısız oldukları en fazla bir klinik ders yükü pratik uygulama dersini, yeni eğitim-öğretim yılına başlamadan önceki bir tarihte eğitim ve öğretime ara verildiği tarihler arasında ve akademik takvimin klinik ders yükü pratik uygulaması olan dersin tekrarına elvermesi durumunda eğitim-öğretim yılı başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde tekrarlayabilirler.

f) Sorumluluk sınavı: Öğrenciler, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçtikleri dersin sadece yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavına girerler. Başarılı sayılmak için, bu sınavların herhangi birinden 100 üzerinden en az 60 başarı notunun alınması yeterlidir. Alınan not, ara sınavlar dikkate alınmadan değerlendirilir.

g) Tek ders sınavı;

1) Dersin devam ve uygulama şartlarını sağlamış olmak kaydıyla, bütünleme sınav sonuçlarına göre başarısız tek bir dersi kalan teorik veya pratik tek bir dersten ya da klinik uygulaması olan tek bir dersin sadece teorik kısmından başarısız olan öğrenciler için dersin dönemine bakılmaksızın eğitim-öğretim yılı sonunda bir sonraki eğitim-öğretim yılı başlamadan önce bir defaya mahsus olmak üzere tek ders sınav hakkı verilir.

2) Tek ders sınavına; eğitim-öğretim yılı başında ders kaydı yapmamış, dersi hiç almamış olan veya devamsızlıktan kalan öğrenciler giremez. Bununla birlikte, iki farklı dersten iki farklı teorik dersten, bir teorik ve bir de pratik dersten, bir teorik ve bir de klinik ders yükü pratik uygulamalı dersten ya da bir pratik ve bir de klinik ders yükü pratik uygulamalı dersten kalan öğrenciler tek ders sınavına giremez.

3) Tek ders sınavları; Fakülte Yönetim Kurulunun belirlediği tarihlerde, bütünleme sınavları sonrasında ve yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce yapılır. Tek ders sınav hakkını kullanmak isteyen öğrenciler, bütünleme sınav sonuçlarının ilanından sonra 5 iş günü içerisinde Dekanlığa yazılı dilekçelerini vererek bu haktan yararlanırlar. Belirlenen süre dışında başvuruda bulunulması durumunda başvuru değerlendirmeye alınmaz. Tek ders sınav tarihini takip etmede sorumluluk öğrenciye aittir. Dilekçe ile müracaat edip sınava girmeyen öğrenci, tek ders sınav hakkını kullanmış sayılır.

4) Güz döneminde, dönemlik bir dersin bütünleme sınavında başarısız olan öğrenci, tek ders sınavına girebilmek için bahar dönemindeki derslerin tamamını başarıyla tamamlamış olmak zorundadır.

5) Öğrencinin yapılan tek ders sınavından başarılı olabilmesi için, 100 tam puan üzerinden en az 60 başarı notu alması gerekir. Tek ders sınavına giren öğrencinin geçme notunda sadece tek ders sınavında aldığı not geçerlidir. Bu sınavda alınan not, ara sınavlar dikkate alınmadan değerlendirilir.

6) Tek ders sınavında başarısız olan öğrenciler, bir üst sınıfa devam edemezler. Tek ders sınavına girecek öğrencilerden, katkı payı veya öğrenim ücreti alınmaz.

ğ) Azami öğrenim süresi sonundaki ek sınavlar; 2547 sayılı Kanunda belirtilen esaslara göre yapılır.

h) Yabancı dil muafiyet sınavı: Zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfları ile ilgili esaslar, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato kararlarına göre belirlenir. Yabancı dil hazırlık sınıfı muafiyet sınavı yabancı diller yüksekokulunca yapılır.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29- (1) Fakülteye yapılacak kurumlar arası yatay geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato kararlarına göre düzenlenir. Fakülteye yatay geçiş, kontenjan sınırları içinde gerçekleştirilir. Fakülteye yatay geçiş ile gelmek isteyen öğrencilerin, gelmek istedikleri sınıfın öncesindeki dönemlere ait Fakülte eğitim-öğretim yılı müfredatlarında yer alan bütün dersleri almış ve başarılı olarak geçmiş olması gerekir.”

MADDE 6- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Batman Üniversitesi Rektörü yürütür.