AYM ilk kararı ile kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için ‘yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma’ şartı getiren düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu ve iptaline karar verdi. Karar 18 Ocak’ta alındı.

SENDİKA ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan iptal kararında düzenleme nedeniyle maddi sebeplerden ötürü çalışanların, üye sayısı yüzde 2’nin üzerinde olan sendikalara üye olmaya yönelebileceği, bunun ‘meşru görülemeyeceği’ belirtildi. İptal kararında özetle şöyle denildi:

“Düzenlemenin yeni sendikaların kurulabilmesini ve çalışanların dilediği sendikayı seçebilmesini fiilen engelleyici nitelik taşıdığı açıktır. Bu itibarla anayasal yönden objektif ve makul bir temele dayanmayan kuralın sendika hakkı bağlamında eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

>> Toplu Sözleşme İkramiyesinden Yararlanabilmek İçin Yüzde İki Barajını Aşan Kamu Görevlileri Sendikalarına Üye Olmayı Öngören Kuralın İptali

TRAFİK SİGORTASI İÇİN ÖNEMLİ İPTAL

AYM, trafik sigortalarıyla ilgili de önemli bir iptale imza attı. AYM ikinci kararıyla aracın devredilmesi hâlinde zorunlu mali sorumluluk sigortasının sona erme şeklini ve zamanını düzenleyen kuralları Anayasa’ya aykırı buldu. İptal hükümleri kararın dünkü Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girecek. Karayolları Trafik Kanunu’nun 94. maddesine göre bir araç sahibi, sigortalı aracını sattığını 15 gün içinde sigortacıya bildirmek zorunda. Sigortacı ise sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedebiliyor. Ancak sigortanın, fesih tarihinden 15 gün sonrasına kadar geçerliliği devam ediyor.

>> Aracın Devredilmesi Hâlinde Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Sona Erme Şeklini ve Zamanını Düzenleyen Kuralların Anayasa’ya Aykırı Olduğu