Ankara Üniversitesinden:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 24/3/2016 tarihli ve 29663 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Düzey: Başlangıç, temel, orta öncesi, orta, orta üstü ve ileri olmak üzere, öğrencinin yabancı dil yeterliğini gösteren her bir düzeyi,

b) Düzey belirleme sınavı: Kur sistemi uygulanan zorunlu ve isteğe bağlı hazırlık eğitimine tabi olan öğrencilerin düzeylerini ve eğitime başlayacakları kurları belirlemek amacıyla yapılan sınavı,

c) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı: Fakülte/Devlet konservatuvarı/ yüksekokullara tanınan kontenjan çerçevesinde isteğe bağlı olarak hazırlık programına katılmak isteyen öğrenciler için uygulanan hazırlık eğitim-öğretim programını,

ç) Senato: Ankara Üniversitesi Senatosunu,

d) Temel yabancı dil dersleri: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında yer alan yabancı dil derslerini,

e) TÖMER: Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezini,

f) Üniversite: Ankara Üniversitesini,

g) Yabancı dil hazırlık muafiyet sınavı: Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimine tabi olan öğrencilerin, yabancı dil hazırlık eğitiminden muaf olup olmayacaklarını belirlemek amacıyla akademik takvimde belirlenen tarihlerde her akademik yılın başında yapılan sınavı,

ğ) YDYO: Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulunu,

h) Yeterlik sınavları: Üniversitede zorunlu yabancı dil hazırlık programı uygulayan bölümlere kayıtlı olan ve yabancı dil hazırlık programının öngördüğü koşulları yerine getiren öğrencilerin girecekleri dil yeterlik sınavlarını,

ı) YK: Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu,

i) Zorunlu yabancı dil hazırlık programı: Kısmen veya tamamen yabancı dille öğretim yapılan ön lisans/lisans programlarına kayıtlı öğrenciler için uygulanan hazırlık eğitim-öğretim programını,

ifade eder.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “YK önerisi” ibaresi “YK kararı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- (1) Yabancı dil hazırlık programında öğrenim süresi 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasına göre düzenlenir ve öğrenim süresi azami 2 yıldır. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını 2 yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.

(2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programına kayıt yaptıran öğrenciler için öğrenim süresi azami 1 yıldır ve bu süre sonunda başarısız olan öğrencilere ek süre tanınmaz. Başarılı olamayan öğrenciler ön lisans/lisans eğitimlerine devam ederler.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8- (1) Yabancı dil hazırlık muafiyet sınavına eğitim-öğretim yılı başında yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile önceki yarıyılda/yarıyıllarda yabancı dil hazırlık programında başarılı olmak için gerekli koşulları yerine getirememiş olan öğrenciler katılabilir. Öğretim dili tamamen ya da kısmen yabancı dil olan programlara kayıtlı öğrenciler için geçme notu en az 70’tir.

(2) Yeterlik sınavları güz ve bahar yarıyılları sonunda olmak üzere iki kez YDYO eğitim-öğretim takviminde belirlenen tarihlerde yapılır ve YK tarafından belirlenen koşulları yerine getiren öğrencilere uygulanır. Öğretim dili tamamen ya da kısmen yabancı dil olan programlara kayıtlı öğrenciler ile yabancı dil hazırlık programına isteğe bağlı olarak kayıt yaptıran öğrenciler için geçme notu en az 70’tir.

(3) Eğitim-öğretim yılı başında yapılan düzey belirleme sınavına kur sistemi uygulanan hazırlık programına tabi olan öğrenciler katılabilir. Öğrenciler YK kararıyla bu sınavdan aldıkları puana göre dil düzeylerine uygun kura yerleştirilir. Akademik yılın başında yapılan düzey belirleme sınavından sonra kayıt yaptıran öğrencilere de düzey belirleme sınavı uygulanır.

(4) Başarı notunun hesaplanmasında kullanılacak sınavlar ile diğer değerlendirme yöntemleri ve bunların yüzde ağırlıkları YK kararı ile belirlenerek eğitim-öğretim yılı başında öğrencilere duyurulur.

(5) Zorunlu yabancı dil hazırlık programı bulunan kısmen yabancı dille öğretim yapılan ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptırmaya hak kazanan yabancı uyruklu öğrenciler, TÖMER tarafından yürütülen Türkçe hazırlık programını başarıyla tamamlamış olmaları veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan geçerli not almış olmalarına bakılarak yabancı dil hazırlık programına kabul edilirler. Öğretim dili tamamen yabancı dil olan lisans programlarına kayıt yaptırmaya hak kazanan yabancı uyruklu öğrenciler için bu koşul aranmaz.

(6) Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli mazeretlere ilişkin usul ve esaslarda belirtilen mazeretleri olup YDYO’ya belge sunan öğrencilerin sunmuş oldukları belgeler YK tarafından incelenerek karara bağlanır ve uygun görülmesi hâlinde öğrenciye mazeret sınav hakkı verilir.

(7) Yabancı dil hazırlık muafiyet sınavı, düzey belirleme sınavı, yeterlik sınavları ve kur atlama sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.

(8) Sınav, değerlendirme ve sınav sonuçları ile ilgili itiraz işlemlerinde 8/8/2017 tarihli ve 30148 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri uygulanır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Zorunlu yabancı dil hazırlık programının açıldığı yükseköğretim programlarına ilk defa kayıt yaptırarak eğitim-öğretim yılı başında uygulanan yabancı dil hazırlık muafiyet sınavından öğretim dili tamamen ya da kısmen yabancı dil olan ön lisans/lisans programları için en az 70 puan alan öğrenciler,”

“(2) Eşdeğerliği kabul edilen sınavların sonuç belgelerinin bir dilekçe ile en geç yabancı dil hazırlık muafiyet sınavı ve yeterlik sınavlarından önce akademik takvimde belirtilen süreler içinde YDYO’ya sunulması ve YK tarafından değerlendirilerek karara bağlanması gerekir. Bu sınavların geçerlik süresi, yapıldığı tarihten itibaren iki yıldır. Sınav sonuç belgeleri YK tarafından kabul edilen öğrenciler, zorunlu yabancı dil hazırlık programını başarıyla tamamlamış kabul edilir.

(3) Diğer üniversitelerin yabancı dil hazırlık programını bitiren ve daha sonra ÖSYM tarafından yapılan sınavlar ile Üniversite programlarından birine yerleşen öğrenciler de zorunlu yabancı dil hazırlık programından muaf olmak için YDYO tarafından eğitim-öğretim yılı başında yapılan yabancı dil hazırlık muafiyet sınavına girerek öğretim dili tamamen ya da kısmen yabancı dil olan ön lisans/lisans programları için en az 70 puan almak zorundadır.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10- (1) Yabancı dil hazırlık programına kayıt yaptıran öğrenciler derslerin en az %85’ine devam etmek zorundadır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen öğrenciler başarısız sayılır, sınavlara alınmazlar. Devamsızlık ya da başarısızlık nedeniyle ikinci yıl hazırlık programına akademik takvimde belirtilen sürede ders kaydı yaptıran eski kayıtlı öğrenciler de derslerin en az %85’ine devam etmek zorundadır.

(2) Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği gereğince öğrencilerin devamsızlık yaptıkları günler ve saatler için vermiş oldukları sağlık raporları mazeret sınavı kapsamında YK tarafından kabul edilse bile öğrencinin raporlu olduğu süre devamsızlık süresinden sayılır.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12- (1) YK’nin önerisi ve Senatonun onayıyla fakülte/Devlet konservatuvarı/ yüksekokul öğretim programlarında bulunan temel yabancı dil dersleri yarıyıl esasına göre YDYO tarafından örgün ya da uzaktan öğretim yöntemiyle verilebilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Temel yabancı dil dersleri muafiyet sınavı YDYO tarafından yılda bir kez olmak üzere her eğitim-öğretim yılının başında yapılır. Ancak, Senato tarafından gerekli görülmesi durumunda ayrıca bir temel yabancı dil dersleri muafiyet sınavı da yapılabilir.”

“(3) Yabancı dil hazırlık programını başarıyla tamamlamış olan öğrenciler, temel yabancı dil dersleri muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen koşulları sağlayan öğrenciler ile diğer üniversitelerin yabancı dil hazırlık programını bitiren ve daha sonra ÖSYM tarafından yapılan sınavlar ile Üniversite programlarından birine yerleşen öğrencilerin belgeleri YK tarafından değerlendirilir, uygun görüşe varıldıktan sonra bu öğrenciler temel yabancı dil derslerinden muaf tutulurlar.”

MADDE 10- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11- Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Üniversitesi Rektörü yürütür.