Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Başkent’te sunulan adalet hizmetlerinin altyapısını daha da iyileştirecek Yeni Ankara Adliyesi Binası Yapım Protokolü’nü imzaladı. Protokol imza töreninde konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül; projeyle bütün ihtiyaçlara cevap veren bir kampüsü Cumhuriyetin 100. yılında Başkente kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
YENİ ANKARA ADLİYESİ 500 BİN METREKARE KAPALI ALANA SAHİP OLACAK
Yeni adliye binasını Yenimahalle ilçesinde bulunan eski MİT arazisinin 250 dönümlük kısmına yapmayı planladıklarını söyleyen Bakan Gül, yeni adliye binasının Ankaralıların kolay ulaşabileceği bir yerde olduğunu vurguladı. Kullanılan mevcut adliye binasının 90 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu kaydeden Gül, şu bilgileri verdi:
“Ankara'da yargısal hizmetler bazıları kiralık olmak üzere altı farklı yerde sunulmaktadır. Toplam kapalı alanı ise 150 bin metrekaredir. Yeni projemizde ise adliye binasının toplam kullanım alanının 500 bin metrekare olmasını planlıyoruz. Yeni mimari anlayışla vatandaşın adalet hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için adımlar atıyoruz. Projemizde hukuk mahkemeleri, ceza mahkemeleri, cumhuriyet başsavcılığı ve icra dairelerini aynı kampüs içerisinde ancak ayrı bloklarda projelendirdik. Böylece hakim ve savcılarımız, adliye personelimiz avukatlarımız ve vatandaşımız için erişim kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlamış olacağız.”
DAHA GÜÇLÜ ADALET SİSTEMİ
Bakan Gül konuşmasında, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin adım adım hayata geçirildiğini söyleyerek, “Cumhurbaşkanımızın milletimize açıkladığı bu strateji belgesi de adım adım hayata geçiyor. Güven veren ve erişilebilir adalet sistemi vizyonu da Cumhuriyetimizin 100. yılında daha güçlü adalet sistemine inşallah katkı sağlayacaktır.” dedi. Türkiye’nin tüm terör örgütleriyle mücadelesini özgürlük ve güvenlik dengesinde birini diğerine tercih etmeden yürüttüğünün altını çizen Bakan Gül, yargı teşkilatının terör örgütleriyle mücadelede en önemli güvence olduğunu söyledi.
YARGININ İDEOLOJİSİ ADALETTİR
Hukuk devletinin en önemli belirtisinin bağımsız ve tarafsız yargı olduğuna dikkati çeken Bakan Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yargıya adaletin rengini veren, yargı mensubunun kararlarında sadece ama sadece hukuka ve vicdanına dayanmasıdır. Yargı mensubu; her kararını millet adına karar verir. Her kararında millet adına bağımsızlığı ve tarafsızlığı gözetir. Yargı herkesin, milletin yargısıdır. Yargının ideolojisi olmaz. Yargının tek ideolojisi vardır o da adalettir. Hukukun üstünlüğü kavramının ete kemiğe bürünmesi bağımsız ve tarafsız, iyi işleyen güçlü bir yargı teşkilatı ile var olur.”
YENİ UYGULAMALAR GELİŞTİRİLİYOR
Bilişim çağında yaşadığımızı dile getiren Bakan Gül, vatandaşların adalete erişimin kolaylaştırılmasına yönelik Adalet Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaları aktararak, “E-Vatandaş uygulamasını 9 Ekim’de hayata geçirdik. Böylece tüm vatandaşlarımız tüm adli hizmetlerini Türkiye'nin her yerinde hızlıca ulaşabileceklerdir. Yine önümüzde çalışmalarına başlattığımız bir düzenlemede, bir çalışma alanında avukatların bürolarında duruşmalara katılabilmesidir. Yapacağımız çalışma ile sistem elektronik sistemlerdeki altyapıyı tamamladıktan sonra, duruşma ile mahkeme salonu ile duruşma salonuna ile entegre edecek bir sistemle, hakim tanımlı avukatı duruşmaya bizzat gelmeksizin, duruşmaya icra edebileceği sisteme geçeceğiz. Bu konuda da avukat arkadaşlarımız, yargı mensuplarımız da çalışmaya başladık, yakın zamanda da Türkiye bu anlamda çok önemli bir yeniliğe imza atmış olacak.” ifadelerini kullandı.
ABD TEMSİLCİLER MECLİSİNİN KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR
Konuşmasında ABD Temsilciler Meclisi’nden çıkan karara tepki gösteren Bakan Gül, “Tarih boyunca bize zaferler getiren şey, milletimizin ahlaki üstünlüğündedir. Hükümsüz kararlarla, iftira ve yalanlarla bu üstünlüğü bozmak kimsenin elinde, etkisinde değildir. Manidar bir zamanlamayla ABD Temsilciler Meclisi'nden dün çıkan karar da beyhude bir girişimdir, yok hükmündedir.” dedi. ‘Soykırım lafı eden müstevliler önce kendi tarihleriyle yüzleşsinler.’ diyen Bakan Gül, tarihimizde utanç ve leke olmadığını; tarihimizin hak, hakikat ve adalet üzerine yükseldiğini kaydetti.
BAKAN KURUM: “PROJEYİ, EN İYİ UZMANLARINDAN OLUŞAN KİŞİLER YÜRÜTECEK”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun olarak bakanlıklar arasındaki uyumu, iş birliğini ve iş yapma hızını arttırdıklarını söyledi. Bu kapsamda bugün bakanlık olarak, adaletin dağıtılacağı bir mekanı inşa edecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Bakan Kurum, projenin planlama ve inşaat işlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmasının yaklaşık 3 ay önce Adalet Bakanlığınca talep edildiğini, hızlı bir şekilde tüm teknik hazırlıkları tamamladıklarını ve bugün protokol imza töreni için bir araya gelindiğini bildirdi.
İmzaların hemen ardından Adalet Bakanlığının projeye ilişkin çalışmalarını alacak ve inşa faaliyetlerine başlanacağını ifade eden Kurum, “Süratle projeyle ilgili tüm teknik işlemleri, proje ihalesinin yapılmasını ve ardından da hem yapım hem de kontrol hizmetlerini tamamlayacağız. Ankara Adalet Sarayımızın uygulama projelerini, alanının en iyi uzmanlarından oluşan bir proje grubuyla yürüteceğiz. El birliğiyle 2023 vizyonumuza yakışır bir adalet sarayını, başkentimize kazandırmış olacağız.” ifadesini kullandı.
YENİ BİR İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI HAZIRLIYORUZ
Adalet Bakanlığı, bireysel hak ve özgürlükleri daha da genişletmek ve Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek amacıyla yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlıyor. Konuyla ilgili Ankara Yeni Adliye Binası Yapım Protokol İmza Töreni’nde konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, planla ilgili tüm paydaşların görüşlerini dikkate aldıklarına vurgu yaptı. Gül, “Yargı reformunun dokuz temel amacından biri hak ve özgürlüklerin etkin korunması ve geliştirilmesidir. Bu çerçevede yeni bir insan hakları eylem planını hazırlıyoruz. Bu eylem planını da en geniş anlamıyla barolarla, sivil toplum kuruluşları ile yetkin bilim insanları ile akademisyenlerle ve tüm paydaşlarla birlikte hazırlamaya başladık. Bu çalışmalar bittiğinde yakın zamanda da yine hükümetimizin yol haritası olarak yargı reformunda hedef olarak söylenen İnsan Hakları Eylem Planı’nı da yine tüm kamuoyuna açıklamış olacağız.” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında; AİHM, AYM, Yüksek Yargı, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının Türkiye ilgili kararları, raporları ve tavsiyeleri ile başka ülkelerdeki uygulamalar tek tek inceleniyor. Yine İnsan Hakları Eylem Planının hazırlık sürecinde birçok kurumun görüş ve önerileri de alınacak. Bu kapsamda sivil toplum örgütleri, akademisyenler, iş ve çalışma dünyası ile birçok toplantı yapıldı. Önümüzdeki günlerde geniş katılımlı çalıştaylar düzenlenecek. Elde edilen veriler ışığında Türkiye’nin 2023 vizyonuyla uyumlu bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlanacak.
Bilindiği gibi Adalet Bakanlığınca “güven veren ve erişilebilir adalet” hedefiyle hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onaylamasıyla yürürlüğe girdi.