Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden:

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen eğitimde uygulanacak esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen eğitime ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik takvim: Eğitim yılının başlama ve bitiş tarihleri ile sınav tarihleri gibi önemli tarihleri içeren takvimi,

b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Birim: Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı tüm fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

ç) Çift anadal programı: Bir lisans programı öğrencisinin kendi programı ile eş zamanlı ikinci bir programdan diploma alabilmesini sağlayan programı,

d) DANO: Dönem ağırlıklı not ortalamasını,

e) Değişim öğrencisi: Ulusal veya uluslararası programlarla ya da ikili anlaşmalarla yurt içinde veya yurt dışında bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan, belirli dönemlerde eğitim amacıyla Üniversiteye gelen veya giden öğrenciyi,

f) Dekan: Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakültelerin dekanlarını,

g) Dönem: Bir dersin işlendiği süreye bağlı olarak bir veya birden fazla yarıyılı veya yaz okulu olabilen zaman dilimini,

ğ) Eşdeğerlik: Öğrencinin yurt içinde veya yurt dışında bir yükseköğretim kurumundan almış olduğu derslerin Üniversitede uygulanan programlarda verilen derslere denk sayılmasını,

h) Eşkoşul: Bir derse kayıt olunabilmesi için, eğer daha önce sağlanmamışsa, aynı kayıt döneminde sağlanması gereken koşulu,

ı) Fakülte: Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakülteleri,

i) GANO: Genel ağırlıklı not ortalamasını,

j) İlgili kurul: Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurullarını ve yönetim kurullarını,

k) Konservatuvar: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,

l) Meslek yüksekokulu: Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı ön lisans düzeyinde eğitim yapılan meslek yüksekokullarını,

m) Müdür: Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının müdürlerini,

n) OBİS: Öğrenci bilgi sistemini,

o) Öğretim programı: Eğitim süresince alınması ve başarılması gereken eğitim faaliyetlerinin tümünü gösteren planı,

ö) Önkoşul: Bir derse kayıt olunabilmesi için sağlanmış olması gereken koşulu,

p) Rektör: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörünü,

r) Seçmeli ders: Öğrencilerin kayıtlı olduğu öğretim programında yer alan bölüm/program seçmeli ve/veya bölüm/program dışı seçmeli dersler grubundan seçerek aldığı dersi,

s) Senato: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Senatosunu,

ş) Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesini,

t) Yandal programı: Bir lisans programı öğrencisinin, kendi programının yanı sıra başka bir alanın temel bilgilerini öğrenmek için takip ettiği programı,

u) Yarıyıl: Sınavlar hariç 14 hafta (70 iş günü) olarak tanımlanan güz veya bahar dönemini,

ü) Yaz okulu: Güz ve bahar yarıyılları dışında yaz tatilini kapsayan aylar içinde uygulanan eğitim dönemini,

v) Yönetim Kurulu: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

y) Yüksekokul: Aydın Adnan Menderes Üniversitesine bağlı lisans düzeyinde eğitim yapılan yüksekokulları,

z) Zorunlu ders: Öğrencilerin kayıtlı olduğu öğretim programında yer alan zorunlu dersler grubundaki dersleri,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt ve Kabul İşlemlerine İlişkin Esaslar

Öğrenci kontenjanları

MADDE 5- (1) Birimlere alınacak öğrenci sayıları, ilgili birimin görüşü alınarak Üniversitenin önerisi ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Birimler, aday öğrencilerde aranacak koşullarla ilgili Senatoya önerilerde bulunabilir.

Öğrenci statüleri

MADDE 6- (1) Üniversitede tam zamanlı öğrencilik esastır.

(2) Üniversite öğrencilerinin diğer yükseköğretim kurumlarından, diğer yükseköğretim kurumu öğrencilerinin Üniversite programlarından özel öğrenci olarak ders almasına birimin ilgili kurulunun kararı ile izin verilebilir. Özel öğrencilerle ilgili işlemler, Senato kararlarına göre yürütülür.

(3) En az lise mezunu olmak koşuluyla, yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenci statüsünde olmayanların misafir öğrenci olarak ders almasına, birimin ilgili kurulunun kararı ile izin verilebilir. Misafir öğrencilerle ilgili işlemler, Senato kararlarına göre yürütülür.

Kabul

MADDE 7- (1) Öğrencilerin Üniversiteye kabulü için aşağıda belirtilen koşullardan birinin olması gerekir:

a) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından Üniversiteye yerleştirilmiş olmak.

b) Ön kayıtla öğrenci kabulünde yeterli puanı almış ve yetenek sınavında başarılı olarak kesin kayıt hakkını kazanmış olmak.

c) Yatay ve dikey geçişlerde gerekli koşulları taşımak.

ç) Yabancı uyruklu öğrenci kabulü için gerekli koşulları taşımak.

Yatay ve dikey geçişle kabul

MADDE 8- (1) Yatay/dikey geçişlerde kabul esasları şunlardır:

a) Yatay geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Birimlerin ilgili kurulu tarafından güz yarıyılı için belirlenen kontenjanlar en geç haziran ayı, bahar yarıyılı için belirlenen kontenjanlar da en geç aralık ayı başına kadar Rektörlüğe bildirilir.

b) Meslek yüksekokulu mezunlarının dikey geçişleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

c) Lisans öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanların meslek yüksekokullarına geçişlerinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

ç) Geçiş yolu ile Üniversiteye kayıt olan öğrencilerin intibak işlemleri, Senato kararları çerçevesinde yapılır.

Kayıt işleri

MADDE 9- (1) Kesin kayıt işlemleri, ÖSYM tarafından belirlenen belgeler ve esaslara göre yapılır. Özel yetenek isteyen dallarda, ilgili birimler, ÖSYM’nin belirlediği belgeler dışında da belge isteyebilir. İstenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.

(2) Kayıt takvimi ÖSYM tarafından belirlenir. Kayıtta istenen belgeler ve uyulacak esaslar, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilan edilir ve birimler tarafından yürütülür. Özel yetenek sınavı ile yeni kayda hak kazanan öğrencilerin kayıt tarihleri ilgili kurullar tarafından kararlaştırılır.

(3) Kaydını e-Devlet üzerinden yaptıranlardan kayıt için ayrıca belge istenmez. e-Devlet üzerinden kayıt yapmayanlar kayıt belgelerini belirtilen tarihlerde ilgili birimlere teslim etmek zorundadır.

(4) Kayıt işlemlerini süresi içinde ilgili birime yaptırmayan veya istenen belgeleri zamanında sağlamayan öğrenci adayları, kayıt olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak iddia edemez.

(5) Öğrenci adaylarının noter aracılığı ile vekâlet verdikleri vekilleri de kayıt işlemlerini yaptırabilir.

(6) Kayıt işlemlerini tamamlayan aday öğrenci, Üniversite öğrencisi olur ve mevzuatın öngördüğü tüm öğrencilik haklarından yararlanır.

(7) Kayıt için sunulan belgelerde eksiklik veya tahrifat olduğunun belirlenmesi halinde, kesin kayıt yapılmış olsa bile kayıt işlemi iptal edilir.

Sınıf belirleme

MADDE 10- (1) Zorunlu hazırlık sınıfı bulunan programlar hariç, Üniversiteye ilk kez kayıt yaptıran öğrencilerin mevcut sınıfı, kayıtlı oldukları programa intibakları söz konusu değilse birinci sınıftır.

(2) Üniversiteye ilk kez kayıt yaptıran öğrencilerin mevcut sınıfı, kayıtlı oldukları programlara intibakları söz konusu ise eşdeğerliği kabul edilen ve muafiyet alınan tüm derslerinin AKTS kredi toplamına göre belirlenir.

(3) Öğrencilerin sınıfı, güz ve/veya bahar yarıyılları başlangıcında belirlenir. Ancak, zorunlu hazırlık sınıfı bulunan programa yerleşen öğrencinin eşdeğerlik ve intibak işlemi, zorunlu hazırlık sınıfını başardığı dönem sonunda yapılır ve sınıfı belirlenir.

(4) Sınıf belirlemede aşağıda belirtilen AKTS kredisi toplamları ve program süreleri göz önüne alınır:

a) 60 AKTS kredisi dersten başarılı not, eşdeğerlik veya muafiyet almış öğrenci ikinci sınıf öğrencisidir.

b) 120 AKTS kredisi dersten başarılı not, eşdeğerlik veya muafiyet almış öğrenci üçüncü sınıf öğrencisidir.

c) 180 AKTS kredisi dersten başarılı not, eşdeğerlik veya muafiyet almış öğrenci dördüncü sınıf öğrencisidir.

ç) 240 AKTS kredisi dersten başarılı not, eşdeğerlik veya muafiyet almış öğrenci beşinci sınıf öğrencisidir.

d) 300 AKTS kredisi dersten başarılı not, eşdeğerlik veya muafiyet almış öğrenci altıncı sınıf öğrencisidir.

Ders kaydı

MADDE 11- (1) Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrenciler, öğrencilik kaydı yanında, akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilgili döneme ilişkin ders kayıtlarını da yapar.

(2) Üniversiteye kayıtlı olup ilgili yarıyılda derslere devam etmek isteyen öğrenciler, akademik takvimde belirtilen tarihlerde ders seçimlerini yaparak ders kayıt işlemini tamamlar.

Kayıt yenileme ve ders yükü

MADDE 12- (1) Kayıt yenileme; öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmesi ve ders seçimi işlemlerinden oluşur.

(2) Kayıt yenileme işlemi akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde OBİS üzerinden yapılır. Kayıt yenileme işlemi yapılmayan her yarıyıl/yıl azami öğrenim süresinden sayılır.

(3) Katkı payı veya öğrenim ücreti yatırma tarihleri içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ve mazeretleri birimin ilgili kurulunca kabul edilmeyenler, ders seçimi yapmış olsalar dahi, o yarıyıl için kayıt yenilememiş sayılır ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(4) Öğrencinin bir yarıyılda aldığı kredi toplamına ders yükü denir. Öğrenci, varsa başarısız olduğu derslere öncelik vermek kaydıyla 45 AKTS, mezuniyet aşamasına gelmiş olan öğrenciler 50 AKTS kredisine kadar ders alabilir.

(5) Muafiyet sınavı uygulanan dersler, staj ve Senato tarafından belirlenen diğer dersler, ders yükü hesabında dikkate alınmaz.

(6) Öğrenci, ders yükü sınırını aşmamak kaydıyla kayıt yenilerken derslerin yarıyıl/yıl öncelik sıralamasına göre olmak kaydıyla, derslere aşağıdaki sıralamaya göre kayıtlanır:

a) Önceki yarıyıl/yıllara ait derslerden alıp da başarısız olduğu dersler.

b) Önceki yarıyıl/yıllara ait daha önce almadığı dersler.

(7) Haftalık ders programlarının çakışması durumunda, tekrar edilen dersler öncelikle alınır.

(8) Bir öğrenci, almış olduğu herhangi bir seçmeli dersten başarısız olduğunda yerine aynı seçmeli ders grubundan başka bir seçmeli ders alabilir.

(9) Öğrenci, usulüne uygun olarak kaydolmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavlarına giremez. Herhangi bir nedenle kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin notu iptal edilir.

(10) Değişim programları ile veya özel öğrenci olarak bir başka yükseköğretim kurumuna gidecek olan öğrenciler, dönem başında katkı payını veya öğrenim ücretini yatırır, ancak ders kaydı yaptırmaz. Dönüşlerinde, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre, birimin ilgili kurulunca almış oldukları derslerin eşdeğerlik değerlendirmesi yapılır ve bu derslerin öğrenciye kaydı gerçekleştirilir.

(11) Bütün derslerden başarılı olduğu halde staj ve benzeri mezuniyet koşullarını yerine getiremeyen öğrenciler bu koşulları tamamlayıncaya kadar ilgili yarıyıl için kayıt yenileme işlemlerini yapmak zorundadır.

Kayıt silme/ayrılma

MADDE 13- (1) Aşağıdaki hallerde öğrencinin kaydı silinerek Üniversite ile ilişiği kesilir:

a) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması.

b) Kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim programları hariç aynı anda iki önlisans ya da iki lisans programına kayıtlı öğrenci olduğunun belirlenmesi.

c) Kesin kayıt işleminin usulüne uygun yapılmadığının veya kesin kayıt hakkı kazanılmadığının anlaşılması nedeniyle kayıt işleminin iptal edilmesi.

ç) Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamaması.

d) Azami süre veya verilen ek süre sonunda öğrenimini tamamlayamaması.

e) Dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle ilgili birim yönetim kurulu önerisi, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile ilişiğinin kesilmesine karar verilmesi.

f) İki yıl üst üste ders seçimi yapmayarak ve ücret ödemeyerek öğrenime devam etmeyeceği kanaati oluşan uluslararası öğrencilerin, birim yönetim kurulu kararı ile kayıtlarının silinmesi.

(2) İlişiği kesilme durumunda olan öğrencilerin kayıt silme işlemi, birimin ilgili kurulunun kararıyla yapılır.

(3) Kendi isteğiyle kaydının silinmesini isteyen öğrenciler, OBİS üzerinden başvuruda bulunur. Tutuklu veya hükümlü olanların kayıt silme işlemi, ilgili savcılık aracılığı ile gelen talep bildirimi üzerine yapılır. İlişik kesmesinde herhangi bir engeli bulunmayan öğrencinin, ilgili birim tarafından ilişiği kesilir. Bu öğrencilerin ödemiş oldukları katkı payı veya öğrenim ücreti geri ödenmez.

(4) İlişiği kesilen öğrenciye kesin kayıt işlemi esnasında teslim alındı ise lise diplomasının aslı, fotokopisi ilgili birim tarafından alınmak suretiyle verilir. İlişik kesme işlemlerini tamamlamayan öğrencilere dosyalarından herhangi bir belge verilmez.

(5) Üniversiteden yatay geçiş yolu ile ayrılanların dosya muhteviyatı, geçiş yaptığı kurumun/birimin yazısı üzerine ilgili birimce dizi pusulası ile birlikte gönderilir. Gönderilen belgelerin fotokopisi öğrencinin dosyasında saklanır.

Danışmanlık

MADDE 14- (1) Danışmanlıkla ilgili esaslar şunlardır:

a) Bir öğrenciye, Üniversiteye kayıt oluşundan Üniversiteyle ilişiği kesilene kadar geçen süre içinde kayıt, eğitim çalışmaları ve öğrencinin Üniversitedeki akademik yaşamında rehberlik etmek ve yönlendirmek üzere bir danışman atanır.

b) Öğrenci, her yarıyıl/yıl kaydolacağı derslerle ilgili danışmanının görüşünü alır. Ders kayıtlarıyla ilgili nihai sorumluluk öğrenciye aittir.

Katkı payı ve öğrenim ücreti

MADDE 15- (1) Öğrenciler, her öğretim yılında, ilgili mevzuatla belirlenen miktarda katkı payı veya öğrenim ücretini 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükümlerince her yarıyıl öderler. Katkı payını veya öğrenim ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıt işlemleri tamamlanmış sayılmaz.

(2) Kayıt silme halinde alınan katkı payı veya öğrenim ücreti iade edilmez.

(3) Azami süresi içinde veya dışında öğrenimini tamamlamış ancak, sadece zorunlu stajı kalmış öğrencilerden katkı payı/öğrenim ücreti alınmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitimle İlgili Esaslar

Eğitim esasları

MADDE 16- (1) Birimlerde; ilgili kurulların kararları ve Senatonun onayı ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar doğrultusunda örgün, yaygın, açık, uzaktan öğretim, ikili öğretim ve yaz okulu eğitimi ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre çift ana dal ve yan dal eğitimi yapılabilir.

(2) Birimler; eğitim dallarının niteliklerine göre, 2547 sayılı Kanuna ve bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla eğitim ilkelerini, haftalık ders programlarını, staj, uygulama, kamp, atölye çalışması, seminer, bitirme tezi, konser, proje, çizim, ödev, danışmanlık gibi konuları ilgili kurullarının kararı ve Senatonun onayı ile belirler.

(3) Birimlerde, ders geçme sistemi yerine entegre sistemle öğretim yapılabilir.

(4) Dersler bir, iki veya üç yarıyıl süreli olarak düzenlenebilir.

(5) İkinci öğretimde, birinci öğretimdeki eğitim esasları geçerlidir.

(6) Uzaktan eğitim ile ilgili usul ve esaslar Senatoca belirlenir.

Akademik takvim

MADDE 17- (1) Üniversiteye bağlı birimlerde akademik takvim Senato tarafından belirlenir.

(2) Bir dersin dönem sonu sınavı ile bütünleme sınavı arasında en az bir hafta süre bulunur.

(3) İkili öğretim, farklı program, kamp, staj ihtiyacı ve yaz okulu için farklı akademik takvime ilişkin düzenlemeler Senato kararıyla yapılır.

(4) Yabancı dil hazırlık sınıfı ile entegre sistem esasına göre eğitimin sürdürüldüğü programların eğitim dönemleri birimlerince belirlenir.

Öğretim dili

MADDE 18- (1) Üniversitede öğretim dili Türkçedir. Ancak ilgili kurulların önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile bazı programlarda tamamen veya kısmen yabancı dilde öğretim yapılabilir.

Eğitim süresi

MADDE 19- (1) Eğitim süresine ilişkin esaslar şunlardır:

a) Ön Lisans eğitimi; dört yarıyıl ya da iki yıl sürelidir ve eğitimini tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.

b) Lisans eğitimi; sekiz yarıyıl ya da dört yıl sürelidir ve eğitimini tamamlayanlara lisans diploması verilir.

c) Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi; on yarıyıl ya da beş yıl sürelidir ve eğitimini tamamlayanlara diş hekimliği diploması verilir. Diş hekimliği diplomasında program ve derece belirtilir.

ç) Veteriner Fakültesi eğitimi; on yarıyıl ya da beş yıl sürelidir ve eğitimini tamamlayanlara veteriner hekim diploması verilir. Veteriner hekim diplomasında program ve derece belirtilir.

d) Tıp Fakültesi eğitimi; on iki yarıyıl ya da altı yıl sürelidir ve eğitimini tamamlayanlara tıp doktoru diploması verilir. Tıp doktoru diplomasında program ve derece belirtilir.

(2) Hazırlık eğitimi süresi azami iki yıldır. Bu süre, öğrencinin kayıtlı olduğu eğitim programı süresine dâhil değildir. Üniversitede öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfı eğitiminin ikinci yılında bulunan öğrencilerden, bahar yarıyılı veya yaz okulu sonunda yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavından başarılı olamayanların kayıtlı oldukları programdan ilişiği kesilir. İlişiği kesilen söz konusu öğrenciler, Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, Üniversitede eşdeğer program bulunmaması hâlinde talep etmeleri durumunda ÖSYM tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.

(3) Öğrencinin özel öğrencilikte ve değişim programında geçirdiği süre, eğitim süresine dâhildir.

(4) Tıp Fakültesi ve meslek yüksekokulu öğrencileri hariç diğer öğrenciler, sorumlu oldukları öğretim programını başarı ile tamamladıkları takdirde, eğitim süresinin dolmasını beklemeden mezun olabilir.

Azami süre

MADDE 20- (1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt oldukları programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.

(2) Kayıtlı olduğu programdaki son sınıf veya son iki yarıyıl derslerinden en az birini almış olan ve mezuniyet için gerekli toplam kredinin; iki yıllık programlarda en az %50’sine, dört yıllık programlarda en az %75’ine, beş yıllık programlarda en az %80’ine karşılık gelen dersleri başarmış, Tıp Fakültesinde ise intörn olmuş öğrenci son sınıf öğrencisi olarak kabul edilir.

(3) Azami öğrenim süresi sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencileri hakkında, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi ve Senato kararları doğrultusunda işlem yapılır.

Kayıt dondurma

MADDE 21- (1) Öğrencilere kayıt dondurma izni verilmesini gerektiren haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

a) Öğrencinin, sağlık kuruluşlarından alacağı sağlık raporları ile belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretinin olması.

b) Öğrencinin tutukluluk hali.

c) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması.

ç) Eğitimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla eğitime ara verilmesi.

d) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin eğitimine ara vermek zorunda kalması.

e) Anne, baba, kardeş, eş veya çocuğunun ölümü ya da bunlardan birinin ağır hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin eğitimine ara vermek zorunda kaldığını belgelemesi.

f) Resmî kurumlardan alınan belge ile kanıtlanması koşuluyla, öğrencinin ekonomik nedenlerle eğitimine devam edememesi.

g) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkûmiyet hali bulunması.

ğ) Bu fıkrada yer alan bentlerde sayılan durumlar dışında, ilgili birim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer hallerin ortaya çıkması.

(2) Kayıt dondurma başvuruları akademik takvimde belirtilen ders ekleme/silme tarihleri sonuna kadar OBİS üzerinden yapılır. Sağlık ve askerlik nedeniyle yapılan kayıt dondurma başvuruları bu sürenin dışındadır. Kayıt dondurma başvuruları yalnızca aktif eğitim yılı/yarıyılı için yapılır. Tutuklu veya hükümlü olanların kayıt dondurma işlemi, ilgili savcılık aracılığı ile gelen talep bildirimi üzerine yapılır.

(3) İlgili kurul, birinci fıkrada belirtilen mazeretlerine bağlı olarak, eğitimi aksayan ya da aksayacak olan bir öğrenciye, kayıt dondurma izni verebilir. Bu izin her defasında bir eğitim yılını aşamaz.

(4) Öğrenciye verilen kayıt dondurma izninin toplamı, öğrenim süresi boyunca dört yarıyıldan fazla olamaz. Ancak rahatsızlığı ve tedavi sürecinin devam etmesi nedeniyle, belgelendirilmek kaydıyla kayıt dondurma talebinde bulunan öğrenciler ile hükümlü öğrencilere, mazereti ilgili birim yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek dört yarıyıldan fazla kayıt dondurma izni verilebilir.

(5) İzinli sayılan dönem öğrenim süresinden sayılmaz. Öğrenci, kayıt dondurma süresi sonunda eğitimine kaldığı yerden devam eder.

Öğretim programı

MADDE 22- (1) Öğretim programı ile ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Öğretim programı; teorik dersler, uygulamalar, proje, stüdyo, laboratuvar ve atölye çalışmaları, pratik çalışmalar, stajlar, eskizler, arazi uygulamaları, seminerler, bitirme çalışması ve benzeri çalışmalardan oluşabilir.

b) Öğretim programları birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer.

c) Öğretim programlarının kredisi, hem yerel kredi hem de AKTS kredisi ile belirlenir. Bir dersin AKTS kredi değeri; Yükseköğretim Kurulunca ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköğretim yeterlilikler çerçevesine göre belirlenen kredi aralığı ve öğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öğrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışma saatleri de göz önünde bulundurularak Senato tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde birimlerce hesaplanır.

ç) Öğretim programlarındaki AKTS kredisi toplamı; yarıyılda yirmi beş AKTS kredisinden az olmamak üzere, yaz dönemi hariç yıllık altmış AKTS kredisidir.

Dersler ve krediler

MADDE 23- (1) Derslerle ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Öğretim programlarında dersler, zorunlu ve seçmeli olarak yer alır.

b) Zorunlu dersler, öğretim programında yer alan ve öğrencilerin almak zorunda olduğu derslerdir.

c) Seçmeli dersler, öğretim programında yer alan belirli ders grupları içinden seçilerek alınan derslerdir.

ç) Belli bir dersin veya derslerin başarılmış olması veya birlikte alınıyor olması, başka bir dersin alınabilmesinin önkoşulu veya eşkoşulu olabilir. Derse kayıtlanabilmek için belirli bir AKTS kredisine sahip olma veya belirli bir sınıfta olma koşulu konulabilir. Derslere ait koşul bilgileri, öğretim programında belirtilir.

d) Öğretim programlarındaki derslerin AKTS kredilerinin en az %25’i seçmeli derslerden, bu seçmeli derslerin de en az sekiz AKTS kredisi bölüm/program dışı seçmeli derslerden oluşur.

(2) Mezuniyet için gerekli en az toplam AKTS kredisi, önlisans programları için yüz yirmi, dört yıl süreli lisans programları için iki yüz kırk, beş yıl süreli eğitim programları için üç yüz, altı yıl süreli eğitim programları için üç yüz altmış kredidir.

(3) Yaz okulu programında bir başka yükseköğretim kurumunun öğrencisi ders alıp başarmışsa, ilgili öğrenciye dersin başarı notu, kredisi ve ders içeriğini belirten onaylı bir belge verilir.

(4) Öğrencilerinin bir başka yükseköğretim kurumunun yaz okulunda ders almasını kabul eden birimlerce, yaz okulunda alınan derslerin değerlendirilmesi Senato kararları doğrultusunda yapılır.

Staj

MADDE 24- (1) Lisans eğitimi veren birimlerin öğretim programlarında yer alan stajlar, her birimin özelliğine göre, birimin ilgili kurulunca belirlenen esaslara göre yapılır.

(2) Önlisans eğitimi veren birimlerin öğretim programlarında yer alan stajlar, Senato kararları doğrultusunda yapılır.

Çift anadal, yandal eğitimi

MADDE 25- (1) Çift anadal ve yandal eğitimi, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Öğrencilerin intibak işlemleri, Senato kararları doğrultusunda yapılır.

Eşdeğerlik ve kredi aktarımı

MADDE 26- (1) Daha önce bir yükseköğretim kurumunun öğrencisi iken öğrenimini tamamlamadan veya mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından Üniversitenin bir birimine yerleştirilen öğrencilerin eş değerlik ve intibak işlemleri, Senato kararları doğrultusunda yapılır.

Öğrenci değişim programları

MADDE 27- (1) Öğrenci değişim programları çerçevesinde birimin ilgili kurulunun izniyle bir veya iki yarıyıl süre ile yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına öğrenci gönderilebilir; yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından öğrenci kabul edilebilir. Değişim programı süresince öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğrenim süresinden sayılır.

(2) Yurt içi veya yurt dışı değişim programları kapsamında ya da özel öğrenci olarak bir başka yükseköğretim kurumunda alınan dersler veya yapılan stajlar, öğrencinin not durum çizelgesinde ve diploma ekinde, eşdeğerliği yapılan derslerin bulunduğu yarıyılda gösterilir.

(3) Öğrencilerin yurt içi veya yurt dışı değişim programları, özel öğrencilik ya da yükseköğretim programları kapsamındaki önceki öğrenimlerine ilişkin alınan derslerden eşdeğer sayılmayanlar, öğretim programı dışı etkinlik olarak not durum çizelgesinde ve diploma ekinde ağırlıklı not ortalamasına dâhil edilmeden ayrıca gösterilir.

Devam zorunluluğu

MADDE 28- (1) Birim tarafından aksi belirlenmedikçe her öğrenci kuramsal derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine katılmak zorundadır. Farklı derslerde farklı devam koşulları uygulanabilir, ancak aynı dersin farklı şubelerinde aynı devam koşulları uygulanır.

(2) Bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif ve benzeri etkinliklere kurumu temsilen katılan öğrenciler, birimin ilgili kurulunun kararı ile devam zorunluluğunun dışında tutulabilir.

(3) Devamsızlıktan kalan öğrenciler, devamsızlıktan kaldığı dersin dönem sonu sınavlarına giremez ve dersi tekrar eder.

(4) Sağlıkla ilgili rapor veya diğer engeller derse devam zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

(5) Öğrencinin başaramadığı dersi tekrar etmesi gerekir. Öğrencinin tekrar ettiği derse kayıt yaptırması, devam koşulunu yerine getirmemişse derse devam etmesi, başarısız olduğu uygulamalara katılması ve açılacak sınavlara girmesi zorunludur.

Sınavların duyurulması

MADDE 29- (1) Dönem içi ve dönem sonu sınavlarının yapılacağı tarih, saat ve yer en az on beş gün önce ilgili dekanlık/müdürlük tarafından öğrencilere duyurulur.

Sınavlar ve değerlendirme esasları

MADDE 30- (1) Bir öğrencinin bir dersle ilgili başarısının değerlendirilmesinde, o derse ait dönem içi ve dönem sonu çalışma ve sınavlarında sağladığı başarı dikkate alınır.

(2) Salgın, afet, kriz ve benzeri durumlarda Senato tarafından alınacak kararlar haricinde öğrenci başarısının ölçülmesinde dönem içi başarısının ağırlığı %40, dönem sonu başarısının ağırlığı % 60’tır. Sadece dönem sonu başarısı ile değerlendirme yapılacaksa dönem sonu başarısının ağırlığı % 100 olarak alınır. Bu durumda bütünleme başarı notunun ağırlığı da %100 olarak belirlenir. Dönem içi çalışmalarının niteliği ve ağırlıklarının oranı öğretim elemanı tarafından dönem başında duyurulur ve OBİS’e bilgi girişi yapılır. Dersin özelliğine ve öğretim elemanının uyguladığı ölçme sistemine göre, dönem sonu sınavı yapılmayabilir.

(3) Dersin özelliğine göre, dönem içi, dönem sonu ve bütünleme başarı notuna esas olacak değerlendirme; tamamen ya da kısmen çoktan seçmeli, doğru-yanlış, açık uçlu, sözlü, boşluk doldurmalı, kurul sınavları ve benzeri sınavlar yoluyla veya proje, ödev, performans, ürün dosyası (portfolyo), vaka incelemesi, uygulama çalışmaları, arazi çalışmaları, atölye çalışmaları, rapor ve benzeri alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılarak yapılabilir.

(4) Dönem sonu ve bütünleme sınavları akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Dönem içi ve/veya dönem sonu değerlendirme sonuçları, akademik takvimde belirtilen tarihlerde OBİS üzerinden ilan edilir. Sınava girmeyen öğrenci o sınavdan sıfır alarak başarısız sayılır.

(5) Öğrencilere, katılmadıkları ara sınavlar ile dönem sonu/bütünleme sınavları için, yatarak tedavi görenler hariç sınavların yapıldığı günü izleyen 5 gün içinde OBİS üzerinden başvurmaları halinde, mazeret sınavı uygulanıp uygulanmayacağı ya da süresi içinde tamamlayamadıkları çalışmalar nedeniyle ek süre verilip verilmeyeceği ve uygulama esasları birimin ilgili kurulu tarafından belirlenir.

(6) Birimin ilgili kurulunun kararı ile cumartesi ve pazar günleri de ders ve sınav yapılabilir.

(7) Bir dersin dönem sonu sınavına girilebilmesi veya ilgili öğrencinin o dersle ilgili dönem sonu değerlendirmesinin yapılabilmesi için; derse kayıtlı olmak, devam etmek ve uygulamalarını başarı ile tamamlamak gerekir.

(8) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen tarihlerde dönem sonu ve/veya bütünleme sınavına girmek ya da çalışmalarını teslim etmek zorundadır. Ancak, kurumu temsilen bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif ve benzeri etkinliklere katılan öğrenciler ile bu etkinlik sırasında sakatlanan ve sakatlığı sağlık raporu ile belgelenen öğrencilere etkinlik ve/veya rapor süresi içinde giremediği sınavlar veya teslim edemediği çalışmalar için biriminin ilgili kurulunun kararı ile bir sınav hakkı veya çalışma teslimi için ek süre verilebilir.

(9) Uygulama notunun başarı notunu etkilediği durumlar saklı kalmak kaydıyla öğrenci, dönem sonu sınavlarında veya çalışmalarında, 100 tam puan üzerinden en az 50 puan almak zorundadır.

(10) Dönem sonu sınav veya çalışma sonuçlarının en geç akademik takvimde belirtilen tarihe kadar ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından OBİS’e işlenmesi ve sınav veya çalışma sonuç cetvellerinin öğrenci işleri bürolarına teslim edilmesi gerekir.

(11) Her türlü sınav veya değerlendirmeye esas evrak bir yıl, not itirazına konu olan derslerde ise, itiraz idari veya hukuki olarak sona erinceye kadar ilgili birimde saklanır.

(12) Sınavda kopya çeken, kopyaya teşebbüs eden ya da kopyaya yardım edenler ile sınav kâğıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da yardım ettiği anlaşılanlar o sınavdan sıfır alarak başarısız sayılır ve haklarında disiplin soruşturması açılır. Ayrıca, öğrenci sınav kâğıtları veya gönderilen yazılı ödevler, internet belgesi, arşivlenmiş internet verileri, daha önce gönderilmiş olan yazılı ödevlerin yerel havuzu, süreli yayınlar, dergiler ve yayınlar abonelik havuzu ile karşılaştırılabilir. Benzerlik programları kullanılarak sınav kâğıtlarının veya ödevlerin benzerlik oranlarının yüksekliğinin tespiti halinde öğrenci ödevi veya sınavı geçersiz sayılabilir.

(13) Öğrenciler, Senato tarafından belirlenen derslerden muafiyet sınavına girebilir. Muaf tutulmuşlarsa, muafiyet sınavında almış oldukları not başarı notu olarak değerlendirilir.

(14) Dönem sonu sınavına girme veya dönem sonu değerlendirme koşullarını sağlamış olmaları halinde bütünleme sınavı uygulanan derslerde, dönem sonu sınavı veya dönem sonu değerlendirme sonucuna göre başarı notu D1 olan öğrenciler, notlarını yükseltmek amacıyla bütünleme sınavına girebilirler veya kendilerinden yeni bir çalışma istenebilir. Bu durumda öğrencinin son girmiş olduğu sınavdan veya yapılan değerlendirme sonucu aldığı not geçerli sayılır.

(15) Özel gereksinimi olan öğrencilerin sınavları; dersin özelliğine, öğretim elemanının tercihine ve öğrencinin gereksinimine göre farklı yöntem ve araçlar kullanılarak yapılabilir.

Tek ders sınavı

MADDE 31- (1) Mezuniyet için tek ders sınavı uygulamasına ilişkin koşullar aşağıda belirtilmiştir:

a) Öğrencinin tek ders sınavına girebilmesi için hangi yarıyıldan olduğuna bakılmaksızın, mezuniyeti için başarması gereken tek dersi kalmalıdır.

b) Tek ders sınavı başvurusunda bulunabilmesi için öğrenci, söz konusu derse daha önceden kayıtlı olup devam koşulunu sağlamış, varsa uygulamasını başarmış ve dönem sonu sınavına girme hakkını elde etmiş olmalıdır.

c) Öğrenci, akademik takvimde belirtilen tarihlerde OBİS üzerinden başvuruda bulunmalıdır.

ç) Mezuniyeti için tek dersi kalan öğrenciye OBİS’te tek ders sınavı tanımlanabilmesi için öğrenci, ilgili dönem katkı payı/öğrenim ücreti ödemesini yapmış olmalıdır.

d) Staj/kamp zorunluluğu olan birimlerde staj/kamp uygulamalarındaki başarısızlık ya da eksiklik tek ders sınavı hesabında göz önüne alınmaz.

e) Tek ders sınavı, her yarıyıl ve yaz okulu sonunda akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihi takip eden üç gün içinde ilan edilir.

(2) Yıllık eğitim verilen ve sınıf geçme esası uygulanan birimlerde sadece bir dersten başarısız olunması nedeniyle bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, başarısız olduğu ders için ilgili birim yönetim kurulu kararı ile tek ders sınav hakkı verilir.

Notlar ve başarı değerlendirmesi

MADDE 32- (1) Ders başarı notu olarak, dersi asgari geçme şartlarını sağlayanlara D1 verilmek üzere, aşağıdaki tabloda gösterilen ağırlık katsayısına karşılık gelen notlar verilir. Öğretim elemanı tarafından aksi belirlenmedikçe, ders başarı notu tablodaki nümerik not ağırlıklarına göre belirlenir:

Puan

Başarı Notu

Ağırlık Katsayısı

Açıklama

95-100

A1

4,00

Pekiyi+

90-94

A2

3,75

Pekiyi

85-89

A3

3,50

Pekiyi-

80-84

B1

3,25

İyi+

75-79

B2

3,00

İyi

70-74

B3

2,75

İyi-

65-69

C1

2,50

Orta+

60-64

C2

2,25

Orta

55-59

C3

2,00

Orta-

50-54

D1

1,75

Şartlı Geçer

0-49

F1

0,00

Başarısız

F2

0,00

Devamsız

M

Muaf

G

Geçer

K

Kalır

S

Süren

Ç

Çekilme

(2) Bir öğrenci bir yarıyılda/yılda C3 ve üstünde not aldığı derslerden başarılı, D1 aldığı derslerden şartlı geçer, F1 aldığı derslerden başarısız ve F2 aldığı derslerden devamsız sayılır.

(3) Birinci fıkrada yer alan tabloda görülen tüm çift haneli başarı notları ortalama hesabına katılır. Mezun olabilmek için öğrencinin GANO’sunun en az 2,00 olması gerekir. D1 notu bu şartla geçer nottur. GANO’nun 2,00’nin altında olması durumunda, mezuniyet için, D1 notlu derslerin bir kısmının tekrar alınıp GANO’nun en az 2,00’ye yükseltilmesi gerekir.

(4) Bu fıkrada tanımları verilen tek haneli başarı notları ortalama hesaplarına katılmaz:

a) M (Muaf) notu, programındaki bir dersten muafiyet sınavına girerek başarılı olanlara verilen nottur.

b) G (Geçer) notu, başarı notu ilgili bölüm/programca G/K (Geçer/Kalır) olarak belirlenmiş bir dersi başarıyla tamamlamış olanlara; K (Kalır) notu ise o dersten başarısız olanlara verilen nottur. G/K not sistemi, staj veya seminer gibi başarı için belli bir oranda devamın yeterli olduğu ve başarı seviyesini kademelendirmenin zor olduğu derslere uygulanır. G notu ile geçilen dersler not yükseltmek için tekrar alınamaz.

c) S (Süren) notu, dönem için kaydı yapılmış, ancak henüz notlandırılmamış dersler ile birden fazla yarıyıl süren derslere, yarıyıl sonunda verilen nottur ve ortalama hesabına katılmaz.

ç) Ç (Çekilme) notu, okuldan ayrılmak zorunda kalan ya da fazladan aldığı derslerden vazgeçmek isteyen öğrencilerin başvurusu ve birimin ilgili kurulunun kararıyla verilen nottur. Ç notu verilen dersler, alınmamış sayılır ve öğrenci not durum çizelgesinde yer almaz. Öğrenciler eğitimleri süresince öğretim programında yer alan en fazla üç dersten çekilebilir. Başvurular ekle sil haftası bitimini takip eden bir hafta içinde yapılır.

(5) Ders başarı notları, birinci fıkrada yer alan tablonun başarı notu sütununda belirtildiği şekilde ilan edilir. Ders eşdeğerliklerinin belirlenmesi ve intibak işlemlerinde, başarı notları esas alınır. Öğrenci not durum çizelgesi ve diploma ekinde başarı notlarına yer verilir.

(6) Ortalama hesaplamalarında, başarı notlarının ağırlık katsayıları kullanılır.

Ağırlıklı not ortalamaları

MADDE 33- (1) GANO ve DANO, tek haneli başarı notları hariç, her dersten alınan başarı notunun o dersin AKTS kredisi ile çarpımından elde edilen değerlerin toplamının bu derslerin AKTS kredilerinin toplamına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Elde edilen bu değer, virgülden sonra iki haneye yuvarlanarak gösterilir. GANO öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren programı kapsamında almış olduğu tüm derslerin en son notları, DANO ise öğrencinin o dönem almış olduğu tüm derslerden aldığı notlar dikkate alınarak hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.

(2) Çift anadal ve/veya yandal yapan öğrencilerin GANO’su, öğrencinin anadal, ikinci anadal ve/veya yandal programları kapsamında aldığı tüm dersler dikkate alınarak hesaplanır. Çift anadal veya yandal programından kaydı silinen öğrencilerin başarılı olduğu ve anadal programına sayılmayan dersler not durum çizelgesi ve diploma ekinde yer alır ancak GANO’ya dahil edilmez.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 34- (1) Öğrencilerin, sınav sonuçları ile ilgili itiraz başvurularını sonuçların duyurulmasından sonraki beş gün içinde OBİS üzerinden yapması gerekir. Başvurular, ilgili dekanlık/müdürlük tarafından ders sorumlusuna yazılı olarak iletilir. Ders sorumlusu en geç beş gün içinde başvuru sonucunu ilgili dekanlığa/müdürlüğe yazılı olarak bildirir. Sınav sonucuna ilişkin bir düzeltme varsa ilgili kurul kararı ile düzeltilir. Sonuç ilgiliye yazılı olarak bildirilir.

(2) Öğrenci, ilk itiraz başvurusu sonucunun bildirildiği tarihten itibaren beş gün içinde OBİS üzerinden, ikinci kez itiraz başvurusunda bulunabilir. İkinci itiraz başvurusu, dekanlık/müdürlük tarafından ilgili sınavın alanında, alanında yoksa alanına yakın en az üç öğretim elemanından oluşturulacak bir komisyon tarafından değerlendirilir. Komisyon değerlendirme sonucunu en geç on gün içinde bir rapor halinde birim yönetim kuruluna sunar. Not değişikliği ilgili birim yönetim kurulu kararı ile yapılır. Sonuç öğrenciye yazılı olarak bildirilir.

(3) Ders sorumlusu öğretim elemanının sınav sonuçları ile ilgili düzeltme talebi olması halinde; öğretim elemanının başvurusu ve bölüm başkanlığının önerisi ile birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

Mezuniyet ve diploma

MADDE 35- (1) Mezuniyete ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Öğrencinin kayıtlı olduğu programın öğretim programında yer alan dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarması gerekir.

b) Öğrencinin öğretim programındaki AKTS kredisi dağılımlarını sağlayarak programından mezun olabilmesi için gerekli olan toplam AKTS kredisini tamamlaması gerekir.

c) Öğrencinin başarısız dersinin bulunmaması ve GANO’sunun en az 2,00 olması gerekir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen şartları sağlayan öğrencilere kayıtlı oldukları birim ve mezun oldukları program adının belirtildiği bir diploma düzenlenir.

(3) Öğrenimlerini bitirenlere diplomanın yanı sıra not durum çizelgesi ve diploma eki düzenlenir.

(4) Mezuniyet tarihinin belirlenmesine ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Mezuniyet tarihi; dönem sonu sınavları sonunda mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler için akademik takvimde belirtilen dönem sonu sınavlarının, bütünleme sınavları sonunda mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler için bütünleme sınavlarının, yaz okulu sınavları sonunda mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler için yaz okulu sonu sınavlarının, tek ders sınavı sonunda mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler için tek ders sınavlarının, ek sınavlar sonunda mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler için ise ek sınavların bitimini izleyen iş günüdür.

b) Staj/uygulamalı eğitim gerektiren birimlerde staj/uygulamalı eğitim son sınıfı takiben yapılıyorsa, mezuniyet tarihi staj/uygulama çalışmasının tamamlanıp uygun görülerek onaylandığı tarihtir.

c) Son sınıf/yarıyılda katıldığı değişim programı (Erasmus+, Mevlana, Farabi, özel öğrenci, yaz okulu ve benzeri) bitiminde mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler için mezuniyet tarihi, eşdeğerlik ve mezuniyete ilişkin alınan birim yönetim kurulu kararı tarihidir.

(5) Dördüncü yarıyıl sonuna kadar ilgili öğretim programında bulunan bütün dersleri başarı ile tamamlamış ve GANO’su en az 2,00 olan ilişiği kesilmiş lisans öğrencilerine, başvurmaları halinde, önlisans diploması verilir.

(6) Diplomalar, tıp fakültesi mezunları için mezuniyet tarihinden itibaren bir ay içinde, diğer birim mezunları için ise mezun olduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde düzenlenir.

(7) Diplomalarda ikinci öğretim ibaresine yer verilmez.

(8) Mezun olan öğrencilerin ilişik kesme belgesi işlemlerini tamamlaması zorunludur. İlişik kesme işlemini tamamlamayan öğrencilere diploma veya dosyalarından herhangi bir belge verilmez.

(9) Talep edilmesi halinde diploma, mezun olan öğrencinin kendisine ya da noter onaylı vekâlet verdiği kişiye verilir.

Dereceye girme ve onur ödülleri

MADDE 36- (1) Öğrencilerin derece sıralamasına girebilmesi için disiplin cezası almaması ve öğrenimlerini en fazla normal eğitim süresinde, bahar yarıyılı dönem sonu sınavları sonunda tamamlaması gerekir.

(2) Öğrencilerin GANO’ları esas alınarak derece sıralaması yapılır. Her birim/bölüm/ programda ilk üç sırayı alan öğrenciler birim/bölüm/program birincisi, ikincisi, üçüncüsü olarak mezun olurlar.

(3) Derece sıralaması öğrencinin not durum çizelgesinde gösterilir ve öğrencinin istemesi halinde ayrıca yazılı belge olarak da verilir.

(4) 35 inci maddenin dördüncü fıkrasının (c) bendi kapsamındaki öğrencilerin mezuniyet tarihinin, akademik takvimde belirtilen dönem sonu sınavları not girişi bitimi tarihine kadar olması ve söz konusu öğrencilerin aynı zamanda bu maddenin birinci fıkrasındaki şartları taşıması halinde, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sıralamaya dahil edilir.

(5) Disiplin cezası almayan ve öğrenimlerini normal eğitim süresi içerisinde tamamlayarak mezun olan öğrencilerden, GANO’su 3,50-4,00 olanlar yüksek onur, 3,00-3,49 olanlar ise onur öğrencisi sayılırlar. Bu değerlendirmeler not durum çizelgesinde belirtilir.

(6) Son sınıf/yarıyılda değişim programına (Erasmus+, Mevlana, Farabi, özel öğrenci, yaz okulu ve benzeri) katılan öğrencilerden, beşinci fıkrada yer alan şartları taşıyanlara da mezuniyet tarihi fark etmeksizin beşinci fıkrada belirtildiği şekilde belge düzenlenir.

Tebligat

MADDE 37- (1) Her türlü tebligat, öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği ya da daha sonra OBİS’te güncellediği e-posta adresine yapılmak veya ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

(2) Öğrenci, Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği e-posta adresini değiştirdiği takdirde yeni adresini OBİS üzerinden güncellemek zorundadır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 38- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 39- (1) 7/6/2017 tarihli ve 30089 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 2024-2025 eğitim-öğretim yılından önceki eğitim-öğretim dönemlerinde başarı notu olarak alınmış olan A1 notları A1, A2 notları A2, A3 notları A3, B1 notları A3, B2 notları B1, B3 notları B2, C1 notları B3, C2 notları C1, D1 notları C2, F1 notları F1 ve F2 notları F2 notuna çevrilir.

Yürürlük

MADDE 40- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 41- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü yürütür.