7521 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 26 Temmuz 2024 Tarihli ve 32613 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

İstanbul Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Avukata ihbar yükümlülüğü yüklemek avukatlık mesleğinin mevzuatına da ruhuna da aykırıdır. Siyasal iktidar ve yasa koyucu Avukatlık mesleğini anlamadığı sürece hukuk devletini de gerçek anlamda bir yargıyı da hiçbir zaman anlayamayacaktır!

AVUKATLAR YÜKÜMLÜ HALE GETİRİLDİ

Resmi Gazete’de yayımlanan 7521 sayılı Kanunun 20. maddesi ile 5549 sayılı Kanunun 2. maddesinde yapılan eklemeyle; “5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine “spor kulüpleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 35 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkrası ile alternatif uyuşmazlık çözüm yolları kapsamında yürütülen mesleki faaliyetler sırasında edinilen bilgiler hariç olmak, savunma hakkı ile hukuki dinlenilme hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak ve yalnızca avukatların yapabileceği işlerle ilgili olarak 1136 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, taşınmaz alım satımı, sınırlı ayni hak kurulması ve kaldırılması, şirket, vakıf ve dernek kurulması, birleştirilmesi ile bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesi işlerine ilişkin finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, banka, menkul kıymet ve her türlü hesaplar ile bu hesaplarda yer alan varlıkların idaresi işleriyle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar” ibaresi eklenerek avukatlar 5549 sayılı kanun yönünden yükümlü hale getirilmiştir.

MEVZUATA AÇIKÇA AYKIRI

Bu değişiklik, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine ilişkin mevzuata açıkça aykırıdır.

Avukatlık, meslek sırrıyla donatılmış bir meslektir. Avukat ve vekil arasındaki “güven” ilişkisi her durumda korunmalı; avukatın savunma görevini yapabilmesi için mesleğin vazgeçilmezidir.

Avukatlık Kanunu’nun 36. Maddesine göre, “Avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır”. Bu yasak yaptığı tüm faaliyetleri kapsamaktadır.

DEVLET KENDİ YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ AVUKATA YÜKLEYEMEZ

Getirilen düzenleme Avukatlık mesleğinin önemini ve adalet hizmetindeki rolünün anlaşılmadığını göstermektedir. Avukata, katlanmak zorunda olmadığı meslek kurallarına aykırı bir külfet getirilmektedir. Devlet kendi yükümlülüğünü avukata yükleyemez!

Benzer düzenleme olan 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 2. maddesinin 1 b fıkrasının d bendi Anayasa Mahkemesi tarafından 18.01.2024 tarihli 2021/28 esas, 2024/11 kararı ile Anayasaya aykırı olduğu için iptal edilmişti.

Getirilen kanuni düzenleme ile AYM kararları yine hiçe sayılmaktadır.

Bizim mücadelemiz, mesleğimize dair olduğu kadar yurttaşlar için gerçek anlamda bir yargı ve ülkemiz için hukuk devleti mücadelesidir ve sürecektir!"