Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden:

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ HİDROJEN TEKNOLOJİLERİ VE ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri ve Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri ve Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri ve Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası belgesinde yer alan hedeflere uygun proje çalışmalarını ve iş birliklerini sağlamak.

b) Türkiye Ulusal Enerji Planı ile yerli ve millî teknolojileri temel alarak; yeşil hidrojenin üretiminden, son kullanımına kadar etkin bir değer zinciri oluşturulması ve 2053 yılı net sıfır karbon salınım hedefine katkı sağlamak.

c) Yeşil hidrojen üretiminde kullanılan yenilenebilir, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları ve bunların ulusal ve uluslararası hidrojen ekonomisine katkısıyla ilgili araştırma, inceleme, ölçüm ve deneysel çalışmalar yapmak.

ç) Hidrojen teknolojileri kapsamında ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik teknolojik ve destekleyici çözümler üretmek.

d) Karbon yakalama teknolojilerinin geliştirilmesi için yeni projeleri oluşturmak.

e) Hidrojenden sentetik yakıt yapımı ile ilgili teknolojileri araştırmak.

f) Hidrojenin; kısa, orta ve uzun vadede karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığında, sanayide, yeşil kimyasalların üretiminde, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunda, binalarda kullanılması hedefi kapsamında hidrojen depolama teknolojileri ile ilgili araştırma ve geliştirme yapmak, ürün odaklı çözümlerin oluşturulmasını sağlamak.

g) Karbon yakalama teknolojileri kullanarak yerli kömürden hidrojen üretimi gerçekleştirilmesi ile ilgili araştırma çalışmaları yapmak.

ğ) Küresel karbon emisyonlarının önemli bir kısmına sebep olan denizcilik ve havacılık sektöründe hidrojen kullanımı yönünde planlar ve araştırmalar yapmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Hidrojenin depolanmasında bor bileşiklerinin kullanımının artırılması için Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirmek.

b) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında hidrojen teknolojileri alanındaki gelişmelerle ilgili konferans, seminer, bülten ve raporlar düzenlemek ve yayımlanmak.

c) Hidrojenin, sanayi ve evlerde kullanılması için boru hatları ile dağıtımı ve lojistik planlamasının sağlanması, hidrojen yakma süreçlerinin geliştirilmesi, hidrojen enerjisinden yakıt hücreleri aracılığı ile yüksek verimde elektrokimyasal olarak elektrik enerjisinin elde edilmesinin araştırılması ve ürünlerin ortaya çıkarılmasını sağlamak.

ç) Hidrojen enerjisinin; kara taşımacılığı, telekomünikasyon, savunma, havacılık ve uzay alanlarında kullanılması için Üniversite-sanayi iş birliğiyle ürün odaklı projeler yapmak.

d) Demir-çelik sektörü gibi enerji tüketimi yoğun olan sektörlerde, hidrojen kullanımı için gerekli çalışmalar yürütmek.

e) Gaz tesisatlarında, hidrojenin doğal gaza eklenerek ya da doğrudan kullanımı ile binalarda ve sanayide ısı ihtiyacının karşılanmasına yönelik fizibilite çalışmaları yapmak.

f) Üretim ve hizmet sektörü kuruluşlarının ve Üniversitedeki akademik personel ve öğrencilerin ilgisini, hidrojen teknolojilerine çekmek; toplumun değişik kesimlerinde yenilenebilir ve temiz enerjinin ve bunlardan elde edilen hidrojenin önemi konusunda farkındalık oluşturmak.

g) Hidrojenin; gıda, tarım, tıp ve benzeri alanlardaki kullanımına yönelik araştırma ve uygulamaları yapmak.

ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında hidrojen teknolojisinin geliştirilmesi yönünde model, strateji, plan ve proje çalışmalarının yapılması ve yönlendirilmesi gibi konularda ulusal, bölgesel ve uluslararası faaliyetlerde bulunmak.

h) Hidrojen teknolojileri alanlarında çalışan ulusal ve uluslararası şirketler, araştırma merkezleri, üniversiteler ile ilişkiler kurmak, ortak çalışmalar yapmak.

ı) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşları tarafından talep edilen ve Merkezin faaliyet alanlarına giren konularda araştırma, inceleme, gözetim ve teknik danışmanlık yapmak.

i) Hidrojen teknolojileri alanında lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde nitelikli insan gücü yetiştirilmesine katkı sağlamak.

j) Üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek ve araştırmalardan elde edilen uygulanabilir sonuçların sanayiye aktarımını sağlamak.

k) Merkezin, ulusal ve uluslararası kuruluşlarca tanınırlığının artırılması ve akreditasyonunun sağlanması için çalışmalar yapmak.

l) Üniversitenin yürütücüsü olduğu ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen projelerde gerekli görülen alt yapıyı kurmak ve söz konusu projelerin Merkez bünyesinde yürütülmesini sağlamak.

m) Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takibiyle Merkezin alt yapısının günün koşullarına uygun olarak yenilenmesini sağlamak ve Üniversitenin, proje yürütme potansiyelini artırmak.

n) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşları ve şahıslardan gelecek deney ve analiz tekliflerini, Merkezin imkânları çerçevesinde ve temel araştırmalara engel olmayacak şekilde gerçekleştirmek.

o) Disiplinler arası yaklaşım ile hidrojen konusunda Üniversitenin ilgili birimlerindeki araştırmacılara uygun bir çalışma ortamı sağlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan, Üniversitenin öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdüre yardımcı olmak üzere Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim üyeleri arasından en çok iki kişi, Müdürün teklifi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

(3) Müdür ya da müdür yardımcılarının, Üniversite dışı görevlendirme sürelerinin altı ayı geçmesi halinde, yeni bir Müdür ya da yeni müdür yardımcıları görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarını düzenli bir biçimde yürütmek ve Merkezin bütün etkinliklerinin gözetim ve denetimini yapmak.

b) Yönetim Kurulu ile Danışma Kuruluna başkanlık etmek ve gerekli durumlarda Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak.

c) Merkezin ihtiyaçlarını, gerekçeli olarak Rektörlüğe iletmek.

ç) Her yılsonunda yıllık faaliyet raporunu Rektörün bilgisine sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında,  müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite  öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen iki üye olmak üzere en fazla beş üyeden oluşur. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere, yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.

(3) Mazereti olmaksızın ve izinsiz olarak üst üste üç defa Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği sona erer.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışma ilkeleri, işleyişi ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Merkezin çalışmaları ile ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

c) Sunulan projelerin Merkezin amaçlarına uygun olup olmadığına karar vermek ve uygun projeler için çalışma ortamı hazırlamak.

ç) Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda, geçici çalışma grupları kurabilir.

d) Müdürün, faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, sunulan raporu değerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalışma programını düzenlemek.

e) Merkezde yapılacak analizlere ilişkin esasları tespit ederek Üniversite Yönetim Kuruluna sunmak.

f) Bölgenin ve Türkiye’nin kalkınmasına bilimsel ve teknolojik açıdan katkı sağlayacak öncelikli proje konularını tespit ederek araştırmacıları bilgilendirmek.

g) Müdür tarafından hazırlanacak program ve teklifleri inceleyerek karara bağlamak.

ğ) İlgili diğer mevzuat hükümlerince verilen görevleri yerine getirmek.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (l) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanları ile çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim üyeleri arasından Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen en çok on beş kişiden oluşur.

(2) Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu, yılda en az iki defa toplanarak Merkezin çalışmalarını değerlendirir ve yeni çalışmalar konusunda görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirir.

(3) Gerek görülmesi halinde görüşlerine başvurulmak üzere Üniversite dışından, ulusal ve/veya uluslararası kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşları temsilcileri Rektör onayı ile Danışma Kuruluna davet edilebilir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetlerini değerlendirerek faaliyet alanları ile ilgili konularda görüş ve tavsiyelerde bulunmak.

b) Ulusal ve/veya uluslararası sanayi kuruluşları ile diğer bilimsel ve teknolojik kuruluşlarla iş birliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine ilişkin tavsiyelerde bulunmak.

c) Merkez ile ilgili Üniversite dışı kaynakların değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yöndeki girişimlere ilişkin önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 15- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü yürütür.