Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden:
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İSLAM MEDENİYETİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez (İSMAM): Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörünü,
d) Senato: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Senatosunu,
e) Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesini,
f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) İslam bilimleri ve sanatları alanında ortaya konulan eserlerin bilimsel verilerle tahlilinin yapılmasına teşvik etmek.
b) İslam bilimleri ve sanatları alanında yeni çalışmalar üretilmesine destek olmak.
c) İslam bilimleri ve sanatları alanında bilimsel ve kültürel etkinliklerle başta Aydın ili ve Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin İslam bilimleri ve sanatları alanında entelektüel, sosyal ve kültürel açıdan gelişimine katkı sağlamak.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) İslami ilim, kültür ve sanatlar ile ilgili araştırmalar yapmak ve çalışmalar yürütmek.
b) İslam medeniyeti ile ilgili konularda çalıştay, konferans, kongre, panel, sergi, seminer, sempozyum ve gezi gibi bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerde bulunmak.
c) Halkı dinî, kültürel ve sanatsal konularda aydınlatmaya yönelik faaliyetleri ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yürütmek.
ç) Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili konularda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kamu kurum ve özel sektör kuruluşları ile iş birliği yapmak ve ortak çalışmalar yürütmek, bu kurum ve kuruluşlara İslam bilimleri ve sanatları konusunda ilgili mevzuat hükümlerine göre akademik kurslar düzenlemek.
d) Üniversite öğrencilerine İslam bilimleri ve sanatları alanında akademik gelişimlerine destek sağlamak için ihtiyaç duyulan kursları açmak.
e) İslam bilimleri ve sanatları alanında araştırma ve inceleme yapacak araştırmacı ve kurumlara destek olmak.
f) Lisans ve lisansüstü eğitim gören öğrencilerin yabancı dil yeterliklerini geliştirmek amacıyla ilgili mevzuat hükümlerine göre eğitim programları düzenlemek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür, aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan daha fazla süreyle görevinin başında bulunmaması durumunda görevi sona erer.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin İlahiyat Fakültesi öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi müdür yardımcısı olarak Rektör tarafından görevlendirilebilir. Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcısı, Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi amaçları doğrultusunda yönetmek ve temsil etmek.
b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.
c) Merkezin faaliyetleriyle ilgili programları hazırlamak ve planlamak, programlara katılım koşullarını belirlemek ve yürütülen faaliyetlere ilişkin koordinasyonunun sağlanması konusunda kararlar alarak Yönetim Kuruluna sunmak.
ç) Merkezce desteklenen uygulama, araştırma ve çalışmaları tespit ederek Yönetim Kuruluna sunmak.
d) Bir sonraki döneme ait çalışma programı esaslarını tespit ederek Yönetim Kuruluna sunmak.
e) İlgili fakülte ve enstitüler ile diğer uygulama ve araştırma merkezleriyle iş birliği yapmak.
f) Her faaliyet dönemi sonunda faaliyet raporunu hazırlamak, bir sonraki yıla ait çalışma plan ve programını düzenleyerek Yönetim Kuruluna sunmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10‒ (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları ile Üniversitenin İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilen üyelerle birlikte en fazla beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi sona ermeden ayrılan üyenin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az iki defa üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Müdür tarafından yürütülecek faaliyetlere ilişkin kararlar almak.
b) Müdürün her faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, hazırlanan yıllık çalışma planı ve faaliyet raporunu onaylanmak üzere Rektöre sunmak.
c) Düzenlenecek programlar ile bu programlar sonunda katılım, sertifika, başarı belgesi ile benzeri belgelerin verilmesine ilişkin esasları belirlemek.
ç) Merkez tarafından gerçekleştirilecek iş birliği esaslarını belirlemek.
d) Merkezin amaçlarını ve faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Merkez bünyesinde gerekli hâllerde çalışma grupları oluşturmak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları ile Üniversite veya diğer üniversitelerin öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilen üyelerle birlikte en fazla beş üyeden oluşur. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.
(2) Danışma Kurulu, gerekli durumlarda Müdürün daveti üzerine üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır.
Danışma Kurulunun görevi
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili konularda tavsiyeler ve değerlendirmelerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Hüküm bulunmayan hâller
MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 17- (1) 8/6/2015 tarihli ve 29380 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adnan Menderes Üniversitesi Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü yürütür.